| < Luty 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
poniedzia貫k, 08 grudnia 2008
Gulasz bananowy


Bardzo lubimy z m篹em banany, dlatego te z ch璚i przy陰czy豉m si do wsp鏊nego gotowania w ramach "Bananowej kuchni" zorganizowanej przez Mysz Klapsiar. Pocz徠kowo my郵a豉m o jakim cie軼ie, mo瞠 muffinkach..ale pomy郵a豉m sobie, 瞠 mo瞠 by to doskona造 czas na poznanie innych potraw z tym owocem w roli g堯wnej, niekoniecznie s這dkich. I tak powsta w豉郾ie ten gulasz.

Przepis na ten gulasz znalaz豉m TUTAJ. Podchodzi豉m do niego z du膨 doz niepewno軼i. Ba豉m si zw豉szcza reakcji m篹a na tak niecodzienne po陰czenie smak闚. Okaza這 si, 瞠 niepotrzebnie, bo m篹owi ten gulasz smakowa nawet bardziej ni mi. Nie potrafi opisa smaku tej potrawy. Niecodzienna, lekko pikantna, z nutk pomidorow i zaledwie lekko wyczuwalnym s這dkim smaku banan闚. M篹owi skojrzy這 si to danie z kuchni indyjsk..i w sumie co w tym jest.

Sk豉dniki:

- 2 filety z kurczaka (do嗆 spore)

- 3 banany

- 2 cebule (w oryginale by豉 jedna)

- 造磬a przecieru pomidorowego

- 造磬a curry

- szklanka bulionu

- s鏊, pieprz, papryka s這dka i ostra

- olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Umyte filety pokroi w kostk, opr鏀zy sol, pieprzem oraz s這dk papryk i rumieni je na rozgrzanej patelni. Nast瘼nie prze這篡je do garnka, zala bulionem i dusi pod przykryciem oko這 10 minut. Osobno podsma篡 drobno posiekane cebule. Doda je do mi瘰a. Banany pokroi w kostk, podsma篡 je na czystej patelni. Gdy lekko si rozgotuj, doda do nich curry, szczypt ostrej papryki oraz przecier pomidorowy. Ca這嗆 razem sma篡 jeszcze przez moment, po czym prze這篡 banany do mi瘰a.Gotowe danie dusi pod przykryciem przez kilka minut. Podawa z ry瞠m. Mo積a posypa posiekan natk pietruszki. Smacznego.

pi徠ek, 05 grudnia 2008
Podsumowanie "Weekendu korzennego"

Cz窷 pierwsza

Cz窷 druga:

Podsumowanie "Orzechowego tygodnia"

Podsumowanie "Orzechowgo tygodnia" zorganizowanego przez El z "My Best Food" mo積a znale潭 TUTAJ.

鈔oda, 03 grudnia 2008
Pierniczki z witra篡kami - idealne na choink

Razem ze zwyk造mi pierniczkami, upiek豉m r闚nie kilka z witra篡kami. Umieszczam je w osobnym po軼ie, bo w sumie czemu nie. Przepis na nie jest identyczny jak TU. Zmieni si tylko troch spos鏏 ich robienia. Jestem zadowolona z efektu i nast瘼nym razem zrobi takich witra篡k闚 wi璚ej. Pomys zaczerpni皻y od Ptasi.

Sk豉dniki i wykonanie identyczne jak TUTAJ.

Dodatkowo: pokruszone landrynki

W pierniczku wyci望 otworek i napakowado niego rozkruszonych landrynk闚 (sporo, zlekk g鏎k).Piec na blasze wy這穎nej papierem oko這 11-12 minut w temperaturze 150 stopni.

