| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
鈔oda, 25 kwietnia 2018
Miodowo-musztardowe szasz造ki z kurczaka

Sezon grillowy przed nami, dlatego te mam dzi dla Was przepis na smaczne i szybkie szasz造ki z kurczaka. Ciekawa marynata na bazie miodu, musztardy i sosu sojowego doda豉 mi瘰u ciekawego posmaku - szasz造ki te by造 ca趾iem inne, ni te, kt鏎e cz瘰to jadamy u rodziny. Czy lepsze? Kwestia gustu. Na pewno by造 ciekaw odmian.

Przepis na nie znalaz豉m uPanny Malwinny.

szasz造ki z kurczaka

Sk豉dniki:

  • 2 du瞠 filety z kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 r騜nokolorowe papryki
  • cukinia

Marynata:

  • 2 造磬i sosu sojowego
  • 2 造磬i miodu
  • 2 造磬i musztardy
  • 1/4 造瞠czki pieprzu
  • szczypta soli
  • p馧 造瞠czki ostrej w璠zonej papryki

Wykonanie:

Wymiesza dok豉dnie sk豉dniki marynaty. Umie軼i w niej pokrojonego w kostk kurczaka i zostawi na kilka godzin (mo積a na ca陰 noc). Papryk i cukini pokroi w kostk, cebul w kawa趾i. Na namoczone w wodzie patyczki do szasz造k闚 nadziewa na zmian mi瘰o z warzywami. Upiec w piekarniku (180 stopni, ok. 25-30 minut, mo積a zawin望 je w foli aluminiow) lub na grillu. Smacznego :)

wtorek, 17 kwietnia 2018
Zapiekanka serowa z jab趾ami

Ja wiem, 瞠 tu zaraz przed nami sezon na truskawki i inne letnie owoce, a ja wyg逝piam si z jakimi tam jab趾ami, ale musicie mi to wybaczy. Ta zapiekanka jest naprawd warta wspomnienia. Smaczna, bardzo delikatna, szybka w wykonaniu i je郵i u篡jecie odpowiednich sk豉dnik闚 mo瞠 by nawet dietetyczn przek御k. Robi豉m w obu wersjach i w obu smakowa豉 bardzo dobrze. Idealna na 郾iadanie lub podwieczorek. Polecam :)

Przepis: Moje Wypieki

zapiekanka serowa z jab趾ami

Sk豉dniki:

  • 250 g serka ricotta (w wersji dietetycznej chudego twarogu)
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 30% (w wersji dietetycznej jogurt naturalny)
  • 2 du瞠 jajka
  • 2-3 造磬i cukru (w wersji dietetycznej syrop z agawy, fruktoza, erytrol, mi鏚)
  • 2 造磬i budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
  • 2 jab趾a
  • cynamon

Wykonanie:

Jab趾a obra i pokroi w p馧ksi篹yce.Ser, 鄉ietan, 鄴速ka, cukier i budy wymiesza ze sob w naczyniu r霩g kuchenn. Bia趾a ubi na sztywn pian i delikatnie wmiesza je w gotow mas. Delikatnie prze這篡 j do naczynia do zapiekania wysmarowanego mas貫m lub wy這穎nego papierem do pieczenia (foremka do tarty lub tak jak u mnie niedu瞠 naczynie 瘸roodporne). Na wierzchu pouk豉da kawa趾i jab貫k. Opr鏀zy ca這嗆 cynamonem. Piec w temperaturze 190 stopni przez oko這 20-30 minut (d逝go嗆 pieczenia zale篡 od wysoko軼i naczynia: im mniejsze i g喚bsze naczynie do zapiekania, tym pieczemy d逝瞠j; ja w naczyniu 瘸roodpornym piek豉m oko這 30-35 minut, w formie do tarty: ok 20 minut). Podawa najlepiej na ciep這, chocia na zimno jest r闚nie dobra. Smacznego :)

zapiekanka z jab趾ami

wtorek, 10 kwietnia 2018
Ciapkapusta

Ostatnio w jednym z kulinarnych program闚 przygotowywana by豉 ciapkapusta. Jest to tradycyjne danie kuchni 郵御kiej, sk豉daj帷e si z kapusty kiszonej i ziemniak闚. Po陰czenie to zaciekawi這 mnie na tyle, 瞠 postanowi豉m je wypr鏏owa. Ca這嗆 wysz豉 smacznie i by豉 鈍ietnym dodatkiem do pieczonych 瞠berek. Najlepiej smakowa豉 wg mnie zaraz po przygotowaniu, na ciep這. Zimna straci豉 jednak sporo smaku. Przypomina豉 mi do嗆 mocno wigilijn kapust z grochem, wi璚 je郵i jeste軼ie fanami tego 鈍i徠ecznego dania, to ciapkapusta z pewno軼i te Wam posmakuje.

