| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 18 maja 2018
Sa豉tka z kaszy gryczanej ze szparagami

Ostatnio ugotowa豉m za du穎 kaszy gryczanej i nie bardzo wiedzia豉m co z ni zrobi. Przypomnia這 mi si w por, 瞠 widzia豉m do嗆 ciekawy przepis na sa豉tk z jej udzia貫m w ksi捫ce "Pyszne 25" Ani Starmach. W lod闚ce mia豉m wszystko poza selerem naciowym, ale znalaz豉m w niej kilka szparag闚 i u篡豉m ich w jego zast瘼stwie. Sa豉tka wysz豉 ca趾iem smaczna. Zmieni豉bym jedynie ilo嗆 sosu - by這 go wg mnie zdecydowanie za ma這 i ca這嗆 by豉 ciut za sucha. Poza tym ma造m mankamentem wszystko na plus - ta zdrowa sa豉tka b璠zie 鈍ietnym pomys貫m na kolacj lub przek御k do pracy/szko造.

sa豉tka z kaszy gryczanej

Sk豉dniki:

  • 200 g kaszy gryczanej (da豉m 150)
  • 3 cebule dymki
  • 3 這dygi selera naciowego (zamiast niego da豉m kilka ugotowanych i pokrojonych zielonych szparag闚)
  • 2-3 og鏎ki gruntowe
  • p璚zek rzodkiewki
  • 2 造磬i pestek dyni
  • 2 造磬i pestek s這necznika
  • natka pietruszki
  • s鏊, pieprz

Sos:

  • 3 造磬i oliwy
  • 造磬a octu balsamicznego
  • 2 z帳ki czosnku

Wykonanie:

Kasz gryczan ugotowa na sypko. Og鏎ki i rzodkiewki pokroi w p馧plasterki, ugotowane szparagi w mniejsze kawa趾i. Pestki dyni i s這necznik upra篡 na suchej patelni. Dymk oraz natk pietruszki drobno posieka. W du瞠j misce po陰czy ze sob kasz, warzywa, pestki oraz zio豉. Wymiesza ze sob sk豉dniki sosu. Pola nim sa豉tk. Ca這嗆 dobrze wymiesza i doprawi do smaku. Podawa na zimno. Smacznego :)

wtorek, 15 maja 2018
Curry z kurczakiem, szparagami i cukini

Ma這 mnie tu ostatnio, wiem, ale jako doba skurczy豉 mi si niesamowicie, obowi您k闚 przyby這 i blog odszed na jaki czas w odstawk. Postaram si jednak raz na jaki czas wrzuci nowy przepis, aby軼ie ca趾iem o mnie nie zapomnieli ;)

Dzi mam dla Was pyszne, wiosenne curry z kurczakiem, szparagami i cukini. Pikantne, kokosowe, pe軟e warzyw. Z br您owym ry瞠m smakowa這 idealnie :) Wypr鏏ujcie, p鏦i trwa sezon na szparagi :)

curry ze szparagami

Sk豉dniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • p璚zek zielonych szparag闚
  • du瘸 cukinia
  • puszka mleczka kokosowego (400g)
  • cebula
  • kawa貫k imbiru
  • 2-3 造zki zielonej pasty curry
  • gar嗆 szpinaku
  • natka pietruszki lub kolendra
  • sok z po這wy niedu瞠j limonki
  • sol, pieprz
  • 造瞠czka przyprawy curry
  • oliwa do sma瞠nia

Wykonanie:

Filety z kurczaka pokroi w kostk, opr鏀zy sol, pieprzem, curry i podsma篡 na oliwie. Zdj望 z patelni. Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Wrzuci je do osolonego i lekko os這dzonego wrz徠ku na 3-4 minuty. Odcedzi. Pokroi na mniejsze kawa趾i (g堯wki zostawi w ca這軼i). Cebul pokroi w pi鏎ka, podsma篡 j na oliwie. Doda starty imbir i past curry. Po 2-3 minutach doda pokrojon w p馧plasterki cukini. Gdy lekko zmi瘯nie do這篡 podsma穎nego wcze郾iej kurczaka i pokrojone szparagi. Wla mleczko kokosowe. Gotowa ca這嗆 ok. 10 minut, a zg瘰tnieje. Doda li軼ie szpinaku i sok z limonki.Doprawi do smaku. Posypa posiekan natk pietruszki lub kolendr. Podawa z ry瞠m. Smacznego :)

鈔oda, 25 kwietnia 2018
Miodowo-musztardowe szasz造ki z kurczaka

Sezon grillowy przed nami, dlatego te mam dzi dla Was przepis na smaczne i szybkie szasz造ki z kurczaka. Ciekawa marynata na bazie miodu, musztardy i sosu sojowego doda豉 mi瘰u ciekawego posmaku - szasz造ki te by造 ca趾iem inne, ni te, kt鏎e cz瘰to jadamy u rodziny. Czy lepsze? Kwestia gustu. Na pewno by造 ciekaw odmian.

