| < Luty 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
鈔oda, 02 stycznia 2019
Ciasto "Micha貫k"

Witam Was w nowym 2019 roku :) Mam nadziej, 瞠 b璠zie dla Was jeszcze lepszy ni poprzedni. Postanowi豉m przywita go tak, jak po瞠gna豉m ten stary, czyli eleganckim ciastem z kremem. Musz Wam jednak powiedzie, 瞠 o ile "Wi郾ia z makiem" smakowa這 mi bardzo, to dzisiejsza propozycja ju mnie jako strasznie nie zachwyci豉. Nie by這 w niej nic z貫go: wszystko do siebie pasowa這, ale ca這嗆 przyt豉cza豉. By這 troch za s這dko, przeszkadza豉 mi kawa w kremie..no nie wiem..By mo瞠 po 鈍i皻ach nie potrafi豉m po prostu doceni takich smak闚. Nie jest to z貫 ciasto, ale nie trafi u mnie do puli tych, do kt鏎ych cz瘰to wracam. Samo ciasto jest niemal identyczne jak przy porzeczkowcu: mi瘯kie, wilgotne, nie potrzebuje nas帷zania. Lepiej pasuje jednak do niego wg mnie delikatna i lekko kwa郾a masa serowa, ni s這dki krem z cukierkami.

Przepis:Zjem to. 

micha貫k

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • szklanka cukru
  • p馧 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 造磬i kakao

oraz

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • p馧 szklanki cukru
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 造瞠czka sody oczyszczonej

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 ml 鄉ietanki 30% lub 36%
  • 25 dag cukierk闚 Micha趾i
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 造盧e wody
  • opcjonalnie 2 造磬i alkoholu np. Baileys'a (pomin窸am)

Bita 鄉ietana:

  • 500 ml 鄉ietanki 30% lub 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 2 usztywniacze typu 鄉ietan-fix ( mo積a zast徙i 瞠latyn)

Dodatkowo:

  • s這iczek powide 郵iwkowych lub d瞠mu wi郾iowego lub malinowego (da豉m powid豉, ale wg mnie lepiej pasowa這by co bardziej kwa郾ego)
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g orzech闚 laskowych (u mnie w這skie)

Wykonanie:

Ciasto:

W garnku umie軼i olej, wod, szklank cukru i kakao. Zagotowa, do rozpuszczenia si cukru. Mieszanin wystudzi.

Bia趾a jaj ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo po 造盧e pozosta貫 p馧 szklanki cukru. Doda 鄴速ka i ubi do otrzymania kremowej pianki. Wla ca陰 wystudzon mieszank. Dok豉dnie wymiesza do po陰czenia.Doda przesiane suche sk豉dniki: m彗, sod i proszek, i delikatnie wymiesza szpatu趾. Gotowe ciasto przela do blaszki, w kt鏎ej dno wy這穎ne jest papierem do pieczenia. Piec ok. 40-45 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wystudzi w uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt przekroi na dwa blaty.

Krem:

Wszystkie sk豉dniki powinny by dobrze sch這dzone.

Serek mascarpone, krem闚k i cukier puder umie軼i w misie miksera. Ubi na sztywny krem. Doda rozpuszczon kaw i alkohol. Cukierki zetrze na tarce o grubych oczkach. Doda do masy i wymiesza.

Bita 鄉ietana:

Zimn krem闚k ubi z cukrem pudrem i 鄉ietan-fixami na sztywno.

Z這瞠nie ca這軼i:

Dolny blat ciasta posmarowa d瞠mem. Wy這篡 na niego krem z cukierkami, rozsmarowa go dok豉dnie. Przykry drug cz窷ci ciasta. Wy這篡 bit 鄉ietan, wyr闚na wierzch. Sch這dzi w lod闚ce przez kilka godzin, a najlepiej przez ca陰 noc. Przed podanie opr鏀zy start czekolad oraz posiekanymi, podpra穎nymi orzechami. Smacznego :)

micha貫k

pi徠ek, 21 grudnia 2018
Ciasto "Wi郾ia z makiem"

Jedno z tych ciast, kt鏎e elegancko wygl康aj na stole i naprawd dobrze smakuj. Sp鏚 z dodatkiem maku oraz kakao, krem z mascarpone i krem闚ki, do tego wi郾ie i wierzch pokryty mas z nutell. Kaloryczna, bardzo smaczna propozycja, kt鏎a b璠zie 鈍ietnie prezentowa豉 si na 鈍i徠ecznym stole.

