Zak豉dki:
Spis tre軼i
Dzieciom
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
Przepisy specjalne
X UWAGA X
Tagi
Nasze e-Ksi捫ki
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 23 stycznia 2015
Ciasto klementynkowe

Kolejne ciasto wg przepisu Nigelli Lawson. Przepis na nie mia豉m od dawna zapisany w zeszycie, ale jako ci庵le co mnie od niego odci庵a這. W ko鎍u zmobilizowa豉m si jednak i upiek豉m to zachwalane wsz璠zie cudo. Intrygowa mnie g堯wnie spos鏏 przygotowania klementynek. Gotuje si je bowiem w ca這軼i przez dwie godziny, po czym miksuje (razem ze sk鏎kami) na g豉dk papk. Ba豉m si goryczki, kt鏎a znajduje si w sk鏎kach, ale niepotrzebnie. Nie by這 jej czu. Ciasto wysz這 bardzo smaczne: s這dkie, mocno wilgotne i aromatyczne. D逝go zachowywa這 鈍ie穎嗆. Nie zawiera m彗i, ani 瘸dnego t逝szczu. My郵, 瞠 jeszcze do niego wr鏂.

Przepis znalaz豉m u Mirabelki.

ciasto klementynkowe

Sk豉dniki (blaszka o 鈔. 22-24 cm):

  • ok. 370-400g klementynek
  • 300g bardzo drobno zmielonych migda堯w
  • 260g cukru
  • 7 jajek
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Klementynki dok豉dnie umy. Nast瘼nie zala je wod i gotowa pod przykryciem przez 2 godziny. Po tym czasie wyla wod i ostudzi owoce. Usun望 z nich ogonki i ewentualne pestki. Pokroi na kawa趾i i zmiksowa w blenderze (razem ze sk鏎k) na pulp. Pulp przela do miski i zmiksowa kr鏒ko,do po陰czenia sk豉dnik闚, z pozosta造mi sk豉dnikami: jajkami, cukrem, migda豉mi i proszkiem do pieczenia (ciasto jest do嗆 rzadkie). Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia. Wyla do niej przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez oko這 40-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzi przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzone ciasto posypa cukrem pudrem albo pola polew czekoladow. Najlepsze jest na drugi dzie. Smacznego :)

wtorek, 20 stycznia 2015
Ry z soczewic po indyjsku

Przepis na to danie znalaz豉m ju dawno w jakim kolorowym magazynie. Wyci窸am go wtedy i schowa豉m do zeszytu. Jak to zwykle bywa, przele瘸 tam do嗆 d逝go. Kilka dni temu postanowi豉m jednak go wypr鏏owa i 瘸逝j, 瞠 czeka豉m z tym tak d逝go. Wysz這 pysznie. Danie to mo瞠 by samodzielnym, lekkim posi趾iem, jak i dodatkiem do mi瘰a czy warzyw. Dodatek indyjskich potraw sprawia, 瞠 ca這嗆 jest niesamowicie aromatyczna.

ryz z soczewica

Sk豉dniki:

  • 20 dag ry簑 (u mnie basmati)
  • 15 dag czerwonej soczewicy
  • du瘸 cebula
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • ostra papryczka
  • czubata 造瞠czka curry
  • p馧 造瞠czki kurkumy
  • p馧 造瞠czki kuminu
  • 3-3,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 6 造瞠k oliwy
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Cebul i ostr papryczk pokroi w kostk, czosnek drobno posieka. Soczewic dok豉dnie wyp逝ka. Na patelni rozgrza oliw. Zeszkli na niej cebul i czosnek. Doda curry, kumin i kurkum. Sma篡 razem chwil. Nast瘼nie wsypa ry i sma篡 wszystko razem, ca造 czas mieszaj帷, przez ok. 2 minuty. Doda przep逝kan soczewic i bulion. Przykry i gotowa na wolny ogniu przez kilkana軼ie minut, a ry i soczewica wch這n ca造 p造n (w razie potrzeby dola bulionu). Wymiesza, doprawi do smaku. Najlepiej smakuje podane od razu. Smacznego :)

pi徠ek, 16 stycznia 2015
Idealne brownie Nigelli Lawson z gor帷ym sosem czekoladowym

