| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 26 maja 2017
Porzeczkowiec dla kochanych mam :)

Dzi 鈍i皻o wszystkich mam. Dla nich, z najlepszymi 篡czeniami, mam dzi przepyszne i eleganckie ciasto. Porzeczkowiec od jakiego czasu robi zawrotn karier. Spotyka豉m go na wielu blogach. Piek豉 go moja ciocia, a ostatnio cz瘰to pojawia si na stole u mojej te軼iowej. Zawsze tak samo pyszny - r瘯a sama si璕a豉 po dok豉dk :) Mega wilgotny, czekoladowy biszkopt, prze這穎ny smacznym kremem z twarogu i kwa郾ym d瞠mem z czarnej porzeczki. Petarda! Bardzo Wam polecam ten przepis, je郵i jeszcze nie mieli軼ie okazji go wypr鏏owa. Nie zawiedziecie si :)

毒鏚這 przepisu: Moje Wypieki.Dorotus dodatkowo nas帷za豉 blaty likierem Cassis, wymieszanym z wod. Ja pomin窸am ten krok - blaty mimo tego by造 wyj徠kowo wilgotne.

porzeczkowiec

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach25 x 35):

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • p馧 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 p豉skich 造瞠k kakao
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej

Masa:

  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • 500 g serka kremowego
  • 5 造瞠k cukru pudru

Dodatkowo:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 4 pe軟e 造磬i serka mascarpone lub 2 鄉ietan-fixy
  • 1,5 s這iczka d瞠mu z czarnej porzeczki (1 s這ik oko這 450 g)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Biszkopt:

W garnku umie軼i olej, wod, szklank cukru i kakao. Zagotowa, do rozpuszczenia si cukru. Mieszanin wystudzi.

Bia趾a jaj ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo po 造盧e pozosta貫 p馧 szklanki cukru. Doda 鄴速ka i ubi do otrzymania kremowej pianki. Wla ca陰 wystudzon mieszank. Dok豉dnie wymiesza do po陰czenia.Doda przesiane suche sk豉dniki: m彗, sod i proszek, i delikatnie wymiesza szpatu趾. Gotowe ciasto przela do blaszki, w kt鏎ej dno wy這穎ne jest papierem do pieczenia. Piec ok. 40-45 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wystudzi w uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt przekroi na dwa blaty.

Krem:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na g豉dki, puszysty krem. Stopniowo dodawa porcjami serek, ca造 czas miksuj帷.

Na tacy u這篡 jeden z blat闚 biszkoptu. Posmarowa go po這w d瞠mu z czarnej porzeczki. Na d瞠m wy這篡 mas z serka kremowego, wyr闚na. Przykry drugim blatem. Posmarowa go pozosta造m d瞠mem.

Zimn krem闚k ubi z cukrem na sztywno. Doda mascarpone i jeszcze chwil ubija, do powstania g豉dkiego kremu. Ubit 鄉ietan wy這篡 na wierzch ciasta. Posypa start czekolad. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

鈔oda, 24 maja 2017
Pyszna zupa szparagowa z fet

Przepis na t zup znalaz豉m uAsi z Kwestii Smaku. Jest fenomenalna. Ekspresowa i bardzo 豉twa w wykonaniu, lekka i przede wszystkim bardzo smaczna. Feta i szczypiorek dodaj jej dodatkowego pazura i nie warto z nich rezygnowa. Bardzo Wam polecam ten przepis. Spieszcie si, p鏦i sezon na szparagi ci庵le trwa! :)

zupa szparagowa z fet

Sk豉dniki:

  • niedu篡 p璚zek zielonych szparag闚 (ok. 10-12 sztuk)
  • 0,5 kg ziemniak闚
  • litr bulionu
  • 2 z帳ki czosnku
  • 2 造磬i mas豉
  • 造磬a oliwy
  • 1/3 造瞠czki kurkumy w proszku
  • 4 造磬i posiekanego koperku
  • 4 造磬i posiekanego szczypiorku
  • 200 g 鄉ietany 18% (da豉m 3 造磬i)
  • ser feta

Wykonanie:

Ziemniaki obra i pokroi w kostk. Podsma瘸 ja na roztopionym ma郵e z dodatkiem oliwy przez kilka minut. Doda obrany i przepo這wiony czosnek. Sma篡 razem przez ok. 2 minuty. Wla gor帷y bulion, doda kurkum i zagotowa. Zmniejszy ogie, przykry i gotowa oko這 15 minut, a ziemniaki b璠 mi瘯kie. Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. υdygi pokroi na cienkie plasterki, g堯wki zachowa w ca這軼i. Doda je do gotuj帷ej si zupy. Gotowa 3-4 minuty, a lekko zmi瘯n. Dosypa posiekany koperek. Wymiesza i zdj望 z ognia. Doda zahartowan 鄉ietan. Wymiesza. Przed podaniem na talerzu posypa serem feta oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)

zupa szparagi feta

pi徠ek, 19 maja 2017
Ciasto z mas migda這w, rabarbarem i owocami

Na weekend polecam Wam proste i szybkie w wykonaniu kruche ciasto z mas migda這w i owocami. W oryginalnym przepisie u篡to wy陰cznie bor闚ek. Ja dorzuci豉m od siebie jeszcze kilka truskawek oraz rabarbar. Ca這嗆 wysz豉 pysznie. Ciasto kruche by這 wyj徠kowo smaczne - po raz pierwszy dodawa豉m do niego ugotowane na twardo 鄴速ko. Kwa郾e owoce 鈍ietnie komponowa造 si z delikatn, s這dk mas serowo-migda這w. Ciasto bardzo smakowa這 mojemu m篹owi - ju dawno nie widzia豉m, aby jad kt鏎y z moich wypiek闚 z takim apetytem ;)

