| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
鈔oda, 05 lipca 2017
Zupa botwinkowa z fet

W moim rodzinnym domu botwink jada這 si zawsze jako czyst zup, bez ziemniak闚, kt鏎e podawa這 si na osobnym talerzu. Ka盥y nabiera je sobie i dodawa do zupy. Do tej pory robi豉m tak samo, czasami dodawa豉m tak瞠 ugotowane na twardo jajko (przepis na tak wersj botwinki znajdziecie tutaj). Niedawno jednak postanowi豉m wypr鏏owa przepis Asi z bloga Kwestia Smaku. Botwink gotuje si razem z pokrojonymi w plasterki ziemniakami, a gotow zup podaje z du膨 ilo軼i posiekanego koperku i pokruszon fet. I wiecie co? Ta wersja smakuje rewelacyjnie! Bardzo Wam j polecam, jako odmian od tradycyjnej botwinki :)

botwinkowa z fet

Sk豉dniki:

  • 0,5 kg m這dych ziemniak闚
  • 1 p璚zek botwinki (je郵i buraki w p璚zku b璠 bardzo ma貫, warto doda 2-3 dodatkowe buraczki)
  • 1 l bulionu
  • 2 z帳ki czosnku
  • 2-3 造磬i 鄉ietany 18%
  • posiekany koperek
  • ser feta
  • 造磬a mas豉
  • 3 造磬i oliwy
  • s鏊, pieprz, szczypta cukru
  • 2-3 造磬i soku z cytryny

Wykonanie:

Ziemniaki obra i pokroi na plasterki. Sma篡 je przez kilka minut, w garnku z grubym dnem, na rozgrzanej oliwie z dodatkiem mas豉. Doda obrany i przepo這wiony czosnek oraz szczypt soli. Sma篡 razem przez 2 minuty. Buraczki pokroi na cienkie plasterki i doda do ziemniak闚. Sma篡 razem przez chwil, a nast瘼nie do這篡 op逝kane i posiekane 這dy磬i botwinki. Wla bulion, zagotowa. Zmniejszy ogie do minimum i gotowa zup pod przykryciem przez oko這 15 minut, do czasu a ziemniaki i buraczki odpowiednio zmi瘯n. Pod koniec gotowania doda posiekane li軼ie botwinki oraz sok z cytryny. Gotowa jeszcze przez kilka minut. Doprawi do smaku, doda posiekany koperek, wymiesza i zdj望 z ognia. Zabieli 鄉ietan (najpierw nale篡 j oczywi軼ie zahartowa). Podawa z pokruszon fet. Smacznego :)

botwinka feta ziemniaki

poniedzia貫k, 03 lipca 2017
Kurczak z fasolk szparagow i sezamem

Sezon na fasolk szparagow w pe軟i, dlatego mam dzi dla Was propozycj pysznego obiadu z dodatkiem w豉郾ie tego warzywa. Ekspresowa i 豉twa w wykonaniu potrawka, opr鏀zona sezamem, 鈍ietnie b璠zie smakowa豉 z ry瞠m lub kasz. Marynata na bazie sosu sojowego i miodu nadaje kurczakowi interesuj帷ego smaku i przywo逝je klimat kuchni azjatyckiej. My郵, 瞠 nie b璠ziecie zawiedzeni.

Inspirowa豉m si tym przepisem.

kurczak z fasolk szparagow

Sk豉dniki:

  • 2 du瞠 filety z kurczaka (ok. 500 g)
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 z帳ki czosnku
  • du瘸 cebula
  • s鏊, pieprz
  • sezam
  • olej do sma瞠nia
  • natka pietruszki lub kolendra

Marynata:

  • 3 造磬i sosu sojowego
  • 2 造磬i miodu
  • sok z po這wy limonki
  • p馧 造瞠czki s這dkiej papryki
  • szczypta p豉tk闚 chili
  • 1/4 造瞠czki pieprzu
  • 1/3 造瞠czki sproszkowanego imbiru
  • szczypta kurkumy

Wykonanie:

Wymiesza ze sob wszystkie sk豉dniki marynaty. Umie軼i w niej umytego i pokrojonego w kostk kurczaka. Odstawi na minimum godzin w ch這dne miejsce. Fasolk wrzuci do wrz徠ku i gotowa ok. 3-4 minut. Odcedzi. Na rozgrzanym oleju zeszkli pokrojon w pi鏎ka cebul. Doda posiekany czosnek. Po chwili dorzuci mi瘰o os帷zone z marynaty. Gdy b璠zie rumiane, doda fasolk oraz pozosta陰 marynat. Sma篡 razem przez kilka minut. Pod koniec doprawi do smaku, doda posiekan natk oraz sezam. Podawa z ry瞠m. Smacznego :)

kurczak fasolka sezam

pi徠ek, 30 czerwca 2017
Koktajl z morelami i li嗆mi botwinki

Pyszny, zdrowy koktajl, do kt鏎ego przemyci豉m li軼ie botwinki i natk pietruszki. Naturalnie s這dki, dzi瘯i obecno軼i soku pomara鎍zowego i banana. Idealny na drugie 郾iadanie. Polecam :)

koktajl z botwink

Sk豉dniki:

