| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
niedziela, 30 listopada 2008
Trufelki piernikowe

Na zako鎍zenie "Weekendu korzennego" proponuj trufelki. Ma貫, okraglutkie,czekoladowe i bardzo smaczne. Taka ma豉 swoista s這dka "kropka nad i".

Przepis zaczerpni皻y z Kuchni pachnacej bazyli. Z przepisu wychodzi oko這 12 trufelk闚 wielko軼i orzecha w這skiego.

Sk豉dniki:

- 2 造磬i mas豉

- 2 造磬i 鄉ietany krem闚ki

- tabliczka mlecznej czekolady, startej na tarce ogrubych oczkach

- p馧 szklanki pokruszonych herbatnik闚

- 造瞠czka przyprawy do piernik闚 (da豉m dwie)

- kakao do obtoczenia trufelk闚

Wykonanie:

妃ietan podgrza. Gdy b璠zie gor帷a zestawi j z ognia, doda do niej start czekolad i mas這. Wszystko wymiesza razem na g豉dk mas. Nast瘼nie doda do masy przypraw do piernik闚oraz herbatniki i wstawi j do lod闚ki na godzin do st篹enia. Po wyj璚iu nabiera mas 造瞠czk i formowa z niej kulki, kt鏎e obtacza si dodatkowo w kakao. Gotowe trufelki umie軼iw papierowych papilotkach. Smacznego :)

sobota, 29 listopada 2008
Cynamonowy kurczak

W ramach "Weekendu korzennego" chcia豉m wypr鏏owa te aromatyczne przyprawy w potrawach innych ni s這dko軼i. Przeszukuj帷 internet znalaz豉m przepis na cynamonowego kurczaka i d逝go si nie waha豉m, aby go u篡. Przepis pochodzi ze strony Knorra.

Moje uwagi: Nie wiem doprawdy, czemu kto nazwa to cynamonowym kurczakiem..bo wg mnie bardziej pasuje do tego dania nazwa "Cynamonowe risotto" czy co w stylu. Mniejsza z tym. Smak tej potrawy okre郵 jako interesuj帷o-intryguj帷y. Cynamon i rodzynki wpasowa造 si tu bardzo dobrze, cho pocz徠kowo mia豉m co do tego w徠pliwo軼i. Generalnie uwa瘸m danie za udane, aczkolwiek wymaga jeszcze ma貫go dopracowania..Niemniej polecam.

Sk豉dniki: (podaj zaorygina貫m; w nawiasach moje ma貫 modyfikacje)

- 2filety z kurczaka

- 6 du篡ch cebul (da豉m tylko 3 naprawd du瞠 cebule..sze嗆 du篡ch cebul toch mnie przerazi這, a taka du瘸 ilo嗆sprawi豉by, moim zdaniem, 瞠 potraw t nazywano by "Cebul z cynamonem", a nie "Cynamonowym kurczakiem")

- 2 鄴速e papryki (da豉m jedn 鄴速, jedn czerwon)

- p馧 szklanki rodzynek

- p馧 litra bulionu warzywnego

- p馧 szklanki ry簑

- 6 造瞠k oliwy

- pieprz, s鏊, cynamon


Wykonanie:


Filetyz kurczaka pokroi na drobne paseczki i podsma篡 na rozgrzanym oleju. Prze這篡 do miseczki.Cebule pokroi w cienkie p馧plasterki, papryk w paski.Podsma篡 cebule, doda do niejmi瘰o, rodzynki oraz papryk. Ca這嗆 doprawi sol, pieprzem i cynamonem. Do mi瘰a z warzywami wsypa ry, sma篡 razemprzez 1 minut, ci庵le mieszaj帷. Wla bulion i dusi ca這嗆pod przykryciem na ma造m ogniu przez oko這 15 minut. Doprawi do smaku. Smacznego :)

pi徠ek, 28 listopada 2008
Speculaas czyli holenderskie korzenne ciasteczka

Kiedy mieszka豉m przez rok w Holandii zajada豉m si tymi ciastkami. Kruche, korzenne, o smaku piekarnika. Bardzo, ale to bardzo mi smakowa造. Ciasteczka te s szczeg鏊nie popularne, kiedy w Holandii pojawia si Sinterklaas czyli 鈍i皻y Miko豉j. Jego przybycie 鈍i皻uje si tam5 grudnia. Kiedy dowiedzia豉m si o weekendzie korzennym od razu na my郵 przysz造 mi w豉郾ie speculaas. Poszpera豉m troszk w internecie i trafi豉m na przepis Bajaderkiz forum cincin, kt鏎y bardzo przypad mi do gustu. Oryginalne speculaasy wypieka si w specjalnych formach (wygl康aj one wtedy tak lub tak). Ja niestety nigdzie takich nie znalaz豉m, dlatego musia豉m si zadowoli zwyk造mi foremkami do pierniczk闚. Smaku to jednak nie zmieni這...:) I przyznaj si bezbicia, 瞠 wysz造 mi te ciastkaciut za twarde..Najwyra幡iej piek豉m je zbyt d逝go. Nast瘼nym razem b璠 si trzyma dok豉dnie czasu pieczenia podanego w przepisie.

.

