| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 23 czerwca 2017
Pizza na spodzie z kalafiora - hit czy kit?

Osoby dbaj帷e o lini i zdrowe od篡wianie, cz瘰to staraj si zast瘼owa kaloryczne, "鄉ieciowe" posi趾i ich zdrowszymi wersjami. Przyznaj, 瞠 je tak瞠 od czasu do czasu ulegam pokusie, aby znale潭 lepsz, zdrowsz ods這n pysznego ciasta czy fast fooda. Niekt鏎e eksperymenty s bardzo udane. Placki otr瑿owe godnie zast瘼uj mi pancakes, krem czekoladowy z ciecierzycy mo瞠 by zamiennikiem nutelli, bu趾a z otr瑿闚 mo瞠 by 鈍ietn propozycj na 郾iadanie, a wst捫ki z poczciwej cukinii idealnie zast瘼uj makaron. Ale s te eksperymenty mniej udane i dzi b璠zie o jednym z nich. Od jakiego czasu szukam czego, co zast徙i mi pizz, kt鏎a nale篡 do do嗆 kalorycznych da. Mo積a bez niej si obej嗆, jasne, 瞠 tak. Czasami jednak "cz這wiek musi, inaczej si udusi" :) Sporo os鏏 zachwala這 mi pizz, w kt鏎ej sp鏚 zrobiony jest ...z kalafiora. Nie ma w niej m彗i, dro盥篡, spora wi瘯szo嗆 sk豉dnik闚 to warzywa - same plusy. Mia這 by dietetycznie i smacznie. Mia這 przypomina pizz - by jej ma陰 namiastk. Czy by這? Nie do ko鎍a. Pizza by豉 zjadliwa, jak najbardziej, ale w niczym nie przypomina豉 mi w這skiego fast fooda.Do嗆 pikantna, o niecodziennej konsystencji. Kalafior jest lekko wyczuwalny wg mnie, ale w 瘸dnym wypadku nie przeszkadza podczas degustacji. Ca這嗆 troch si rozwala豉 - by mo瞠 za kr鏒ko piek豉m sam sp鏚. Sos i dodatki - jak na ka盥ej pizzy - mo瞠cie dobiera wg w豉snego uznania. Ja postawi豉m na klasyk, czyli sos pomidorowy, salami, papryk, mozzarell. Do鈍iadczenie uwa瘸m za ciekawe, aczkolwiek raczej nie wr鏂 do tego przepisu. Zbyt wielkie mia豉m oczekiwania co do tej potrawy, za bardzo chcia豉m poczu w niej smak pizzy. Je郵i potraktujecie ten wypiek jakozwyk陰 zapiekank z kalafiora i warzyw, pewnie b璠ziecie zadowoleni. Je郵i nastawicie si, 瞠 zast徙i Wam pizz - raczej si rozczarujecie.

Przepis znalaz豉m na blogu Just my delicious.

pizza na spodzie z kalafiora

Sk豉dniki:

Sp鏚:

  • 1 ma造 kalafior
  • 1 jajko
  • 2 造磬i otr瑿闚 (da豉m 造磬 otr瑿闚 i 2 造磬i startego parmezanu)
  • s鏊, pieprz, suszone oregano do smaku

Dodatkowo:

  • sos pomidorowy do pizzy (robi go zazwyczaj tak jak w tym przepisie)
  • szynka lub salami
  • pokrojone: pieczarki, papryka, cebula'
  • mozzarella

Wykonanie:

Sp鏚:

Surowy kalafior zetrze na tarce. Wymiesza go z pozosta造mi sk豉dnikami na jednolit mas. Roz這篡 j r闚nomiernie, tworz帷 okr庵, na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do w 180 stopni przez ok. 15-20 minut do czasu, a sp鏚 lekko stwardnieje (piek豉m 25 minut - wg mnie to by這 jeszcze za kr鏒ko, bo m鎩 sp鏚 nie by jako przesadnie twardy).


