| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
poniedzia貫k, 19 grudnia 2016
Pierniczki Lebkuchen

Te tradycyjne niemieckie pierniczki chcia豉m wypr鏏owa ju kilka razy, ale zwykle brakowa這 mi na to czasu przed 鈍i皻ami. Tym razem jednak nie odpu軼i豉m i obok zwyk造ch choinkowych pierniczk闚, upiek豉m te parti lebkuchen. I powiem Wam, 瞠 wysz造 przepyszne. Pachn帷e cytrusami, lekko ci庵n帷e si - bardzo smaczne. Troch przypomina造 mi pierniczki Aganiok. Po upieczeniu lebkuchen by造 mi瘯kie, nast瘼nie stwardnia造, a po pokryciu lukrem i umieszczeniu je w zamkni皻ej puszce z kawa趾ami obranego jab趾a, zn闚 sta造 si przyjemnie mi瘯kie. Bardzo Wam je polecam.

Przepis od Dorotki.

Jest to moja ostatnia propozycja w ramach "Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank.

lebkuchen

Sk豉dniki (ok. 30 sztuk):

  • 250 g m彗i pszennej
  • 85 g zmielonych migda堯w
  • 3 造瞠czki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • p馧 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 200 ml p造nnego miodu
  • 85 g mas豉
  • p馧 szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej i cytrynowej (kandyzowan sk鏎k cytrynow mo積a zamieni na sk鏎k otart z dw鏂h cytryn.)

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka 造瞠k gor帷ej wody

Wykonanie:

W misce wymiesza ze sob suche sk豉dniki: m彗, migda造, proszek, sod, przypraw korzenn oraz cynamon. Mas這 z miodem umie軼i w garnuszku z grubym dnem. Podgrzewa, ca造 czas mieszaj帷, do roztopienia mas豉. Zdj望 z palnika i przestudzi. Lekko ciep陰 mieszank ma郵ano - miodow wla do suchych sk豉dnik闚. Doda kandyzowane owoce i wymiesza, by nie by這 grudek. Ciasto powinno wyj嗆 lepi帷e (nie dosypywa m彗i). Przykry 軼iereczk i odstawi do ca趾owitego wystudzenia, aby ciasto troch zg瘰tnia這. Po tym czasie z ciasta robi kulki wielko軼i niedu瞠go orzecha w這skiego (powinno wyj嗆 oko這 30 sztuk). Uk豉da na blaszkach wy這穎nych papierem do pieczenia w du篡ch odleg這軼iach od siebie, gdy do嗆 mocno rosn w trakcie pieczenia. Ka盥 kulk sp豉szczy troch 造磬. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 minut. Ostudzi na kratce.

Przygotowa lukier. Cukier puder wsypa do miseczki. Dolewa gor帷 wod, 造磬a po 造盧e, mieszaj帷 i rozcieraj帷 grzbietem 造磬i. Gdy lukier b璠zie lej帷y, ale nie za g瘰ty, macza w nim pierniczki i odk豉da na kratk do ca趾owitego zastygni璚ia lukru.

Lebkuchen od razu po upieczeniu b璠 bardzo mi瘯kie, potem lekko stwardniej i zmi瘯n ponownie po pokryciu ich lukrem i umieszczeniu w zamkni皻ej puszcze z kawa趾ami obranego jab趾a. Smacznego :)

pierniczki lebkuchen

lebkuchen niemieckie pierniczki

wtorek, 09 sierpnia 2016
Ekspresowe ciastka z ciecierzycy - tylko 4 sk豉dniki :)

Dzi mam dla Was przepis na ekspresowe ciastka z ...ciecierzycy. Smaczne, zdrowe i niebanalne. Do ich wykonania potrzeba zaledwie kilka sk豉dnik闚: puszka ciecierzycy, mas這 orzechowe, wi鏎ki kokosowe i mi鏚. Nic wi璚ej. Je郵i chcesz zaszale, dorzu posiekan czekolad. Po upieczeniu ciastka s mi璚iutkie. Pono po 2-3 dniach twardniej i s jeszcze lepsze, ale p鏦i co, nie mia豉m okazji tego sprawdzi. C鏎ka si nimi zajada豉, m篹owi r闚nie smakowa造. Mo瞠 i Wy si skusicie? :)

Przepis znaleziony na blogu Lekki brzusio.

ciastka z ciecierzycy

Sk豉dniki (10 sztuk):

  • 130 g ciecierzycy z puszki (ok. p馧 puszki)
  • 30 g mas豉 orzechowego
  • 10 g wi鏎k闚 kokosowych
  • 造磬a miodu
  • ewentualnie: posiekana czekolada

Wykonanie:

