| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
wtorek, 11 kwietnia 2017
Mazurek kawowo-malinowy

Kawy nie pijam, o czym wspomina豉m na blogu ju kilkakrotnie, ale uwielbiam wszelkie s這dko軼i z jej dodatkiem. Dlatego te, gdy tylko zobaczy豉m u Kasi przepis na tego mazurka, wiedzia豉m, 瞠 koniecznie musz go wypr鏏owa. Zw豉szcza, 瞠 poza kaw i bia陰 czekolad, pojawiaj si w nim moje ulubione owoce czyli maliny. Ca這嗆 wysz豉 naprawd pyszna. Do嗆 s這dka - jeden ma造 kawa貫czek w zupe軟o軼i wystarczy, by zas這dzi si na d逝gi czas - no ale, taka uroda mazurk闚, czy nie? :) Moja masa wysz豉 do嗆 mi瘯ka - nie wiem czy by to efekt zamierzony - ale nie sprawia這 to wi瘯szych trudno軼i z serwowaniem ciasta. Polecam wszystkim kawoszom, i nie tylko :)

mazurek kawowo-malinowy

Sk豉dniki: (forma na tart o 鈔. 25 cm - ja piek豉m z 1,5 porcji w prostok徠nej blaszce):

Sp鏚:

  • 300 g m彗i pszennej (da豉m p鏊 na p馧 m彗 tortow i krupczatk)
  • 180 g zimnego mas豉
  • 70 g cukru pudru
  • 1 鄴速ko
  • 2 造磬i zimnej wody

Masa malinowa:

  • 500 g g瘰tej, dobrej jako軼i marmolady malinowej

Masa kawowa:

  • 150 ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
  • 200 g bia貫j czekolady
  • 2 造磬i mia趾iej kawy rozpuszczalnej
  • 1 pe軟a 造磬a mas豉

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka z m彗 i cukrem. Doda 鄴速ko oraz wod. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto. Rozwa趾owa je na podsypanej m彗 stolnicy i wy這篡 nim form. Sch這dzi w lod闚ce przez 2-3 godziny. Nast瘼nie sp鏚 ponak逝wa widelcem, wy這篡 na niego papier do pieczenia i obci捫y go np. fasol. Piec z obci捫eniem 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 5-10 minut, ju bez obci捫enia, a si zarumieni. Wystudzi.

Masa malinowa:

Marmolad prze這篡 do garnka z grubym dnem. Gotowa j ok. 7 minut, ca造 czas mieszaj帷. Gor帷, p造nn marmolad przela na zimne ciasto i odstawi do ca趾owitego zastygni璚ia.

Masa kawowa:

Krem闚k umie軼i razem w garnku i podgrzewa do chwili, a mas這 si rozpu軼i, a 鄉ietanka b璠zie gor帷a (ale nie powinna si zagotowa). Do gor帷ej 鄉ietanki doda kaw. Miesza energicznie r霩g do dok豉dnego rozpuszczenia wszystkich grudek. Dorzuci po豉man czekolad i miesza do jej rozpuszczenia. G豉dk mas wyla na zastygni皻 marmolad malinow. Wyr闚na. Gotowego mazurka sch這dzi w lod闚ce przez ca陰 noc. Dowolnie udekorowa. Smacznego :)

mazurek z czekolad, kaw i malinami

poniedzia貫k, 10 kwietnia 2017
Sa豉tka z tu鎍zykiem na krakersach

T sa豉tk widzia豉m wielokrotnie na r騜nych blogach. Ca趾iem niedawno prze篡wa豉 sw鎩 wielki czas. By豉 dos這wnie wsz璠zie. Mia豉m j na li軼ie do wypr鏏owania, g堯wnie ze wzgl璠u na nietuzinkowy spos鏏 serwowania. Ci庵le jednak jako si nie sk豉da這, aby j przyrz康zi. Dopiero kilka tygodni temu mia豉m okazj pr鏏owa j po raz pierwszy, kiedy to pocz瘰towa豉 mnie ni moja kuzynka. Sa豉tka tak nam zasmakowa豉, 瞠 w ko鎍u skusi豉m si i j przyrz康zi豉m. Efektowna i smaczna - z pewno軼i zas逝guje na to, aby znale潭 si na 鈍i徠ecznym stole. Krakersy po nocy w lod闚ce robi si mi瘯kie, nie ma 瘸dnego problemu z krojeniem i serwowaniem sa豉tki. Od siebie doda豉m do jednej z warstw kawa貫k czerwonej papryki. Reszty nie zmienia豉m.

Przepis znalaz豉m u Arabeski.

sa豉tka na krakersach z tu鎍zykiem

Sk豉dniki:

  • 18 sztuk krakers闚
  • puszka tu鎍zyka w sosie w豉snym
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 50 g 鄴速ego sera
  • 獞iartka 鈍ie瞠j czerwonej papryki
  • 5-6 造瞠k majonezu
  • s鏊 i pieprz
  • szczypiorek do posypania

Wykonanie:

Ser 鄴速y zetrze na tarce o drobnych oczkach. Doda drobno pokrojon papryk, 2-3 造磬i majonezu i dok豉dnie wymiesza. Tu鎍zyka odcedzi, rozdrobni widelcem. Doda do niego troch majonezu i pieprzu, wymiesza.Ugotowane na twardo jajka obra ze skorupek. Bia趾a zetrze na tarce o drobnych oczkach. Doda do nich 2 造磬i majonezu, posoli i wymiesza. 草速ka zetrze na tarce o drobnych oczkach i od這篡 na bok do posypania wierzchu sa豉tki.

