| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
czwartek, 20 grudnia 2018
"Szybkie" pierniczki na ostatni chwil (bez le瘸kowania)

Jako w tym roku zagapi豉m si i nie upiek豉m wcze郾iej 瘸dnych pierniczk闚. No ale 鈍i徠 bez tych pysznych ciastek sobie nie wyobra瘸m, wi璚 zabra豉m si za szukanie jakiego rozwi您ania. Idealny przepis znalaz豉m u Dorotus. Pierniczki "szybkie", kt鏎e nie wymagaj le瘸kowania, od razu po upieczeniu s mi瘯kie i pozostaj takie przez d逝gi czas. Czas przygotowania jest szybki, gotowe ciastka smakuj bardzo dobrze. Przy wyrabianiu ciasta dosypa豉m nieco wi璚ej m彗i, bo bardzo si klei這 do stolnicy. Dorotus tego nie zaleca, ale my郵, 瞠 nic z貫go im si nie sta這 ;) Wa積e jest, aby ciasto do wykrawaniu rozwa趾owa nie cieniej ni na 4 mm, a same pierniczki nie piec zbyt d逝go. Moje siedzia造 w piekarniku 7-8 minut.

szybkie pierniczki

Sk豉dniki:

  • 300 g m彗i pszennej
  • 100 g m彗i 篡tniej pe軟oziarnistej (u mnie typ 1850)
  • 2 du瞠 jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g mas豉, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g 豉godnego miodu np. akacjowego, w postaci p造nnej
  • 造磬a przyprawy do piernika (np. domowej)
  • 造磬a kakao
  • 造瞠czka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Jajka zmiksowa z roztopionym mas貫m i miodem. Doda obie m彗i wymieszane z cukrem pudrem, przypraw do piernika, kakao i sod. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza ze sob i wyrobi do otrzymania g豉dkiego ciasta (mo積a mikserem). Ciasto b璠zie do嗆 klej帷e. Rozwa趾owa je na grubo嗆 4 mm (nie cieniej), podsypuj帷 ma陰 ilo軼i m彗i. Wykrawa r騜ne kszta速y. Gotowe pierniczki uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia w niewielkich odst瘼ach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 8-10 minut (ja piek豉m 7-8 min). Wyj望, wystudzi na kratce. Dowolnie udekorowa. Smacznego :)

szybkie pierniczki bez le瘸kowania

piernik gwiazdka

鈔oda, 12 grudnia 2018
Trufle piernikowe II

Na blogu jest ju przepis na piernikowe trufle (klik), ale ten kt鏎y dzi Wam proponuj jest nieco inny. Poza czekolad i przypraw korzenn, zawiera r闚nie kajmak i 郵iwkowe powid豉. Taki miks mo瞠 wydawa si dziwny, ale zapewniam Was, 瞠 wszystko tu ze sob wsp馧gra. Gorzkie kakao na zewn徠rz trufli 鈍ietnie prze豉muje s這dycz wn皻rza. Polecam :)

Przepis z bloga Bee Sweet.

trufle piernikowe

Sk豉dniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masy kajmakowej
  • 200 g powide 郵iwkowych
  • 20 g mas豉
  • 2 造瞠czki przyprawy do piernika np. domowej
  • szczypta soli
  • dodatkowo: kakao i przyprawa do piernika do obtoczenia

Wykonanie:

Czekolad, mas kajmakow, powid豉, mas這 i przyprawy umie軼i w misce i ustawi nad par wodn. Miesza do czasu, gdy czekolada si rozpu軼i, a wszystkie sk豉dniki dok豉dnie ze sob po陰cz. Gotow mas odstawi do zastygni璚ia, a nast瘼nie formowa z niej ma貫 kulki i obtacza je w kakao wymieszanym z przypraw do piernika. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

pi徠ek, 07 grudnia 2018
Ciastka z 簑rawin i bia陰 czekolad

Co roku staramy si z c鏎ci upiec dla Miko豉ja domowe ciasteczka. Nie inaczej by這 i tym razem. Pad這 na ciastka z 簑rawin i bia陰 czekolad, wg przepisu Dorotus. Ich pieczenie nie sprawi這 nam 瘸dnej trudno軼i. Ciastka wysz造 lekko chrupi帷e, ale przyjemnie mi瘯kie i ci庵n帷e si w 鈔odku. Dla mnie ciut za s這dkie, wi璚 nast瘼nym razem pewnie zmniejszy豉bym ilo嗆 cukru. M捫 i c鏎ka zajadali si nimi ze smakiem :)

ciastka z 簑rawin i bia陰 czekolad

Sk豉dniki: (wg Dorotus powinno wyj嗆 ok.20 sztuk, ja mia豉m ich 30):

  • 125 g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki drobnego cukru do wypiek闚 (lub mniej)
  • p馧 szklanki mia趾iego jasnego br您owego cukru
  • 1 jajko
  • 造磬a brandy lub ciemnego rumu (lub ekstraktu z wanilii)
  • 1,5 szklanki (225 g) m彗i pszennej
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki bia造ch drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej bia貫j czekolady
  • szklanka suszonej 簑rawiny

