| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 20 listopada 2015
Tarta cytrynowa z bez (Lemon Meringue Pie)

Macie tak czasami, 瞠 zobaczycie co, co natychmiast chcecie wypr鏏owa? Zapisujecie to w pami璚i, wyobra瘸cie sobie cudny smak, aromat. Wiecie, 瞠 to na pewno b璠zie co pysznego. Ja tak mia豉m z t tart. Niestety, happy endu nie by這. Ale po kolei. Wiedzia豉m, 瞠 upiek t apetyczn tart pr璠zej czy p騧niej, kiedy tylko zobaczy豉m j w filmie "Tost. Historia ch這pi璚ego g這du". W obrazie tym m這dy Nigel konkuruje ze swoj macoch o wzgl璠y ojca, kt鏎ego ulubionym ciastem jest w豉郾ie lemon meringue pie. Nowa 穎na ojca jest wspania陰 kuchark. Gotowanie jest r闚nie ulubionym zaj璚iem Nigela. Metod pr鏏 i b喚d闚 stara si odwzorowa przepis na idealn tart macochy. Czy mu si to uda這? Tego Wam nie zdradz. Si璕nijcie po film, bo naprawd warto. Dodam tylko, 瞠 film ten jest autobiografi Nigela Slatera, popularnego kucharza, krytyka kulinarnego i autora kilku ksi捫ek kucharskich.

Wracaj帷 do mojego ciasta. Zawiod豉m si na nim. Nie smakowa這 mi tak, jak sobie wyobra瘸豉m. By mo瞠 oczekiwa豉m za du穎. Kruche ciasto, kwa郾y krem, s這dka beza. Niby wszystko ok, ale jako nie porwa這 mnie to po陰czenie. Troch lepsze by這 po nocy w lod闚ce - bardziej orze德iaj帷e, cho beza straci豉 wtedy niestety na jako軼i. Po upieczeniu te wyciek這 z niej do嗆 sporo s這dkiego p造nu - podejrzewam, 瞠 beza nie by豉 dostatecznie dobrze ubita. Du穎 bardziej smakowa豉 mi tarta cytrynowa, na kt鏎 podawa豉m ju kiedy przepis. Ta by豉 zaledwie poprawna wg mnie. Ale kto wie, mo瞠 Wam posmakuje ona bardziej?:)

Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.

lemon meringue pie

Sk豉dniki (forma o 鈔ednicy 22-24 cm):

Ciasto:

  • 180 g m彗i
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 100 g zimnego mas豉
  • 1 鄴速ko
  • 1-2 造磬i zimnej wody
  • szczypta soli

Cytrynowy krem:

  • 125 ml soku z cytryny (z oko這 2 cytryn)
  • 60 ml soku z pomara鎍zy
  • 125 ml wody
  • sk鏎ka starta z 2 cytryn
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 100 g mas豉
  • 1 jajko
  • 3 鄴速ka

Beza:

  • 4 bia趾a
  • 200 g cukru
  • 2 造瞠czki m彗i ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 szybko na jednolite ciasto. Owin望 je foli spo篡wcz i od這篡 do lod闚ki na 60minut. Po tym czasie ciasto rozwa趾owa i wy這篡 nim form do tarty, wysmarowan mas貫m. Sp鏚 ponak逝wa widelcem. Nast瘼nie na ciasto wy這篡 papier do pieczenia i obci捫y je np. fasol. Piec z obci捫eniem 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 13-15 minut, ju bez obci捫enia, a ciasto lekko si zez這ci. Wystudzi. 

Krem:

Cytryny sparzy i zetrze z nich sk鏎k. Wycisn望 sok z cytryn i pomara鎍zy. Przecedzi przez sitko. Wymiesza z wod, sk鏎k, cukrem i m彗 ziemniaczan. Zagotowa (masa powinna zg瘰tnie). Zdj望 z ognia i do gor帷ej masy doda pokrojone na kawa趾i mas這. Miesza energicznie, a si roztopi i po陰czy z mas. Nast瘼nie doda jajko i 鄴速ka. Szybko wymiesza (je郵i na tym etapie masa nie jest jeszcze wystarczaj帷o g瘰ta mo積a j podgrzewa na ma造m ogniu, stale mieszaj帷, a do zg瘰tnienia). Gotowy krem wy這篡 na podpieczony sp鏚 (na czas przygotowania bezy mo積a przykry krem foli spo篡wcz, co zabezpieczy go przed wysuszeniem i utworzeniem ko簑cha).


Beza:

Bia趾a ubi na sztywno. Pod koniec ubijania dodawa powoli po 造盧e cukru, ca造 czas ubijaj帷 Pod koniec doda m彗 ziemniaczan. Ubit pian wy這篡 na cytrynowy krem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok.20-25 minut, a beza b璠zie z wierzchu chrupi帷a i lekko zrumieniona. Wyj望 i dok豉dnie ostudzi. Smacznego :)

tarta cytrynowa z bez

tarta cytrynowa z bez toast film

Kadr z film "Tost. Historia ch這pi璚ego g這du":

Jesienne s這dko軼i!

