| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
鈔oda, 03 grudnia 2008
Pierniczki z witra篡kami - idealne na choink

Razem ze zwyk造mi pierniczkami, upiek豉m r闚nie kilka z witra篡kami. Umieszczam je w osobnym po軼ie, bo w sumie czemu nie. Przepis na nie jest identyczny jak TU. Zmieni si tylko troch spos鏏 ich robienia. Jestem zadowolona z efektu i nast瘼nym razem zrobi takich witra篡k闚 wi璚ej. Pomys zaczerpni皻y od Ptasi.

Sk豉dniki i wykonanie identyczne jak TUTAJ.

Dodatkowo: pokruszone landrynki

W pierniczku wyci望 otworek i napakowado niego rozkruszonych landrynk闚 (sporo, zlekk g鏎k).Piec na blasze wy這穎nej papierem oko這 11-12 minut w temperaturze 150 stopni.

Akcja (nie do ko鎍a udana)pod tytu貫m "M篹u, pom騜 mi pokaza, 瞠 te witra篡ki dzia豉j":

poniedzia貫k, 01 grudnia 2008
Moje pierwsze pierniczki

Postanowi豉m do陰czy do "Festiwalu Pierniczk闚" zorganizowanego przez Malt獥79, cho jeszcze nigdy w 篡ciu ich nie piek豉m. Ale zawsze musi by ten pierwszy raz, prawda? Prosz jednak z g鏎y o wyrozumia這嗆 ;) Wzorowa豉m si na przepisie podanym przez Dorotus, kt鏎a z kolei zaczerpn窸a go od Ptasi. Pierniczki wysz造 smaczne (kilka sztuk ju zjedzonych) i niesamowicie pachn帷e. Do嗆 twardawe, zmi瘯n po kilku tygodniach w szczelnie zamkni皻ym pojemniku. Jak podaje Dorotus, bardzo d逝go i dobrze si przechowuj. Wypada mi wierzy na s這wo i mie nadziej, 瞠 moje wytrwaj do 鈍i徠.

Z przepisu wysz造 mi prawie cztery pe軟etakie talerze, jak poni瞠j.

Sk豉dniki (cytuj za Dorotus, w nawiasach moje ma貫 modyfikacje):

- 55 dag m彗i + wi璚ej do podsypywania (zu篡豉m m彗i troch wi璚ej, ale nie potrai powiedzie ile.. sypa豉m jej "na oko" )

- 30 dag miodu (u篡豉m ma造 s這iczek ok. 25 dag sztucznego miodu i doda豉m 3 造磬i naturalnego)

- 10 dag cukru pudru

- 12 dag mas豉

- 1 jajko

- 2 造瞠czki sody oczyszczonej

- 60 g przyprawy do piernik闚 (da豉m mniej, 40 g czyli dwa opakowania)

- 2 造瞠czki kakao

Wykonanie:

Podgrza mi鏚. Wymiesza go zsypkimi sk豉dnikami oraz roztopionym mas貫m (mi鏚 radzipodgrzewa Ptasia, a mas這 rozpuszcza Dorotus; skorzysta豉m z obu porad i wysz這ciasto, kt鏎e naprawd fajnie siwyrabia這 i wa趾owa這). Ca這嗆 wyrobi do momentu, a ciasto b璠zie jednolite w przekroju. Gotowe ciasto wa趾owa na grubo嗆 oko這 2-3 mm,podsypuj帷 ca造 czasm彗 (ja wa趾owa豉m na troch wi瘯sz grubo嗆). Wykrawa pierniczki i uk豉da je na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 8-10 minut (d逝瞠j nie, bo b璠 mie posmak goryczy).
Je瞠li pierniczki maj posiada otw鏎 na nitk, robimygo przed pieczeniem(np. za pomoc wyka豉czki). Gotowe pierniczki ostudzi iozdobi wed逝g upodobania.Przechowywa w szczelnie zamkni皻ym pojemniku.