Akcja (nie do ko鎍a udana)pod tytu貫m "M篹u, pom騜 mi pokaza, 瞠 te witra篡ki dzia豉j":

poniedzia貫k, 01 grudnia 2008
Moje pierwsze pierniczki

Postanowi豉m do陰czy do "Festiwalu Pierniczk闚" zorganizowanego przez Malt獥79, cho jeszcze nigdy w 篡ciu ich nie piek豉m. Ale zawsze musi by ten pierwszy raz, prawda? Prosz jednak z g鏎y o wyrozumia這嗆 ;) Wzorowa豉m si na przepisie podanym przez Dorotus, kt鏎a z kolei zaczerpn窸a go od Ptasi. Pierniczki wysz造 smaczne (kilka sztuk ju zjedzonych) i niesamowicie pachn帷e. Do嗆 twardawe, zmi瘯n po kilku tygodniach w szczelnie zamkni皻ym pojemniku. Jak podaje Dorotus, bardzo d逝go i dobrze si przechowuj. Wypada mi wierzy na s這wo i mie nadziej, 瞠 moje wytrwaj do 鈍i徠.

Z przepisu wysz造 mi prawie cztery pe軟etakie talerze, jak poni瞠j.

Sk豉dniki (cytuj za Dorotus, w nawiasach moje ma貫 modyfikacje):

- 55 dag m彗i + wi璚ej do podsypywania (zu篡豉m m彗i troch wi璚ej, ale nie potrai powiedzie ile.. sypa豉m jej "na oko" )

- 30 dag miodu (u篡豉m ma造 s這iczek ok. 25 dag sztucznego miodu i doda豉m 3 造磬i naturalnego)

- 10 dag cukru pudru

- 12 dag mas豉

- 1 jajko

- 2 造瞠czki sody oczyszczonej

- 60 g przyprawy do piernik闚 (da豉m mniej, 40 g czyli dwa opakowania)

- 2 造瞠czki kakao

Wykonanie:

Podgrza mi鏚. Wymiesza go zsypkimi sk豉dnikami oraz roztopionym mas貫m (mi鏚 radzipodgrzewa Ptasia, a mas這 rozpuszcza Dorotus; skorzysta豉m z obu porad i wysz這ciasto, kt鏎e naprawd fajnie siwyrabia這 i wa趾owa這). Ca這嗆 wyrobi do momentu, a ciasto b璠zie jednolite w przekroju. Gotowe ciasto wa趾owa na grubo嗆 oko這 2-3 mm,podsypuj帷 ca造 czasm彗 (ja wa趾owa豉m na troch wi瘯sz grubo嗆). Wykrawa pierniczki i uk豉da je na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 8-10 minut (d逝瞠j nie, bo b璠 mie posmak goryczy).
Je瞠li pierniczki maj posiada otw鏎 na nitk, robimygo przed pieczeniem(np. za pomoc wyka豉czki). Gotowe pierniczki ostudzi iozdobi wed逝g upodobania.Przechowywa w szczelnie zamkni皻ym pojemniku.

Ja swoje pierniczki lukrowa b璠 dopiero przed samymi 鈍i皻ami, ale jedn partiozdobi豉m ju teraz, 瞠by sprawdzi przepis na lukier. Ok, przyznam si, 瞠 to nie ja je lukrowa豉m, tylko m捫. I jestem pozytywnie zaskoczona jego zdolno軼iami i cierpliwo軼i, bo mi nigdy nie starcza ochoty na tak zabaw. Je郵i tak samo postara si przed 鈍i皻ami, to b璠ziemy mie 豉dn choink w tym roku :)

Lukier:

- bia趾o kurze

- cukier puder (du穎, nie powiem dok豉dnie ile, ale wydaje mi si, 瞠 zu篡豉m ok. 2 szklanek cukru pudru)

Bia趾o roztrzepa mikserem z cukrem pudrem. Razem powinno tworzy to g瘰t, nierozlewaj帷 si mas.

A oto efekt pracy mojego husbanda:

To moje trzy ulubione. U鄉iechni皻a, pyzata twarz, "crazy star"oraz (wg mojego m篹a) Buka. Czy kto wie z jakiej bajki pochodzi Buka?

I jeszcze jeden pierniczek..Choinka, o kt鏎ej m捫 powiedzia, 瞠 jest za brzydka, 瞠by pojawi si na blogu. A ja tak nie uwa瘸m...wi璚 zlitowa豉m si nad biedaczk. I oto ona: