| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 31 marca 2017
Krajanka Micha貫k

Dzi mam przepis dla prawdziwych czekoholik闚. Pyszna krajanka, w smaku przypominaj帷a troch blok czekoladowy, troch nugat, a najbardziej chyba znane wszystkim czekoladowe cukierki. Mocno s這dka - po jednym kawa趾u ma si zdecydowanie dosy. Przygotowana na bazie mleka w proszku, z du膨 ilo軼i czekolady i drobno posiekanych orzeszk闚. Prosta i szybka w wykonaniu. Przyjemnie mi瘯ka, lekko ci庵n帷a si i ob喚dnie wr璚z smaczna. Je郵i jeste軼ie fanami s這dko軼i, koniecznie powinni軼ie j wypr鏏owa.

Przepis znalaz豉m na blogu S這dka magia od kuchni.

krajanka micha貫k

Sk豉dniki (kwadratowa blaszka o wymiarach 23x23 cm):

Sp鏚:

  • ok. 250 g ciastek z orzeszkami ziemnymi i kawa趾ami czekolady (u篡豉m polecanych przez autork ciastek Bonitki)
  • 50 g mas豉

Masa:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 造磬i mas豉
  • 130-140 g czekolady deserowej
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 2 czubate 造磬i kakao
  • 1 i 1/3 szklanki zmielonych orzeszk闚 ziemnych, niesolonych
  • p馧 szklanki posiekanych orzech闚 ziemnych, niesolonych

Polewa:

  • ok. 160 g czekolady deserowej
  • 2 造磬i mas豉
  • 4 造磬i krem闚ki
  • 造磬a cukru

Wykonanie:

Sp鏚:

Ciastka rozdrobni w malakserze na piasek. Mas這 roztopi i doda do ciastek. Wymiesza. Gotow mas ciasteczkow roz這篡 r闚nomiernie w blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Wyr闚na. Wstawi do lod闚ki na czas przygotowywania masy.

Masa:

W wi瘯szym garnku umie軼i mleko, cukier, cukier wanilinowy, czekolad i mas這. Podgrzewa do rozpuszczenia cukru i czekolady. Gotow mas przestudzi, a nast瘼nie, ci庵le mieszaj帷, dodawa do niej stopniowo mleko w proszku i kakao (miesza dok豉dnie, tak aby nie by這 grudek). Masa powinna by do嗆 g瘰ta, ale powinna dawa si miesza. Na koniec doda posiekane oraz zmielone orzechy, wymiesza. Gotow mas rozprowadzi r闚nomiernie na przygotowanym wcze郾iej spodzie.

Polewa:

Sk豉dniki polewy podgrzewa na ma造m ogniu, ci庵le mieszaj帷, do uzyskania g豉dkiej, b造szcz帷ej masy. Gotow polew pokry ciasto. Ca這嗆 sch這dzi w lod闚ce przez min. 2 h. Smacznego :)

micha貫k

micha貫k mleko w proszku czekolada orzechy

wtorek, 28 marca 2017
Spis przepis闚 na Wielkanoc


Do 安i徠 Wielkanocnych zosta這 ju bardzo niewiele czasu. Pora przypomnie wi璚 przepisy na potrawy 鈍i徠eczne, jakie mo瞠cie znale潭 na moim blogu. Kolorowe mazurki, puszyste babki i r騜norodne serniki. Idealne potrawy na 鈍i徠eczne 郾iadanie: faszerowane jajka, sa豉tki, pasztety czy mi瘰a. Ka盥y znajdzie co dla siebie. Zapraszam serdecznie :) Spis znajdziecie po klikni璚iu w baner poni瞠j. Aby u豉twi Wam jego znalezienie, umieszczam go r闚nie w dolnej cz窷ci bocznej szpalty.

pi徠ek, 24 marca 2017
Galaretkowiec

Takie kolorowe ciasto upiek豉m w ostatni weekend z okazji wizyty te軼i闚. Chcia豉m zrobi co, po co ch皻nie si璕nie moja c鏎ka. Od jakiego czasu jest ona fank galaretek, wi璚 ten wypiek znaleziony u Kasi wyda mi si idealny. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, cho musz przyzna, 瞠 wymieszanie zimnych galaretek z lekko st篹a陰 ju krem闚k wymaga這 szybko軼i i dok豉dno軼i. Efekt ko鎍owy okaza si jednak zadowalaj帷y - ciasto by這 smaczne i efektowne. Nast瘼nym razem pokusz si tylko o biszkopt z mojego sprawdzonego przepisu, gdy ten nie do ko鎍a mi odpowiada. Nas帷zy豉m go wod z cytryn, aby by bardziej wilgotny i udekorowa豉m polew z bia貫j czekolady.

galaretkowiec

Sk豉dniki (blaszka 25x30 cm):

Ciasto:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szklanka m彗i pszennej tortowej
  • p馧 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • 1/3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 造磬i gor帷ej wody
  • 2 造磬i oleju

Poncz:

  • p馧 szklanki przegotowanej wody
  • 造磬a cukru
  • 3 造磬i soku z cytryny

Masa:

  • 4 r騜nokolorowe galaretki
  • 650 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 4-5 造瞠k cukru pudru
  • 2 造磬i 瞠latyny

Polewa:

  • 100 g bia貫j czekolady
  • 1/4 szklanki 鄉ietany krem闚ki
  • 造瞠czka mas豉

Wykonanie:

Ciasto:

Jajka ubi z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasn, puszyst mas. Doda gor帷 wod oraz olej. Nast瘼nie wsypywa po 造盧e wymieszanych ze sob i przesianych sypkich produkt闚 (obie m彗i i proszek do pieczenia). Miksowa na najmniejszych obrotach miksera. Gotowe ciasto przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 25 minut (do tzw, suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzi.

