| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
wtorek, 18 listopada 2008
Podsumowanie "Weekendu z col"

Podusmowanie "Weekendu z Col" zorganizowanego przez Mysz Klapsiar. Klikaj帷 w b帳elki, znajdziecie mn鏀twociekawych przepis闚 zawieraj帷ych coca-col, zaproponowanych na wielu blogach. Mi貫j zabawy :)

poniedzia貫k, 17 listopada 2008
Sa豉tka z tu鎍zyka

No to mi si rozbestwi m鎩 m捫, m闚i Wam..Czasami zdarza si jemu co przygotowa w kuchni, o tym ju m闚i豉m. Ciesz si wtedy bardzo, bo i pracy mam wtedy mniej, i co dobrego, nie zrobionego moimi r瘯oma, mo積a sobie wtedy podje嗆.. No ale 瞠by oburza si, 瞠 nie doda豉m jeszczeopisu jego potrawy na m鎩 blog? O nie..to ju lekka przesada..:)

A by這 to tak.. M捫 pope軟i w sobot wieczorkiem sa豉tk. Sa豉tk bardzo smaczn i bardzo prost w wykonaniu. Z przepisu niezast徙ionych Cudawianek. W niedziel za po po逝dniu poprosi豉m go o pomoc w zmianie wygl康u niniejszego bloga.. No izanim sido tego zabra, zapyta zwyrzutemw g這sie: "A dlaczego nie umie軼i豉 jeszcze opisu mojej sa豉tki na swoim blogu??" No i co? No i zrobi這 mi si go 瘸l..bo przecie si postara, no nie? No i szablonik mi nowy zrobi..Wi璚 chyba nale篡 mu si ten wpis..

Sk豉dniki: (z przepisu Cudawianek, lekko zmodyfikowane co do ilo軼i):

- 1 woreczek ry簑

- puszka kukurydzy

- puszka groszku

- puszka czerwonej fasoli

- puszka tu鎍zyka w sosie w豉snym

- 2 cebule

- kilka 造瞠k majonezu

- s鏊, pieprz

Wykonanie:

Tu鎍zyka ods帷zy, po陰czy z kukurydz, fasol i groszkiem. Doda do tego woreczek ugotowanego i ostudzonegory簑 (w przepisie Cudawianek ry by sma穎ny...spos鏏 znajdziecie TU) oraz drobno posiekane cebule. Doprawi sol i pieprzem (do嗆 sporo), doda majonez. Wymiesza i zajda ze smakiem.

Ps. Mam nadziej, 瞠 m捫 b璠zie usatysfakcjonowany :))

pi徠ek, 14 listopada 2008
Muffinki z coca-col

Imprez polegaj帷ych na wsp鏊nym, tematycznym gotowaniu ostatnio strasznie si nam namno篡這. Cieszy mnie to bardzo, bo lubi takie zbiorowe pichcenie. Fajnie wiedzie, 瞠 w innych domach w tym samym czasie r闚nie kr鏊uj ziemniaki, orzechy czy te typowo polska kuchnia. Mysza Klapsiara zaproponowa豉 weekend z col, wi璚 dzisiejszy przepis jak najbardziej ten br您owy nap鎩 zawiera.

Nie mia豉m za bardzo pomys逝 na potraw z col. Musia這 to by co szybkiego, prostego i zdecydowanie s這dkiego, bo jako nie mog si przekona np.do mi瘰iwa marynowanego w coli. Mia豉m upiec ciasto z col, kt鏐 widzia豉m ju na wielu blogach, ale pomy郵a豉m, 瞠 b璠zie go za du穎, jak dla mnie i m篹a. Rozmawiaj帷 wczoraj z siostr przez skype'a wspomnia豉m jej o weekendzie z col i spyta豉m, czy ma jaki pomys. Okaza這 si, 瞠 mia豉 (co ja bym bez Ciebie zrobi豉, sis?). Wyszpera豉 gdzie w necie przepis i tak oto powsta造 muffinki. S這dkie, wilgotne, z lekko wyczuwalnym smakiem coli, idealnie pasuj帷e dotego weekendu.Smaczne, aczkolwiek bez szale雟tw.

Przepis znaleziony na forum cin-cin. Jego autorem jest vidar.