Tagi: beza cytryna
09:04, wedelka , Ciasta
Link Komentarze (7) »
poniedzia貫k, 16 listopada 2015
Sa豉tka z kuskusem, gruszk i granatem

Kuskus, feta, gruszka i granat po陰czone ze sob w smacznej sa豉tce. Ca這嗆 zwie鎍zona pysznym miodowym winegretem. Idealna propozycja na lekk, jesienn kolacj.

Lu幡a inspiracja przepisem st康.

sa豉tka z kuskusem gruszk i granatem

Sk豉dniki:

  • p馧 szklanki kaszy kuskus
  • p馧 szklanki wrz帷ego bulionu
  • 2 gruszki
  • 100 g sera feta
  • p馧 granatu
  • 4 造磬i nasion s這neczniku
  • kilka 造瞠czek startego parmezanu
  • 造磬a posiekanej natki pietruszki
  • 造磬a posiekanej bazylii
  • s鏊, pieprz

Miodowy winegret:

  • 3-4 造磬i oliwy
  • 1 造磬a soku z cytryny
  • 1 造磬a mi鏚
  • p馧 z帳ka czosnku
  • s鏊 i pieprz

Wykonanie:

Przygotowa sos: czosnek rozetrze z sol i miodem. Doda sok z cytryny i olej. Doprawi pieprzem i ew. sol. Dok豉dnie wymiesza. 

Kasz kuskus przygotowa zgodnie z instrukcj na opakowaniu: zala gor帷ym bulionem i odstawi pod przykryciem na kilka minut, po czym przemiesza ca這嗆 widelcem. Doda do niej umyte i pokrojone gruszki, skropione sokiem z cytryny, pestki granatu oraz pokrojon fet i 鈍ie瞠, posiekane zio豉. Dosypa podpra穎ny na patelni s這necznik. Pola przygotowanym wcze郾iej sosem. Delikatnie wymiesza. Posypa z wierzchu startym parmezanem. Smacznego :)

kuskus feta gruszka granat


Sa豉tki na jesienne wieczory

pi徠ek, 13 listopada 2015
Ciasto nugatowe

Moj ostatni propozycj w ramach "Orzechowego Tygodnia" jest ciasto nugatowe. Przepis na nie znalaz豉m na blogu S這dka magia od kuchni. Po陰czenie orzech闚 laskowych z czekolad jest wyj徠kowo udane. Ca這嗆 smakuje bardzo przyjemnie. Podczas pieczenia w ca造m domu unosi si cudowny aromat i cho熲y dla niego warto skusi si na ten wypiek Rewelacyjna polewa z nutell - z pewno軼i jeszcze do niej wr鏂: 鈍ietnie smakowa豉 i bardzo fajnie zachowywa豉 si na cie軼ie. Jako jedyny minus podam to, 瞠 ciasto wysz這 troszk za suche, ale by mo瞠 to ja za d逝go trzyma豉m je w piekarniku. Z herbat smakowa這 jednak bardzo fajnie i my郵, 瞠 warto si na nie skusi :)

ciasto nugatowe

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 100g orzech闚 laskowych
  • 100g mas豉
  • 100g czekolady deserowej
  • 4 jajka
  • p馧 szklanki cukru
  • 7 造瞠k m彗i
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100g czekolady deserowej
  • 4 造磬i mleka
  • 1 造磬a mas豉
  • 2 造磬i Nutelli

Wykonanie:

Ciasto:

Orzechy podpra篡 na suchej patelni, obra ze sk鏎ek i zmieli w blenderze na m彗. Czekolad z mas貫m rozpu軼i na wolnym ogniu. Przestudzi. Bia趾a ubi z sol na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 po 造盧e cukru. Doda 鄴速ka, wymiesza. W osobnej misce po陰czy m彗 z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Mieszank delikatnie wmiesza do masy jajecznej. Na koniec doda przestudzon czekolad z mas貫m. Gotowe ciasto przela do keks闚ki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).

Polewa:

Mleko podgrza razem z mas貫m. Gdy mas這 zacznie si rozpuszcza, doda po豉man czekolad. Na koniec doda Nutell. Wymiesza. Gotow polew udekorowa ciasto. Smacznego :)

ciasto nugatowe

鈔oda, 11 listopada 2015
W璕ierskie nale郾iki a la Gundel (z orzechami i czekolad)

Nale郾iki a'la Gundel kusi造 mnie od dawna. "Orzechowy Tydzie" jest 鈍ietn okazj, by w ko鎍u je wypr鏏owa. Ten tradycyjny w璕ierski deser wymy郵ony zosta przez s造nnego restauratora Karola Gundela. W pysznym nadzieniu znajdziemy tutaj przede wszystkim zmielone orzechy w這skie, ale tak瞠 rodzynki i rum. Ca這嗆 oblana jest gor帷ym sosem czekoladowym. Pyszne, kaloryczne i mocno syc帷e danie. Po zjedzeniu jednego takiego nale郾ika mia豉m dosy. M鎩 m捫 r闚nie podda si przy drugiej sztuce :) Z ch璚i powr鏂 jeszcze kiedy do tego deseru.

