| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
wtorek, 11 grudnia 2018
Domowa przyprawa piernikowa

Od lat przymierza豉m si do zrobienia domowej przyprawy piernikowej, ale zawsze co mnie do tego zniech璚a這. Te sklepowe niekoniecznie jednak maj idealne sk豉dy, a ja chcia豉m przekona si, czy b璠 widzia豉 r騜nic, mi璠zy tak zrobion samodzielnie, a zapakowanym gotowcem. W tym roku nie mia豉m wyboru: dosta豉m od mojej szwagierki zestaw przypraw, kt鏎e przylecia造 a z Bangladeszu. 安ietna ga趾a, cynamon, any, go寮ziki, kardamon..wszystko niezmiernie aromatyczne. Skusi豉m si wi璚 i korzystaj帷 z przepisu Dorotus, ukr璚i豉m swoj w豉sn piernikow przypraw. R璚e co prawda odpada造 mi podczas ucierania w mo寮zierzu go寮zik闚, ale my郵, 瞠 by這 warto. Pachnie ob喚dnie! Wszystkie kupne mieszanki zostaj daleko w tyle i 瘸逝j, 瞠 tak d逝go zwleka豉m z jej wykonaniem.

domowa przyprawa piernikowa

Sk豉dniki:

  • 50 g kory cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 15 g go寮zik闚, ca造ch
  • 15 g wy逝skanych ziaren kardamonu
  • 10 g ga趾i muszkato這wej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 10 g czarnego pieprzu (zgodnie z zaleceniem Dorotus, zmniejszy豉m jego ilo嗆 o ponad po這w, gdy przyprawa by豉 zbyt ostra)
  • 5 g gwiazdek any簑 (ca貫 gwiazdki)

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki zmieli w maszynce do mielenia kawy, zetrze na specjalnej tarce lub ut逝c w mo寮zierzu (uwa瘸 na go寮ziki, pono mog zniszczy m造nek; ja ut逝k豉m je w mo寮zierzu, cho by這 to mega trudne - najlepiej kupi je ju zmielone, pojawiaj si przed 鈍i皻ami w niekt鏎ych dyskontach). Wszystkie starte sk豉dniki dok豉dnie ze sob wymiesza. Gotow przypraw przechowywa w szczelnie zamkni皻ym pojemniku. Na 1 kg m彗i przeci皻nie nale篡 dawa oko這 3-4 造瞠k przyprawy, w zale積o軼i od upodoba.

domowa przyprawa piernikowa

pi徠ek, 07 grudnia 2018
Ciastka z 簑rawin i bia陰 czekolad

Co roku staramy si z c鏎ci upiec dla Miko豉ja domowe ciasteczka. Nie inaczej by這 i tym razem. Pad這 na ciastka z 簑rawin i bia陰 czekolad, wg przepisu Dorotus. Ich pieczenie nie sprawi這 nam 瘸dnej trudno軼i. Ciastka wysz造 lekko chrupi帷e, ale przyjemnie mi瘯kie i ci庵n帷e si w 鈔odku. Dla mnie ciut za s這dkie, wi璚 nast瘼nym razem pewnie zmniejszy豉bym ilo嗆 cukru. M捫 i c鏎ka zajadali si nimi ze smakiem :)

ciastka z 簑rawin i bia陰 czekolad

Sk豉dniki: (wg Dorotus powinno wyj嗆 ok.20 sztuk, ja mia豉m ich 30):

  • 125 g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki drobnego cukru do wypiek闚 (lub mniej)
  • p馧 szklanki mia趾iego jasnego br您owego cukru
  • 1 jajko
  • 造磬a brandy lub ciemnego rumu (lub ekstraktu z wanilii)
  • 1,5 szklanki (225 g) m彗i pszennej
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki bia造ch drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej bia貫j czekolady
  • szklanka suszonej 簑rawiny

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem bia造m i br您owym do powstania puszystej i lekkiej masy ma郵anej. Doda jajko i brandy. Ci庵le ucieraj帷, doda m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia. Na ko鎍u dosypa bia陰 czekolad i suszon 簑rawin. Ca這嗆 kr鏒ko wymiesza z ciastem, do po陰czenia si sk豉dnik闚. Z ciasta (pe軟ej 造磬i) formowa kulki i uk豉da je na blaszkach, wy這穎nych papierem do pieczenia, w sporych odst瘼ach od siebie. Piec w temperaturze 190 stopni przez oko這 8-10 minut. Upieczone ciastka b璠 bardzo mi瘯kie (po ostudzeniu lekko stwardniej). Wyj望 je z piekarnika, przestudzi na blaszce, a nast瘼nie przenie嗆 delikatnie na metalow kratk do ca趾owitego wystudzenia. Przechowywa w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 7 dni. Smacznego :)

ciastka 簑rawina czekolada