Na tacce u這篡 obok siebie w kszta速 prostok徠a 6 krakers闚. Na nich rozsmarowa dok豉dnie mas serow, wyr闚na. Przykry nast瘼n warstw krakers闚. Wy這篡 mas z tu鎍zykiem. Na niej u這篡 ostatni warstw krakers闚. Posmarowa past z bia貫k, a j posypa startymi 鄴速kami. Wierzch posypa posiekanym szczypiorkiem.Wstawi na minimum godzin, a najlepiej na noc do lod闚ki. Smacznego :)

sa豉tka z tu鎍zykiem na krakersach

pi徠ek, 07 kwietnia 2017
Sernik wiede雟ki

Najbardziej klasyczny z sernik闚. Bez spodu - sama masa serowa, wype軟iona rodzynkami. Ca這嗆 wyko鎍zona polew czekoladow. Pyszny i zawsze na czasie :)

Przepis od Dorotus.

sernik wiede雟ki

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 22 cm):

  • 1 kg twarogu p馧t逝stego lub t逝stego, zmielonego trzykrotnie
  • 5 jajek
  • 100 g mi瘯kiego mas豉
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 造磬a m彗i pszennej
  • szklanka cukru
  • 2 造瞠czki ekstraktu waniliowego lub pomara鎍zowego
  • ewentualnie ulubione bakalie (u mnie rodzynki)

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mas豉
  • 2 造磬i krem闚ki

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na jasn i puszyst mas. Wbija po jednym jajku, ucieraj帷 po ka盥ym dodaniu. Stopniowo dodawa twar鏬. Na koniec wmiesza obie przesiane m彗i, ekstrakty i ewentualnie bakalie. Gotow mas prze這篡 do formy wy這穎nej papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrza do temperatury 170 stopni. W這篡 do niego sernik i od razu zmniejszy temperatur do 150 stopni. Piec w takich warunkach przez ok. 1,5 godziny. Studzi w lekko uchylonym piekarniku.

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej z mas貫m i krem闚k. Gotow polew ozdobi zimny sernik. Smacznego :)

sernik wiede雟ki


鈔oda, 05 kwietnia 2017
5 najlepszych babek na wielkanocny st馧!

安i皻a Wielkanocne bez pysznej babki na stole, to nie 鈍i皻a. Niby zwyk貫, proste ciasto, bez krem闚 czy wielkich dekoracji, ale z kubkiem gor帷ej herbaty zawsze smakuje wybornie. W moim rodzinnym domu by豉 to obowi您kowa pozycja w鈔鏚 鈍i徠ecznych wypiek闚. Mini babeczki l康owa造 te tradycyjnie co roku w koszyczku ze 鈍i璚onk.

Przygotowa豉m Wam dzi ma貫 zestawienie, w kt鏎ym znajdziecie przepisy na 5 pysznych, wielkanocnych babek. Tych kt鏎e mog z czystym sumieniem nazwa moimi ulubionymi. Nie potrafi wskaza tej, kt鏎a smakowa豉 mi najbardziej. Ka盥a z nich jest pyszna, wilgotna i wyj徠kowa. Mo瞠 znajdziecie w鈔鏚 nich inspiracj dla siebie? Zapraszam do lektury :)

1. Babka bananowa z orzechami

2. Babka kawowaz polew czekoladow

3. Babka orzechowa

4. Babka kajmakowa z migda豉mi

5. Babka z gruszkami i bia陰 czekolad

wtorek, 04 kwietnia 2017
Schab pieczony na soli - trzysk豉dnikowy!

Mam dzi dla Was banalnie prosty przepis na pyszn w璠lin do kanapek. Kawa貫k schabu wystarczy posmarowa musztard francusk, po這篡 na soli i w這篡 do piekarnika. I tyle. Proste, prawda? A efekt naprawd warty wypr鏏owania. Mi瘰o jest soczyste i co najwa積iejsze - bez zb璠nych, niepotrzebnych i niezdrowych dodatk闚. Nie nale篡 obawia si du瞠j ilo軼i soli - schab wychodzi naprawd smaczny, zupe軟ie jej nie czu.

Przepis znalaz豉m tutaj.

schab pieczony na soli

Sk豉dniki:

  • kawa貫k schabu ok. 1-1,5 kg
  • s這iczek musztardy francuskiej (z ca造mi ziarnami gorczycy)
  • kilogram soli

Wykonanie:

S鏊 wysypa na dno naczynia 瘸roodpornego. Roz這篡 j r闚nomiernie. Schab op逝ka, osuszy. Po這篡 na soli. Wierzch oraz boki mi瘰a posmarowa musztard.

schab na soli

Ca這嗆 wstawi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 1-1,5 h (ok. godziny na ka盥y kilogram mi瘰a). Ja piek豉m pierwsze 30 minut bez przykrycia, na kolejne 40 minut przykry豉m je foli aluminiow, aby musztarda za mocno si nie przypiek豉 i pod koniec zn闚 zdj窸am foli. Upieczone mi瘰o wyj望 i przestudzi. Zbrylon s鏊 wyrzuci. Kroi w plastry i podawa z ziemniakami, jako obiad, lub na kanapce jako w璠lin. Smacznego :)

schab s鏊 musztarda