| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 02 stycznia 2009
奸imaczki z makiem

Co zrobi z mas makow, kt鏎ej zosta這 do嗆 du穎 po zrobieniu klusek z makiem? Mo積a posmarowa ni zalegaj帷e w lod闚ce ciasto francuskie i wdwadzie軼ia minut przygotowa ma貫 s這dkie co nieco. Przepis na te 郵imaczki znalaz豉m na blogu Kasi Klich. Bardzo smaczne i zaskakuj帷o proste. W tym miejscu co wyznam: nie lubimy si z ciastem francuskim za bardzo.W smaku jest pyszne, 瞠by nie by這....no i mo積a z niego wyczarowa tyle r騜nych smakowito軼i, zar闚no s這dkich jak i wytrawnych. Ale m鎩 piekarnik za bardzo za nim nie przepada i dlatego rzadko co z niego przygotowuj. Te 郵imaczki jednak w miar si uda造 i nawet nie wygl康a造 tak najgorzej (cho zbyt urodziwe to one nie s, niestety), dlatego te postanowi豉m je tu umie軼i.

Sk豉dniki:

- gotowe ciasto francuskie

- masa makowa (przepis na mas mo積a znale潭TU)

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozwin望 i na ca貫j jego powierzchni rozsmarowa mas makow. Ciasto zwin望 w rulon i pokroi na ma貫 kawa趾i (1-1,5 cm). U這篡 je na blasze wy這穎nej papierem pergaminowym i piec w temperaturze 200 stopni do uzyskania z這tego koloru.

鈔oda, 31 grudnia 2008
Ryba po grecku

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Bardzo lubi ryb po grecku. U mnie w domu jest to potrawa, kt鏎 przygotowuje si tylko na 鈍i皻a. Nie wiem dlaczego tak si to utar這. Ale mo瞠 to i lepiej, bo dzi瘯i temu danie to wszystkim wtedy tak bardzo smakuje :) Nigdy jeszcze ryby po grecku sama nie robi豉m. Jako wydawa這 mi si to zbyt pracoch這nne, za trudne, wszystkiego po trochu. W tym roku jednak postanowi豉m nadrobi te zaleg這軼i i sama przygotowa t potraw. Posi趾owa豉m si przepisem znalezionymna Kuchni pachn帷ej bazyli. Nie lubi si przechwala, ale rybka wysz豉 naprawd pyszna. Sama jestem zdziwiona, 瞠 pierwszy raz by tak udany. Przepis l康uje w ulubionych i b璠zie u mnie powtarzany zdecydowanie cz窷ciej ni tylko na 鈍i皻a.

Jest to mojaostatnia jupropozycja w ramach "Kuchni 安i徠ecznej i Noworocznej". Zdj璚ia takie sobie, ale b康幟y szczerzy... ryba po grecku do fotogenicznych za bardzo nie nale篡. I musicie mi uwierzy na s這wo, 瞠 pod t warstw sosu kryje si ryba. Nie pomy郵a豉m, 瞠by zrobi zdj璚ie po degustacji, wybaczycie to niedopatrzenie, prawda? :)

Sk豉dniki:

- kilka filet闚 ryby (ilo嗆 uzale積iona od ilo軼i os鏏; ja mia豉m troch ponad 1,5 kg filet闚 z mintaja bodaj瞠)

- s鏊, m彗a, olej

Sos (podaj za autorem przepisu; ja robi豉m z 1,5 porcji, wysz這 mi wtedy naprawd sporo sosu... ale to dobrze, bo bardzo go z m篹em lubimy):

-4 marchewki

-2 pietruszki

- 鈔edni seler

-4 cebule

- wi瘯szy s這iczek przecieru pomidorowego

- p馧 szklanki wody

- li嗆 laurowy, dwa ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, dwa-trzy go寮ziki (to ju m鎩 dodatek, podpatrzony u te軼iowej)

- s鏊, cukier

- natka pietruszki (niekoniecznie; do dekoracji)

Wykonanie:

Ryb posoli, obtoczy w m帷e i sma篡 na rozgrzanym oleju (autor przepisu nie obtacza ryby w m帷e i nie rozmra瘸 jej przed sma瞠niem, ja jednak wol przyrz康za j w ten spos鏏; przed sma瞠niem staram si jr闚nie przynajmniej z grubsza jednakrozmrozi). Usma穎ne kawa趾i od這篡 na talerz.

Sos:

Marchew, pietruszki i seleraobra izetrze na tarce na du篡ch oczkach. Cebule pokroi w p鏊talarki. Starte warzywa podsma瘸 przez kilka minutnaoleju. Lekko je posoli i dusi par kolejnych minut pod przykryciem. Po pewnym czasie podla warzywa 1/4 szklanki wody i dusi jeszcze chwil. W mi璠zyczasie na drugiej patelni podsma篡 cebulk na lekko z這ty kolor. Uduszone, mi瘯kie warzywa wraz z cebul prze這篡 do garnka. Doda przyprawy: pieprz, li嗆 laurowy, ziele angielskie i go寮ziki. Podla ca這嗆 ponownie 1/4 szklanki wody. Doda koncentrat pomidorowy (nie zu篡豉m ca貫go s這iczka). Doprawi ca這嗆 do smakucukrem i sol. Dusi jeszcze kilka minut na wolnym ogniu, mieszaj帷 od czasu do czasu. Je郵i ca這嗆 b璠zie zbyt g瘰ta, doda jeszcze troch wody. U這篡 wszystko w naczyniu: na dnie wartswa sosu, ryba, zn闚 sos, ryba i na wierzchu ponownie sos. Udekorowa natk pietruszki. Wstawi do lod闚ki. Smacznego :)

Ps. Wg mnie rybka ta najlepiej smakuje po dw鏂h-trzech dniach, jak ju si "troch przegryzie".

pi徠ek, 26 grudnia 2008
Kluski z makiem

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Bardzo lubi ts這dk potraw, w odr騜nieniu od kutii, za kt鏎 nie przepadam. Kluski z makiem musz obowi您kowo znale潭 si w moim rodzinnym domu nawigilijnym stole. I cho co roku mama grozi, 瞠 nie b璠zie ich robi, to zawsze jako udaje si j nam ub豉ga. Zw豉szcza tata jest zwolennikiem takich klusek. No i ja oczywi軼ie. Bez nich nie wyobra瘸m sobie Wigilii.

