| < Kwiecie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
sobota, 20 grudnia 2008
Keks

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Keks to ciasto, kt鏎e mocno kojarzy mi si ze 鈍i皻ami. Dlaczego? Sama w sumie nie wiem...boani u mnie w domu keksa nigdy si nie piek這, ewentualnie czasem kupowanokawa貫k w cukierni, u te軼i闚 to samo, nigdy nie by on bo穎narodzeniowymsmako造kiem. A jednak ciasto to jest dla mnie jak najbardziej 鈍i徠ecznym wypiekiem. Mo瞠 dlatego, 瞠 tak mocno przepe軟iony jest bakaliami? I tak dostojnie, i軼ie po kr鏊ewsku wygl康a...

Ten keks jest pierwszym moim tego typu wypiekiem. Przepis zaczerpn窸am od Majanki, a Ona z kolei wyszpera豉 go na blogu Dorotus. Ciasto wysz這 smaczne, do嗆 s這dkie, pe軟e bakalii..takie jakie lubi najbardziej. Jedynym mankamentem by這 to, 瞠 prawie wszystki bakalie opad造 mi na samo dno i nie wygl康a這 to zbyt ciekawie. Nie wiem w czym tkwi przyczyna, mo瞠 by這 ich zbyt du穎? Mo瞠 kto pos逝篡 rad, co zrobi, aby nast瘼nym razem tak si nie przydarzy這? B璠 wdzi璚zna :) Ech, du穎 si jeszcze musz nauczy...

Uda這 mi simimo wszystkowy逝ska w miar reprezentacyjne kawa趾i, kt鏎ych zdj璚ie przedstawiam poni瞠j. Keks ten, jest moj propozycj w ramach "Kuchni 鈍i徠ecznej i noworocznej".

Sk豉dniki:

- kostka mi瘯kiego mas豉

- szklanka cukru pudru

- 225g m彗i

- 5 du篡ch jajek

- 1 造磬a sto這wa proszku do pieczenia

- 2 造磬i w鏚ki

- aromat waniliowy (w oryginale: 造磬a ekstraktu waniliowego)

- p馧 kilograma bakalii (ja da豉m rodzynki, sk鏎k pomara鎍zow, suszone morele, kandyzowane ananasyoraz kilka posiekanych daktyli, ale r闚nie dobrze mo積a u篡 簑rawiny, fig czy innych kandyzowanych owoc闚)

Wykonanie:

Mas這 utrze z cukrem pudrem na puszyst mas. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek. Ci庵le ubijaj帷 mas dodawa po jednym 鄴速ku,nast瘼nieproszek do pieczenia, m彗, aromat waniliowy i w鏚k. Z pozosta造chbia貫k ubi sztywn pian, po czym delikatnie wmiesza j do ciasta. No ko鎍u doda posiekane bakalie. Ciasto piec przez oko這 40 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka" (m鎩 kekspiek sioko這 godziny). Gotowe ciasto mo積a polukrowa i posypa sk鏎k pomara鎍zow. Smacznego :)

pi徠ek, 19 grudnia 2008
Piernik z powid豉mi

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

By造 na moim blogu ju korzenne ciastka w ramach "Korzennego weekendu", by造 pierniczki, zwyk貫 i z witra篡kami...ba, ostatnio nawet muffinki piernikowe by造...ale nie by這 zwyk貫go, prostegopiernika, ciasta kt鏎e mnie osobi軼ie kojarzy si bardzo mocno ze 鈍i皻ami. Szuka豉m przepisu 豉twego, szybkiego w wykonaniu i takiego, co to nie trzeba czeka paru tygodni, aby go spr鏏owa. Piernikz powid豉mi, na kt鏎y przepis znalaz豉m na blogu Niebo w G瑿iespe軟ia wszystkie te kryteria i dlatego jest on moj pierwsz propozycja w ramach "Kuchni 鈍i徠ecznej i noworocznej" zorganizowanej przez Olg Smile.

Pierniki nie s jako specjalnie przeze mnie lubiane. Owszem, zapach 鈍ietny, ciekawy smak, ale nic ponadto. Z takimi te odczuciami podesz豉m do tego ciasta. Ukroi豉m jeszcze ciep造 kawa貫k.. w smaku 瘸dna rewelacja, no i do tego ma造 zakalec si nawet wkrad. Pomy郵a豉m, 瞠 wi璚ej do tego przepisu nie wr鏂.Wieczorempostanowi豉m da mu jeszcze jedn szans. I bardzo si ciesz, 瞠 tak zdecydowa豉m, bo po paru godzinach od upieczenia by po prostu fantastyczny...Polecam, naprawd warto :)

Sk豉dniki (cytuj za autorem; w nawiasach moje ma貫 modyfikacje):

-2 szklanki m彗i pszennej

- szklanka cukru

- szklanka mleka

- 125g mas豉

- 1 jajko

- 2 造瞠czki kakao

-2 造瞠czki przyprawy do piernika (da豉m 3)

- 造瞠czka sody + 造瞠czka proszku do pieczenia (da豉m dwie 造瞠czki sody, nie da豉m za to proszku)

- 250g powide 郵iwkowych (da豉m ca造 s這iczek..oko這 300g)

Wykonanie:

