| < Luty 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
wtorek, 11 listopada 2008
Kotlet z kurczaka w orzechach

Kiedy us造sza豉m o "Orzechowym tygodniu" pomy郵a豉m sobie, 瞠 raczej nie wezm w nim udzia逝.. Usprawiedliwieniem dla samej siebie mia這 by to, 瞠 nie posiadam orzech闚. W zesz造 weekend jednak zosta豉m nimi hojnie obdarowana przez rodzic闚..szuka豉m wi璚 kolejnej wym闚ki..Orzechy do tej pory kojarzy造 mi si tylko ze s這dkimi potrawami, a s這dko軼i na razie mam zdecydowaniedosy, wi璚w dalszym ci庵uudzia逝w zabawie nie zamierza豉m bra. A w ko鎍uprzypomnia豉m sobie pewnego dnia, 瞠 widzia豉m gdzie kiedy kotlety w orzechowej panierce...Poszuka豉m, znalaz豉m i .....zrobi豉m. S one moj propozycj w zabawie zaproponowanej przez El z blogu My Best Food.

Przepis na te kotleciki znalaz豉m na blogu Cudawianek. Smaczne, z grub, chrupi帷 i bosko pachn帷 otoczk.. M捫 zajada si ze smakiem, co mnie nie dziwi, bo jest orzechoholikiem. Jego s這wa po obiedzie: "Zaliczy do udanych i powtarza cz窷ciej" utwierdzi造 mnie w przekonaniu, 瞠warto by這 wypr鏏owa t receptur.

Sk豉dniki:

- dwa filety z kurczaka

- 100g orzech闚 w這skich

- 2 造磬i startego parmezanu

- 3 造磬i bu趾i tartej

- 2 jajka

- oliwa, s鏊, pieprz

Wykonanie:

Orzechy roz逝pa i przesma篡 na 造瞠czce oliwy (m捫 kaza doda, i to Onzajmowa sirozd逝bywaniem orzech闚, co by這do嗆 pracoch這nne, gdy nie posiadamy jak na razie dziadka do orzech闚...ma wi璚 ten m鎩 ma鹵onekjaki udzia w tej potrawie :)). Zarumienione orzechy zmieli w blenderze (do嗆 drobno). Do tak przygotowanych orzech闚 doda bu趾 tartoraz starty parmezan. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza.
Filety przekroi wzd逝,posoli i popieprzy. Macza je na zmian wrozbe速anych jajkach oraz orzechowej panierce. Ca這嗆 powt鏎zy dwukrotnie (jajka,panierka, jajka, panierka).Sma篡 na rozgrzanej oliwie, do momentu, gdyorzechowa skorupka b璠zie z這cista.

Podsumowanie zabawy "Gotujemy po polsku"

Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie

niedziela, 09 listopada 2008
Zapiekanki

Takimi zapiekankami uraczy mnie niedawno m捫.. Bardzo smaczne by造.. pikantne, chrupi帷e, z du膨 ilo軼i ci庵n帷ego si sera i z kleksem mocno pomidorowego ketchupu.. Po prostu poezja.. A nade wszystko s szybkie ibanalnie 豉twew przygotowaniu. Czego chcie wi璚ej? Musz namowi ma鹵onka na powt鏎k z rozrywki, bo na sam my郵 o nich leci mi 郵inka..

Sk豉dniki:( ilo嗆 uzale積iona od ilo軼i os鏏 jedz帷ych):

- bagietka

- pieczarki

- cebula

- ser 鄴速y

- pieprz, s鏊 ,oliwa

Bagietk przekroi na p馧, a nast瘼nie wzd逝 (powstan cztery cz窷ci). Pieczarki oczy軼i i drobno pokroi. Cebul obra, posieka. Rozgrza na patelni olej, zeszkli na nim cebul. Nast瘼nie doda do niej pieczarki i sma篡 razem przez par minut. Doprawi wszystko dos obficie sol i pieprzem. Kawa趾i bagietki ob這篡 farszem pieczarkowym, posypa startym 鄴速ym serem. Piec w temperaturze 200-220蚓 oko這 10 minut. Ciep貫 pola ketchupem i zajada ze smakiem :))

