| < Wrzesie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
niedziela, 19 pa寮ziernika 2008
Ziemniaczany tydzie - podsumowanie

Podsumowanie Ziemniaczanego Tygodnia zorganizowanego przez Olg Smile mo積a zobaczy TU. Udzia w zabawie wzi窸o 55 blog闚. Wsp鏊nie opracowano oko這 200 przepis闚 na dania z ziemniak闚..Prawdziwy rekord :) Dzi瘯uj za wsp鏊n zabaw i gratuluj pomys這dawczyni :)

sobota, 18 pa寮ziernika 2008
Ciasto marchewkowe

Kiedy zobaczy豉m przepis na to ciasto u Cudawianek, pomy郵a豉m sobie, 瞠 sk康 je ju znam. I faktycznie, po przewertowaniu zeszytu mamy z przepisami znalaz豉m receptur r闚nie na ten placek.. Bardzo smaczny, korzenny, o boskim aromacie... M捫 bardzo go polubi i cz瘰to namawia do jego upieczenia. Szczerze polecam :)

Update 26.10.2015 - zmiana zdj璚ia :)

ciasto marchewkowe

Sk豉dniki:

- 1,5 szklanki startej marchwi

- 2 szklanki m彗i

- 1,5 szklanki cukru

- 1 szklanka oleju

- 4 jajka

- 1 造瞠czka sody

- 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia

- przyprawa do piernik闚 lub cynamon

- aromat migda這wy

Wykonanie:

Utrze olej z cukrem. Wbija do tego po jednym jajku, ci庵le ucieraj帷. Nast瘼nie dosypa m彗, proszek, sod i przypraw do piernik闚. Ci庵le mieszaj帷, dodawa po 造盧e marchwi. Na koniec doda kilka kropel aromatu.

Ciasto prze這篡 do blaszki wysypanej bu趾 tart i piec w tempertaurze 180 stopni przez 40-60 min.

Smacznego :)

ciasto marchewkowe2

czwartek, 16 pa寮ziernika 2008
Zupa pomidorowa

Moja ulubiona zupa.. Najlepsza z makaronem, wg m篹a zamusi by zry瞠m. Pyszna, kwaskowata, mocno pomidorowa..Uwielbiam ten smak..W moim rodzinnym domu dodatkowo zabielana 鄉ietan. W rodzinnym domu m篹a absolutnie nie.. Aby jako pogodzi te dwie szko造 gotowania 鄉ietan dodaj sobie dopiero na talerzu..Wtedy wilk syty i owca ca豉...Pomidorowa by豉 pierwsz zup, jak ugotowa豉m m篹owi (wtedy jeszcze nawet nie by moim narzeczonym)..Wysz豉 z tego dziwna g瘰ta breja, a kolorze nawet nie zbli穎nym do czerwonego...po prostu pora磬a... nie da這 si tego je嗆..Ale on zjad..Pomy郵a豉m wtedy, 瞠 skoro zjad takie okropie雟two, to chyba musi mnie naprawd kocha..Od tej pory min窸o sporo czasu, a zupa pomidorowa wychodzi mi ju ca趾iem dobrze ;)

Zastanawia豉m si czy dodawa przepis na co tak oczywistego jak zwyk陰 pomidor闚ka. Ale w sumie czemu nie? Ile os鏏 gotuj帷ych, tyle te przepis闚 na t sam potraw, prawda?

Sk豉dniki:

- jakie mi瘰o ( dwa udka z kurczaka albo skrzyde趾a na przyk豉d), cho mo瞠 si oby bez tego...ja ostatnio z lenistwaprzygotowuj zup tylko na wywarze z warzyw..

- w這szczyzna: marchew, pietruszka, seler (korze i li軼ie), ma造 kawa貫k pora..

