| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
wtorek, 11 lipca 2017
Zapiekanka z cukini, bak豉瘸nem i mozzarell

Latem w mojej kuchni zdecydowanie wi璚ej jest da lekkich, prostych i szybkich w wykonaniu. Bazuj帷ych na 鈍ie篡ch, sezonowych warzywach - takich jak ta banalnie prosta zapiekanka. Cztery sk豉dniki - trzy rodzaje warzyw i mozzarella- i obiad gotowy. Smacznie, zdrowo i kolorowo :)

zapiekanka z cukinii, bak豉瘸na i mozzarelli

Sk豉dniki:

  • 2 niedu瞠 cukinie
  • bak豉瘸n
  • 3 pomidory malinowe
  • 2 kulki mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • s鏊, pieprz, oregano
  • 鈍ie瘸 bazylia

Wykonanie:

Bak豉瘸na pokroi w plastry grubo軼i ok. 5 mm. U這篡 na durszlaku, posoli du膨 szczypt soli, wymiesza i zostawi na oko這 20 minut. Po tym czasie op逝ka je z soli i osuszy. Cukini r闚nie pokroi w plastry. Oba pokrojone warzywa skropi mocno oliw i opr鏀zy przyprawami z obu stron. Sma篡 je z obu stron na patelni grillowej. Nast瘼nie uk豉da je w naczyniu 瘸roodpornym na przemian z pokrojonymi w plastry pomidorami oraz serem mozzarella. Posypa 鈍ie膨 bazyli i skropi oliw. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

cukinia pomidor bak豉瘸n mozzarella

zapiekane warzywa z mozzarell

pi徠ek, 07 lipca 2017
Sernik z wi郾iami i czekolad (Sernik Black Forest)

Dzi zapraszam Was na elegancki, sezonowy sernik z dodatkiem wi郾i i gorzkiej czekolady. Smakami nawi您uje on do znanego na ca造m 鈍iecie tortu szwarcwaldzkiego. Sernik ten jest raczej z tych ci篹szych sernik闚. Masa w nim jest do嗆 zbita. Wi郾ie fajnie wsp馧graj ze start czekolad. Ca這嗆 豉dnie si prezentuje, ale przyznam, 瞠 wypiek ten nie b璠zie nale瘸 do moich ulubionych. Ot, przyzwoity, dobry sernik - do perfekcji mu jednak daleko.

Przepis od Dorotki.

sernik z wi郾iami i czekolad

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 21 cm):

Sp鏚:

  • 200 g ciastek pe軟oziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie
  • 70 g roztopionego mas豉

Masa serowa:

  • 700 g twarogu p馧t逝stego lub t逝stego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 200 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 2 jajka
  • 3 鄴速ka
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 125 ml kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • 200 g wi郾i (鈍ie篡ch lub mro穎nych)
  • 70 g gorzkiej czekolady, startej na tarce

Dodatkowo:

  • 30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce- do dekoracji

Wykonanie:

Sp鏚:

Ciasteczka pokruszy. Doda stopione mas這. Ugniata razem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotow mas ciasteczkow wysypa na dno tortownicy wy這穎nej papierem do pieczenia. Wy這篡 ni r闚nie boki blaszki (do po這wy ich wysoko軼i).Wyr闚na i sch這dzi w lod闚ce przez 30 minut.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Twar鏬 zmiksowa kr鏒ko na g豉dk mas z dwoma jajkami, 鄴速kami, m彗 ziemniaczan, cukrem i 鄉ietan. wrzuci do misy miksera i zmiksowa na g豉dk mas.Na sch這dzony sp鏚 wyla 1/4 masy serowej. U這篡 na niej cz窷 wi郾i i opr鏀zy cz窷ci czekolady. Nast瘼nie wyla kolejne 1/4 masy serowej, ponownie wy這篡 cz窷 wi郾i i opr鏀zy czekolad. Post瘼owa tak do wyczerpania sk豉dnik闚 (ostatni warstw mog by wi郾ie lub ser). Tak przygotowane ciasto wstawi do piekarnika nagrzanego do150 stopni. Piec przez oko這 90 minut. Gotowy sernik powinien by 軼i皻y i spr篹ysty na wierzchu. Wystudzi w lekko uchylonym piekarniku, a nast瘼nie sch這dzi w lod闚ce przez oko這 12 godzin.Przed podaniem opr鏀zy start czekolad. Smacznego :)

鈔oda, 05 lipca 2017
Zupa botwinkowa z fet

W moim rodzinnym domu botwink jada這 si zawsze jako czyst zup, bez ziemniak闚, kt鏎e podawa這 si na osobnym talerzu. Ka盥y nabiera je sobie i dodawa do zupy. Do tej pory robi豉m tak samo, czasami dodawa豉m tak瞠 ugotowane na twardo jajko (przepis na tak wersj botwinki znajdziecie tutaj). Niedawno jednak postanowi豉m wypr鏏owa przepis Asi z bloga Kwestia Smaku. Botwink gotuje si razem z pokrojonymi w plasterki ziemniakami, a gotow zup podaje z du膨 ilo軼i posiekanego koperku i pokruszon fet. I wiecie co? Ta wersja smakuje rewelacyjnie! Bardzo Wam j polecam, jako odmian od tradycyjnej botwinki :)

botwinkowa z fet

Sk豉dniki:

