| < Wrzesie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
poniedzia貫k, 12 marca 2018
Przepisy Wielkanocne

Do 安i徠 Wielkanocnych zosta造 nieca貫 trzy tygodnie. My郵, 瞠 to odpowiednia pora, aby przypomnie Wam przepisy na potrawy 鈍i徠eczne, jakie mo瞠cie znale潭 na moim blogu. Babki, serniki, mazurki, faszerowane jajka, w璠liny czy pasztety. Ka盥y z pewno軼i znajdzie tu co dla siebie. Zapraszam serdecznie :) Spis znajdziecie po klikni璚iu w baner poni瞠j. Aby u豉twi Wam jego znalezienie, umieszczam go r闚nie w dolnej cz窷ci bocznej szpalty.

pi徠ek, 02 marca 2018
Pietruszka pieczona z miodem

Dzi mam dla Was przepis na co nietypowego, a mianowicie pieczon pietruszk. Brzmi 鈔ednio zach璚aj帷o, prawda? Pietruszka nie ma chyba zbyt wielu fan闚, jest bardzo niedoceniana. A to b陰d moi kochani. Bo w takim wydaniu to warzywo smakuje naprawd 鈍ietnie. Jest s這dkie, intensywne i naprawd bardzo dobre. Polecam jako ciekawostk.

Przepis znalaz豉m na Kwestii Smaku.

pieczona pietruszka

Sk豉dniki (robi豉m z po這wy porcji):

  • 1 kg 鈔edniej wielko軼i pietruszki
  • 2 g堯wki czosnku
  • 50 g mas豉
  • 1/3 szklanki miodu
  • 3 造磬i oliwy extra vergine
  • s鏊 morska i 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Pietruszk umy i oskroba. Przekroi wzd逝 na p馧. G堯wki czosnku przekroi na p馧 w poprzek z帳k闚. Razem z pietruszk umie軼i je w naczyniu 瘸roodpornym. Wszystko opr鏀zy sol morsk i 鈍ie穎 zmielonym pieprzem.

pieczona pietruszka przed

Mas這 roztopi i wymiesza z miodem oraz oliw. Otrzyman mikstur pola po pietruszce i wszystko razem wymiesza d這闓i. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez oko這 35-45 minut (w zale積o軼i od wielko軼i pietruszek), mieszaj帷 wszystko 2-3 razy. Pietruszk po upieczeniu powinna by mi瘯ka i lekko zrumieniona na brzegach. Smacznego :)

wtorek, 27 lutego 2018
R騜e jab趾owe z ciasta francuskiego

Ten efektowny deser robi豉m z c鏎k ju jaki czas temu, ale dopiero teraz dokopa豉m si do zdj耩 z tamtego dnia. Robi造鄉y je wieczorem, wi璚 zdj璚ie s naprawd kiepskie i musicie mi to wybaczy. Jab趾owe r騜yczki okaza造 si proste w wykonaniu, dobrze smakowa造 i cieszy造 oko. Zreszt, czy po陰czenie jab貫k i ciasta francuskiego mo瞠 okaza si niewypa貫m? Nie s康z :) Je郵i chcecie zaskoczy go軼i, poku軼ie si o ich wykonanie.

Inspirowa豉m si przepisami znalezionymi tutaj i tutaj.

r騜e z ciasta francuskiego

Sk豉dniki (na 5 sztuk):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jab趾a z czerwon sk鏎k
  • sok z cytryny
  • szklanka wody
  • 70 g cukru
  • kilka 造瞠czek d瞠mu brzoskwiniowego lub morelowego
  • cynamon

Wykonanie:

Jab趾a obra ze sk鏎ki, pozbawi gniazd nasiennych. Pokroi w cienkie plasterki. Wod zagotowa z cukrem i sokiem z cytryny. Do gor帷ego syropu wrzuci plasterki jab趾a. Podgrzewa je ok. 1-2 min. Powinny zmi瘯n望 i zrobi si plastyczne, nie mog si rozpada. Plasterki odcedzi i przestudzi.

Ciasto francuskie lekko rozwa趾owa i podzieli na 5 r闚nych pask闚. Posmarowa je delikatnie d瞠mem. Na cie軼ie uk豉da plasterki jab貫k, zak豉daj帷 je na siebie (patrz zdj.). Mog wystawa ponad ciasto. Przykry je dolnym kawa趾iem ciasta (patrz zdj.). Opr鏀zy cynamonem i zwin望 ciasno, formuj帷 r騜. U這篡 je w formie na muffinki, wysmarowanej mas貫m i opr鏀zonej lekko m彗.