Ja swoje pierniczki lukrowa b璠 dopiero przed samymi 鈍i皻ami, ale jedn partiozdobi豉m ju teraz, 瞠by sprawdzi przepis na lukier. Ok, przyznam si, 瞠 to nie ja je lukrowa豉m, tylko m捫. I jestem pozytywnie zaskoczona jego zdolno軼iami i cierpliwo軼i, bo mi nigdy nie starcza ochoty na tak zabaw. Je郵i tak samo postara si przed 鈍i皻ami, to b璠ziemy mie 豉dn choink w tym roku :)

Lukier:

- bia趾o kurze

- cukier puder (du穎, nie powiem dok豉dnie ile, ale wydaje mi si, 瞠 zu篡豉m ok. 2 szklanek cukru pudru)

Bia趾o roztrzepa mikserem z cukrem pudrem. Razem powinno tworzy to g瘰t, nierozlewaj帷 si mas.

A oto efekt pracy mojego husbanda:

To moje trzy ulubione. U鄉iechni皻a, pyzata twarz, "crazy star"oraz (wg mojego m篹a) Buka. Czy kto wie z jakiej bajki pochodzi Buka?

I jeszcze jeden pierniczek..Choinka, o kt鏎ej m捫 powiedzia, 瞠 jest za brzydka, 瞠by pojawi si na blogu. A ja tak nie uwa瘸m...wi璚 zlitowa豉m si nad biedaczk. I oto ona:

niedziela, 30 listopada 2008
Trufelki piernikowe

Na zako鎍zenie "Weekendu korzennego" proponuj trufelki. Ma貫, okraglutkie,czekoladowe i bardzo smaczne. Taka ma豉 swoista s這dka "kropka nad i".

Przepis zaczerpni皻y z Kuchni pachnacej bazyli. Z przepisu wychodzi oko這 12 trufelk闚 wielko軼i orzecha w這skiego.

Sk豉dniki:

- 2 造磬i mas豉

- 2 造磬i 鄉ietany krem闚ki

- tabliczka mlecznej czekolady, startej na tarce ogrubych oczkach

- p馧 szklanki pokruszonych herbatnik闚

- 造瞠czka przyprawy do piernik闚 (da豉m dwie)

- kakao do obtoczenia trufelk闚

Wykonanie:

妃ietan podgrza. Gdy b璠zie gor帷a zestawi j z ognia, doda do niej start czekolad i mas這. Wszystko wymiesza razem na g豉dk mas. Nast瘼nie doda do masy przypraw do piernik闚oraz herbatniki i wstawi j do lod闚ki na godzin do st篹enia. Po wyj璚iu nabiera mas 造瞠czk i formowa z niej kulki, kt鏎e obtacza si dodatkowo w kakao. Gotowe trufelki umie軼iw papierowych papilotkach. Smacznego :)

sobota, 29 listopada 2008
Cynamonowy kurczak

W ramach "Weekendu korzennego" chcia豉m wypr鏏owa te aromatyczne przyprawy w potrawach innych ni s這dko軼i. Przeszukuj帷 internet znalaz豉m przepis na cynamonowego kurczaka i d逝go si nie waha豉m, aby go u篡. Przepis pochodzi ze strony Knorra.

Moje uwagi: Nie wiem doprawdy, czemu kto nazwa to cynamonowym kurczakiem..bo wg mnie bardziej pasuje do tego dania nazwa "Cynamonowe risotto" czy co w stylu. Mniejsza z tym. Smak tej potrawy okre郵 jako interesuj帷o-intryguj帷y. Cynamon i rodzynki wpasowa造 si tu bardzo dobrze, cho pocz徠kowo mia豉m co do tego w徠pliwo軼i. Generalnie uwa瘸m danie za udane, aczkolwiek wymaga jeszcze ma貫go dopracowania..Niemniej polecam.

