| < Maj 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 09 stycznia 2009
Trufle kokosowe z bia陰 czekolad

Przegl康aj帷 stare zdj璚ia, natkn窸am si na kokosowe trufelki, k鏎e robi豉m jaki czas temu, razem z trufelkami piernikowymi. Przepis na nie zaczerpn窸am z Kuchni pachn帷ej bazyli. S這dkie, kokosowe z lekk nutk alkoholu. Idealne dopopo逝dniowej herbaty, takie ma貫s這dkie co nieco. Te trufelki bardzo smakowa造 mojemu m篹owi. Moimi faworytami pozostaj jednak nadal trufelki piernikowe, cho tym bia造m kuleczkom r闚nie niczego nie mog zarzuci.

Sk豉dniki:

- 2 造磬i mas豉

- 2 造磬i 鄉ietany krem闚ki

- tabliczkabia貫j czekolady, startej na tarce ogrubych oczkach

-1/5 szklanki wi鏎k闚 kokosowych

- 1/3 szklanki malibu

-3 造磬i wi鏎k闚 kokosowychdo obtoczenia trufelk闚

Wykonanie:

Wi鏎ki kokosowe skropi malibu i odstawi na jaki czas. 妃ietan podgrza. Gdy b璠zie gor帷a zestawi j z ognia, doda do niej start czekolad i mas這. Wszystko wymiesza razem na g豉dk mas. Nast瘼nie doda do masy wi鏎ki kokosowe z malibu i wstawi j do lod闚ki do st篹enia. Po wyj璚iu nabiera mas 造瞠czk i formowa z niej kulki, kt鏎e obtacza si dodatkowo w wi鏎kach kokosowych. Gotowe trufelki umie軼iw papierowych papilotkach. Smacznego :)


wtorek, 06 stycznia 2009
Grzany cydr lub Redd

Pogoda ostatnimi dniami zdecydowanie mi si nie podoba. 好ieg jeszcze mo瞠 by, ale kto to widzia, 瞠by tak zimno na zewn徠rz by這? No kto? Wiem, 瞠 to normalne podczas zimy, ale jako trudno mi si przestawi na takie mrozy. Do tego wszystkiego gard這 moje zastrajkowa這, prze造ka za bardzo nic nie mog, m闚i z paskudn chrypk (w ko軼iele dzi, gdy stara豉m si 酥iewa kol璠y,ludzie dziwnie si mi przygl康ali...ekspedientka w sklepie te dwukrotnie pyta豉 si mnie, co te takiego chc kupi, bo nie zrozumia豉), z nosa si leje, w ko軼iach豉mie..Ech, chc wiosny jednym s這wem.

Ale do嗆 marudzenia. Dobrym pomys貫m na rozgrzanie jest wypicie grzanego wina. Niestety, 瘸dnego wina u mnie ostatnio si nie uraczy (musz to jak najszybciej nadrobi).Ale za to w lod闚ce b陰ka si zakupiony kiedy przez m篹a Redd's. Chwil pomy郵a豉m, poklika豉m, poszuka豉m i voila: grzany redd's gotowy. Przepis znalaza豉m na blogu Ireny i Andrzeja. Oni za zapo篡czyli go od Ptasi, kt鏎a wyszpera豉 gow ksi捫ceNigelli Lawson. W oryginale u篡ty by cydr, ale w moim mie軼ie raczej si go nie uraczy. Musia豉mzadowoli siredd'sem.

Mnie taki lekki grzaniec smakowa, m篹owi chyba mniej, bo zapytany o zdanie powiedzia, 瞠 przypomina mu troch smak kompotu. Ale wypi do ko鎍a, czyli znaczy si, nie by這 takie z貫. No i podstawow rol spe軟i這: czyli rozgrza這. A oto przecie g堯wnie chodzi這 :)

Sk豉dniki:

- 250 ml piwa Redd's o smaku jab趾owym (cydru lub innego lekkiego piwa)

- 250 ml zaparzonej herbatki zio這wo-owocowej (ja u篡豉m herbatki "Grzaniec zb鎩nicki", kt鏎 m捫 dosta od mojej siostry)

- kawa貫k cynamonu

- 2 go寮ziki

- 2 kwiaty ga趾i muszkato這wej (lub ma造 kawa貫k ga趾i muszkato這wej)

- mi鏚 lub br您owy cukier do smaku (ja da豉m prawie ca陰 造磬 miodu)

- 1 造磬a brandy/rumu

opcjonalnie:

- kawa貫k sk鏎ki cytrynowej lub pomara鎍zowej

- 1 gwiazda any簑 (nie dodawa豉m)

Wykonanie:

Piwo, herbat i reszt sk豉dnik闚 umie軼i w rondelku. Podgrza na niewielkim ogniu, a ca這嗆 bedzie gor帷a (nie zagotowa). Sprawdzi smak, ewentulanie dos這dzi ewentualnie, przecedzi przez sitko. Smacznego :)

niedziela, 04 stycznia 2009
Podsumowanie "Bananowej kuchni"

Podsumowanie smacznego wsp鏊nego gotowania w ramach "Bananowej Kuchni" znale潭 mo積a u Myszy Klapsiary. Udzia w zabawie wzi窸o 37 blog闚. Przygotowano 96 ciekawych i zapewne bardzo smacznych bananowych potraw :)


pi徠ek, 02 stycznia 2009
奸imaczki z makiem

Co zrobi z mas makow, kt鏎ej zosta這 do嗆 du穎 po zrobieniu klusek z makiem? Mo積a posmarowa ni zalegaj帷e w lod闚ce ciasto francuskie i wdwadzie軼ia minut przygotowa ma貫 s這dkie co nieco. Przepis na te 郵imaczki znalaz豉m na blogu Kasi Klich. Bardzo smaczne i zaskakuj帷o proste. W tym miejscu co wyznam: nie lubimy si z ciastem francuskim za bardzo.W smaku jest pyszne, 瞠by nie by這....no i mo積a z niego wyczarowa tyle r騜nych smakowito軼i, zar闚no s這dkich jak i wytrawnych. Ale m鎩 piekarnik za bardzo za nim nie przepada i dlatego rzadko co z niego przygotowuj. Te 郵imaczki jednak w miar si uda造 i nawet nie wygl康a造 tak najgorzej (cho zbyt urodziwe to one nie s, niestety), dlatego te postanowi豉m je tu umie軼i.