  • 0,5 kg m這dych ziemniak闚
  • 1 p璚zek botwinki (je郵i buraki w p璚zku b璠 bardzo ma貫, warto doda 2-3 dodatkowe buraczki)
  • 1 l bulionu
  • 2 z帳ki czosnku
  • 2-3 造磬i 鄉ietany 18%
  • posiekany koperek
  • ser feta
  • 造磬a mas豉
  • 3 造磬i oliwy
  • s鏊, pieprz, szczypta cukru
  • 2-3 造磬i soku z cytryny

Wykonanie:

Ziemniaki obra i pokroi na plasterki. Sma篡 je przez kilka minut, w garnku z grubym dnem, na rozgrzanej oliwie z dodatkiem mas豉. Doda obrany i przepo這wiony czosnek oraz szczypt soli. Sma篡 razem przez 2 minuty. Buraczki pokroi na cienkie plasterki i doda do ziemniak闚. Sma篡 razem przez chwil, a nast瘼nie do這篡 op逝kane i posiekane 這dy磬i botwinki. Wla bulion, zagotowa. Zmniejszy ogie do minimum i gotowa zup pod przykryciem przez oko這 15 minut, do czasu a ziemniaki i buraczki odpowiednio zmi瘯n. Pod koniec gotowania doda posiekane li軼ie botwinki oraz sok z cytryny. Gotowa jeszcze przez kilka minut. Doprawi do smaku, doda posiekany koperek, wymiesza i zdj望 z ognia. Zabieli 鄉ietan (najpierw nale篡 j oczywi軼ie zahartowa). Podawa z pokruszon fet. Smacznego :)

botwinka feta ziemniaki

poniedzia貫k, 03 lipca 2017
Kurczak z fasolk szparagow i sezamem

Sezon na fasolk szparagow w pe軟i, dlatego mam dzi dla Was propozycj pysznego obiadu z dodatkiem w豉郾ie tego warzywa. Ekspresowa i 豉twa w wykonaniu potrawka, opr鏀zona sezamem, 鈍ietnie b璠zie smakowa豉 z ry瞠m lub kasz. Marynata na bazie sosu sojowego i miodu nadaje kurczakowi interesuj帷ego smaku i przywo逝je klimat kuchni azjatyckiej. My郵, 瞠 nie b璠ziecie zawiedzeni.

Inspirowa豉m si tym przepisem.

kurczak z fasolk szparagow

Sk豉dniki:

  • 2 du瞠 filety z kurczaka (ok. 500 g)
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 z帳ki czosnku
  • du瘸 cebula
  • s鏊, pieprz
  • sezam
  • olej do sma瞠nia
  • natka pietruszki lub kolendra

Marynata:

  • 3 造磬i sosu sojowego
  • 2 造磬i miodu
  • sok z po這wy limonki
  • p馧 造瞠czki s這dkiej papryki
  • szczypta p豉tk闚 chili
  • 1/4 造瞠czki pieprzu
  • 1/3 造瞠czki sproszkowanego imbiru
  • szczypta kurkumy

Wykonanie:

Wymiesza ze sob wszystkie sk豉dniki marynaty. Umie軼i w niej umytego i pokrojonego w kostk kurczaka. Odstawi na minimum godzin w ch這dne miejsce. Fasolk wrzuci do wrz徠ku i gotowa ok. 3-4 minut. Odcedzi. Na rozgrzanym oleju zeszkli pokrojon w pi鏎ka cebul. Doda posiekany czosnek. Po chwili dorzuci mi瘰o os帷zone z marynaty. Gdy b璠zie rumiane, doda fasolk oraz pozosta陰 marynat. Sma篡 razem przez kilka minut. Pod koniec doprawi do smaku, doda posiekan natk oraz sezam. Podawa z ry瞠m. Smacznego :)

kurczak fasolka sezam

pi徠ek, 30 czerwca 2017
Koktajl z morelami i li嗆mi botwinki

Pyszny, zdrowy koktajl, do kt鏎ego przemyci豉m li軼ie botwinki i natk pietruszki. Naturalnie s這dki, dzi瘯i obecno軼i soku pomara鎍zowego i banana. Idealny na drugie 郾iadanie. Polecam :)

koktajl z botwink

Sk豉dniki:

  • kiwi
  • p馧 mocno dojrza貫go banana
  • 2 morele
  • szklanka soku pomara鎍zowego
  • gar嗆 natki pietruszki
  • kilka li軼i botwinki

Wykonanie:

Wszystkie owoce pokroi na mniejsze kawa趾i i umie軼i w blenderze. Doda przep逝kan natk i li軼ie botwinki. Dola sok. Zmiksowa na g豉dki koktajl. Smacznego :)