A przed zapiekaniem wygl康a造 tak :

wtorek, 04 listopada 2008
Muffiny pomara鎍zowe

Moje pierwsze muffiny..z dedykacj dla mojej kochanej sis, dzi瘯i kt鏎ej jestem posiadaczk formy do muffinek ;**

Proste i szybkie...lekkie, puszyste i niezwykle pomara鎍zowe..Naprawd bardzo smaczne, idealne do popo逝dniowej herbatki czy 郾iadaniowego kakao.Przepis zaczerpn窸am z blogu Evenki.

Sk豉dniki (cytuj za Evenk):

- 2 szkl. m彗i

- 2 造瞠czki proszku do pieczenia

- 1/4 造瞠czki sody

- szczypta soli

- 3/4 szkl. cukru

- 1 造磬a startej sk鏎ki pomara鎍zowej(opcjonalnie aromat pomara鎍zowy)


- 2/3 szkl. soku pomara鎍zowego

- 1/2 szkl. stopionego mas豉 (11 - 12 dag)

- 2 jajka

Wykonanie:

Wymiesza dok豉dnie wszystkie suche sk豉dniki: m彗, cukier, s鏊, sod oraz proszek do pieczenia. Nast瘼nie doda do nich sok pomara鎍zowy, jajka, stopione mas這 oraz sk鏎k pomara鎍zow (opcjonalnie aromat pomara鎍zowy). Ponownie wszystko razem kr鏒ko wymiesza za pomoc 造磬i. Gotow mas nape軟ia foremki muffinkowe. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone muffinki dodatkowo polukrowa豉m i posypa豉m start sk鏎k pomara鎍zow. Smacznego.

Zupa og鏎kowa

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Zup w Polsce jada si du穎...przynajmniej w mojej rodzinie. Do tych typowo polskich nale膨 z pewno軼i ros馧, 簑rek, kapu郾iak, krupnik czy te zupa szczawiowa. Dla mnie najbardziej polsk zup jest zupa og鏎kowa i to ona jest moj kolejn propozycj w ramach akcji "Gotujemy po polsku".

Zupa zdecydowanie kwa郾a w smaku, pyszna, aromatyczna, jedna z moich ulubionych. Obowi您kowo z pokrojonymi w kostk ziemniakami. Pr鏏owa豉m og鏎kowej z ry瞠m i wiem ju, 瞠 u mnie taka wersja nie przejdzie. To nie ten smak.

Sk豉dniki:

- mi瘰o (dwa udka z kurczaka albo skrzyde趾a na przyk豉d)

- w這szczyzna: marchew, pietruszka, seler (korze i li軼ie), kawa貫k pora..

- 3-4 wi瘯sze ziemniaki

- kostka roso這wa drobiowa

- og鏎ki kiszone (+ ewentualnie kilka 造瞠k soku pozosta貫go z kiszenia og鏎k闚)

- przyprawy: s鏊, pieprz, ziele angielskie

- natka pietruszki

- 2-3 造磬i 鄉ietany

Wykonanie:

Marchew, pietruszk i korze selera zetrze na tarce na du篡ch oczkach. Ziemniaki pokroi w kostk. Z mi瘰a i w這szczyznyprzygotowa wywar. W trakcie gotowania dorzuci pokrojone w kostk ziemniaki, ziele angielskie i kostk roso這w. Po oko這 20 minutach, gdy ziemniaki zmi瘯n, doda starte og鏎ki kiszone (i ewentualne sok).Gotow zup zabieli 鄉ietan. Przed podaniem wyci庵na li軼ie selera i pora. Doprawi zup do smaku i posypa posiekan natk. Smacznego :)

Ps. Tak si w豉郾ie przygl康am temu zdj璚iu i zastanawia mnie, czemu ta zupa nie ma typowego zielonego koloru.. Hmm..czy瘺y lampa w aparacie a tak zmieni豉 jej wygl康? 妃ieszne :)