Sk豉dniki (na 12 muffin):

- 2 jajka

- szklanka cukru

- 150g mas豉 lub margaryny

- szklanka coli

- szklanka m彗i

- 4 造磬i kakao

- 4 造瞠czki cukru waniliowego

- 2 造瞠czki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka ubi z cukrem na g瘰ty krem. Mas這 stopi, ostudzi, doda do niego ostro積ie szklank coli. W osobnej misce wymiesza sk豉dniki suche: m彗, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao. Do kremu z jajek i cukru wmiesza na przemian produkty sypkie oraz roztopione mas這 z col. Ciasto wla do foremek do 3/4 wysoko軼i. Piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

鈔oda, 12 listopada 2008
Sa豉tka kalafiorowa z orzechami

Skoro wczorajsze kotety w orzechach by造 tak dobre, postanowi豉m i嗆 za ciosem i spr鏏owa przyrz康zi kolejne nies這dkie danie z wykorzystaniem orzech闚. Pad這 na sa豉tk. Przepis znalaz豉m w Wielkiej Ksi璠ze Kucharskiej, przygotowanej przez redakcj Pani Domu, kt鏎 to dosta豉m kiedy od te軼iowej. Swoj drog wielka ta ksi璕a nie jest, ale ma par interesuj帷ych receptur.Ta jest jedn z nich. Po陰czenie kalafiora, orzech闚, rodzynek i kukurydzy jako nigdy nie przysz這 mi do g這wy. A szkoda, bo jest ono bardzo udane. Przepis ten lekko zmodyfikowa豉m pod siebie m.in. poprzez ugotowanie kalafiora. W oryginale by on tylko sparzony wrz徠kiem, ale ja nie przepadam za smakiem surowego kalafiora. Doda豉m r闚nie koperku..i praktycznie nie u篡豉m sosu majonezowego, bo jako mi si tu nie bardzo komponowa.

Sk豉dniki:

- 鈔edniej wielko軼i kalafior

- puszka kukurydzy

- gar嗆 rodzynek

- gar嗆 orzech闚 w這skich (逝skanych)

- sos majonezowy

- koperek (doda豉m od siebie)

Wykonanie:

Kalafior podzieli na r騜yczki, ugotowa na p馧twardo w osolonej wodzie (w oryginale: sparzy kalafior wrz徠kiem; wyb鏎 sposobu przygotowania pozostawiam ka盥emu z Was). Rodzynki sparzy, ods帷zy na sitku i doda do kalafiora. Orzechy w這skie po豉ma na mniejsze kawa趾i,doda jedo sa豉tki wraz z ods帷zon z zalewy kukurydz. Dorzuci spor gar嗆 posiekanego koperku. Doda sos majonezowy, chocia wg mnie jest to niekonieczne. Podawa dobrze sch這dzon.

Mam wra瞠nie, 瞠 mocno nie docenia豉m mo磧iwo軼i orzech闚 w kuchni.. :)

wtorek, 11 listopada 2008
Kotlet z kurczaka w orzechach

Kiedy us造sza豉m o "Orzechowym tygodniu" pomy郵a豉m sobie, 瞠 raczej nie wezm w nim udzia逝.. Usprawiedliwieniem dla samej siebie mia這 by to, 瞠 nie posiadam orzech闚. W zesz造 weekend jednak zosta豉m nimi hojnie obdarowana przez rodzic闚..szuka豉m wi璚 kolejnej wym闚ki..Orzechy do tej pory kojarzy造 mi si tylko ze s這dkimi potrawami, a s這dko軼i na razie mam zdecydowaniedosy, wi璚w dalszym ci庵uudzia逝w zabawie nie zamierza豉m bra. A w ko鎍uprzypomnia豉m sobie pewnego dnia, 瞠 widzia豉m gdzie kiedy kotlety w orzechowej panierce...Poszuka豉m, znalaz豉m i .....zrobi豉m. S one moj propozycj w zabawie zaproponowanej przez El z blogu My Best Food.

Przepis na te kotleciki znalaz豉m na blogu Cudawianek. Smaczne, z grub, chrupi帷 i bosko pachn帷 otoczk.. M捫 zajada si ze smakiem, co mnie nie dziwi, bo jest orzechoholikiem. Jego s這wa po obiedzie: "Zaliczy do udanych i powtarza cz窷ciej" utwierdzi造 mnie w przekonaniu, 瞠warto by這 wypr鏏owa t receptur.

Sk豉dniki:

- dwa filety z kurczaka

- 100g orzech闚 w這skich

- 2 造磬i startego parmezanu

- 3 造磬i bu趾i tartej

- 2 jajka

- oliwa, s鏊, pieprz

Wykonanie:

Orzechy roz逝pa i przesma篡 na 造瞠czce oliwy (m捫 kaza doda, i to Onzajmowa sirozd逝bywaniem orzech闚, co by這do嗆 pracoch這nne, gdy nie posiadamy jak na razie dziadka do orzech闚...ma wi璚 ten m鎩 ma鹵onekjaki udzia w tej potrawie :)). Zarumienione orzechy zmieli w blenderze (do嗆 drobno). Do tak przygotowanych orzech闚 doda bu趾 tartoraz starty parmezan. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza.
Filety przekroi wzd逝,posoli i popieprzy. Macza je na zmian wrozbe速anych jajkach oraz orzechowej panierce. Ca這嗆 powt鏎zy dwukrotnie (jajka,panierka, jajka, panierka).Sma篡 na rozgrzanej oliwie, do momentu, gdyorzechowa skorupka b璠zie z這cista.