Ciecierzyc ods帷zy i przep逝ka wod. Umie軼i w blenderze razem z mas貫m orzechowym, miodem i wi鏎kami. Zmiksowa na g豉dk mas. Wmiesza ew. posiekan czekolad. Mas ciasteczkow umie軼i na ok. p馧 godziny w lod闚ce. Nast瘼nie formowa z masy ciasteczka i uk豉da je blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni, do lekkiego zez這cenia (ok. 30 minut). Smacznego :)

dietetycze ciastka

ciastka fit z ciecierzycy

Z dzie熤i i dla dzieci 2016

Uczta pod go造m niebem 2016

鈔oda, 06 kwietnia 2016
Orzechowe kulki

Bardzo lubi wszelkie ma貫 s這dko軼i: pralinki, trufle, czekoladki. Te domowe, maj t przewag nad kupnymi, 瞠 wiemy dok豉dnie, co znajduje si w ich sk豉dzie. Mo瞠my te dowolnie eksperymentowa z ulubionymi dodatkami, polew itd. Dzi zapraszam na pyszne, orzechowe kulki z du膨 ilo軼i mleka w proszku. Szybko si je przygotowuje i jeszcze szybciej znikaj z talerza.

Przepis od Dorotus.

Podobne przepisy, kt鏎e znajdziecie na moim blogu:

- trufelki piernikowe

- trufle kokosowe z bia陰 czekolad

- trufle tiramisu

- trufelki marcepanowe

- czekoladowo-郵iwkowe kuleczki

- bajaderki

- 郾ie積e trufle

orzechowe trufle

Sk豉dniki:

  • p馧 szklanki zmielonych orzech闚 w這skich lub laskowych
  • p馧 szklanki 郾iadaniowych p豉tk闚 kukurydzianych
  • szklanka pe軟ego mleka w proszku
  • 5 czubatych 造瞠k mi瘯kiego mas豉 + 1 造瞠czka dodatkowo
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Zmielone orzechy zrumieni na patelni na 造瞠czce mas豉 (ok.2-3 minuty; uwa瘸, by si nie przypali造!). Ostudzi. P豉tki kukurydziane zmieli lub bardzo drobno pokruszy. Mi瘯kie mas這 utrze do bia這軼i z cukrem pudrem. Doda zmielone orzechy i p豉tki. Zmiksowa. Dosypa mleko w proszku i ca這嗆 dok豉dnie ugnie嗆 (masa powinna by zwarta - je郵i b璠zie zbyt rzadka, doda wi璚ej mleka). Z powsta貫j masy formowa trufle. Sch這dzi w lod闚ce. Przed podaniem mo積a obtoczy je w zmielonych orzechach lub cukrze pudrze. Smacznego :)

trufle orzechy mleko w proszku

orzechowe kulki

wtorek, 16 lutego 2016
Ciasteczka Franklina z czekolad

My郵, 瞠 mamom kilkulatk闚 nie musz przedstawia Franklina :) Pozosta造m jednak wyja郾iam, i jest to uroczy, ma造 鄴逕ik, b璠帷y bohaterem serii ksi捫eczek oraz bajek dla dzieci. Jak mo積a si domy郵i, prze篡wa r騜ne zabawne historie, a ka盥a z nich ko鎍zy si mora貫m dla naszych milusi雟kich. W jednej z historii Franklin razem ze swoim przyjacielem Misiem piek ciasteczka z czekoladowymi chrupkami. W ksi捫eczce podany jest przepis, wi璚 upiek豉m je i ja dla mojej c鏎ki. Czekoladowe chrupki zamieni豉m na czekoladowe kropelki, ale mo瞠 to by r闚nie posiekana czekolada. Ciastka wysz造 smaczne. Najbardziej smakowa造 nam tego samego dnia po upieczeniu.

Jest to moja propozycja w ramach "Czekoladowego Tygodnia" u Atinki.

ciasteczka franklina

Sk豉dniki:

  • 2 jajka
  • p馧 fili瘸nki (ok. 120 g) mi瘯kiego mas豉
  • 1 fili瘸nka cukru (ok. 160g)
  • 2 fili瘸nki m彗i (ok. 230 g)
  • 1 fili瘸nka czekoladowych chrupek (da豉m 100 g czekoladowych kropelek, ale mo瞠 by te tabliczka drobno posiekanej czekolady)
  • mo積a doda opcjonalnie 造瞠czk proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka utrze dok豉dnie z cukrem i mas貫m na puszysta mas. Doda m彗 (ewentualnie z proszkiem do pieczenia) oraz czekoladowe kropelki. Dok豉dnie wymiesza. Z ciasta formowa kulki wielko軼i orzecha w這skiego. Lekko je sp豉szczy (dobrze jest ciasto sch這dzi przez 30 minut w lod闚ce przed formowaniem). Gotowe ciastka u這篡 na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec oko這 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)