Przepis znaleziony par lat temu w jakiej kolorowej gazecie. Ostatnio za, widzia豉m gona pocz徠ku grudniaw dodatku do Gazety Wyborczej: "Wigilia i 安i皻a" Macieja Kuronia.

Sk豉dniki:

- szklanka maku

- 3 造磬i miodu (da豉m cztery)

- 2 造磬i rodzynek

- 造磬a sk鏎ki pomara鎍zowej (da豉m trzy 造磬i)

- 造磬a posiekanych orzech闚 w這skich

- p馧 paczki (250g) makaronu 豉zanki

Wykonanie:

Mak wyp逝ka, zala wrz徠kiem i trzyma go jaki czas pod przykryciem (spotka豉m si te z inn wersj, w kt鏎ej mak zalewano mlekiem i gotowano w nim oko這 p馧 godziny; ka盥y z tych sposob闚 jest dobry). Gdy mak b璠zie mo積a rozciera w palcach, ods帷zy go i zmieli w maszynce o g瘰tej siatce(wg Kuronia trzykrotnie; mi wystarcza dwa razy).W garnkupodgrza mi鏚, doda do niego zmielony mak i bakalie. Sma篡 wszystko razem przez kilka minut, ci庵le mieszaj帷.Tak przygotowanmas makowpo陰czy z ugotowanym makaronem. Smacznego :)

poniedzia貫k, 22 grudnia 2008
砰czenia

Poniewa ju dzi wyje盥zamy z m篹em do rodzic闚 na 安i皻a i raczej nie pojawi situ przez 鈍i徠eczne dni, chcia豉bym z這篡 wszystkim odwiedzaj帷ym tego bloga najserdeczniejsze 篡czenia.

砰cz Wam 安i徠 wype軟ionych rado軼i i mi這軼i, bez zmartwie,z barszczem, z grzybami i karpiem, 安i徠nios帷ych spok鎩 i odpoczynek. Tego oraz wszelkich pomy郵no軼i 篡czy Wedelka :)


niedziela, 21 grudnia 2008
奸edzie w occie z cebul

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

奸edzie na Wigili musz by.. przynajmniej w moim rodzinnym domu. Obowi您kowo pakuje si u nast rybk w octow zalew, dodaje cebulki, przypraw..Odstawia na kilka dni i zajada ze smakiem. To chyba najprostszy spos鏏 na przygotowanie 郵edzia o jakim s造sza豉m. Przynajmniej tak sobie wmawiam, bo nie pokusi豉m si nigdy o zrobienie innych 郵edzi. Za tymi w oleju nie przepadam, w sosach z dodatkiem pomidor闚 mog by, ale te w sumie dla mnie to 瘸dna rewelacja. Ale 郵edzie w occie lubi, nawet bardzo. Chyba mam to po moim tacie zapisane w genach, bo to On w naszej rodzinie nale篡 do g堯wnych wielbicieli 郵edzi.

Jest to moja kolejna propozycja w ramach "Kuchni 鈍i徠ecznej i noworocznej".

Sk豉dniki:

- kilka p豉t闚 郵edziowych (matjas闚)

- 2 cebule

- woda (oko這 1,5 litra)

- p馧 szklanki octu

- cukier (do smaku: oko這 3 造瞠czek)

- listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, s鏊

Wykonanie:

奸edzie wymoczy w wodzie, je郵i s zbyt s這ne. Pokroi na mniejsze kawa趾i.

Przygotowa zalew. Pokrojone w kr捫ki cebule wrzuci do garnka z wod, gotowa kilka minut, do momentua zmi瘯n. Doda listek laurowy, ziele angielskie, s鏊 (nie du穎, bo 郵edzie s jus這ne), cukier. Gdy cebula b璠zie mi瘯ka, ju pod koniec gotowaniadoda ocet. Doprawi ewentualnie do smaku cukrem lub sol: zalewa powinna by winno-s這dka. Gotow zalew odstawi do wystygni璚ia. 奸edzie uk豉da warstwami w s這iku, na przemian z cebul z zalewy. Na koniec zala郵edzie zimn zalew. Tak przygotowane 郵edzie pozostawi w lod闚ce na 2-3 dni.

W moim rodzinnym domu, takie 郵edzie je si przewa積ie ze 鄉ietan. Dodaje si do 郵edzi kilka 造瞠k 鄉ietany i dolewa troch zalewy ze s這ika. Powstaje wtedy taka pseudo-zupa, kt鏎a dobrze smakuje np. z ziemniakami. Nie jest mo瞠 ona zbyt fotogenicznai z pewno軼i nie nale篡 jej myli z typowym 郵edziem w 鄉ietanie. Dodam jej fotk, co by nie by go這s這wn. Podejrzewam, 瞠 ten spos鏏 podania 郵edzi nie jest zbyt popularny (m鎩 m捫 by bardzo zdziwiony tak potraw), tym bardziej wi璚 o niej wspominam podczas wsp鏊nego 鈍i徠ecznego gotowania, kiedy to ka盥y dzieli si swoimi tradycyjnymi potrawami wigilijnymi.