| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 06 lipca 2018
Chleb litewski (na zakwasie)

Wczoraj odkry豉m, 瞠 m鎩 zakwas umar 鄉ierci naturaln. Ostatnio rzadko na nim piek豉m i kiedy wyj窸am go wczoraj z lod闚ki, aby go dokarmi, zauwa篡豉m, 瞠 ca造 pokry si ple郾i. Ci篹ko by這 mi si z nim rozsta, no ale c騜, taka kolej rzeczy. Trzeba koniecznie szybko przygotowa kolejny. Na pocieszenie zosta造 mi zdj璚ia pysznego chleba, upieczonego na tym w豉郾ie zakwasie, kt鏎ymi nie zd捫y豉m si z wami jeszcze podzieli. Przepis na chleb litewski znalaz豉m na bloguLiski. Skusi豉m si na niego po tym, jak m捫 przywi霩 z Wilna przepyszne bochenki chleba, lekko s這dkawe, z dodatkiem kminku. Smakowa nam on tak bardzo, 瞠 szybko postanowi豉m upiec go w domu. Chleb z poni窺zego przepisu mo瞠 nie smakowa w 100% jak oryginalnie litewski, ale by wystarczaj帷o zbli穎ny. Chrupi帷a sk鏎ka, aromatyczny i wilgotny 鈔odek. Piek豉m go ju kilkakrotnie i za ka盥ym razem by tak samo smaczny. Polecam.

chleb litewski

Sk豉dniki: (2 bochenki):

  • 500 g zaczynu z m彗i 篡tniej chlebowej (przepis poni瞠j)
  • 100 g otr瑿闚
  • 200 g wrz帷ej wody
  • 2 造磬i kminku
  • 325 g m彗i 篡tniej razowej + 25 g do upra瞠nia
  • 150 g m彗i 篡tniej chlebowej
  • 300 g wody letniej
  • 1-2 造磬i melasy (da豉m 3 du瞠 造磬i)
  • 造磬a soli

Zaczyn:

  • 50 g p造nnego aktywnego zakwasu
  • 130 g + 90 gm彗i 篡tniej razowej
  • 120 g + 110 g wody

Wykonanie:

Rano, dzie przed pieczeniem:

Dokarmi zakwas - je郵i nie jest aktywny.

Wieczorem, dzie przed pieczeniem:

Przygotowa zaczyn:

50 g aktywnego zakwasu 篡tniego wymiesza z 130 g m彗i 篡tniej razowej i 120 g letniej wody. Odstawi na noc.

100 g otr瑿闚 zala 200 g wrz帷ej wody. Doda 2 造磬i lekko zmia盥穎nego kminku. Wymiesza i odstawi.

Rano, w dniu pieczenia:

Do zaczynu doda 90 g m彗i 篡tniej i 110 g letniej wody. Wymiesza. Odstawi na 3-4 godziny. Gdy zaczyn si podniesie, mo積a u篡 go do pieczenia.

25 g m彗i razowej upra篡 na suchej patelni, a nabierze br您owego koloru (uwa瘸, by nie przypali).

W du瞠j misce wymiesza zaczyn z namoczonymi otr瑿ami, obiema m彗ami, letni wod i melas. S鏊 rozpu軼i w odrobinie wody i r闚nie doda do ciasta. Nie wyrabia za d逝go, ciasto powinno mie lu幡 konsystencj. Nape軟i nim do po這wy wysoko軼i dwie formy do pieczenia chleba, wysypane otr瑿ami. Wyg豉dzi powierzchni i posmarowa wod. Odstawi w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i (ok. 3-4 h). Powyro郾i璚iu raz jeszcze posmarowa wierzch bochenk闚 wod.

Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut z termoobiegiem (piek豉m bez termoobiegu). Nast瘼nie zmniejszy temperatur do 200 stopni i piec kolejne 30 min, bez termoobiegu. Na koniec zmniejszy temperatur do 180 stopni i dopieka ok. 25 minut (je郵i b璠zie za mocno przyrumieniony, przykry foli aluminiow).

Po upieczeniu chleb wyj望 z foremki, odwr鏂i i wystudzi. Chleb nadaje si do jedzenia dopiero nast瘼nego dnia. Smacznego :)

chleb na zakwasie

chleb litewski na zakwasie