r霩e

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 5 minut, a nast瘼nie zmniejszy temperatur do 190 stopni i piec przez ok. 40 min. Czas pieczenia jest do嗆 indywidualny i zale篡 od piekarnika, grubo軼i r騜 itd. Moje piek造 si troch d逝瞠j, ok. 55 minut. Je郵i zaczn si przypieka z wierzchu, nale篡 przykry je foli aluminiow. Gotowe r騜e opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)

r騜e jab趾owe

r騜e jab趾owe w cie軼ie

pi徠ek, 23 lutego 2018
Buraczki do obiadu w dw鏂h prostych ods這nach

Nigdy nie by豉m jak捷 wielk fank burak闚, ale od jakiego czasu po prostu si nimi zajadam na okr庵這. Na kanapkach, w sa豉tkach, barszczu..nie mam ich do嗆. Dzi podrzucam Wam propozycje dw鏂h banalnie prostych sur闚ek z tym warzywem w roli g堯wnej, cho w sumie nazywanie ich sur闚kami jest troch na wyrost. Tak naprawd to dwie ods這ny buraka z dodatkami - obie pyszne, proste, szybkie w wykonaniu i 鈍ietne jako dodatek do obiadu.

buraki miks

Buraczki z cebulk, na zimno

To klasyka, znana pewnie ka盥emu z Was. Robi je wg przepisu mojej mamy. Kojarz mi si z takim tradycyjnym, polskim, domowym obiadem.

buraczki z cebulka

Sk豉dniki:

  • 2-3 ugotowane lub upieczone buraki
  • cebula
  • 造磬a octu (spirytusowego lub winnego)
  • p馧 造磬i cukru (lub wi璚ej do smaku)
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Ugotowane buraki obra ze sk鏎ki i zetrze na tarce o grubych oczkach. Doda pokrojon w drobn kostk cebul. Doprawi do smaku octem, cukrem, sol i pieprzem. Dok豉dnie wymiesza. Podawa na zimno.


Buraczki z 簑rawin, zasma瘸ne

Ten przepis znalaz豉m niedawno na blogu Prowincja w globalnego wiosce. Niemal od razu go wypr鏏owa豉m. Wysz這 naprawd smacznie i nietuzinkowo. Wg mnie du穎 lepsze na ciep這 ni na zimno. 安ietnie pasuj do wszelkich mi瘰.

buraki z 簑rawina

Sk豉dniki:

  • 2-3 ugotowane lub upieczone buraki
  • 3-4 造磬i konfitury 簑rawinowej z ca造mi owocami
  • 造磬a mas豉
  • s鏊, pieprz, papryka ostra

Wykonanie:

Ugotowane buraki obra ze sk鏎ki i zetrze na tarce na plastry. W garnku rozpu軼i mas這 i przesma篡 na nim buraczane plasterki. Doda 簑rawin, wymiesza i sma篡 razem przez ok. 10 minut. Doprawi do smaku sol, pieprzem i s這dk papryk. Smacznego :)

鈔oda, 21 lutego 2018
Domowa granola z mas貫m orzechowym

Do嗆 cz瘰to jadam ostatnio na 郾iadanie jogurty naturalne z r騜nymi dodatkami. Czasami dorzucam chia, czasem po prostu owoce lub p豉tki owsiane. Pr鏏owa豉m znale潭 jakie porz康ne musli lub p豉tki, o sk豉dzie nie wo豉j帷ym o pomst do nieba, ale nie uda這 mi si. Wsz璠zie tona cukru, polepszaczy - nic fajnego. Postanowi豉m przygotowa wi璚 w domu moj w豉sn granol. Poszpera豉m w necie w poszukiwaniu inspiracji i z這篡豉m receptur ze sk豉dnik闚, kt鏎e mi najbardziej pasowa造: mas這 orzechowe, troch miodu, cynamon, suszona 簑rawina, orzechy. Wysz豉 naprawd bardzo dobra - b璠zie 鈍ietnym urozmaiceniem zimowych 郾iada :)

granola z mas貫m orzechowym

Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki p豉tk闚 owsianych
  • 4 造磬i mas豉 orzechowego (najlepiej 100% orzech闚, bez dodatku soli i cukru)
  • 2 造磬i miodu
  • 造磬a oleju rzepakowego
  • 造瞠czka cynamonu
  • spora gar嗆 suszonej 簑rawiny
  • p馧 szklanki suszonych banan闚
  • gar嗆 orzech闚 w這skich
  • 造磬a czekoladowych pastylek

Wykonanie:

Wymiesza ze sob mas這 orzechowe, mi鏚, olej i cynamon (mo積a ca這嗆 lekko podgrza). Do powsta貫j masy wsypa p豉tki. Dok豉dnie wymiesza. Roz這篡 ca這嗆 na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, mieszaj帷 co jaki czas. Granola po wyj璚iu z piekarnika b璠zie do嗆 mi瘯ka, ale do嗆 szybko odpowiednio stwardnieje. Po wystudzeniu doda do niej suszon 簑rawin, posiekane orzechy i czekoladowe pastylki oraz suszone banany. Prze這篡 do pojemnika. Podawa z mlekiem lub jogurtem. Smacznego :)

domowa granola

domowa granola mas這 orzechowe banany