Sk豉dniki: (podaj zaorygina貫m; w nawiasach moje ma貫 modyfikacje)

- 2filety z kurczaka

- 6 du篡ch cebul (da豉m tylko 3 naprawd du瞠 cebule..sze嗆 du篡ch cebul toch mnie przerazi這, a taka du瘸 ilo嗆sprawi豉by, moim zdaniem, 瞠 potraw t nazywano by "Cebul z cynamonem", a nie "Cynamonowym kurczakiem")

- 2 鄴速e papryki (da豉m jedn 鄴速, jedn czerwon)

- p馧 szklanki rodzynek

- p馧 litra bulionu warzywnego

- p馧 szklanki ry簑

- 6 造瞠k oliwy

- pieprz, s鏊, cynamon


Wykonanie:


Filetyz kurczaka pokroi na drobne paseczki i podsma篡 na rozgrzanym oleju. Prze這篡 do miseczki.Cebule pokroi w cienkie p馧plasterki, papryk w paski.Podsma篡 cebule, doda do niejmi瘰o, rodzynki oraz papryk. Ca這嗆 doprawi sol, pieprzem i cynamonem. Do mi瘰a z warzywami wsypa ry, sma篡 razemprzez 1 minut, ci庵le mieszaj帷. Wla bulion i dusi ca這嗆pod przykryciem na ma造m ogniu przez oko這 15 minut. Doprawi do smaku. Smacznego :)

pi徠ek, 28 listopada 2008
Speculaas czyli holenderskie korzenne ciasteczka

Kiedy mieszka豉m przez rok w Holandii zajada豉m si tymi ciastkami. Kruche, korzenne, o smaku piekarnika. Bardzo, ale to bardzo mi smakowa造. Ciasteczka te s szczeg鏊nie popularne, kiedy w Holandii pojawia si Sinterklaas czyli 鈍i皻y Miko豉j. Jego przybycie 鈍i皻uje si tam5 grudnia. Kiedy dowiedzia豉m si o weekendzie korzennym od razu na my郵 przysz造 mi w豉郾ie speculaas. Poszpera豉m troszk w internecie i trafi豉m na przepis Bajaderkiz forum cincin, kt鏎y bardzo przypad mi do gustu. Oryginalne speculaasy wypieka si w specjalnych formach (wygl康aj one wtedy tak lub tak). Ja niestety nigdzie takich nie znalaz豉m, dlatego musia豉m si zadowoli zwyk造mi foremkami do pierniczk闚. Smaku to jednak nie zmieni這...:) I przyznaj si bezbicia, 瞠 wysz造 mi te ciastkaciut za twarde..Najwyra幡iej piek豉m je zbyt d逝go. Nast瘼nym razem b璠 si trzyma dok豉dnie czasu pieczenia podanego w przepisie.

.

Sk豉dniki (cytuj za Bajaderk):

- 170g mi瘯kiego mas豉

- 2 szklanki br您owego cukru

-1 jajko

- 1 szklanka bardzo drobno posiekanych migda堯w (bez sk鏎ki)

- dwie 造瞠czki gorzkiego kakao

- otarta sk鏎ka z jednej cytryny

- 3 szklanki m彗i

- oko這 3-5 造瞠k mleka

Przyprawy korzenne:

- dwie 造zeczki cynamonu

- p馧 造瞠czki mielonych go寮zik闚

- p馧 造瞠czki sproszkowanego imbiru

- p馧 造瞠czki kardamonu

- p馧 造瞠czki startej ga趾i muszkato這wej

Wykonanie:

Mas這 ubi z cukrem. Nast瘼nie doda jajko, migda造, przyprawy korzenne oraz sk鏎k z cytryny. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza. Stopniowo dodawa m彗. Na koniec doda mleko. Gotowe ciasto zawin望 w foli i w這篡 do lod闚ki na 30-60 minut.
Po sch這dzeniu ciasto do嗆 cienko rozwa趾owa (na grubo嗆 ok. 4-5 mm) i wycina z niego dowolne kszta速y b康 wciska ciasto w specjalne formy do Speculaas. Ciastka uk豉da na wy這穎nej pergaminem blaszce i piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.