Uwielbiam brownie. Na moim blogu znajdziecie ich kilka rodzaj闚: z mas貫m orzechowym, z cynamonem, mi皻, z dyni, sernikobrownie czy nawet brownie z dodatkiem zielonego pieprzu. Brakowa這 mi tu jednak podstawowego przepisu na to ciasto: bez 瘸dnych dodatk闚, szybkiego i prostego. Idealnego. Znalaz豉m go niedawno w ksi捫ce "Nigella Express" N. Lawson, kt鏎 dosta豉m w 鈍i皻a od Miko豉ja. Brownie wg tej receptury jest fenomenalne. Mocno czekoladowe, wilgotne i aromatyczne. Miejscami chrupi帷e dzi瘯i orzechom. Zamiast m彗i - zmielone migda造. Podczas pieczenia w ca造m domu pi瘯nie pachnia這. Po pierwszym k瘰ie wiedzia豉m ju, 瞠 b璠zie to moje ulubione brownie. Zdecydowanie. Mocno Wam je polecam. Naprawd warto si skusi :)

brownie

Sk豉dniki (blaszka 24x24 cm):

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 225 g mas豉
  • 2 造瞠czki ekstraktu waniliowego
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 150 g mielonych migda堯w
  • 100 g posiekanych orzech闚 w這skich

Mas這 umie軼i w garnku o grubym dnie razem z czekolad. Podgrzewa na ma造m ogniu do rozpuszczenia. Zdj望 z ognia i doda cukier oraz ekstrakt waniliowy. Wymiesza i odstawi na kilkana軼ie minut. Do przestudzonej masy doda roztrzepane jajka, zmielone migda造 i posiekane orzechy. Ca這嗆 wymiesza i przela do blaszki, wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 25-30 minut. Nie nale篡 wyd逝瘸 czasu pieczenia - brownie ma by 軼i皻e z wierzchu, a lepkie i wilgotne w 鈔odku ("gliniaste"). Upieczone i ostudzone ciasto pokroi na 16 kwadratowych kawa趾闚. Smacznego :)

brownie

brownie

Nigella sugeruje, aby poda to brownie z lodami i gor帷ym sosem czekoladowym. Lody sobie darowa豉m, ale sos zrobi豉m. I ciesz si z tego bardzo, bo by przys這wiow "kropk nad i". Ca這嗆 鈍ietnie si komponowa豉, a ka盥y k瘰 ciasta przenosi nas do czekoladowego nieba. Totalna rewelacja.

Gor帷y sos czekoladowy:

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 造磬a golden syropu (mo積a zast徙i miodem)
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:

Po豉man na kawa趾i czekolad umie軼i w rondelku razem z krem闚k, golden syropem oraz kaw rozpuszczon w 2 造磬ach wody. Podgrzewa ca這嗆 na ma造m ogniu. Dok豉dnie wymiesza do po陰czenia sk豉dnik闚. Podawa gor帷y z kawa趾ami brownie.

brownie

brownie

鈔oda, 14 stycznia 2015
Pasta kanapkowa z makrel, jajkami i kiszonym og鏎kiem

Bardzo smaczna pasta z makreli, z dodatkiem og鏎k闚 kiszonych i ugotowanych na twardo jajek. Pewnie wi瘯szo嗆 z Was od dawna j zna. Polecam, zar闚no na 郾iadanie, jak i kolacj.

Pasta jest zgodna z metod Montignaca - posi貫k t逝szczowy (je郵i u篡jemy odpowiedniego majonezu).

pasta z makreli

Sk豉dniki:

  • w璠zona makrela
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 kiszone og鏎ki
  • niedu瘸 cebula
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • 2-3 造磬i majonezu
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Makrel obra ze sk鏎y, pozbawi o軼i i rozdrobni j widelcem.Ugotowane na twardo jajka, cebul oraz szczypiorek/natk posieka. Og鏎ki obra ze sk鏎ki i pokroi w drobn kostk. Wszystkie sk豉dniki wymiesza z majonezem, doprawi pieprzem i sol. Przed podaniem najlepiej sch這dzi w lod闚ce. Smacznego ;)