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem bia造m i br您owym do powstania puszystej i lekkiej masy ma郵anej. Doda jajko i brandy. Ci庵le ucieraj帷, doda m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia. Na ko鎍u dosypa bia陰 czekolad i suszon 簑rawin. Ca這嗆 kr鏒ko wymiesza z ciastem, do po陰czenia si sk豉dnik闚. Z ciasta (pe軟ej 造磬i) formowa kulki i uk豉da je na blaszkach, wy這穎nych papierem do pieczenia, w sporych odst瘼ach od siebie. Piec w temperaturze 190 stopni przez oko這 8-10 minut. Upieczone ciastka b璠 bardzo mi瘯kie (po ostudzeniu lekko stwardniej). Wyj望 je z piekarnika, przestudzi na blaszce, a nast瘼nie przenie嗆 delikatnie na metalow kratk do ca趾owitego wystudzenia. Przechowywa w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 7 dni. Smacznego :)

ciastka 簑rawina czekolada

wtorek, 27 lutego 2018
R騜e jab趾owe z ciasta francuskiego

Ten efektowny deser robi豉m z c鏎k ju jaki czas temu, ale dopiero teraz dokopa豉m si do zdj耩 z tamtego dnia. Robi造鄉y je wieczorem, wi璚 zdj璚ie s naprawd kiepskie i musicie mi to wybaczy. Jab趾owe r騜yczki okaza造 si proste w wykonaniu, dobrze smakowa造 i cieszy造 oko. Zreszt, czy po陰czenie jab貫k i ciasta francuskiego mo瞠 okaza si niewypa貫m? Nie s康z :) Je郵i chcecie zaskoczy go軼i, poku軼ie si o ich wykonanie.

Inspirowa豉m si przepisami znalezionymi tutaj i tutaj.

r騜e z ciasta francuskiego

Sk豉dniki (na 5 sztuk):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jab趾a z czerwon sk鏎k
  • sok z cytryny
  • szklanka wody
  • 70 g cukru
  • kilka 造瞠czek d瞠mu brzoskwiniowego lub morelowego
  • cynamon

Wykonanie:

Jab趾a obra ze sk鏎ki, pozbawi gniazd nasiennych. Pokroi w cienkie plasterki. Wod zagotowa z cukrem i sokiem z cytryny. Do gor帷ego syropu wrzuci plasterki jab趾a. Podgrzewa je ok. 1-2 min. Powinny zmi瘯n望 i zrobi si plastyczne, nie mog si rozpada. Plasterki odcedzi i przestudzi.

Ciasto francuskie lekko rozwa趾owa i podzieli na 5 r闚nych pask闚. Posmarowa je delikatnie d瞠mem. Na cie軼ie uk豉da plasterki jab貫k, zak豉daj帷 je na siebie (patrz zdj.). Mog wystawa ponad ciasto. Przykry je dolnym kawa趾iem ciasta (patrz zdj.). Opr鏀zy cynamonem i zwin望 ciasno, formuj帷 r騜. U這篡 je w formie na muffinki, wysmarowanej mas貫m i opr鏀zonej lekko m彗.

r霩e

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 5 minut, a nast瘼nie zmniejszy temperatur do 190 stopni i piec przez ok. 40 min. Czas pieczenia jest do嗆 indywidualny i zale篡 od piekarnika, grubo軼i r騜 itd. Moje piek造 si troch d逝瞠j, ok. 55 minut. Je郵i zaczn si przypieka z wierzchu, nale篡 przykry je foli aluminiow. Gotowe r騜e opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)

r騜e jab趾owe

r騜e jab趾owe w cie軼ie

wtorek, 19 grudnia 2017
Pierniczki - mi瘯kie i pulchne, z dro盥瘸mi

Te pierniczki robi si szybko i sprawnie - ciasto dobrze wsp馧pracuje, nie ma z nim 瘸dnego problemu, nie wymaga le瘸kowania i wielu drogich sk豉dnik闚. Nowo軼i jest dla mnie dodatek dro盥篡 - rzadko spotykamy je w pierniczkach, ale to dzi瘯i nim s one mi瘯kie, pulchne i tak 豉dnie rosn w piekarniku. Przepis na te ciastka znalaz豉m na blogu Domowe Wypieki. W smaku s dobre, cho musz przyzna, 瞠 jak dla mnie ciut za ma這 s這dkie i troch za suche. Zanurzenie ich w roztopionej czekoladzie i wype軟ienie marmolad z pewno軼i by im nie zaszkodzi這 ;)

Przepis ten dodaj do 11 Festiwalu Pierniczk闚 prowadzonego przez Majank.

pierniczki dro盥穎we

Sk豉dniki:

  • 2 szklanki m彗i pszennej tortowej
  • 2 du瞠 jajka
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 25g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 60g mas豉
  • czubata 造磬a miodu
  • 2 造瞠czki przyprawy korzennej
  • 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 2 造磬i kakao (opcjonalnie, mo積a pomin望 - ja da豉m jedn 造磬)

Wykonanie:

Wymiesza ze sob sypkie produkty: m彗, cukier puder, sod, przypraw korzenn i kakao. Mi鏚 podgrza z mas貫m do rozpuszczenia. Lekko przestudzi i wkruszy do nich 鈍ie瞠 dro盥瞠. Mieszanin dok豉dnie wymiesza i wla j do suchych sk豉dnik闚 wraz z jajkami. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi na g豉dkie i elastyczne ciasto. Rozwa趾owa na grubo嗆 ok. 3-4 mm, podsypuj帷 m彗. Foremkami wycina dowolne kszta速y. Gotowe pierniczki posmarowa rozm帷onym jajkiem. Piec ok.8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Smacznego :)

pierniki mi瘯kie i pulchne

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12