Zak豉dki:
Spis tre軼i
Dzieciom
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
Przepisy specjalne
X UWAGA X
Tagi
Nasze e-Ksi捫ki
ciasta z owocami
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 19 wrze郾ia 2014
Kompot 郵iwkowo-jab趾owy

Idealnie gasi pragnienie, zw豉szcza w upalne dni. Smaczny i chyba nieco zapomniany nap鎩, bo rzadko kto tak naprawd podaje teraz do obiadu kompoty. A szkoda... Ja staram si cz瘰to je przygotowywa. Zawsze to troch zdrowiej. Dzisiejsza propozycja zawiera 郵iwki i jab趾a. Duet 鈍ietny i naprawd udany :) O tej porze roku koniecznie do wypr鏏owania.



Sk豉dniki:
  • kilkana軼ie 郵iwek
  • 3-4 jab趾a
  • cukier do smaku (1/4-1/2 szklanki)

Wykonanie:

Owoce dok豉dnie umy. Jab趾a pozbawi gniazd nasiennych i pokroi na kawa趾i. Ze 郵iwek wyj望 pestki. W garnku zagotowa ok. 2l wody. Do wrz徠ku doda cukier, a gdy si rozpu軼i dorzuci owoce. Gotowa razem kilkana軼ie minut na 鈔ednim ogniu. Je郵ikompot jest za ma這 s這dki, mo積a doda jeszcze cukru. Gotowy nap鎩 najlepiej smakuje sch這dzony. Smacznego :)



奸iwka - robaczywka!
鈔oda, 17 wrze郾ia 2014
Suflet czekoladowy

Szuka豉m jakiego fajnego deseru na nasz, 8 ju, rocznic 郵ubu. Przypomnia這 mi si, 瞠 kole瘸nka poleca豉 jaki czas temu ten czekoladowy suflet. Postanowi豉m si z nim zmierzy. Efekt? W pierwszej wersji, po 15 minutach pieczenia, wyr鏀 pi瘯nie, ale p瘯 na wierzchu. By do tego te ciut za bardzo przepieczony. W drugiej wersji skr鏂i豉m czas pieczenia o 2 minuty. Suflet wyszed mo瞠 nie tak spektakularnie wysoki jak poprzednio, ale r闚ny i bez p瘯ni璚ia. Do foremki nala豉m troch mniej masy ni poprzednio i ca這嗆 czeka豉 oko這 30 minut, zanim uda這 mi si j w這篡 do piekarnika, co na pewno te mia這 jaki wp造w, bo suflety to kapry郾e desery. W 鈔odku by za to idealny: delikatna, rozp造waj帷a si w ustach pianka. Smakowo obie wersje pyszne. Mo瞠 za trzecim razem uda si jeszcze lepiej? :)
Suflety maj to do siebie, 瞠 po kilku minutach naturalnie opadaj. Na poni窺zym zdj璚iu mo瞠cie zaobserwowa ten efekt: r騜nica mi璠zy fotkami to jakie 3-4 minuty.



Sk豉dniki (3-4 suflety):
  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 90 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2,5 造磬i cukru
  • 3 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 造磬a rumu lub ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Ramekiny (pojemno嗆 ok. 180 ml ka盥y) wysmarowa w 鈔odku dok豉dnie mas貫m (po same g鏎ne brzegi). Wysypa je drobnym lub granulowanym cukrem. Nadmiar cukru strzepa. Od這篡.

W garnku zagotowa krem闚k z cukrem i rumem. Zdj望 z ognia, doda od razu po豉man na kawa趾i czekolad. Odstawi na 2 minuty. Po tym czasie wymiesza 造磬, do otrzymania g豉dkiego sosu czekoladowego (czekolada powinna si ca趾owicie roztopi). Wystudzi do letniej temperatury. Doda 鄴速ka i wymiesza do po陰czenia r霩g kuchenn. Bia趾a ubi ze szczypt soli do otrzymania prawie sztywnej konsystencji (powinny uformowa mi瘯kie wierzcho趾i -'soft peaks' czyli po podniesieniu ubijaczek miksera do g鏎y powinny tworzy opadaj帷e mi瘯kie wierzcho趾i. 1/3 ubitych bia貫k wmiesza do sosu czekoladowego, by go rozrzedzi. Nast瘼nie doda do niego reszt bia貫k i delikatnie wymiesza szpatu趾, by po陰czy造 si z mas (nie miesza zbyt d逝go, by nie zniszczy p璚herzyk闚 powietrza, dzi瘯i kt鏎ym suflet ro郾ie). Przygotowan mas sufletow przela do ramekin闚, nape軟iaj帷 je ca趾owicie (2-3 mm od g鏎nej kraw璠zi ramekina). W這篡 do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, po 30 sekundach obni篡 temperatur do 180 stopni. Piec oko這 13-16 minut (temperatura zale篡 do piekarnika). Gor帷e suflety wyj望 z piekarnika, opr鏀zy pudrem i natychmiast podawa (po kilku minutach suflety naturalnie opadaj). Smacznego :)






