| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
poniedzia貫k, 10 kwietnia 2017
Sa豉tka z tu鎍zykiem na krakersach

T sa豉tk widzia豉m wielokrotnie na r騜nych blogach. Ca趾iem niedawno prze篡wa豉 sw鎩 wielki czas. By豉 dos這wnie wsz璠zie. Mia豉m j na li軼ie do wypr鏏owania, g堯wnie ze wzgl璠u na nietuzinkowy spos鏏 serwowania. Ci庵le jednak jako si nie sk豉da這, aby j przyrz康zi. Dopiero kilka tygodni temu mia豉m okazj pr鏏owa j po raz pierwszy, kiedy to pocz瘰towa豉 mnie ni moja kuzynka. Sa豉tka tak nam zasmakowa豉, 瞠 w ko鎍u skusi豉m si i j przyrz康zi豉m. Efektowna i smaczna - z pewno軼i zas逝guje na to, aby znale潭 si na 鈍i徠ecznym stole. Krakersy po nocy w lod闚ce robi si mi瘯kie, nie ma 瘸dnego problemu z krojeniem i serwowaniem sa豉tki. Od siebie doda豉m do jednej z warstw kawa貫k czerwonej papryki. Reszty nie zmienia豉m.

Przepis znalaz豉m u Arabeski.

sa豉tka na krakersach z tu鎍zykiem

Sk豉dniki:

  • 18 sztuk krakers闚
  • puszka tu鎍zyka w sosie w豉snym
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 50 g 鄴速ego sera
  • 獞iartka 鈍ie瞠j czerwonej papryki
  • 5-6 造瞠k majonezu
  • s鏊 i pieprz
  • szczypiorek do posypania

Wykonanie:

Ser 鄴速y zetrze na tarce o drobnych oczkach. Doda drobno pokrojon papryk, 2-3 造磬i majonezu i dok豉dnie wymiesza. Tu鎍zyka odcedzi, rozdrobni widelcem. Doda do niego troch majonezu i pieprzu, wymiesza.Ugotowane na twardo jajka obra ze skorupek. Bia趾a zetrze na tarce o drobnych oczkach. Doda do nich 2 造磬i majonezu, posoli i wymiesza. 草速ka zetrze na tarce o drobnych oczkach i od這篡 na bok do posypania wierzchu sa豉tki.

Na tacce u這篡 obok siebie w kszta速 prostok徠a 6 krakers闚. Na nich rozsmarowa dok豉dnie mas serow, wyr闚na. Przykry nast瘼n warstw krakers闚. Wy這篡 mas z tu鎍zykiem. Na niej u這篡 ostatni warstw krakers闚. Posmarowa past z bia貫k, a j posypa startymi 鄴速kami. Wierzch posypa posiekanym szczypiorkiem.Wstawi na minimum godzin, a najlepiej na noc do lod闚ki. Smacznego :)

sa豉tka z tu鎍zykiem na krakersach

pi徠ek, 07 kwietnia 2017
Sernik wiede雟ki

Najbardziej klasyczny z sernik闚. Bez spodu - sama masa serowa, wype軟iona rodzynkami. Ca這嗆 wyko鎍zona polew czekoladow. Pyszny i zawsze na czasie :)

Przepis od Dorotus.

sernik wiede雟ki

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 22 cm):

  • 1 kg twarogu p馧t逝stego lub t逝stego, zmielonego trzykrotnie
  • 5 jajek
  • 100 g mi瘯kiego mas豉
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 造磬a m彗i pszennej
  • szklanka cukru
  • 2 造瞠czki ekstraktu waniliowego lub pomara鎍zowego
  • ewentualnie ulubione bakalie (u mnie rodzynki)

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mas豉
  • 2 造磬i krem闚ki

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na jasn i puszyst mas. Wbija po jednym jajku, ucieraj帷 po ka盥ym dodaniu. Stopniowo dodawa twar鏬. Na koniec wmiesza obie przesiane m彗i, ekstrakty i ewentualnie bakalie. Gotow mas prze這篡 do formy wy這穎nej papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrza do temperatury 170 stopni. W這篡 do niego sernik i od razu zmniejszy temperatur do 150 stopni. Piec w takich warunkach przez ok. 1,5 godziny. Studzi w lekko uchylonym piekarniku.

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej z mas貫m i krem闚k. Gotow polew ozdobi zimny sernik. Smacznego :)

sernik wiede雟ki


鈔oda, 05 kwietnia 2017
5 najlepszych babek na wielkanocny st馧!

安i皻a Wielkanocne bez pysznej babki na stole, to nie 鈍i皻a. Niby zwyk貫, proste ciasto, bez krem闚 czy wielkich dekoracji, ale z kubkiem gor帷ej herbaty zawsze smakuje wybornie. W moim rodzinnym domu by豉 to obowi您kowa pozycja w鈔鏚 鈍i徠ecznych wypiek闚. Mini babeczki l康owa造 te tradycyjnie co roku w koszyczku ze 鈍i璚onk.