Inspirowa豉m si tym przepisem.

ciapkapusta

Sk豉dniki:

  • 1 kg ziemniak闚
  • 500 g kiszonej kapusty
  • dwie cebule
  • 200 g w璠zonego boczku
  • listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • s鏊, pieprz, ew. kminek

Wykonanie:

Ziemniaki ugotowa do mi瘯ko軼i. Boczek pokroi w kostk lub paski. Podsma篡 na patelni. Gy wytopi si z niego t逝szcz, doda posiekane cebule. Po 3-4 minutach dorzuci odci郾i皻 i pokrojon drobno kapust. Doda listek laurowy i ziele angielskie. Sma篡 ca這嗆 kilka minut, o czym podla wod i dusi do mi瘯ko軼i kapusty. Gdy ju zmi瘯nie, odparowa wod. Doda zawarto嗆 patelni do ziemniak闚, zmiksowanych na puree. Wszystko razem dok豉dnie wymiesza. Doprawi do smaku sol, pieprzem i ew. kminkiem. Smacznego :)

czwartek, 29 marca 2018
Proste ciasto kokosowo-ananasowe, bez pieczenia

Mam dzi dla Was przepis na smaczne ciasto z ananasami. Szybkie, bezproblemowe i nie wymagaj帷e u篡cia piekarnika. Warstwy herbatnik闚 prze這穎ne 鄉ietankow mas z kawa趾ami owoc闚, opr鏀zone szczodrze wi鏎kami kokosowymi. Mo瞠 si skusicie? :)

Przepis z bloga Aaaledobre.

ciasto kokosowo-ananasowe

Sk豉dniki: (robi豉m z podw鎩nej porcji, w niedu瞠j, kwadratowej blaszce o wymiarach 24x24 cm:)

  • oko這 28 herbatnik闚
  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • puszka ananasa w syropie
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 1 造磬a 瞠latyny (mo積a j pomin望)
  • wi鏎ki kokosowe do obsypania

Wykonanie:

Na dnie foremki, wy這穎nej papierem do pieczenia, u這篡 pierwsz warstw herbatnik闚.Ananasy dok豉dnie ods帷zy z syropu i pokroi w drobn kostk. Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Doda serek mascarpone. Wymiesza.疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Doda do ubitej krem闚ki. Mas podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Do jednej doda pokrojonego ananasa. Po這w masy z ananasem rozsmarowa na herbatnikach. Wyr闚na i przykry kolejn warstw ciastek. Na nich rozsmarowa po這w masy bez owoc闚. Przykry herbatnikami i kolejn warstw kremu z ananasem.Na wierzchu u這篡 ostatni warstw ciastek i rozsmarowa na nich reszt kremu bez owoc闚. Ca這嗆 dok豉dnie opr鏀zy wi鏎kami kokosowymi. Owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi przez noc w lod闚ce, by ciastka odpowiednio zmi瘯造. Smacznego :)

鈔oda, 21 marca 2018
Blok czekoladowy

Uwierzycie, je郵i Wam powiem, 瞠 te zdj璚ia przele瘸造 na moim dysku ponad dwa lata? Tak, takie w豉郾ie mam zaleg這軼i i nie wiem w sumie, kiedy si z nich wygrzebi. Mo瞠 nigdy, bo za ka盥ym razem kiedy mam w planie doda na bloga co co ju d逝go czeka w kolejce, pojawia si nowy ciekawy przepis...i tak ci庵le w k馧ko ;) No ale...zlitowa豉m si w ko鎍u nad tym pysznym czekoladowym blokiem. Pojawia si on od jakiego czasu regularnie na 鈍i徠ecznym stole u moich te軼i闚. Przygotowuj go moje szwagierki i powiem szczerze, na nic tak nie czekam, jak w豉郾ie na to cudo (no dobra, jeszcze na mazurek kajmakowy te軼iowej: jest ob喚dny!) :) S這dko do b鏊u, ale za to jak smacznie :) Przypomina troch dzieci雟two, stare, dobre czasy. Nie wymaga wielu sk豉dnik闚, ani specjalnych umiej皻no軼i. Na pewno ju kiedy mieli軼ie z nim styczno嗆, prawda?

Przepis mam od dawna w moim zeszycie. Przewrotnie, nie jest on od te軼iowej, a chyba od mojej kuzynki lub znajomej. W sumie nie pami皻am. Proporcje i r騜norodno嗆 dodatk闚 mo積a oczywi軼ie dowolnie zmienia. Kto co lubi :)

blok czekoladowy

Sk豉dniki:

  • 400-500 g mleka w proszku (pe軟ego, nie odt逝szczonego)
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • szklanka cukru
  • 3-4 造磬i kakao
  • p馧 szklanki wody
  • herbatniki
  • orzechy ziemne, p豉tki migda這we,rodzynki, 簑rawina

Wykonanie:

W garnku roztopi mas這. Doda cukier, wod i kakao. Wymiesza i podgrzewa do rozpuszczenia si cukru. Zestawi z ognia, lekko przestudzi i wsypywa mleko w proszku, ca造 czas energicznie mieszaj帷. Na ko鎍u doda pokruszone herbatniki, posiekane orzechy, p豉tki migda這we, rodzynki i 簑rawin. Gotow mas prze這篡 do foremki, wyr闚na. Sch這dzi przez kilka godzin, a masa dobrze st篹eje. Kroi w niedu瞠 kawa趾i. Smacznego :)

smaki prl blok czekoladowy

blok

blok czekoladowy