| < Maj 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
poniedzia貫k, 02 lutego 2009
o鋘ov pol憝ka s p嫫kiem

Poniewa na zewn徠rz zimno i nie zapowiada si na to, 瞠by szybko mia這 si ociepli, postanowi豉m dzi na obiad przygotowa to, co najszybciej rozgrzewa czyli zup. Pierwsz my郵 by豉 s造nna 鋀sne鋘a czyli zupa czosnkowa, z kt鏎ej s造nie kuchnia czeska. Pomy郵a豉m jednak, 瞠 widzia豉m j ju na tylu blogach w ramach tej zabawy, 瞠 dobrze by by這 zaproponowa co innego. Poszpera豉m troszk w necie i znalaz豉m o鋘ov pol憝ke s p嫫kiemczyli po naszemu zup soczewicow z par闚k. Przepis mi si spodoba zw豉szcza dlatego, 瞠 jeszcze nigdy nie pr鏏owa豉m zupy z soczewicy i zwyczajnie ciekawa by豉mjej smaku. Zupa, kt鏎 przygotowa豉m, bardzo mi smakowa豉. Jest ona g瘰ta, syc帷a, rozgrzewaj帷a. Taka jaka powinna by.

Przepis na t zupk znalaz豉m na forum gazeta.pl. Poda豉 go tam thiessa, kt鏎a znalaz豉 go z kolei w "esk kuchyn" 1/2007 (wydanie specjalne).

W oryginalnym przepisie dokona豉m ma造ch modyfikacji, zmieniaj帷 g堯wnie ilo軼i sk豉dnik闚. Doda豉m te wi璚ej wody, bo wg mnie zupa wychodzi豉 zbyt g瘰ta. Nie doda豉m musztardy, gdy po prostujej nie mia豉m. Doda豉m za to czosnek, kt鏎y bardzo dobrze si tu wkomponowa. Aha, nast瘼nym razem nie dodam curry, bo jako mi tu nie pasuje.

Sk豉dniki (podaj za Thiess; w nawiasach moje modyfikacje):

- 2 marchewki (da豉m 4)

- 1 por

- 2 par闚ki (da豉m trzy; wg thiessy najlepsze by造by czeskie debrec璯sk p嫫ky; niestety nie posiada豉m ich, wi璚 u篡豉m zwyk造ch par闚ek, dost瘼nych w naszych sklepach)

- 造磬a mas豉

- 造磬a koncentratu pomidorowego (da豉m prawie 3 造磬i, bo lubi mocny smak pomidor闚)

- 造磬a 鄉ietany

- 400g ugotowanej zielonej soczewicy (da豉m 300g)

- s鏊, pieprz

- 造瞠czka curry

- p馧 造瞠czki s這dkiej, mielonej papryki (da豉m ca陰 造瞠czk)

- 造瞠czka musztardy (pomin窸am)

- z帳ek czosnku ( to ju m鎩 dodatek)

- natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

Marchewki, por i par闚kipokroi w plasterki. Podsma篡 wszystko na rozgrzanym ma郵e. Doda koncentrat pomidorowy, chwil posma篡.Nast瘼nie doda 鄉ietan, 5 造瞠k wody i dusi ca這嗆 oko這10 minut. Doprawi do smaku sol i pieprzem, doda curry, s這dk papryk, posiekany czosneki soczewic.Dola 1/2 l wody (ja doda豉m ca造 litr, bo wg mnie zupa by豉 za g瘰ta).Gotowa ca這嗆 oko這 10-15 minut, do mi瘯ko軼i marchewki.Po ugotowaniu doda ewentualniemusztard i posypa ca這嗆 natk pietruszki. Smacznego :)

Ps. A zup czosnkow i tak kiedy zrobi, 瞠by nie by這, bo bardzo jestem ciekawa jej smaku :))

sobota, 31 stycznia 2009
Sma頡n sr

Nie bardzo wiedzia豉m, co zrobi na dzisiejsz kolacj. Bo niby nie byli鄉y z m篹em za bardzo g這dni, ale potym jak mojasiostra zacz窸a nas kusi zup gulaszow i nieziemskim muffinamiz jagodami, zapragn瘭i鄉y co dobrego przek御i.Poniewa jeste鄉y w klimatach czeskich, postanowi豉m przygotowa co w豉郾ie z tej kuchni. Zajrza豉m ponownie na stron M.Kuronia (na rogalikach si nie zawiod豉m, wi璚 pomy郵a豉m, 瞠 mog zaufa tej stronce ponownie) i znalaz豉m prosty przepis na sma穎ny ser. Poszpera豉m troch w internecie i okaza這 si, 瞠 faktycznie, jest to jedna z typowych czeskich potraw. Najcz窷ciej przyrz康za si w ten spos鏏 sery: Hermelin (ser typu Camembert), Niva (ser z niebiesk ple郾i) oraz r騜nego rodzaju sery 鄴速e, serwowane z frytkami. Poniewa ja a) nie posiadam ani hermelina, ani nivy; b) nie przepadam za serami ple郾iowymi; postanowi豉m do tej potrawy wykorzysta ser 鄴速y, kt鏎y znalaz豉m w lod闚ce. Jakie zdanie mamy z m篹em o sma穎nym serze? Dobre, ale bez rewelacji.