Przygotowa豉m Wam dzi ma貫 zestawienie, w kt鏎ym znajdziecie przepisy na 5 pysznych, wielkanocnych babek. Tych kt鏎e mog z czystym sumieniem nazwa moimi ulubionymi. Nie potrafi wskaza tej, kt鏎a smakowa豉 mi najbardziej. Ka盥a z nich jest pyszna, wilgotna i wyj徠kowa. Mo瞠 znajdziecie w鈔鏚 nich inspiracj dla siebie? Zapraszam do lektury :)

1. Babka bananowa z orzechami

2. Babka kawowaz polew czekoladow

3. Babka orzechowa

4. Babka kajmakowa z migda豉mi

5. Babka z gruszkami i bia陰 czekolad

wtorek, 04 kwietnia 2017
Schab pieczony na soli - trzysk豉dnikowy!

Mam dzi dla Was banalnie prosty przepis na pyszn w璠lin do kanapek. Kawa貫k schabu wystarczy posmarowa musztard francusk, po這篡 na soli i w這篡 do piekarnika. I tyle. Proste, prawda? A efekt naprawd warty wypr鏏owania. Mi瘰o jest soczyste i co najwa積iejsze - bez zb璠nych, niepotrzebnych i niezdrowych dodatk闚. Nie nale篡 obawia si du瞠j ilo軼i soli - schab wychodzi naprawd smaczny, zupe軟ie jej nie czu.

Przepis znalaz豉m tutaj.

schab pieczony na soli

Sk豉dniki:

  • kawa貫k schabu ok. 1-1,5 kg
  • s這iczek musztardy francuskiej (z ca造mi ziarnami gorczycy)
  • kilogram soli

Wykonanie:

S鏊 wysypa na dno naczynia 瘸roodpornego. Roz這篡 j r闚nomiernie. Schab op逝ka, osuszy. Po這篡 na soli. Wierzch oraz boki mi瘰a posmarowa musztard.

schab na soli

Ca這嗆 wstawi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 1-1,5 h (ok. godziny na ka盥y kilogram mi瘰a). Ja piek豉m pierwsze 30 minut bez przykrycia, na kolejne 40 minut przykry豉m je foli aluminiow, aby musztarda za mocno si nie przypiek豉 i pod koniec zn闚 zdj窸am foli. Upieczone mi瘰o wyj望 i przestudzi. Zbrylon s鏊 wyrzuci. Kroi w plastry i podawa z ziemniakami, jako obiad, lub na kanapce jako w璠lin. Smacznego :)

schab s鏊 musztarda

pi徠ek, 31 marca 2017
Krajanka Micha貫k

Dzi mam przepis dla prawdziwych czekoholik闚. Pyszna krajanka, w smaku przypominaj帷a troch blok czekoladowy, troch nugat, a najbardziej chyba znane wszystkim czekoladowe cukierki. Mocno s這dka - po jednym kawa趾u ma si zdecydowanie dosy. Przygotowana na bazie mleka w proszku, z du膨 ilo軼i czekolady i drobno posiekanych orzeszk闚. Prosta i szybka w wykonaniu. Przyjemnie mi瘯ka, lekko ci庵n帷a si i ob喚dnie wr璚z smaczna. Je郵i jeste軼ie fanami s這dko軼i, koniecznie powinni軼ie j wypr鏏owa.

Przepis znalaz豉m na blogu S這dka magia od kuchni.

krajanka micha貫k

Sk豉dniki (kwadratowa blaszka o wymiarach 23x23 cm):

Sp鏚:

  • ok. 250 g ciastek z orzeszkami ziemnymi i kawa趾ami czekolady (u篡豉m polecanych przez autork ciastek Bonitki)
  • 50 g mas豉

Masa:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 造磬i mas豉
  • 130-140 g czekolady deserowej
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 2 czubate 造磬i kakao
  • 1 i 1/3 szklanki zmielonych orzeszk闚 ziemnych, niesolonych
  • p馧 szklanki posiekanych orzech闚 ziemnych, niesolonych

Polewa:

  • ok. 160 g czekolady deserowej
  • 2 造磬i mas豉
  • 4 造磬i krem闚ki
  • 造磬a cukru

Wykonanie:

Sp鏚:

Ciastka rozdrobni w malakserze na piasek. Mas這 roztopi i doda do ciastek. Wymiesza. Gotow mas ciasteczkow roz這篡 r闚nomiernie w blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Wyr闚na. Wstawi do lod闚ki na czas przygotowywania masy.

Masa:

W wi瘯szym garnku umie軼i mleko, cukier, cukier wanilinowy, czekolad i mas這. Podgrzewa do rozpuszczenia cukru i czekolady. Gotow mas przestudzi, a nast瘼nie, ci庵le mieszaj帷, dodawa do niej stopniowo mleko w proszku i kakao (miesza dok豉dnie, tak aby nie by這 grudek). Masa powinna by do嗆 g瘰ta, ale powinna dawa si miesza. Na koniec doda posiekane oraz zmielone orzechy, wymiesza. Gotow mas rozprowadzi r闚nomiernie na przygotowanym wcze郾iej spodzie.

Polewa:

Sk豉dniki polewy podgrzewa na ma造m ogniu, ci庵le mieszaj帷, do uzyskania g豉dkiej, b造szcz帷ej masy. Gotow polew pokry ciasto. Ca這嗆 sch這dzi w lod闚ce przez min. 2 h. Smacznego :)

micha貫k

micha貫k mleko w proszku czekolada orzechy