| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
niedziela, 09 listopada 2008
Zapiekanki

Takimi zapiekankami uraczy mnie niedawno m捫.. Bardzo smaczne by造.. pikantne, chrupi帷e, z du膨 ilo軼i ci庵n帷ego si sera i z kleksem mocno pomidorowego ketchupu.. Po prostu poezja.. A nade wszystko s szybkie ibanalnie 豉twew przygotowaniu. Czego chcie wi璚ej? Musz namowi ma鹵onka na powt鏎k z rozrywki, bo na sam my郵 o nich leci mi 郵inka..

Sk豉dniki:( ilo嗆 uzale積iona od ilo軼i os鏏 jedz帷ych):

- bagietka

- pieczarki

- cebula

- ser 鄴速y

- pieprz, s鏊 ,oliwa

Bagietk przekroi na p馧, a nast瘼nie wzd逝 (powstan cztery cz窷ci). Pieczarki oczy軼i i drobno pokroi. Cebul obra, posieka. Rozgrza na patelni olej, zeszkli na nim cebul. Nast瘼nie doda do niej pieczarki i sma篡 razem przez par minut. Doprawi wszystko dos obficie sol i pieprzem. Kawa趾i bagietki ob這篡 farszem pieczarkowym, posypa startym 鄴速ym serem. Piec w temperaturze 200-220蚓 oko這 10 minut. Ciep貫 pola ketchupem i zajada ze smakiem :))

A przed zapiekaniem wygl康a造 tak :

wtorek, 04 listopada 2008
Muffiny pomara鎍zowe

Moje pierwsze muffiny..z dedykacj dla mojej kochanej sis, dzi瘯i kt鏎ej jestem posiadaczk formy do muffinek ;**

Proste i szybkie...lekkie, puszyste i niezwykle pomara鎍zowe..Naprawd bardzo smaczne, idealne do popo逝dniowej herbatki czy 郾iadaniowego kakao.Przepis zaczerpn窸am z blogu Evenki.

Sk豉dniki (cytuj za Evenk):

- 2 szkl. m彗i

- 2 造瞠czki proszku do pieczenia

- 1/4 造瞠czki sody

- szczypta soli

- 3/4 szkl. cukru

- 1 造磬a startej sk鏎ki pomara鎍zowej(opcjonalnie aromat pomara鎍zowy)


- 2/3 szkl. soku pomara鎍zowego

- 1/2 szkl. stopionego mas豉 (11 - 12 dag)

- 2 jajka

Wykonanie:

Wymiesza dok豉dnie wszystkie suche sk豉dniki: m彗, cukier, s鏊, sod oraz proszek do pieczenia. Nast瘼nie doda do nich sok pomara鎍zowy, jajka, stopione mas這 oraz sk鏎k pomara鎍zow (opcjonalnie aromat pomara鎍zowy). Ponownie wszystko razem kr鏒ko wymiesza za pomoc 造磬i. Gotow mas nape軟ia foremki muffinkowe. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone muffinki dodatkowo polukrowa豉m i posypa豉m start sk鏎k pomara鎍zow. Smacznego.

Zupa og鏎kowa

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Zup w Polsce jada si du穎...przynajmniej w mojej rodzinie. Do tych typowo polskich nale膨 z pewno軼i ros馧, 簑rek, kapu郾iak, krupnik czy te zupa szczawiowa. Dla mnie najbardziej polsk zup jest zupa og鏎kowa i to ona jest moj kolejn propozycj w ramach akcji "Gotujemy po polsku".

Zupa zdecydowanie kwa郾a w smaku, pyszna, aromatyczna, jedna z moich ulubionych. Obowi您kowo z pokrojonymi w kostk ziemniakami. Pr鏏owa豉m og鏎kowej z ry瞠m i wiem ju, 瞠 u mnie taka wersja nie przejdzie. To nie ten smak.

Sk豉dniki:

- mi瘰o (dwa udka z kurczaka albo skrzyde趾a na przyk豉d)

- w這szczyzna: marchew, pietruszka, seler (korze i li軼ie), kawa貫k pora..