Na podpieczonym spodzie rozsmarowa sos pomidorowy i u這篡 pokrojone w璠liny i warzywa. Wierzch posypa kawa趾ami mozzarelli. Piec dodatkowe 15-20 minut, a ca這嗆 si zrumieni.Smacznego :)

pizza na kalafiorowym spodzie

wtorek, 20 czerwca 2017
P璚zotto ze szparagami i m這d kapust

M這da kapusta i szparagi to warzywa, kt鏎e jem teraz na okr庵這. Pyta豉m nawet dzi m篹a, czy nie ma mi za z貫 tego, 瞠 ostatnio jadamy do嗆 monotonnie, ale ku mojej rado軼i, powiedzia, 瞠 nie. Dzi mam dla Was przepis na p璚zotto, do kt鏎ego przemyci豉m w豉郾ie oba te cudowne sk豉dniki. Mo瞠 nie wygl康a ono jako specjalnie zach璚aj帷o, ale uwierzcie mi, 瞠 bardzo nam smakowa這 :)

Inspirowa豉m si przepisem z bloga Kwestia Smaku, ale troch pozmienia豉m, wyrzucaj帷 np indyka, a dodaj帷 w zamian cukini. Dorzuci豉m te spor porcj parmezanu.

p璚zotto z m這d kapust i szparagami

Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki kaszy p璚zak
  • niedu篡 p璚zek zielonych szparag闚
  • 2 szklanki poszatkowanej m這dej kapusty
  • niedu瘸 cukinia
  • por
  • cebula
  • 1,5-2 litry bulionu
  • 2 造磬i sosu sojowego
  • 3-4 造磬i mas豉
  • 3 造磬i startego parmezanu
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Pokroi na 3-4 cm kawa趾i. G堯wki od這篡 osobno. Zagotowa bulion. Wrzuci do niego pokrojone szparagi. Po 3-4 minutach, dorzuci g堯wki. Gdy szparagi b璠 prawie gotowe, wy這wi je za pomoc 造磬i cedzakowej (bulion z gotowania zachowa!).

Na 造盧e mas豉 zeszkli posiekan cebuloraz pokrojonego w pr捫ki pora. Doda przep逝kan kasz.Podsma篡 ca這嗆 przez 2-3 minuty. Podla dwoma chochelkami gor帷ego bulionu, pozosta貫go z gotowania szparag闚. Przykry pokrywk. Gdy p造n zostanie wch這ni皻y, doda nast瘼n chochelk. Post瘼owa tak, a do momentu, gdy kasza b璠zie prawie mi瘯ka.Doda wtedy poszatkowan kapust oraz pokrojon w cienkie s逝pki cukini. Dola kolejn porcj bulionu i gotowa razem przez kilka minut. Pod koniec dorzuci ugotowane wcze郾iej szparagi.Gdy kasza i warzywa b璠 mi瘯kie, doda przyprawy, sos sojowy, parmezan i mas這. Wymiesza, przykry i odstawi na kilka minut. Podawa ciep貫, posypane posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Smacznego :)

p璚zotto szparagi kapusta

pi徠ek, 09 czerwca 2017
Omlet ze szparagami i serem feta

Omlet ze szparagami to przepyszna 郾iadaniowa propozycja - do przygotowania w zaledwie 15 minut. Po篡wna, syc帷a i bardzo, bardzo smaczna. Dodatek sera fety i 鈍ie瞠j bazylii podkr璚a smak ca這軼i. Je郵i lubicie 郾iadania, w kt鏎ych jajka graj pierwsze skrzypce, koniecznie go wypr鏏ujcie.

Inne 郾iadaniowe propozycje z jajkami i szparagami w roli g堯wnej znajdziecie tak瞠 tu:

- mini frittaty ze szparagami

- najprostszajajecznica ze szparagami

- pysznyzapiekany omlet ze szpinakiem i szparagami

omlet ze szparagami

Sk豉dniki:

  • 2 jajka
  • 3-4 zielone szparagi
  • kawa貫k sera feta
  • kilka listk闚 鈍ie瞠j bazylii
  • p豉ska 造磬a m彗i
  • 2 造磬i mleka
  • s鏊, pieprz
  • 造磬a mas豉