Sk豉dniki (cytuj za Bajaderk):

- 170g mi瘯kiego mas豉

- 2 szklanki br您owego cukru

-1 jajko

- 1 szklanka bardzo drobno posiekanych migda堯w (bez sk鏎ki)

- dwie 造瞠czki gorzkiego kakao

- otarta sk鏎ka z jednej cytryny

- 3 szklanki m彗i

- oko這 3-5 造瞠k mleka

Przyprawy korzenne:

- dwie 造zeczki cynamonu

- p馧 造瞠czki mielonych go寮zik闚

- p馧 造瞠czki sproszkowanego imbiru

- p馧 造瞠czki kardamonu

- p馧 造瞠czki startej ga趾i muszkato這wej

Wykonanie:

Mas這 ubi z cukrem. Nast瘼nie doda jajko, migda造, przyprawy korzenne oraz sk鏎k z cytryny. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza. Stopniowo dodawa m彗. Na koniec doda mleko. Gotowe ciasto zawin望 w foli i w這篡 do lod闚ki na 30-60 minut.
Po sch這dzeniu ciasto do嗆 cienko rozwa趾owa (na grubo嗆 ok. 4-5 mm) i wycina z niego dowolne kszta速y b康 wciska ciasto w specjalne formy do Speculaas. Ciastka uk豉da na wy這穎nej pergaminem blaszce i piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

poniedzia貫k, 24 listopada 2008
Muffinki z gruszkami

Jak d逝go mo積a wytrzyma bez muffinek? Ot騜 okazuje si, 瞠 niezbyt d逝go. Przynajmniej w moim domu. Zasmakowa造 nam te ma貫 babeczki bardzo, dlatego jak tylko mam chwilk staram si wypr鏏owa jaki fajny przepis. Poniewa mia豉m ostatnio nadmiar gruszek, postanowi豉m w豉郾ie takie muffinki upiec. Przepis na nie znalaz豉m w ksi捫eczce "Babeczki", kt鏎a pochodzi z serii "Nowa kuchnia w這ska" dodawanej niedawno do Gazety Wyborczej.

Przepis troch zmodyfikowa豉m. W oryginale dodawano do muffinek 60g korzenia imbiru w syropie. Niestety nie posiada豉m go, wi璚 zrezygnowa豉m z tego sk豉dnika, a zamiast niego doda豉m ma陰 gar嗆 rodzynek. Ale kiedy b璠 musia豉 wypr鏏owa wersj z imbirem, bo bardzo mnie to zaintrygowa這. Babeczki te proponowano pola roztopion bia陰 czekolad, z kt鏎ej te zrezygnowa豉m, bo nie mia豉m ochoty, a na takie s這dkie smaki.

Moje uwagi co do tych babeczek. By造 smaczne, ale o dziwo, lepiej smakowa造 nam na drugi dzie, co jest do嗆 dziwne je郵i chodzi o muffinki. Poza tym nie wyros造 one za bardzo, dlatego nast瘼nym razem nape軟i foremki prawie ca趾owicie. No i zrezygnuj wtedy raczej z papilotek, bo do嗆 ci篹ko wyjmowa這 siz nich muffinki. Tyle moich uwag. Teraz przepis.

Sk豉dniki:

- 2 du瞠 dojrza貫 gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w drobn kostk

- 250g m彗i

- 2,5 造瞠czki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 75g posiekanych orzech闚 w這skich

- gar嗆 rodzynek

- 2 造磬i kakao

- 2 du瞠 jajka

- 100g cukru

- 100g mi瘯kiego mas豉

- 250 ml mleka

Wykonanie:

Przesian m彗 wymiesza w miscez proszkiem do pieczenia i sol. Doda kakao i posiekane orzechy. Ca這嗆 wymiesza. Jajka ubi z cukrem. Stopniowo dodawa do nich na przemian mas這, mleko i suche sk豉dniki, nie przerywaj帷 ubijania, a masa b璠zie g豉dka i kremowa. Na koniec wmiesza r璚znie gruszki i rodzynki. Ciastem nape軟i foremki. Dodatkowo, jak wida na zdj璚iu,mo積a posypamuffinkipo wierzchu posiekanymi orzechami. Piec oko這 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.

pi徠ek, 21 listopada 2008
Kurczak piwno-cebulowy

Bardzo smaczny pomys na zwyk造 filet z kurczaka. Ciekawy cebulowy smak, z przebijaj帷 si gdzieniegdzie goryczk piwa. M篹owi smakowa這, cho twierdzi, 瞠 z niewiadomych przyczyn przypomina mu to smak w徠r鏏ki..Dziwne, no nie? Przepis zaczerpn窸am od kuchareczki58.


Sk豉dniki:

- 2 filety z kurczaka

- zupa cebulowa w proszku

- szklanka jasnego piwa

- majonez

- 2-3 造磬i mas豉

- s鏊, pieprz

Wykonanie:

Umyte filety przeci望 wzd逝 i nast瘼nie na p馧. Natrze je dok豉dnie sol i pieprzem. Ka盥y kawa貫k posmarowa cienko majonezem (przyznaj: posmarowa這 mi si raczej do嗆 grubo)i obtoczy w zupie cebulowej. (Zupa kt鏎a kupi豉m sproszkowana nie by豉, widoczne w niej by造 kawa趾i suszonych warzyw itp., dlatego te przed u篡ciem dodatkowo j rozdrobni豉m. Lepsze b璠 tu chyba moim zdaniemzupki typu gor帷y kubek). Tak przygotowane filety u這篡 w naczyniu 瘸roodpornym, wysmarowanym uprzednio 造磬 mas豉. Piec oko這 45 minut w piekarniki nagrzanym do 200 stopni. Podczas pieczenia skrapia co jaki czas obficie piwem oraz smarowa reszt stopionego mas豉. Smacznego :)