- 3-4 wi瘯sze ziemniaki

- kostka roso這wa drobiowa

- og鏎ki kiszone (+ ewentualnie kilka 造瞠k soku pozosta貫go z kiszenia og鏎k闚)

- przyprawy: s鏊, pieprz, ziele angielskie

- natka pietruszki

- 2-3 造磬i 鄉ietany

Wykonanie:

Marchew, pietruszk i korze selera zetrze na tarce na du篡ch oczkach. Ziemniaki pokroi w kostk. Z mi瘰a i w這szczyznyprzygotowa wywar. W trakcie gotowania dorzuci pokrojone w kostk ziemniaki, ziele angielskie i kostk roso這w. Po oko這 20 minutach, gdy ziemniaki zmi瘯n, doda starte og鏎ki kiszone (i ewentualne sok).Gotow zup zabieli 鄉ietan. Przed podaniem wyci庵na li軼ie selera i pora. Doprawi zup do smaku i posypa posiekan natk. Smacznego :)

Ps. Tak si w豉郾ie przygl康am temu zdj璚iu i zastanawia mnie, czemu ta zupa nie ma typowego zielonego koloru.. Hmm..czy瘺y lampa w aparacie a tak zmieni豉 jej wygl康? 妃ieszne :)

鈔oda, 29 pa寮ziernika 2008
Babka cytrynowa

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Polskie ciasta.. Na to has這 mo積a wymieni wiele nazw, ale b璠 to na pewno wg wi瘯szo軼i z nas serniki, makowce, jab貫czniki i babki. No i w豉郾ie babk postanowi豉m upiec. Przepis na to ciastoznalaz豉m u Majany, a Ona pos逝篡豉 siprzepisem znalezionym na blogu Cakemania.Prosta, wilgotna,bardzo smacznai pachn帷a cytrynami babka, najlepsza wg mnie na drugi dzie. Pomin窸am cukrow kruszonk, bo zwyczajnie sko鎍zy mi si w domu cukier. Zamiast tego pola豉m j lukrem. My郵 te, 瞠 du穎 豉dniej prezentowa豉by si ona w formie z kominem, ale poniewa takiej jeszcze nie posiadam, upiek豉m j w keks闚ce. Ciasto do wykoniania ponownie w okolicy Wielkanocy..b璠zie jak znalaz :)

Sk豉dniki: (cytuj za Majank):

- 250g niesolonego mas豉

- 200g drobnego cukru (da豉m zwyk造)

- 2 造瞠czki drobno startej sk鏎ki z cytryny

- 4 jajka

- 250g m彗i

- 2 造瞠czki proszku do pieczenia

- 1/4 造瞠czki soli

- 2 造磬i soku z cytryny (da豉m trzy)

Na lukier:

- 3/4 szklanki cukru pudru

- ok.2 造瞠k soku z cytryny

Wykonanie:

Mas這 utrze z cukrem na puszyst mas. Doda do niej start sk鏎k z cytryny i wbija kolejno jajka, za ka盥ym razem wszystko dobrze ubijaj帷. W osobnym naczyniu po陰czy m彗, s鏊 oraz proszek do pieczenia i przesia t mieszankdo masy. Na zako鎍zenie doda sok z cytryny i dok豉dnie wymiesza wszystko 造磬. Gotow mas prze這篡 do formy i piec oko這 godziny i 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (lub do tzw. "suchego patyczka".. u mnie pieczenietrwa這 ok.godziny).

Przygotowa lukier: do cukru pudru dodawa stopniowo sok z cytryny. Ilo嗆 soku musi by taka, aby cukier puder dobrze si w nim rozpu軼i oraz aby lukier nie by zbyt rzadki. Gotowym lukrem pola ciasto. Ja posypa豉m je dodatkowo po wierzchu odrobin startej sk鏎ki cytrynowej.

poniedzia貫k, 27 pa寮ziernika 2008
Kotlet schabowy

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Kiedy my郵 o typowo polskim daniu, jako pierwszy na my郵 przychodzi mi w豉郾ie kotlet schabowy z kapust. Jako szczeg鏊nie nie przepadam za tego typu daniami, ale w ramach akcji "Gotujemy po polsku" postanowi豉m co takiego w豉郾ie przygotowa.

Sk豉dniki (na dwie osoby):

- dwa plastry schabu

- jajko

- bu趾a tarta

- s鏊, pieprz, oliwa

Wykonanie:

Schab op逝ka i dok豉dnie rozt逝c t逝czkiem (w miar cienko). Rozbite kotlety posoli i popieprzy. Panierowa w rozk堯conym jajku, a nast瘼nie w bu販e tartej (znam r闚nie szko造, w kt鏎ych kotlety panieruje si najpierw w m帷e, nast瘼nie w jajku i na ko鎍u w bu販e - wyb鏎 zale篡 do osoby gotuj帷ej). Przygotowane kotlety wrzucamy na silnie rozgrzany olej i sma篡my z obu stron do uzyskania z這tego koloru. Smacznego :)