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Wrzuci je do osolonego i lekko os這dzonego wrz徠ku na 3-4 minuty. Odcedzi. Pokroi w cienkie plasterki (g堯wki zostawi w ca這軼i).Jajka, mlekooraz m彗 rozm帷ize sob, dok豉dnie, 瞠by nie by這 grudek. Doprawi sol i pieprzem. Doda pokrojone szparagi, fet i porwane li軼ie bazylii.Na patelni rozpu軼i mas這 iwyla mas jajeczn. Przykry. Sma篡 na 鈔ednim ogniu, a do 軼i璚ia jajek. Gotowy omlet zsun望 na talerz, z這篡 na p馧. Smacznego :)

wtorek, 06 czerwca 2017
Pulled Pork czyli szarpana wieprzowina

O Pulled Pork s造sza豉m i czyta豉m wiele. Wszyscy wyra瘸li si o tak przygotowanym mi瘰ie w samych superlatywach: 瞠 pyszne, kruche, delikatne, rozp造waj帷e si w ustach itd. Podchodzi豉m do tematu kilkakrotnie, ale za ka盥ym razem rezygnowa豉m, bo przera瘸豉 mnie d逝go嗆 pieczenia. W ko鎍u jednak si zmobilizowa豉m. Kupi豉m odpowiedni kawa貫k 這patki, marynowa豉m j przez ca陰 noc, a nast瘼nie wsta豉m skoro 鈍it, by wstawi j do piekarnika na 9-godzinne pieczenie. Po wyj璚iu z piekarnika stwierdzi豉m, 瞠 ca這嗆 chyba mi nie wysz豉. Mi瘰o wydawa這 si twarde, nie mia豉m poj璚ia, jakim cudem rozdziel je na w堯kna. Zostawi豉m je na p馧 godziny, a w mi璠zyczasie przygotowa豉m karmelizowan cebul, bu趾i i reszt sk豉dnik闚 do burger闚. Gdy nadesz豉 chwila pr鏏y, chwyci豉m dwa widelce i ..... z 豉two軼i zacz窸am oddziela kolejne w堯kna :) Mi瘰o rozwarstwia這 si idealnie. By這 soczyste, mi璚iutkie i faktycznie rozp造wa這 si w ustach. Rewelacyjne! Burgery z solidn warstw pulled pork, karmelizowan cebul i warzywami by造 鈍ietnym pomys貫m na obiad. M捫 zajada si tak, 瞠 trz瘰造 mu si uszy. Ju wiem, 瞠 nied逝go b璠 musia豉 zrobi powt鏎k. Z podanej ilo軼i sk豉dnik闚 wysz豉 naprawd solidna porcja mi瘰a. Przez dwa dni jedli鄉y burgery, a nast瘼nie poszarpane mi瘰o l康owa這 w sa豉tkach m篹a przygotowanych do pracy. Codziennie s造sza豉m zachwyty na jego temat, wi璚 je郵i chcecie, by wasze drugie po堯wki zacz窸y nosi Was na r瘯ach, biegnijcie do sklepu po 這patk ;)

Przepis od Panny Malwinny.

pulled pork

Sk豉dniki:

  • 這patka wieprzowa, ok. 2 kg

Marynata:

  • 1/3 szklanki soli
  • p馧 szklanki br您owego cukru
  • 3 造磬i mieszanki przypraw (przepis poni瞠j)
  • 2 li軼ie laurowe
  • 2 litry przegotowanej zimnej wody

Mieszanka przypraw:

  • 造磬a mielonego kminu rzymskiego
  • 造磬a granulowanego czosnku
  • 造磬a suszonej cebuli
  • 造磬a cayenne (da豉m p馧 造磬i)
  • 造磬a chilli w proszku (da豉m p馧 造磬i)
  • 造磬a soli
  • 造磬a pieprzu
  • 造磬a s這dkiej papryki
  • p馧 szklanki br您owego cukru

Wykonanie:

υpatk umie軼i w du篡m naczyniu. Zala przygotowan marynat, doda li軼ie laurowe, przykry i odstawi na noc do lod闚ki. Nast瘼nego dnia mi瘰o wyj望 z marynaty, osuszy i natrze pozosta陰 przygotowan wcze郾iej mieszank przypraw (nie trzeba zu篡 jej ca貫j - ja wykorzysta豉m 2/3). Przyprawione mi瘰o u這篡 w naczyniu do zapiekania. Piec w piekarniku nagrzanym do 100-110 stopni przez ok. 8-10 godzin. Piek豉m przez wi瘯szo嗆 czasu przykryte foli aluminiow. Zdj窸am j godzin przed ko鎍em pieczenia. Gotowe mi瘰o wyj望 z piekarnika i odstawi pod przykryciem na p馧 godziny do odpocz璚ia. Po tym czasie podzieli je na w堯kna, pomagaj帷 sobie dwoma widelcami. Podawa np. w bu販e z dodatkiem karmelizowanej, czerwonej cebuli i warzyw lub coles豉wem. Smacznego :)

kanapka z pulled pork