| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 07 grudnia 2018
Ciastka z 簑rawin i bia陰 czekolad

Co roku staramy si z c鏎ci upiec dla Miko豉ja domowe ciasteczka. Nie inaczej by這 i tym razem. Pad這 na ciastka z 簑rawin i bia陰 czekolad, wg przepisu Dorotus. Ich pieczenie nie sprawi這 nam 瘸dnej trudno軼i. Ciastka wysz造 lekko chrupi帷e, ale przyjemnie mi瘯kie i ci庵n帷e si w 鈔odku. Dla mnie ciut za s這dkie, wi璚 nast瘼nym razem pewnie zmniejszy豉bym ilo嗆 cukru. M捫 i c鏎ka zajadali si nimi ze smakiem :)

ciastka z 簑rawin i bia陰 czekolad

Sk豉dniki: (wg Dorotus powinno wyj嗆 ok.20 sztuk, ja mia豉m ich 30):

  • 125 g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki drobnego cukru do wypiek闚 (lub mniej)
  • p馧 szklanki mia趾iego jasnego br您owego cukru
  • 1 jajko
  • 造磬a brandy lub ciemnego rumu (lub ekstraktu z wanilii)
  • 1,5 szklanki (225 g) m彗i pszennej
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki bia造ch drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej bia貫j czekolady
  • szklanka suszonej 簑rawiny

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem bia造m i br您owym do powstania puszystej i lekkiej masy ma郵anej. Doda jajko i brandy. Ci庵le ucieraj帷, doda m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia. Na ko鎍u dosypa bia陰 czekolad i suszon 簑rawin. Ca這嗆 kr鏒ko wymiesza z ciastem, do po陰czenia si sk豉dnik闚. Z ciasta (pe軟ej 造磬i) formowa kulki i uk豉da je na blaszkach, wy這穎nych papierem do pieczenia, w sporych odst瘼ach od siebie. Piec w temperaturze 190 stopni przez oko這 8-10 minut. Upieczone ciastka b璠 bardzo mi瘯kie (po ostudzeniu lekko stwardniej). Wyj望 je z piekarnika, przestudzi na blaszce, a nast瘼nie przenie嗆 delikatnie na metalow kratk do ca趾owitego wystudzenia. Przechowywa w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 7 dni. Smacznego :)

ciastka 簑rawina czekolada

wtorek, 27 lutego 2018
R騜e jab趾owe z ciasta francuskiego

Ten efektowny deser robi豉m z c鏎k ju jaki czas temu, ale dopiero teraz dokopa豉m si do zdj耩 z tamtego dnia. Robi造鄉y je wieczorem, wi璚 zdj璚ie s naprawd kiepskie i musicie mi to wybaczy. Jab趾owe r騜yczki okaza造 si proste w wykonaniu, dobrze smakowa造 i cieszy造 oko. Zreszt, czy po陰czenie jab貫k i ciasta francuskiego mo瞠 okaza si niewypa貫m? Nie s康z :) Je郵i chcecie zaskoczy go軼i, poku軼ie si o ich wykonanie.

Inspirowa豉m si przepisami znalezionymi tutaj i tutaj.

r騜e z ciasta francuskiego

Sk豉dniki (na 5 sztuk):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jab趾a z czerwon sk鏎k
  • sok z cytryny
  • szklanka wody
  • 70 g cukru
  • kilka 造瞠czek d瞠mu brzoskwiniowego lub morelowego
  • cynamon

Wykonanie:

Jab趾a obra ze sk鏎ki, pozbawi gniazd nasiennych. Pokroi w cienkie plasterki. Wod zagotowa z cukrem i sokiem z cytryny. Do gor帷ego syropu wrzuci plasterki jab趾a. Podgrzewa je ok. 1-2 min. Powinny zmi瘯n望 i zrobi si plastyczne, nie mog si rozpada. Plasterki odcedzi i przestudzi.

