| < Maj 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 19 maja 2017
Ciasto z mas migda這w, rabarbarem i owocami

Na weekend polecam Wam proste i szybkie w wykonaniu kruche ciasto z mas migda這w i owocami. W oryginalnym przepisie u篡to wy陰cznie bor闚ek. Ja dorzuci豉m od siebie jeszcze kilka truskawek oraz rabarbar. Ca這嗆 wysz豉 pysznie. Ciasto kruche by這 wyj徠kowo smaczne - po raz pierwszy dodawa豉m do niego ugotowane na twardo 鄴速ko. Kwa郾e owoce 鈍ietnie komponowa造 si z delikatn, s這dk mas serowo-migda這w. Ciasto bardzo smakowa這 mojemu m篹owi - ju dawno nie widzia豉m, aby jad kt鏎y z moich wypiek闚 z takim apetytem ;)

Przepis znalaz豉m w gazetce "Moje smaki 篡cia".

ciasto z mas migda這w i rabarbarem

Sk豉dniki(podane sk豉dniki roz這篡豉m na dwie blaszki: pod逝積 do tarty o wymiarach i ma陰, kwadratow blaszk o wymiarach24x24 cm):

Ciasto:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 150 g zimnego mas豉
  • 70 g cukru pudru
  • 1 鄴速o jaja, ugotowane na twardo
  • 造磬a kwa郾ej 鄉ietany

Nadzienie:

  • 5 jaj
  • p馧 szklanki cukru (mo瞠 by br您owy)
  • 造瞠czka cukru waniliowego
  • 600 g p馧t逝stego twarogu
  • 120 g mi瘯kiego mas豉
  • 造磬a miodu
  • 2/3 szklanki mielonych migda堯w
  • 2 造磬i 鄉ietany 18%
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka Amaretto

Dodatkowo:

  • owoce (u mnie bor闚ki, truskawki i rabarbar)
  • p豉tki migda這we

Sk豉dniki:

Ciasto:

Zimne mas這 posieka szybko z m彗 i cukrem. Doda przetarte 鄴速ko oraz 鄉ietan.Wszystko zagnie嗆 na g豉dkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto uformowa w kul, owin望 je foli i w這篡 do lod闚ki na minimum 30 minut. Je郵i chcemy piec tart, ciasto nale篡 rozwa趾owa, wy這篡 nim form do tarty, sp鏚 nak逝 widelcem. Nast瘼nie na ciasto wy這篡 papier do pieczenia i obci捫y je np. fasol. Piec z obci捫eniem 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 15 minut, ju bez obci捫enia. Je郵i pieczemy w zwyk貫j blaszce, ciasto wystarczy wy這篡 na jej sp鏚, ponak逝wa i podpiec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Wystudzi.

Nadzienie:

Jajka utrze z cukrami. Dodawa po 造盧e sera. Dorzuci mi瘯kie mas這, a nast瘼nie mi鏚, zmielone migda造, 鄉ietan, m彗 ziemniaczan i likier Amaretto. Ca這嗆 delikatnie wymiesza. Gotow mas wyla na podpieczony sp鏚. Posypa j owocami i p豉tkami migda這wymi. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Je郵i wierzch zacznie si za szybko przypieka, przykry je foli aluminiow. Po ostudzeniu mo積a opr鏀zy je cukrem pudrem. Smacznego :)

ciasto z mas migda這w, rabarbarem i bor闚kami

ciasto migda造 rabarbar bor闚ki

ciasto migda這we z rabarbarem