  • kiwi
  • p馧 mocno dojrza貫go banana
  • 2 morele
  • szklanka soku pomara鎍zowego
  • gar嗆 natki pietruszki
  • kilka li軼i botwinki

Wykonanie:

Wszystkie owoce pokroi na mniejsze kawa趾i i umie軼i w blenderze. Doda przep逝kan natk i li軼ie botwinki. Dola sok. Zmiksowa na g豉dki koktajl. Smacznego :)

czwartek, 29 czerwca 2017
Omlet z m這d kapust, szparagami i pomidorem

Sta豉m si monotematyczna. Ostatnio du穎 u mnie omlet闚. I kapusty. I zielonych szparag闚, na kt鏎e sezon niestety definitywnie dobiega ko鎍a. Ten 郾iadaniowy omlet to takie moje po瞠gnanie z tymi pysznymi warzywami. Strasznie 瘸逝j, 瞠 sezon na nie jest tak kr鏒ki. Je郵i jeszcze gdzie uda si Wam je dorwa, zr鏏cie sobie takie pyszne 郾iadanie. I nie dziwcie si dodatkowi m這dej kapusty - wbrew pozorom fajnie si tu komponuje z ca這軼i. Jej dodatek sprawia te, 瞠 ca這嗆 jest bardziej syc帷a.

omlet z m這d kapust i szparagami

Sk豉dniki:

  • 2 jajka
  • 3-4 zielone szparagi
  • du瘸 gar嗆 m這dej kapusty
  • p馧 pomidora, najlepiej malinowego
  • 1/3 ma貫j cebuli
  • 造磬a startego parmezanu
  • natka pietruszki
  • p豉ska 造磬a m彗i
  • 2 造磬i mleka
  • s鏊, pieprz
  • 造磬a mas豉

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Wrzuci je do osolonego i lekko os這dzonego wrz徠ku na 3-4 minuty. Odcedzi. Pokroi w cienkie plasterki (g堯wki zostawi w ca這軼i). Cebul posieka i podsma篡 na ma郵e. Doda pokrojon w cienkie paski kapust. Sma篡 razem przez 2-3 minuty. Jajka, mleko oraz m彗 rozm帷i ze sob, dok豉dnie, 瞠by nie by這 grudek. Doprawi sol i pieprzem. Doda pokrojone szparagi, pomidora i posiekan natk. Mas jajeczn wyla na podsma穎n kapust. Z wierzchu posypa parmezanem. Ca這嗆 przykry i sma篡 na 鈔ednim ogniu, a do 軼i璚ia jajek. Gotowy omlet zsun望 na talerz, z這篡 na p馧. Smacznego :)

omlet kapusta szparagi 鈔odek

wtorek, 27 czerwca 2017
Dymek z truskawkami i piank

Proste w wykonaniu ciasto z truskawkami, idealne do popo逝dniowej kawy. W wykonaniu podobne do poczciwego, mojego ukochanego ple郾iaka, tyle, 瞠 zamiast porzeczek wykorzystuje si truskawki. Nie za s這dkie, 豉dnie prezentuje si na stole. Przepis znalaz豉m u Edysi. Zmieni豉m jedynie to, 瞠 ciasto na sp鏚 dodatkowo podpiek豉m przez u這瞠niem na nim owoc闚.

dymek z truskawkami i piank

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach36x23 cm):

Sp鏚:

  • 3 szklanki m彗i pszennej (lub troch wi璚ej, je郵i ciasto b璠zie si za bardzo klei這)
  • 6 鄴速ek
  • 1,5 kostki margaryny (kostka=250 g)
  • 造瞠czka cukru pudru
  • 2,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Piana:

  • 6 bia貫k
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 75 dag 鈍ie篡ch truskawek
  • 造磬a kakao

Wykonanie:

Sp鏚:

M彗 posieka z margaryn. Doda 鄴速ka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto i podzieli je na p馧. Jedn cz窷 owin望 foli spo篡wcz i w這篡 na godzin do zamra瘸lnika. Drug cz窷 rozwa趾owa i umie軼i w blaszce, wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Podpiec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Lekko z這ty sp鏚 wyj望 z piekarnika.

Op逝kane, osuszone i odszypu趾owane truskawki pokroi na po堯wki lub 獞iartki i u這篡 na podpieczonym spodzie przeci璚iem do do逝. Kakao wsypa do sitka i opr鏀zy nim truskawki.

Bia趾a ubi na sztywn pian ze szczypt soli. Pod koniec ubijania dodawa partiami cukier. Pod koniec doda m彗 ziemniaczan i sok z cytryny.

Ciasto wyj皻e z zamra瘸lnika podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Jedn zetrze na tarce o du篡ch oczkach na posypane kakao truskawki. Wy這篡 sztywn pian i na ni zetrze drug cz窷 zamro穎nego ciasta. Ca這嗆 wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec oko這 godziny. Ostudzone ciasto mo積a opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)

kruche ciasto z truskawkami i pian

Tagi: truskawki
10:04, wedelka , Ciasta
Link Komentarze (3) »