Masa:

Ka盥 z galaretek umie軼i w osobnym, p豉skim naczyniu i zala 400 ml wrz徠ku. Dok豉dnie wymiesza do rozpuszczenia. Przestudzone galaretki wstawi do zastygni璚ia do lod闚ki (ja galaretki przygotowa豉m rano, a ciasto sk豉da豉m wieczorem). Zastygni皻e pokroi w niedu膨 kostk.

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa!

Przestudzone ciasto przekroi na 2 blaty. Jeden z nich umie軼i ponownie w foremce i nas帷zy ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny. Zimn krem闚k ubi z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec dodaj帷 瞠latyn (dok豉dnie wymiesza, by nie by這 grudek).Ubit 鄉ietan wymiesza szybko i sprawnie z pokrojonymi galaretkami (鄉ietana w zetkni璚iu ze sch這dzonymi galaretkami zastyga). Gotow mas wy這篡 na biszkopt w blaszce. Wyr闚na i przykry drugim blatem ciasta, lekko dociskaj帷. Wierzch lekko naponczowa. Ciasto umie軼i na noc w lod闚ce. Rano udekorowa polew (bia陰 czekolad i mas這 rozpu軼i w gor帷ej krem闚ce). Smacznego :)

galaretkowiec

wtorek, 21 marca 2017
Zielone kotlety broku這wo-cebulowe

Dzi pierwszy dzie wiosny kalendarzowej. Z tej tez okazji na blogu przepis na zielone kotleciki broku這we z dodatkiem cebuli. Bardzo smaczne, pe軟e warzyw, zdrowe i proste w wykonaniu. Pieczone w piekarniku, przez co mniej kaloryczne ni gdyby by造 sma穎ne na patelni. Inspirowa豉m si przepisem znalezionym tutaj.

kotlety broku這wo-cebulowe

Sk豉dniki:

  • 1 broku
  • 4 ma貫 cebule
  • 1 jajko
  • 造磬a serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 造磬i startego 鄴速ego sera
  • 3 造磬i sezamu
  • 2 造磬i otr瑿闚 owsianych
  • 2 造磬i m彗i z pe軟ego przemia逝 (lub wiecej, tyle, aby otrzyma w豉軼iw konsystencj)
  • 2 z帳ki czosnku
  • s鏊, pieprz
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Broku豉 podzieli na r騜yczki i ugotowa w osolonym wrz徠ku do mi瘯ko軼i. Cebule posieka i podsma篡 na oleju. Ugotowanego broku豉 drobno posieka. Doda podsma穎n cebul, otr瑿y, m彗, sezam, jajko i ser. Doprawi do smaku sol, pieprzem i przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem. Z gotowej masy formowa p豉skie kotlety. Uk豉da je na blaszce, wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut z ka盥ej strony, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do lekkiego zrumienienia). Podawa np. z sosem czosnkowym. Smacznego :)

kotlety broku cebula sezam

pi徠ek, 17 marca 2017
Wega雟ki mus czekoladowy - trzysk豉dnikowy!

Co robicie z p造nem, kt鏎y pozostaje w puszce po zu篡ciu ciecierzycy? Je郵i wylewacie, tak jak ja do tej pory, to nast瘼nym razem koniecznie sobie go zostawcie. I u篡jcie do przygotowania pysznego deseru. Serio. P造n ten, zwany aquafab, 鈍ietnie si bowiem ubija i idealnie zast瘼uje bia趾o. Weganie oszaleli na jego punkcie, wykorzystuj帷 go do produkcji bezjajecznych majonez闚, krem闚, mus闚 itp...ba, piek nawet torty Pavlovej oparte na ubitej aquafabie. Zaciekawi mnie ten super p造n i kiedy na blogu Kornik w kuchni znalaz豉m przepis na mus czekoladowy oparty w豉郾ie na nim, wiedzia豉m, 瞠 szybko go wypr鏏uj. Deser wyszed pyszny. Czekoladowy, s這dki, bez posmaku czy zapachu ciecierzycy. Zajadali si nim i moja c鏎ka, i m捫. Aquafaba ubi豉 si bez problemu, cho mo瞠 trwa這 to ciut d逝瞠j ni przy zwyk造m bia趾u. Mus wyszed aksamitny i bardzo delikatny. Warto wypr鏏owa :)

wega雟ki mus czekoladowy

Sk豉dniki:

  • 140 g zalewy z ciecierzycy z puszki tzw. aquafaby
  • 80 g gorzkiej czekolady (nast瘼nym razem dam jej wi璚ej: ok. 150g, aby mus by troch bardziej zwarty)
  • 1-2 造瞠czki fruktozy lub zwyk貫go cukru
  • owoce, orzechy, wi鏎ki - do dekoracji (u mnie domowa fru瞠lina malinowa, wi鏎ki kokosowe i 鈍ie瘸 mi皻a)

Wykonanie:

Aquafab umie軼i w wysokiej misce i ubi na sztywno, na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania doda fruktoz lub cukier.

aquafaba

W mi璠zyczasie czekolad po豉ma na kawa趾i i rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Przestudzi, a nast瘼nie wla j powoli do ubitej piany. Wymiesza delikatnie szpatu趾. Gotowy mus prze這篡 do puchark闚. Sch這dzi w lod闚ce przez min. 2 h. Dowolnie udekorowa przed podaniem. Smacznego :)

mus czekoladowy bez jaj

mus czekoladowy wega雟ki

Tagi: czekolada
09:51, wedelka , Desery
Link Komentarze (2) »