pasta z makreli

poniedzia貫k, 12 stycznia 2015
Biszkopt idealny

Od kiedy znalaz豉m ten przepis u Dorotki, nie piek ju innych biszkopt闚. Je郵i mam w planie jaki tort, zawsze korzystam z tej receptury, zmieniaj帷 tylko proporcje, w zale積o軼i od wielko軼i blaszki. Biszkopt ten wyrasta wysoki i r闚ny, dlatego 豉two jest go przekroi na blaty. Do jego wypieku nie potrzeba proszku do pieczenia - wystarcz jajka, cukier i dwa rodzaje m彗i. Ciekawostk jest to, 瞠 po upieczeniu nale篡 go...upu軼i na ziemi. Mina mojego m篹a, gdy to robi, za ka盥ym razem wyra瘸 zdumienie :) Ale uwierzcie mi, to naprawd dzia豉 :)

biszkopt

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 22 cm):

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypiek闚
  • 3/4 szklanki m彗i pszennej (tortowej)
  • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej

Wykonanie:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i bardzo delikatnie wmiesza do ciasta za pomoc szpatu趾i. Gotowe ciasto wla do tortownicy, w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa). Piec w temperaturze 160-170 stopni oko這 30-40 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka). Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony. Przekroi na wymagan ilo嗆 blat闚. Smacznego :)


pi徠ek, 09 stycznia 2015
Ciasto Fiona

D逝go zastanawia豉m si czy dodawa to ciasto na bloga. Upiek豉m je na 鈍i皻a i w sumie nie zd捫y豉m zrobi mu porz康nych zdj耩. To jest w sumie chyba jedyne, jakie uda這 mi si pstrykn望 u moich rodzic闚. Pomy郵a豉m jednak, 瞠 najwy瞠j podmieni je, gdy zn闚 upiek to ciasto. Przepis na nie znalaz豉m u Kasi. Wysz這 smacznie, 豉dnie si prezentowa這 na stole i dobrze kroi這. Budy gotowany na soku bardzo przypad mi do gustu, delikatnie malinowa pianka rozp造wa豉 si w ustach. My郵, 瞠 warto je wypr鏏owa :)

fiona

Sk豉dniki (blaszka 24x28 cm):

Biszkopt:

  • 4 du瞠 jajka
  • 4 造磬i cukru
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 1,5 造磬i budyniu waniliowego (proszek)
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 900 ml malinowego soku Kubu (marchew+malina)
  • 3 budynie malinowe

Pianka malinowa:

  • 500 ml sch這dzonej krem闚ki (30 lub 36%)
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 2 galaretki malinowe

Dodatkowo:

  • 2 opakowania malinowych Delicji
  • 1 galaretka malinowa

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi ze szczypt soli na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa oba cukry. Miksowa na najwy窺zych obrotach miksera do chwili, a piana b璠zie mocno b造szcz帷a. Do piany dodawa nast瘼nie po jednym 鄴速ku. Na koniec delikatnie wmiesza przesian m彗 wymieszan z budyniem. Gotowe ciasto przela do blaszki wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Je郵i biszkopt mocno wyro郾ie, nale篡 po這篡 na nim desk lub drug form o takich samych wymiarach, by go troch wyr闚na i obni篡. Upieczone ciasto przestudzi.

Masa budyniowa:

Proszek budyniowy wymiesza ze szklank soku. Reszt soku zagotowa, a nast瘼nie powoli wlewa do niego rozrobiony budy. Ca這嗆 miesza do嗆 mocno do czasu zg瘰tnienia (najlepiej trzepaczk, aby nie powsta造 grudki). Gor帷y budy wyla na biszkopt i odstawi do ca趾owitego wystygni璚ia.

Pianka malinowa:

Dwie galaretki malinowe rozpu軼i w 250 ml wrz徠ku i odstawi do ca趾owitego wystygni璚ia. Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier. Do ubitej 鄉ietany doda zimn galaretk i miksowa do chwili po陰czenia si sk豉dnik闚.

Na zimnym, zastygni皻ym budyniu u這篡 obok siebie Delicje (czekolad do g鏎y), a na nie delikatnie wy這篡 mas 鄉ietanow. Wyr闚na wierzch i wstawi do lod闚ki na oko這 godzin.

W czasie kiedy ciasto t篹eje, rozpu軼i kolejn galaretk w 300 ml wrz徠ku. Odstawi do ca趾owitego wystudzenia, a nast瘼nie wyla j delikatnie na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawi na ca陰 noc do lod闚ki, aby wszystkie warstwy st篹a造. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 113