Przepis znalaz豉m w gazetce "Moje smaki 篡cia".

ciasto z mas migda這w i rabarbarem

Sk豉dniki(podane sk豉dniki roz這篡豉m na dwie blaszki: pod逝積 do tarty o wymiarach i ma陰, kwadratow blaszk o wymiarach24x24 cm):

Ciasto:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 150 g zimnego mas豉
  • 70 g cukru pudru
  • 1 鄴速o jaja, ugotowane na twardo
  • 造磬a kwa郾ej 鄉ietany

Nadzienie:

  • 5 jaj
  • p馧 szklanki cukru (mo瞠 by br您owy)
  • 造瞠czka cukru waniliowego
  • 600 g p馧t逝stego twarogu
  • 120 g mi瘯kiego mas豉
  • 造磬a miodu
  • 2/3 szklanki mielonych migda堯w
  • 2 造磬i 鄉ietany 18%
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka Amaretto

Dodatkowo:

  • owoce (u mnie bor闚ki, truskawki i rabarbar)
  • p豉tki migda這we

Sk豉dniki:

Ciasto:

Zimne mas這 posieka szybko z m彗 i cukrem. Doda przetarte 鄴速ko oraz 鄉ietan.Wszystko zagnie嗆 na g豉dkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto uformowa w kul, owin望 je foli i w這篡 do lod闚ki na minimum 30 minut. Je郵i chcemy piec tart, ciasto nale篡 rozwa趾owa, wy這篡 nim form do tarty, sp鏚 nak逝 widelcem. Nast瘼nie na ciasto wy這篡 papier do pieczenia i obci捫y je np. fasol. Piec z obci捫eniem 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 15 minut, ju bez obci捫enia. Je郵i pieczemy w zwyk貫j blaszce, ciasto wystarczy wy這篡 na jej sp鏚, ponak逝wa i podpiec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Wystudzi.

Nadzienie:

Jajka utrze z cukrami. Dodawa po 造盧e sera. Dorzuci mi瘯kie mas這, a nast瘼nie mi鏚, zmielone migda造, 鄉ietan, m彗 ziemniaczan i likier Amaretto. Ca這嗆 delikatnie wymiesza. Gotow mas wyla na podpieczony sp鏚. Posypa j owocami i p豉tkami migda這wymi. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Je郵i wierzch zacznie si za szybko przypieka, przykry je foli aluminiow. Po ostudzeniu mo積a opr鏀zy je cukrem pudrem. Smacznego :)

ciasto z mas migda這w, rabarbarem i bor闚kami

ciasto migda造 rabarbar bor闚ki

ciasto migda這we z rabarbarem

wtorek, 16 maja 2017
Owsianka z pieczonym rabarbarem

Sezon rabarbarowy w pe軟i, dlatego te zapraszam Was dzi na 郾iadanie z dodatkiem tych pysznych, r騜owych badyli. Po篡wna owsianka du穎 zyska豉 dzi瘯i upieczonemu, s這dko-kwa郾emu rabarbarowi. Robi豉m j w minionych dniach ju dwukrotnie i na pewno zrobi jeszcze niejeden raz. Nie jestem wielk fank mleka, wi璚 owsianka u mnie jest cz窷ciowo na wodzie. Mo瞠cie oczywi軼ie wykorzysta tylko mleko - wyb鏎 nale篡 do Was. Je郵i wolicie bardziej rzadk owsiank, zwi瘯szcie nieco ilo嗆 p造nu. Dla mnie konsystencja widoczna na zdj璚iu jest najbardziej odpowiednia. Od siebie dorzuci豉m do prawie gotowego dania 造磬 mielonych migda堯w. Bardzo fajnie podkr璚i造 smak.

Przepis znalaz豉m tutaj.

owsianka z rabarbarem

Sk豉dniki:

  • p馧 szklanki p豉tk闚 owsianych
  • szklanka wody
  • p馧 szklanki mleka
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • 2 造磬i miodu
  • 造磬a mielonych migda堯w
  • 3-4 這dygi rabarbaru
  • sok i sk鏎ka z jednej cytryny
  • 2 造磬i cukru trzcinowego
  • 2 造磬i wody
  • 造瞠czka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Rabarbar umy i pokroi na trzycentymetrowe kawa趾i. Wymiesza razem z sokiem i sk鏎k z cytryny, ekstraktem waniliowym, cukrem i wod. Umie軼i w naczyniu 瘸roodpornym i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni (rabarbar powinien by mi瘯ki, ale zachowuj帷y sw鎩 kszta速). Lekko ostudzi.

Mleko i wod zagotowa. Doda p豉tki owsiane i gotowa na ma造m ogniu do zg瘰tnienia (ok. 10 minut). Doda zmielone migda造 oraz mi鏚 i cynamon do smaku. Wymiesza. Podawa z upieczonym rabarbarem. Smacznego :)

pi徠ek, 12 maja 2017
Koktajl Pina Colada (bezalkoholowy)

Dzi mam dla Was pyszny, b造skawiczny w wykonaniu koktajl z ananasem, bananem i wi鏎kami kokosowymi. Przepis na niego znalaz豉m na jednym z portali spo貫czno軼iowych (klik). Warto wypr鏏owa. My郵, 瞠 posmakuje zw豉szcza dzieciom, bo ma przyjemny, s這dki smak.

koktajl pina colada

Sk豉dniki:

  • du篡, dojrza造 banan
  • 100 g ananasa
  • 造磬a wi鏎k闚 kokosowych
  • 3/4 szklanki mleka (zwyk貫go lub mleczka kokosowego)

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w blenderze. Zmiksowa dok豉dnie na g豉dki nap鎩. Smacznego :)