Ciasto francuskie lekko rozwa趾owa i podzieli na 5 r闚nych pask闚. Posmarowa je delikatnie d瞠mem. Na cie軼ie uk豉da plasterki jab貫k, zak豉daj帷 je na siebie (patrz zdj.). Mog wystawa ponad ciasto. Przykry je dolnym kawa趾iem ciasta (patrz zdj.). Opr鏀zy cynamonem i zwin望 ciasno, formuj帷 r騜. U這篡 je w formie na muffinki, wysmarowanej mas貫m i opr鏀zonej lekko m彗.

r霩e

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 5 minut, a nast瘼nie zmniejszy temperatur do 190 stopni i piec przez ok. 40 min. Czas pieczenia jest do嗆 indywidualny i zale篡 od piekarnika, grubo軼i r騜 itd. Moje piek造 si troch d逝瞠j, ok. 55 minut. Je郵i zaczn si przypieka z wierzchu, nale篡 przykry je foli aluminiow. Gotowe r騜e opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)

r騜e jab趾owe

r騜e jab趾owe w cie軼ie

wtorek, 19 grudnia 2017
Pierniczki - mi瘯kie i pulchne, z dro盥瘸mi

Te pierniczki robi si szybko i sprawnie - ciasto dobrze wsp馧pracuje, nie ma z nim 瘸dnego problemu, nie wymaga le瘸kowania i wielu drogich sk豉dnik闚. Nowo軼i jest dla mnie dodatek dro盥篡 - rzadko spotykamy je w pierniczkach, ale to dzi瘯i nim s one mi瘯kie, pulchne i tak 豉dnie rosn w piekarniku. Przepis na te ciastka znalaz豉m na blogu Domowe Wypieki. W smaku s dobre, cho musz przyzna, 瞠 jak dla mnie ciut za ma這 s這dkie i troch za suche. Zanurzenie ich w roztopionej czekoladzie i wype軟ienie marmolad z pewno軼i by im nie zaszkodzi這 ;)

Przepis ten dodaj do 11 Festiwalu Pierniczk闚 prowadzonego przez Majank.

pierniczki dro盥穎we

Sk豉dniki:

  • 2 szklanki m彗i pszennej tortowej
  • 2 du瞠 jajka
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 25g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 60g mas豉
  • czubata 造磬a miodu
  • 2 造瞠czki przyprawy korzennej
  • 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 2 造磬i kakao (opcjonalnie, mo積a pomin望 - ja da豉m jedn 造磬)

Wykonanie:

Wymiesza ze sob sypkie produkty: m彗, cukier puder, sod, przypraw korzenn i kakao. Mi鏚 podgrza z mas貫m do rozpuszczenia. Lekko przestudzi i wkruszy do nich 鈍ie瞠 dro盥瞠. Mieszanin dok豉dnie wymiesza i wla j do suchych sk豉dnik闚 wraz z jajkami. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi na g豉dkie i elastyczne ciasto. Rozwa趾owa na grubo嗆 ok. 3-4 mm, podsypuj帷 m彗. Foremkami wycina dowolne kszta速y. Gotowe pierniczki posmarowa rozm帷onym jajkiem. Piec ok.8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Smacznego :)

pierniki mi瘯kie i pulchne

wtorek, 12 grudnia 2017
Kruche ciastka z reniferkami

Mam dzi dla Was przepis na pyszne i efektowne ciasteczka, kt鏎e skradn serce niejednemu maluchowi. Znacie je pewnie bardzo dobrze: kilka lat temu spopularyzowa豉 je Dorotka i od tego te czasu mia豉m ci庵le plan, by je wypr鏏owa. Ciastka te robi si bardzo 豉two i szybko, podczas pieczenia zachowuj sw鎩 kszta速, nie rozlewaj si na boki. Upieczone s kruche, aromatyczne i bardzo smaczne. Ze swojej strony dodam, i skr鏂i豉m czas pieczenia o 2 minuty, gdy m鎩 piekarnik troch za bardzo przypiek pierwsz parti. Wszystko zale篡 od mocy waszych urz康ze, warto wi璚 obserwowa ciastka podczas pieczenia.

ciastka renifery

Sk豉dniki (ok. 35-40 ciastek):

  • 180 g mas豉
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g m彗i pszennej
  • 1 du瞠 jajko
  • 1 鄴速ko
  • 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • p馧 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kolorowe dra瞠tki

Wykonanie:

M彗 po陰czy z cukrem pudrem i sol. Doda posiekane, zimne mas這, ekstrakt, jajko oraz 鄴速ko. Szybko zagnie嗆 g豉dkie ciasto. Owin望 je foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez p馧 godziny. Z gotowego ciasta odrywa mniejsze kawa趾i, wa趾owa je na grubo嗆 oko這 3 mm, podsypuj帷 delikatnie m彗. Wykrawa k馧ka np. za pomoc szklanki. Uk豉da je na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 10-12 minut (o lekkiego zez這cenia). Przestudzi.