Cukier utrze z jajkiem na puszyst mas. Mas這 roztopi. Do masy jajecznej dodawa,ca造 czas mieszaj帷, przestudzone mas這, a nast瘼nie powid豉. Stopniowo dodawa reszt sk豉dnik闚: mleko oraz produkty sypkie.Ciastopiec w 180 stopniach oko這 godziny (ja piek豉m mniej wi璚ej 20 minut d逝瞠j).Gotowe ciasto mo積a polukrowa lub posmarowa polew czekoladow. Smacznego :)

鈔oda, 17 grudnia 2008
Muffinki piernikowe

No dobra, wiem 瞠 ostatnio by "Weekend korzenny" oraz wsp鏊ne piernikowanie i 瞠 przyprawy korzenne powinny mi si ju generalnie znudzi, ale jako nie mog豉m si oprze tym muffinkom. Raz, 瞠 szybkie w wykonaniu, dwa, 瞠 pi瘯nie pachn帷e, no i trzy, po prostu pyszne. Przepis znalaz豉m u Majanki, kt鏎a ma niesko鎍zon chyba ilo嗆 pomys堯w na muffinkowe cude鎥a. Jest to do嗆 zmodyfikowany i uproszczony przepis Nigelli Lawsonpochodz帷y z jejksi捫ki "Feast". W oryginale sk豉dnik闚 by這 wi璚ej, ale poniewa nie posiada豉m wi瘯szo軼i z nich, skorzysta豉m z uproszczonej wersji Majanki. Je郵i kogo interesuje wersja oryginalna przepisu, mo積a j znale潭 na forum, gdzie poda豉 go Ptasia lub na blogu Dorotus.

Sk豉dniki:

- 250g m彗i

- 50g cukru jasnego i 50g cukru br您owego

- 1 jajko

- 150ml mleka

- 6 造瞠k oleju

- 1 造瞠czka proszku do pieczenia

-1/2 造瞠czki sody

- 1 造瞠czka cynamonu

- 2 造瞠czki przyprawy do piernik闚

Wykonanie:

W jednym naczyniu陰czymy ze sobsypkie sk豉dniki: m彗, cukierjasny orazcukier ciemny, proszek do pieczenia, sod,cynamon i przypraw do piernik闚.W drugim naczyniumieszamy sk豉dniki mokre: mleko, jajko orazolej. Wymieszanesuche sk豉dniki 陰czymy z mokrymi (szybko,byle tylko si po陰czy造, mog pozosta grudki). Ciasto przek豉damy do foremek. Ja dodatkowo posypa豉m je po wierzchu odrobin ciemnego cukru.Muffinki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez15-20 minut. Po ostudzeniu mo積a opr鏀zy delikatnie cukrem pudrem. Smacznego :)

poniedzia貫k, 15 grudnia 2008
Schab po kowalsku

Z t potraw spotka豉m si ostatnio na kilku blogach. Po raz pierwszy widzia豉m j u Ireny i Andrzeja, nast瘼nie u Edysi, a ostatnio u Kachny. Za ka盥ym razem opinie o niej by造 jak najbardziej pozytywne, dlatego te ja r闚nie postanowi豉m przygotowa schab w豉郾ie w ten spos鏏. Wyszed z tego smaczny obiad, z kt鏎ego by豉m zadowolona. Nast瘼nym razemdam jednak troch mniej sosu, bo teraz by這 go wg mnieza du穎 itroch przyt逝mi mi smak ca這軼i...poza tym niezbyt fajnie prezentuje si na zdj璚iu. My郵 te, 瞠 powinnam by豉post徙i tak, jak uczynili to Irena i Andrzej czyli najpierw da sos, a na ko鎍u ser. Ciekawa jestem, jaki wtedy by豚y efekt smakowy.

Zdj璚ie nieciekawe, wiem o tym,ale robione by這 wieczorem i w po酥iechu. Poza tym, jak wspomnia豉m ju wy瞠j, zbyt du瘸 ilo嗆 sosu popsu豉 troch ca趾owity efekt wizualny.

Sk豉dniki (ilo嗆 podaj za Iren i Andrzejem; ja robi豉m z oko這 1/3 porcji):

- 1 kg schabu bez ko軼i

- 3 jajka

- 10 dag sera 鄴速ego

- 2 cebule

- p馧 szklanki ketchupu

- p馧 szklanki majonezu

- p馧 造瞠czki curry

- bu趾a tarta

- olej

- s鏊, pieprz

Wykonanie:

Rozbite na cienkie kotlety mi瘰o posoli i obtoczy w roztrzepanych jajkach i bu販e tartej.Sma篡 na rozgrzanym oleju na z這ty kolor. Cebule posieka i zeszkli na t逝szczu od sma瞠nia kotlet闚. Nast瘼nie opr鏀zy je curry, sol oraz pieprzem i dusi jeszcze oko這 trzech minut. Ser 鄴速yzetrze na tarce z ma造mi otworami. Ka盥y kotlet posmarowa otrzyman mas cebulow i posypa serem. Na wierzchupo這篡 po 造瞠czce ketchupu i majonezu (ja wymiesza豉m ketchup i majonez na pocz徠ku). Tak przygotowane kotlety piec piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, do momentu, a ser si roztopi (mo積a to zrobi r闚nie na przykrytej patelni). Smacznego :)

Podsumowanie II Festiwalu Pierniczk闚

Na blogu Malty_79 pojawi這 si Podsumowanie II Festiwalu Pierniczk闚. Udzia w tej pysznej i pachn帷ej zabwie wzi窸y 43 osoby. Wszystkie przepisy znale潭 mo積a TUTAJ.