Przepis: Zjem to.

ciasto wi郾ia z makiem

Sk豉dniki: (blaszka 22 x 32 cm)

Sp鏚:

  • 4 jajka
  • 170 g suchego mielonego maku
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造磬i kakao
  • 造瞠czka proszku do pieczenia

Krem 鄉ietankowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml 鄉ietanki 36%
  • 4 造磬i cukru pudru

Krem czekoladowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g czekoladowego kremu typu Nutella

Poncz:

  • 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody

Dodatkowo:

  • szklanka drylowanych wi郾i z kompotu
  • opakowanie okr庵造ch biszkopt闚 (ok. 120 g)
  • 2/3 szklanki kawy + 2 造磬i likieru Amaretto

Wykonanie:

Sp鏚:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Zmielony mak zala wrz徠kiem, tak by by ca趾owicie przykryty i odstawi do ca趾owitego wystygni璚ia. Odcisn望 go dok豉dnie z nadmiaru wody (u篡豉m do tego gazy). 草速ka utrze z cukrem i cukrem wanilinowym na puszyst, niemal bia陰 mas. Doda odci郾i皻y mak, kakao, m彗 i proszek do pieczenia.Wymiesza ca這嗆 kr鏒ko do po陰czenia sk豉dnik闚. Na ko鎍u doda ubit na sztywno pian z bia貫k. Delikatnie wymiesza.Ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyj望 z piekarnika i wystudzi.

Krem 鄉ietankowy:

Sk豉dniki kremu powinny by dobrze sch這dzone.

Mascarpone umie軼i w wysokim naczyniu z krem闚k i cukrem pudrem. Ubija do uzyskania g瘰tego, jednolitego kremu.

Krem czekoladowy:

Sk豉dniki kremu powinny by w temperaturze pokojowej.

Mascarpone i Nutell wymiesza przy pomocy r霩gi do powstania jednolitej, g豉dkiej masy.

Sk豉danie ciasta:

Ciasto makowe skropi ponczem. Rozprowadzi na nim krem 鄉ietankowy. Powciska w niego dobrze ods帷zone wi郾ie. Biszkopty kr鏒ko moczy w kawie z dodatkiem Amaretto i 軼i郵e uk豉da na powierzchni masy. Na biszkoptach delikatnie rozsmarowa mas czekoladow. Sch這dzi przez minimum 3-4 godziny. Przechowywa w lod闚ce lub w ch這dnym miejscu. Smacznego :)

czwartek, 20 grudnia 2018
"Szybkie" pierniczki na ostatni chwil (bez le瘸kowania)

Jako w tym roku zagapi豉m si i nie upiek豉m wcze郾iej 瘸dnych pierniczk闚. No ale 鈍i徠 bez tych pysznych ciastek sobie nie wyobra瘸m, wi璚 zabra豉m si za szukanie jakiego rozwi您ania. Idealny przepis znalaz豉m u Dorotus. Pierniczki "szybkie", kt鏎e nie wymagaj le瘸kowania, od razu po upieczeniu s mi瘯kie i pozostaj takie przez d逝gi czas. Czas przygotowania jest szybki, gotowe ciastka smakuj bardzo dobrze. Przy wyrabianiu ciasta dosypa豉m nieco wi璚ej m彗i, bo bardzo si klei這 do stolnicy. Dorotus tego nie zaleca, ale my郵, 瞠 nic z貫go im si nie sta這 ;) Wa積e jest, aby ciasto do wykrawaniu rozwa趾owa nie cieniej ni na 4 mm, a same pierniczki nie piec zbyt d逝go. Moje siedzia造 w piekarniku 7-8 minut.

szybkie pierniczki

Sk豉dniki:

  • 300 g m彗i pszennej
  • 100 g m彗i 篡tniej pe軟oziarnistej (u mnie typ 1850)
  • 2 du瞠 jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g mas豉, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g 豉godnego miodu np. akacjowego, w postaci p造nnej
  • 造磬a przyprawy do piernika (np. domowej)
  • 造磬a kakao
  • 造瞠czka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Jajka zmiksowa z roztopionym mas貫m i miodem. Doda obie m彗i wymieszane z cukrem pudrem, przypraw do piernika, kakao i sod. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza ze sob i wyrobi do otrzymania g豉dkiego ciasta (mo積a mikserem). Ciasto b璠zie do嗆 klej帷e. Rozwa趾owa je na grubo嗆 4 mm (nie cieniej), podsypuj帷 ma陰 ilo軼i m彗i. Wykrawa r騜ne kszta速y. Gotowe pierniczki uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia w niewielkich odst瘼ach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 8-10 minut (ja piek豉m 7-8 min). Wyj望, wystudzi na kratce. Dowolnie udekorowa. Smacznego :)