ciasteczka franklina z czekolad

ciasteczka i madzia

czwartek, 04 lutego 2016
P帷zki luksusowe - moje pierwsze sma穎ne p帷zki

To moje pierwsze p帷zki, kt鏎e sma篡豉m w tradycyjny spos鏏 na g喚bokim oleju. Co roku sobie obiecywa豉m, 瞠 spr鏏uj zrobi je samodzielnie i co roku tch鏎zy豉m. Kilka dni temu jednak postanowi豉m, 瞠 czas si sprawdzi i zobaczy, czy jest si czego ba. Wybra豉m przepis podany przez ChiliBite. Ca這嗆 鈍ietnie opisana, zdj璚ia krok po kroku. Nie mog這 si nie uda. A jak mi posz這? Chyba nienajgorzej, je郵i we幟ie si pod uwag, 瞠 by to pierwszy raz. P帷zki s smaczne, delikatne, nie nasi彗n窸y za mocno t逝szczem. Wysz造 mi mo瞠 ciut za ma這 puszyste, ale to moja wina, bo troch za kr鏒ko wyrasta造 ju po uformowaniu. Z tego te powodu nie na ka盥ym p帷zku znajduje si tradycyjna, bia豉 obw鏚ka. Ten szczeg馧 do poprawy za rok. Ciasto dro盥穎we wyrobi豉 za mnie maszyna, a reszta nie zaj窸a jako specjalnie du穎 czasu. Nadziewa豉m p帷zki po usma瞠niu. Warto cho raz w 篡ciu przygotowa je samodzielnie - ju dzi mog to powiedzie z ca造m przekonaniem :)

p帷zki luksusowe

Sk豉dniki (robi豉m z polowy porcji i otrzyma豉m 12 p帷zk闚):

  • 1 kg m彗i pszennej typ 550
  • 100g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 500ml ciep貫go mleka
  • 120g cukru
  • 7 鄴速ek + 1 jajo
  • 40ml spirytusu
  • p馧 造瞠czki ekstraktu wanilii
  • szczypta soli
  • 100-120g roztopionego mas豉

Dodatkowo:

  • t逝szcz do sma瞠nia (smalec, olej)
  • konfitura, d瞠m, kajmak, czekolada do nadziewania (je郵i nadziewamy przed sma瞠niem konfitura powinna by bardziej zwarta, niezbyt rzadka)
  • lukier, cukier puder do posypania, kajmak
  • do ozdobienia: p豉tki migda這we, posiekane orzechy, sk鏎ka pomara鎍zowa

Wykonanie:

Z dro盥篡 przygotowa rozczyn: pokruszy je i rozetrze z 造磬 cukru. Doda ciep貫 (ale nie gor帷e!) mleko. Miesza do rozpuszczenia dro盥篡. Nast瘼nie wsypa 3 造磬i m彗i. Wymiesza, aby nie by這 grudek, przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na 20-30 minut do wyro郾i璚ia.

M彗 przesia. Jajko utrze z 鄴速kami, cukrem i ekstraktem waniliowym na puch, doda spirytus i s鏊. Do przesianej m彗i doda utarte 鄴速ka i zaczyn dro盥穎wy. Wyrobi sp鎩ne i g豉dkie ciasto, pod koniec dodaj帷 roztopione mas這. Przykry misk z ciastem 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na 1-1,5h (ciasto powinno podwoi swoj obj皻o嗆).

Ja ciasto przygotowa豉m w maszynie do pieczenia chleba. Aby to zrobi nale篡 wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: jajka, rozczyn dro盥穎wy, spirytus, ekstrakt, stopione mas這, cukier, s鏊 oraz na ko鎍u m彗a. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h).

Wyro郾i皻e ciasto prze這篡 na opr鏀zony m彗 blat i lekko wyrobi, a nast瘼nie delikatnie rozwa趾owa na ok 1-1,5cm grubo軼i. Wycina kr捫ki. Je郵i p帷zki nadziewane b璠 przed sma瞠niem, na tym etapie doda d瞠m , konfitur. Dok豉dnie sklei ciasto. Nat逝szczonymi olejem d這闓i, formowa z ciasta p帷zki. Uformowane p帷zki uk豉da na blaszce nasmarowanej olejem (sklejeniem do do逝) i przykry 軼iereczk. Odstawi na 20-30 minut do ponownego wyro郾i璚ia.

P帷zki sma篡 partiami (3-4 sztuki na jeden raz) w g喚bokim t逝szczu, w temperaturze 165-170 stopni na z這ty kolor (2-3 minuty z ka盥ej strony). Usma穎ne p帷zki ods帷zy na r璚zniku papierowym. Je郵i p帷zki nie by造 nadziewane przed sma瞠niem, nadzia je teraz przy pomocy specjalnej szprycy lub r瘯awa cukierniczego z odpowiedni tylk. Gotowe p帷zki polukrowa (ja macza豉m p帷zki w lukrze) lub posypa cukrem pudrem. Ozdobi wg uznania. Smacznego :)

p帷zki

sma穎ne p帷zki

p帷zki 鈔odek

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11