Sk豉dniki:

- twardy 鄴速y ser (np. edam)

- jajko

- bu趾a tarta

- s鏊, pieprz, papryka s這dka

- olej

Wykonanie:

Serpokroi w grube plastry. Panierowa kolejno w jajku i bu販e tartej wymieszanej z przyprawami, najlepiej dwukrotnie, aby panierka by豉gruba. Sma篡 ser na rozgrzanym oleju na ma造m ogniu, tak 瞠by panierka nie przypiek豉 si za bardzo, a ser by w 鈔odku mi瘯ki. Smacznego :)

pi徠ek, 30 stycznia 2009
Vanilkov rohl膻ky

Kuchnia czeska by豉 dla mnie totaln tajemnic. No dobra, wiedzia豉m 瞠 Czesi znani s z knedlik闚 i z dobrego piwa. I tyle. Ca豉 moja wiedza o tamtejszej kuchni mie軼i豉 si w tych dw鏂h pozycjach. Przygotowuj帷 si do tej akcji, troszk poszpera豉m i o dziwo, znalaz豉m kilka nowych i zupe軟ie nie znanych mipotraw.
W wielu miejscach znalaz豉m informacj, 瞠 vanilkove rohlicky s tradycyjnymi czeskimi s這dko軼iami. Poniewa przepis na nie wydawa mi si prosty i w miar szybki, postanowi豉m je przyrz康zi. Receptur na te ciasteczka zaczerpn窸am ze strony nieod瘸這wanego Macieja Kuronia. Rogaliki wysz造 bardzo smaczne, kruche i s這dkie, z wyra幡ym posmakiem migda堯w. Opr鏀zone delikatnym jak puch cukrem pudrem by造 idealnym dodatkiem do popo逝dniowej herbaty.

Jest to moja propozycja w ramach "Tygodnia kuchni czeskiej" zorganizowanej przez Mysz Klapsiar, kt鏎a obchodzi dzi urodziny. Najlepsze 篡czenia :)

Sk豉dniki:

- 250 g mi瘯kiego mas豉

- 2 szklanki m彗i

- p馧 szklanki cukru

- szklanka zmielonych, obranych migda堯w

- cukier lub aromat waniliowy (da豉m i to, i to)

- p馧 造磬i soli

Dodatkowo:

- cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mas這utrze z cukrem na puszyst, bia陰 mas.Doda do niej m彗, a nast瘼nie zmielone migda造, cukier waniliowy, aromatoraz s鏊. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi. Zotrzymanego ciastaprzygotowa wa趾i (鈔ednica ok.3 cm). Ka盥y wa貫k ciasta zawin望 w foli aluminiow i w這篡 do lod闚ki na godzin. Potym czasiewyci庵n望 jeden wa貫k ciasta, pokroi go naplasterki (grubo嗆ok. 0,5 cm). Z ka盥ego plasterka uformowa wa貫czek i zagi望 go tak,aby nada mu kszta速 rogalika. Przygotowane rogaliki uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. W ten sam spos鏏 przygotowa ciasteczka z kolejnych wa趾闚 ciasta. Gotowe rogaliki posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

poniedzia貫k, 26 stycznia 2009
Zupa-krem z papryki

Co prawda sezon na papryk dawno ju za nami, ale warto zimow por przypomnie sobie jej pyszny smak. Zupa-krem z papryki jak najbardziej si do tego nadaje. Przepis zaczerpni皻y ze strony Pascala Brodnickiego.

Bardzo smaczna, chocia musz przyzna, 瞠 jako inaczej wyobra瘸豉m sobie jej smak. Nie znaczy to bynajmniej, 瞠 jest niedobra. M篹owi smakowa豉, a to bardzo wa積e. Jedynym odst瘼stwem od przepisu jest brak 鄉ietany - nie doda豉m jej, gdy akurat si sko鎍zy豉. Czy zupa na tym straci豉? Nie wiem...ale wydaje mi si, 瞠 nie wp造n窸oby to jako szczeg鏊nie na jej smak. No i mo瞠 kolor wtedy nie by豚y tak 豉dny?

Sk豉dniki:

- 1 kg czerwonej papryki

- 3 du瞠 cebule

- 2 du瞠 ziemniaki

- 1 litr bulionu

- s鏊, pieprz, s這dka oraz ostra papryka

- oliwa

- ewentualnie 造磬a 鄉ietany

Wykonanie:

Papryk pokroi w cienkie paseczki, cebule drobno posieka, a obrane ziemniaki pokroi w drobn kostk. W do嗆 du篡m garnku zeszkli na oliwie cebul (przez oko這 3 minuty). Doda do niej papryk i ponownie sma篡 3 minuty, ci庵le mieszaj帷. Zala papryk z cebul bulionem, doda ziemniaki i gotowa ca這嗆 pod przykryciem na ma造m ogniu, do momentu, a ziemniaki zmi瘯n (oko這 40 minut). Gotow zup zmiksowa na g豉dki krem. Przyprawi do smaku sol, pieprzem oraz papryk w proszku. Ewentualnie doda 造磬 鄉ietany. Podawa gor帷 z grzankami lub 鈍ie膨 bagietk. Smacznego :)

Tagi: papryka
21:39, wedelka , Zupy
Link Komentarze (16) »
Podsumowanie "Zimowego Festiwalu Zup"