I m鎩 suflet po 15 minutach: du穎 lepiej wyro郾i皻y, ale p瘯ni皻y i lekko przesuszony:


wtorek, 16 wrze郾ia 2014
Sernik tiramisu

Jedno z ciast, kt鏎e upiek豉m na urodziny mojej c鏎ki. Zebra這 bardzo pozytywne recenzje, z czego si nie dziwi, bo jest naprawd pyszne. Idealne po陰czenie sernika i tiramisu. Je郵i lubisz oba te ciasta - zakochasz si w tym wypieku. Przepis znalaz豉m u Viridianki, a ona posi趾owa豉 si przepisem Asi z Kwestii Smaku. Sernik ten jest do嗆 pracoch這nny, ale z ca陰 pewno軼i warto si troch pom璚zy. Nietypowy spos鏏 pieczenia: najpierw chwil w wy窺zej temperaturze, potem 1,5 h w zaledwie 120 stopniach sprawia, 瞠 sernik nie opada, jest stabilny i r闚ny. Dodatek mascarpone i krem闚ki do zwyk貫go twarogu nadaje mu aksamitnej konsystencji. Jest cudownie kremowy, wilgotny i lekki. Przez wszystkie warstwy przebija si smak kawowego likieru, kt鏎y sprawia, 瞠 ca這嗆 jest sp鎩na i idealnie si ze sob komponuje. Ogromnie polecam :)



Sk豉dniki: (tortownica o 鈔ednicy 23-25 cm):

Sp鏚:
  • 65g gorzkiej czekolady
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1 造磬a likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)
  • 65g mi瘯kiego mas豉
  • 50g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 40g m彗i
  • kilkana軼ie pod逝積ych biszkopt闚 (tzw. kocich j瞛yczk闚)

Do nas帷zenie biszkopt闚:

  • 1 p豉ska 造瞠czka 瞠latyny w proszku
  • 25ml wody
  • 1 造磬a kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1 造磬a likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)

Masa serowa:

  • 750g sera 鄉ietankowego na serniki zmielonego trzykrotnie
  • 250g sera mascarpone
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej (da豉m 4)
  • 5 jajek
  • p馧 szklanki 鄉ietanki kremowej 30% lub 36%
  • 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii
  • 2 造磬i likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)

Polewa:

  • 300g g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • 3 p豉skie 造磬i drobnego cukru
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 2 造磬i likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!

Sp鏚:

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej, lekko przestudzi. Kaw rozpu軼i w gor帷ym likierze Baileys, ostudzi. Mi瘯kie mas這 uciera z cukrem przez oko這 7 minut, a b璠zie puszyste. W innej miseczce ubija jajko przez 7 minut. Na zmniejszonych obrotach miksera po陰czy utarte mas這 z ostudzon czekolad, nast瘼nie z przesian m彗, a na koniec z ubitym jajkiem oraz rozpuszczon kaw. G豉dk mas prze這篡 do przygotowanej formy, wysmarowanej mas貫m, wyr闚na powierzchni i u這篡 biszkopty, wciskaj帷 je do po這wy w mas.



Wstawi do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez ok. 8 minut. Po wyj璚iu z piekarnika odczeka, aby sp鏚 zastyg.

Nas帷zenie biszkopt闚:

疾latyn zala 1 造磬 ch這dnej wody i odstawi na 5 minut. W rondelku zagotowa 25 ml wody i rozpu軼i w niej kaw, zdj望 z ognia, doda 瞠latyn i miesza, a 瞠latyna ca趾owicie si rozpu軼i. Wymiesza z likierem, ostudzi i odczeka oko這 15 minut, a troszk zg瘰tnieje. Przygotowan mieszank nas帷zy biszkopty (dzi瘯i 瞠latynie nie przemoczy ona ca造ch biszkopt闚, stworzy tylko zewn皻rzn pow這k).