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Umie軼i j w r瘯awie cukierniczym i narysowa ni na ciastkach rogi oraz oczy renifera. Kolorow dra瞠tk posmarowa kropl czekolady i przyklei w miejsce nosa. Smacznego :)

kruche ciastka waniliowe

kruche ciastka 鈍i徠eczne

poniedzia貫k, 19 grudnia 2016
Pierniczki Lebkuchen

Te tradycyjne niemieckie pierniczki chcia豉m wypr鏏owa ju kilka razy, ale zwykle brakowa這 mi na to czasu przed 鈍i皻ami. Tym razem jednak nie odpu軼i豉m i obok zwyk造ch choinkowych pierniczk闚, upiek豉m te parti lebkuchen. I powiem Wam, 瞠 wysz造 przepyszne. Pachn帷e cytrusami, lekko ci庵n帷e si - bardzo smaczne. Troch przypomina造 mi pierniczki Aganiok. Po upieczeniu lebkuchen by造 mi瘯kie, nast瘼nie stwardnia造, a po pokryciu lukrem i umieszczeniu je w zamkni皻ej puszce z kawa趾ami obranego jab趾a, zn闚 sta造 si przyjemnie mi瘯kie. Bardzo Wam je polecam.

Przepis od Dorotki.

Jest to moja ostatnia propozycja w ramach "Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank.

lebkuchen

Sk豉dniki (ok. 30 sztuk):

  • 250 g m彗i pszennej
  • 85 g zmielonych migda堯w
  • 3 造瞠czki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • p馧 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 200 ml p造nnego miodu
  • 85 g mas豉
  • p馧 szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej i cytrynowej (kandyzowan sk鏎k cytrynow mo積a zamieni na sk鏎k otart z dw鏂h cytryn.)

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka 造瞠k gor帷ej wody

Wykonanie:

W misce wymiesza ze sob suche sk豉dniki: m彗, migda造, proszek, sod, przypraw korzenn oraz cynamon. Mas這 z miodem umie軼i w garnuszku z grubym dnem. Podgrzewa, ca造 czas mieszaj帷, do roztopienia mas豉. Zdj望 z palnika i przestudzi. Lekko ciep陰 mieszank ma郵ano - miodow wla do suchych sk豉dnik闚. Doda kandyzowane owoce i wymiesza, by nie by這 grudek. Ciasto powinno wyj嗆 lepi帷e (nie dosypywa m彗i). Przykry 軼iereczk i odstawi do ca趾owitego wystudzenia, aby ciasto troch zg瘰tnia這. Po tym czasie z ciasta robi kulki wielko軼i niedu瞠go orzecha w這skiego (powinno wyj嗆 oko這 30 sztuk). Uk豉da na blaszkach wy這穎nych papierem do pieczenia w du篡ch odleg這軼iach od siebie, gdy do嗆 mocno rosn w trakcie pieczenia. Ka盥 kulk sp豉szczy troch 造磬. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 minut. Ostudzi na kratce.

Przygotowa lukier. Cukier puder wsypa do miseczki. Dolewa gor帷 wod, 造磬a po 造盧e, mieszaj帷 i rozcieraj帷 grzbietem 造磬i. Gdy lukier b璠zie lej帷y, ale nie za g瘰ty, macza w nim pierniczki i odk豉da na kratk do ca趾owitego zastygni璚ia lukru.

Lebkuchen od razu po upieczeniu b璠 bardzo mi瘯kie, potem lekko stwardniej i zmi瘯n ponownie po pokryciu ich lukrem i umieszczeniu w zamkni皻ej puszcze z kawa趾ami obranego jab趾a. Smacznego :)

pierniczki lebkuchen

lebkuchen niemieckie pierniczki

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12