Przepis na nadzienie znalaz豉m na blogu Chilibite, za sos zrobi豉m wg pomys Natalii z Poezji Smaku.

nale郾iki ala gundel

Sk豉dniki:

Nadzienie:

  • 150ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 150g orzech闚 w這skich
  • 75g p豉tk闚 migda這wych
  • 75g jasnych rodzynek
  • 50g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
  • 20g cukru
  • 50ml rumu

Sos czekoladowy:

  • 50 g mas豉
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 3 造磬i kakao

Wykonanie:

Przygotowa nadzienie: Krem闚k zagotowa z cukrem, rodzynkami i sk鏎k pomara鎍zow. Gotowa przez ok. 5 minut, co jaki czas mieszaj帷. Orzechy wymiesza z p豉tkami migda這wymi. Lekko upra篡 je na suchej patelni. Zmiksowa i doda do gotuj帷ej si 鄉ietanki. Po 2-3 minutach zdj望 z gazu. Doda rum. Wymiesza. Gotowym farszem smarowa nale郾iki. Sk豉da je w chusteczk. U這篡 na blaszce wysmarowanej mas貫m, przykry foli i podgrzewa ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (zamiast piekarnika mo積a podgrza je z obu stron na patelni). W mi璠zyczasie przygotowa sos: rozpu軼i mas這, doda krem闚k, cukier puder i kakao. Wymiesza do po陰czenia sk豉dnik闚. Ciep貫 nale郾iki pola gor帷ym czekoladowym sosem. Podawa od razu. Smacznego :)


nale郾iki ala gundel


poniedzia貫k, 09 listopada 2015
Ciasto jesienne z jab趾ami, orzechami i powid豉mi

Dzi proponuj Wam ciasto, w kt鏎ym znajdziecie wszystko to, co najlepsze w jesieni: mn鏀two soczystych jab貫k, chrupi帷ych orzech闚 i pysznych, 郵iwkowych powide. Do tego aromat przypraw korzennych dodanych do kruchego ciasta, kt鏎e tak dobrze dzia豉j na m鎩 nastr鎩 i kt鏎e po prostu uwielbiam. Wszystko to fajnie si komponuje i stanowi przyjemn ca這嗆. Przepis znalaz豉m tutaj. Jedyna moja uwaga: podpiek豉m sp鏚, zanim wy這篡豉m jab趾a - ba豉m si, 瞠 za bardzo nasi彗nie od jab趾owego soku. Pilnujcie r闚nie czasu pieczenia - u mnie 55 minut, o kt鏎ych m闚i autorka, to stanowczo za du穎. Ciasto by這 gotowe ju po 40.

Jest to moja pierwsza propozycja w ramach "Orzechowego Tygodnia" prowadzonego jak co roku przez Atink.

placek jesienny

Sk豉dniki (blaszka 20x30cm):

Kruche ciasto:

  • 200g m彗i pszennej
  • 170g mas豉
  • 80g cukru pudru
  • 2 jajka (da豉m jedno ca貫 jajko i jedno 鄴速ko)
  • 造瞠czka ciemnego kakao
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 2 造瞠czki przyprawy do piernika

Nadzienie:

  • 1kg jab貫k
  • 200g orzech闚 w這skich
  • 100g rodzynek
  • 1 s這iczek (ok. 280-300g) powide 郵iwkowych

Beza:

  • 3 bia趾a
  • 4 造磬i cukru

Dodatkowo:

  • 3 造磬i bu趾i tartej lub kaszy manny

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 szybko na jednolite ciasto. Podzieli je na dwie nier闚necz窷ci(1/3 i 2/3). Obie porcje ciasta owin望 foli spo篡wcz i od這篡 do zamra瘸lnika na 30-60minut. Po tym czasie wi瘯sz cz窷 ciasta zetrze na tarce na blach wy這穎n papierem do pieczenia, tak aby wi鏎ki ciasta r闚nomiernie pokry造 dno. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Sch這dzi. R闚nomiernie obsypa dno bu趾 tart lub kasz mann.

Nadzienie:

Jab趾a obra i zetrze na tarce o du篡ch oczkach. Odcisn望 z nadmiaru soku i roz這篡 je na upieczonym spodzie, obsypanym r闚nomiernie bu趾 tart lub kasz mann. Orzechy posieka (niezbyt drobno), wymiesza z rodzynkami i powid豉mi. Roz這篡 na jab趾ach. Bia趾a ubi na sztywno. Pod koniec ubijania dodawa po 造盧e cukru. Ubit pian delikatnie wy這篡 na powid豉, r闚nomiernie rozprowadzi. Na wierzch zetrze pozosta貫 ciasto (1/3) z zamra瘸rki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-55 minut (ja piek豉m 40 minut). Przed podaniem opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)

placek jesienny z jab趾ami i orzechami