| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 17 marca 2017
Wega雟ki mus czekoladowy - trzysk豉dnikowy!

Co robicie z p造nem, kt鏎y pozostaje w puszce po zu篡ciu ciecierzycy? Je郵i wylewacie, tak jak ja do tej pory, to nast瘼nym razem koniecznie sobie go zostawcie. I u篡jcie do przygotowania pysznego deseru. Serio. P造n ten, zwany aquafab, 鈍ietnie si bowiem ubija i idealnie zast瘼uje bia趾o. Weganie oszaleli na jego punkcie, wykorzystuj帷 go do produkcji bezjajecznych majonez闚, krem闚, mus闚 itp...ba, piek nawet torty Pavlovej oparte na ubitej aquafabie. Zaciekawi mnie ten super p造n i kiedy na blogu Kornik w kuchni znalaz豉m przepis na mus czekoladowy oparty w豉郾ie na nim, wiedzia豉m, 瞠 szybko go wypr鏏uj. Deser wyszed pyszny. Czekoladowy, s這dki, bez posmaku czy zapachu ciecierzycy. Zajadali si nim i moja c鏎ka, i m捫. Aquafaba ubi豉 si bez problemu, cho mo瞠 trwa這 to ciut d逝瞠j ni przy zwyk造m bia趾u. Mus wyszed aksamitny i bardzo delikatny. Warto wypr鏏owa :)

wega雟ki mus czekoladowy

Sk豉dniki:

  • 140 g zalewy z ciecierzycy z puszki tzw. aquafaby
  • 80 g gorzkiej czekolady (nast瘼nym razem dam jej wi璚ej: ok. 150g, aby mus by troch bardziej zwarty)
  • 1-2 造瞠czki fruktozy lub zwyk貫go cukru
  • owoce, orzechy, wi鏎ki - do dekoracji (u mnie domowa fru瞠lina malinowa, wi鏎ki kokosowe i 鈍ie瘸 mi皻a)

Wykonanie:

Aquafab umie軼i w wysokiej misce i ubi na sztywno, na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania doda fruktoz lub cukier.

aquafaba

W mi璠zyczasie czekolad po豉ma na kawa趾i i rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Przestudzi, a nast瘼nie wla j powoli do ubitej piany. Wymiesza delikatnie szpatu趾. Gotowy mus prze這篡 do puchark闚. Sch這dzi w lod闚ce przez min. 2 h. Dowolnie udekorowa przed podaniem. Smacznego :)

mus czekoladowy bez jaj

mus czekoladowy wega雟ki

Tagi: czekolada
09:51, wedelka , Desery
Link Komentarze (1) »