Sk豉dniki:

- gotowe ciasto francuskie

- masa makowa (przepis na mas mo積a znale潭TU)

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozwin望 i na ca貫j jego powierzchni rozsmarowa mas makow. Ciasto zwin望 w rulon i pokroi na ma貫 kawa趾i (1-1,5 cm). U這篡 je na blasze wy這穎nej papierem pergaminowym i piec w temperaturze 200 stopni do uzyskania z這tego koloru.

鈔oda, 31 grudnia 2008
Ryba po grecku

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Bardzo lubi ryb po grecku. U mnie w domu jest to potrawa, kt鏎 przygotowuje si tylko na 鈍i皻a. Nie wiem dlaczego tak si to utar這. Ale mo瞠 to i lepiej, bo dzi瘯i temu danie to wszystkim wtedy tak bardzo smakuje :) Nigdy jeszcze ryby po grecku sama nie robi豉m. Jako wydawa這 mi si to zbyt pracoch這nne, za trudne, wszystkiego po trochu. W tym roku jednak postanowi豉m nadrobi te zaleg這軼i i sama przygotowa t potraw. Posi趾owa豉m si przepisem znalezionymna Kuchni pachn帷ej bazyli. Nie lubi si przechwala, ale rybka wysz豉 naprawd pyszna. Sama jestem zdziwiona, 瞠 pierwszy raz by tak udany. Przepis l康uje w ulubionych i b璠zie u mnie powtarzany zdecydowanie cz窷ciej ni tylko na 鈍i皻a.

Jest to mojaostatnia jupropozycja w ramach "Kuchni 安i徠ecznej i Noworocznej". Zdj璚ia takie sobie, ale b康幟y szczerzy... ryba po grecku do fotogenicznych za bardzo nie nale篡. I musicie mi uwierzy na s這wo, 瞠 pod t warstw sosu kryje si ryba. Nie pomy郵a豉m, 瞠by zrobi zdj璚ie po degustacji, wybaczycie to niedopatrzenie, prawda? :)

Sk豉dniki:

- kilka filet闚 ryby (ilo嗆 uzale積iona od ilo軼i os鏏; ja mia豉m troch ponad 1,5 kg filet闚 z mintaja bodaj瞠)

- s鏊, m彗a, olej

Sos (podaj za autorem przepisu; ja robi豉m z 1,5 porcji, wysz這 mi wtedy naprawd sporo sosu... ale to dobrze, bo bardzo go z m篹em lubimy):

-4 marchewki

-2 pietruszki

- 鈔edni seler

-4 cebule

- wi瘯szy s這iczek przecieru pomidorowego

- p馧 szklanki wody

- li嗆 laurowy, dwa ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, dwa-trzy go寮ziki (to ju m鎩 dodatek, podpatrzony u te軼iowej)

- s鏊, cukier

- natka pietruszki (niekoniecznie; do dekoracji)

Wykonanie:

Ryb posoli, obtoczy w m帷e i sma篡 na rozgrzanym oleju (autor przepisu nie obtacza ryby w m帷e i nie rozmra瘸 jej przed sma瞠niem, ja jednak wol przyrz康za j w ten spos鏏; przed sma瞠niem staram si jr闚nie przynajmniej z grubsza jednakrozmrozi). Usma穎ne kawa趾i od這篡 na talerz.

Sos:

Marchew, pietruszki i seleraobra izetrze na tarce na du篡ch oczkach. Cebule pokroi w p鏊talarki. Starte warzywa podsma瘸 przez kilka minutnaoleju. Lekko je posoli i dusi par kolejnych minut pod przykryciem. Po pewnym czasie podla warzywa 1/4 szklanki wody i dusi jeszcze chwil. W mi璠zyczasie na drugiej patelni podsma篡 cebulk na lekko z這ty kolor. Uduszone, mi瘯kie warzywa wraz z cebul prze這篡 do garnka. Doda przyprawy: pieprz, li嗆 laurowy, ziele angielskie i go寮ziki. Podla ca這嗆 ponownie 1/4 szklanki wody. Doda koncentrat pomidorowy (nie zu篡豉m ca貫go s這iczka). Doprawi ca這嗆 do smakucukrem i sol. Dusi jeszcze kilka minut na wolnym ogniu, mieszaj帷 od czasu do czasu. Je郵i ca這嗆 b璠zie zbyt g瘰ta, doda jeszcze troch wody. U這篡 wszystko w naczyniu: na dnie wartswa sosu, ryba, zn闚 sos, ryba i na wierzchu ponownie sos. Udekorowa natk pietruszki. Wstawi do lod闚ki. Smacznego :)

Ps. Wg mnie rybka ta najlepiej smakuje po dw鏂h-trzech dniach, jak ju si "troch przegryzie".