szybkie pierniczki bez le瘸kowania

piernik gwiazdka

poniedzia貫k, 17 grudnia 2018
Rolada z kremem speculoos i mandarynkami

Kiedy tylko zobaczy豉m t rolad u Kasi, wiedzia豉m, 瞠 szybko j przygotuj. Uwielbiam ciastka speculoos -to dla mnie nieod陰czny element 鈍i徠 - wi璚 ciasto z ich dodatkiem zapowiada這 si 鈍ietnie. I powiem Wam, 瞠 faktycznie jest dobre :) Czekoladowy biszkopt, smaczny krem (cho dla mnie m鏬豚y by mimo wszystko ciut bardziej ciasteczkowy), owoce. Wszystko 鈍ietnie ze sob wsp馧gra這. Moja rolada mo瞠 nie wygl康a tak pi瘯nie i elegancko jak ta u Kasi, troch si rozwala豉 przy krojeniu, ale my郵, 瞠 smaku to w niczym nie zmieni這. Musz jeszcze troch popracowa nad technik ;) Polecam Wam ten przepis serdecznie :)

盍鏚這: Gotuj, bo lubi.

rolada speculoos

Sk豉dniki (blaszka 40x25 cm, ja rozsmarowa豉m ciasto na blaszce z wyposa瞠nia piekarnika):

Biszkopt:

  • 3 du瞠 jajka
  • 70 g cukru
  • 55 g m彗i pszennej tortowej
  • 10 g kakao
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 造磬a cukru pudru
  • ok. 80 g ciasteczek korzennych Speculoos

Dodatkowo:

  • 1 puszka mandarynek w zalewie
  • u mnie dodatkowo kilka ga陰zek czerwonej porzeczki

Polewa:

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 7 造瞠k krem闚ki

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec stopniowo dosypuj帷 cukier.Dodawa po jednym 鄴速ku, ca造 czas miksuj帷. Nast瘼nie do masy przesia m彗 wymieszan z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Miksowa na najni窺zych obrotach, tylko do po陰czenia sk豉dnik闚. Ciasto rozsmarowa na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 10-11 minut (do tzw.suchego patyczka).

Przygotowa czyst 軼iereczk. U這篡 j kr鏒szym bokiem do siebie i opr鏀zy cukrem pudrem.

Gor帷y biszkopt prze這篡 na 軼iereczk - papierem do g鏎y. Zdj望 papier, a biszkopt zwin望 razem ze 軼iereczk w rolad (zwijamy od kr鏒szego boku).Pozostawi zwini皻y do ostygni璚ia.

Krem:

Sch這dzon krem闚k po陰czy z mascarpone i cukrem pudrem. Miksowa, do chwili powstania g瘰tego kremu, a nast瘼nie dodajemy zblendowane na m彗 ciasteczka. Ponownie kr鏒ko zmiksowa do chwili po陰czenia si sk豉dnik闚.

Mandarynki odcedzi i dok豉dnie osuszy na r璚zniku papierowym.

Sch這dzony biszkopt rozwin望, posmarowa kremem (zostawi z ka盥ej strony po wolnym centymetrze ciasta) i u這篡 na nim mandarynki oraz porzeczki. Ponownie delikatnie zwin望 -ju bez 軼iereczki- rolad (mo積a dodatkowo owin望 j foli spo篡wcz). W這篡 do lod闚ki na minimum 2 godziny, a najlepiej na ca陰 noc.

Polewa:

Drobno posiekan czekolad zala gor帷 krem闚k.Miesza do chwili powstania g豉dkiej polewy. Udekorowa ni rolad. Odstawi do zastygni璚ia. Smacznego :)

rolada speculoos z mandarynkami

鈔oda, 12 grudnia 2018
Trufle piernikowe II

Na blogu jest ju przepis na piernikowe trufle (klik), ale ten kt鏎y dzi Wam proponuj jest nieco inny. Poza czekolad i przypraw korzenn, zawiera r闚nie kajmak i 郵iwkowe powid豉. Taki miks mo瞠 wydawa si dziwny, ale zapewniam Was, 瞠 wszystko tu ze sob wsp馧gra. Gorzkie kakao na zewn徠rz trufli 鈍ietnie prze豉muje s這dycz wn皻rza. Polecam :)

Przepis z bloga Bee Sweet.

trufle piernikowe

Sk豉dniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masy kajmakowej
  • 200 g powide 郵iwkowych
  • 20 g mas豉
  • 2 造瞠czki przyprawy do piernika np. domowej
  • szczypta soli
  • dodatkowo: kakao i przyprawa do piernika do obtoczenia

Wykonanie:

Czekolad, mas kajmakow, powid豉, mas這 i przyprawy umie軼i w misce i ustawi nad par wodn. Miesza do czasu, gdy czekolada si rozpu軼i, a wszystkie sk豉dniki dok豉dnie ze sob po陰cz. Gotow mas odstawi do zastygni璚ia, a nast瘼nie formowa z niej ma貫 kulki i obtacza je w kakao wymieszanym z przypraw do piernika. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 205