- przecier pomidorowy (domowy lub kupny; w sezonie mog to by te 鈍ie瞠 pomidory)

- przyprawy: s鏊, pieprz

- natka pietruszki lub bazylia (jak kto woli)

- makaron lub ry

- ewentualnie 鄉ietana ( przy dodawaniu 鄉ietany nale篡 uwa瘸, aby si ona nie zwa篡豉; aby temu zapobiec nale篡 odla do kubeczka odrobin wywaru, po陰czy dok豉dnieze 鄉ietan i dopiero tak mieszanin wlewa powoli do zupy)

Wykonanie:

Z mi瘰a i w這szczyzny przygotowa wywar. Gdy warzywa zmi瘯n, doda przecier. Ilo嗆 przecieru zale篡 od tego, jak kwa郾a zup chcemy uzyska. Przed podaniem wyci庵n望 li軼ie selera i pora. Doprawi zup do smaku i posypa posiekan natk. Ityle :) Podawa z ugotowanym wcze郾iej makaronem lub ry瞠m. Ooo, mo積a te poda z lanymi kluseczkami, ale jeszcze nigdy sama ich nie robi豉m, wi璚 przepisu niemam :) Mo瞠 kto takowy zna i si podzieli? :)

wtorek, 14 pa寮ziernika 2008
Kokosanki

No c騜..jako 瞠 w tytule bloga mam zar闚no wzloty, jak i upadki, poka輳 te co co totalnie mi nie wysz這. Chocia mo瞠 "nie wysz這" to 幢e powiedziane.. Po prostu nie smakowa這 mi, m篹owi te nie za bardzo..A wydawa這by si, 瞠 tak prostego przepisu nie da si zepsu..A jednak mi si to uda這.

Poniewa zosta造 mi bia趾a po zrobieniu tiramisu, postanowi豉m je jako wykorzysta. Znalaz豉m idelany wydawa這by si przepis u Majanki. Chocia nigdy nie by豉m fank kokos闚, postanowi陰m zaryzykowa i zrobi kokosanki. I na tym mo積a by t histori zako鎍zy. Nie do嗆, 瞠 spiek豉m je od do逝 i 瞠 w og鏊e chyba je zbyt d逝go piek豉m..to jeszcze by造 tak s這dkie, 瞠 nie mog豉m ich je嗆.. Win obarczam sw鎩 piekarnik, kt鏎y ma humory i piecze jak mu si 篡wnie podoba...papier do pieczenia (kokosanki tak si do niego przyklei造, 瞠 mia豉m problemz ich odklejeniem) oraz swoje marne zdolno軼i kulinarne..Nie twierdz, 瞠 te ciasteczka nie mog innym smakowa.. nie smakowa造 po prostu mnie..i tyle.. Ale przepis na nie podam... Mo瞠 komu si przyda? Np. jakiemu wielbicielowi kokosu ;)

Sk豉dniki:

- 4 bia趾a

- szklanka cukru

- 300g wi鏎ek kokosowych

- aromat cytrynowy

Wykonanie:


Bia趾a ubi na sztywn pian. Ca造 czas ubijaj帷 doda cukier. Nast瘼nie wsypa wi鏎ki kokosowe i wymiesza. Doda kilka kropel aromatu. Formowa ciasteczka i k豉嗆 je na blach wy這穎n papierem do pieczenia. Piec oko這 20 minut w temperaturze 160 stopni.

sobota, 11 pa寮ziernika 2008
Kotlety ziemniaczane

Ziemniaczany Tydzie cz窷 II 3-12.X.2008

Kotletytakie robi豉 cz瘰to moja mama. Podawane z sosem pieczarkowym bardzo mi smakowa造. Chcia豉m odtworzy ten smak, nie do ko鎍a jednak mi si to uda這. Wiadomo, kuchni mamy nic nie zast徙i.. Kotlety w moim wykonaniu smakowa造jednak mi i m篹owi, a to chyba najwa積iejsze. Nast瘼nym razem tylko troszk bardziej je doprawi ;)

Jest to moja kolejna i zarazem ostatnia propozycja w Ziemniaczanym tygodniu.

Sk豉dniki:

- 1 kg ziemniak闚

- 3 jajka

- 3 造磬i kwa郾ej 鄉ietany

- 3 造磬i m彗i

- s鏊, pieprz, natka pietruszki

Wykonanie:

Ziemniaki ugotowa, zemle i wyrobi z jajkami, 鄉ietan i m彗. Doda posiekan natk pietruszki. Doprawi do smaku sol i pieprzem. Formowa kotlety, panierowa w bu販e tartej i sma篡 z obu stron na z這ty kolor. Smacznego :)