Przepis na nie znalaz豉m uPanny Malwinny.

szasz造ki z kurczaka

Sk豉dniki:

  • 2 du瞠 filety z kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 r騜nokolorowe papryki
  • cukinia

Marynata:

  • 2 造磬i sosu sojowego
  • 2 造磬i miodu
  • 2 造磬i musztardy
  • 1/4 造瞠czki pieprzu
  • szczypta soli
  • p馧 造瞠czki ostrej w璠zonej papryki

Wykonanie:

Wymiesza dok豉dnie sk豉dniki marynaty. Umie軼i w niej pokrojonego w kostk kurczaka i zostawi na kilka godzin (mo積a na ca陰 noc). Papryk i cukini pokroi w kostk, cebul w kawa趾i. Na namoczone w wodzie patyczki do szasz造k闚 nadziewa na zmian mi瘰o z warzywami. Upiec w piekarniku (180 stopni, ok. 25-30 minut, mo積a zawin望 je w foli aluminiow) lub na grillu. Smacznego :)

wtorek, 17 kwietnia 2018
Zapiekanka serowa z jab趾ami

Ja wiem, 瞠 tu zaraz przed nami sezon na truskawki i inne letnie owoce, a ja wyg逝piam si z jakimi tam jab趾ami, ale musicie mi to wybaczy. Ta zapiekanka jest naprawd warta wspomnienia. Smaczna, bardzo delikatna, szybka w wykonaniu i je郵i u篡jecie odpowiednich sk豉dnik闚 mo瞠 by nawet dietetyczn przek御k. Robi豉m w obu wersjach i w obu smakowa豉 bardzo dobrze. Idealna na 郾iadanie lub podwieczorek. Polecam :)

Przepis: Moje Wypieki

zapiekanka serowa z jab趾ami

Sk豉dniki:

  • 250 g serka ricotta (w wersji dietetycznej chudego twarogu)
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 30% (w wersji dietetycznej jogurt naturalny)
  • 2 du瞠 jajka
  • 2-3 造磬i cukru (w wersji dietetycznej syrop z agawy, fruktoza, erytrol, mi鏚)
  • 2 造磬i budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
  • 2 jab趾a
  • cynamon

Wykonanie:

Jab趾a obra i pokroi w p馧ksi篹yce.Ser, 鄉ietan, 鄴速ka, cukier i budy wymiesza ze sob w naczyniu r霩g kuchenn. Bia趾a ubi na sztywn pian i delikatnie wmiesza je w gotow mas. Delikatnie prze這篡 j do naczynia do zapiekania wysmarowanego mas貫m lub wy這穎nego papierem do pieczenia (foremka do tarty lub tak jak u mnie niedu瞠 naczynie 瘸roodporne). Na wierzchu pouk豉da kawa趾i jab貫k. Opr鏀zy ca這嗆 cynamonem. Piec w temperaturze 190 stopni przez oko這 20-30 minut (d逝go嗆 pieczenia zale篡 od wysoko軼i naczynia: im mniejsze i g喚bsze naczynie do zapiekania, tym pieczemy d逝瞠j; ja w naczyniu 瘸roodpornym piek豉m oko這 30-35 minut, w formie do tarty: ok 20 minut). Podawa najlepiej na ciep這, chocia na zimno jest r闚nie dobra. Smacznego :)

zapiekanka z jab趾ami

wtorek, 10 kwietnia 2018
Ciapkapusta

Ostatnio w jednym z kulinarnych program闚 przygotowywana by豉 ciapkapusta. Jest to tradycyjne danie kuchni 郵御kiej, sk豉daj帷e si z kapusty kiszonej i ziemniak闚. Po陰czenie to zaciekawi這 mnie na tyle, 瞠 postanowi豉m je wypr鏏owa. Ca這嗆 wysz豉 smacznie i by豉 鈍ietnym dodatkiem do pieczonych 瞠berek. Najlepiej smakowa豉 wg mnie zaraz po przygotowaniu, na ciep這. Zimna straci豉 jednak sporo smaku. Przypomina豉 mi do嗆 mocno wigilijn kapust z grochem, wi璚 je郵i jeste軼ie fanami tego 鈍i徠ecznego dania, to ciapkapusta z pewno軼i te Wam posmakuje.

Inspirowa豉m si tym przepisem.

ciapkapusta

Sk豉dniki:

  • 1 kg ziemniak闚
  • 500 g kiszonej kapusty
  • dwie cebule
  • 200 g w璠zonego boczku
  • listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • s鏊, pieprz, ew. kminek

Wykonanie:

Ziemniaki ugotowa do mi瘯ko軼i. Boczek pokroi w kostk lub paski. Podsma篡 na patelni. Gy wytopi si z niego t逝szcz, doda posiekane cebule. Po 3-4 minutach dorzuci odci郾i皻 i pokrojon drobno kapust. Doda listek laurowy i ziele angielskie. Sma篡 ca這嗆 kilka minut, o czym podla wod i dusi do mi瘯ko軼i kapusty. Gdy ju zmi瘯nie, odparowa wod. Doda zawarto嗆 patelni do ziemniak闚, zmiksowanych na puree. Wszystko razem dok豉dnie wymiesza. Doprawi do smaku sol, pieprzem i ew. kminkiem. Smacznego :)