Masa serowa:

Twar鏬 uciera przez 3-4 minuty z serem mascarpone i m彗, a masa b璠zie g豉dka. Stopniowo dodawa cukier, ca造 czas miksuj帷 na ma造ch obrotach miksera. Wbija kolejno po jednym jajku, miksuj帷 po ka盥ym dodaniu przez oko這 30 sekund. Na koniec zmiksowa z krem闚k, ekstraktem z wanilii i likierem Baileys. Mas delikatnie wyla na sp鏚 (b璠zie bardzo p造nna), wyr闚na powierzchni. Piec przez 10-15 minut w temperaturze 175 stopni, a nast瘼nie zmniejszy temperatur do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut, do czasu a masa serowa si zetnie (鈔odek mo瞠 pozosta nieco lu幡iejszy).

Polewa:

妃ietan 18% wymiesza z cukrem. Kaw rozpu軼i w gor帷ym likierze Baileys i ostudzi. Pozostawi oko這 2 造瞠czki kawy do zrobienia wzork闚, reszt wymiesza ze 鄉ietan. Sernik wyj望 z piekarnika i rozprowadzi na nim 鄉ietan r闚n warstw, na這篡 造瞠czk od這穎n kaw i rozsmarowa j na powierzchni 鄉ietany tworz帷 fantazyjny wz鏎.



Wstawi z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie gotowy sernik wyj望 z piekarnika, ostudzi. Gdy b璠zie ca趾owicie zimny, prze這篡 do lod闚ki, najlepiej na ca陰 noc. Smacznego :)


pi徠ek, 12 wrze郾ia 2014
Makaron z kurkami w sosie 鄉ietanowym

Do pewnych smak闚 trzeba dojrze. Tak by這 u mnie z kurkami. Nigdy mnie do nich nie ci庵n窸o, nigdy ich sama nie przyrz康za豉m. Na s造nne jajecznice na kurkach patrza豉m oboj皻nie, nie wierz帷 w ich ob喚dny pono smak. Tak by這 do czasu, gdy po raz pierwszy spr鏏owa豉m kurek u mojej te軼iowej. Zasmakowa造. Postanowi豉m przyrz康zi je sama. Z makaronem, bo tego nie mo積a zepsu. I faktycznie, nie zepsu豉m. Powiem wi璚ej, wyszed mi z tego naprawd smaczny obiad :) Gor帷o polecam :)



Sk豉dniki:
  • 300 g kurek
  • cebula
  • 2 造磬i mas豉
  • p馧 p璚zka natki pietruszki
  • 200-250 ml 鄉ietany krem闚ki
  • s鏊, pieprz
  • makaron

Wykonanie:

Kurki dok豉dnie oczy軼i (ja wybra豉m spos鏏 znaleziony w internecie: zasypa豉m je sol i pola豉m wrz徠kiem - piach i inne zanieczyszczenia opad造 na dno). Wi瘯sze grzyby przekroi na p馧. Cebul posieka. Podsma篡 j na ma郵e. Nast瘼nie doda kurki. Sma篡 razem kilka minut, a kurki puszcz sok. Doda krem闚k i posiekan natk pietruszki. Doprawi do smaku sol i pieprzem. Wymiesza i dusi razem ok. 5 minut, a sos zg瘰tnieje. Gor帷y sos wymiesza z makaronem ugotowanym al dente. Na talerzu posypa dodatkowo natk pietruszki. Smacznego :)


czwartek, 11 wrze郾ia 2014
好iadaniowa owsianka z karmelizowanymi jab趾ami

Nie macie pomys逝 na szybkie i smaczne 郾iadanie? Dzisiejsza owsianka b璠zie na pewno dobr propozycj. My郵, 瞠 ch皻nie si璕n po ni zar闚no dzieci spiesz帷e si do szko造, jak i ich rodzice. Jest po篡wna, zdrowa, rozgrzewaj帷a i smakuje naprawd dobrze. Nietypowe jest to, 瞠 zamiast mleka u篡wa si tu...soku jab趾owego. Pomys taki znalaz豉m na blogu Wied幟owe gotowanie. Ja zamieni豉m suszone owoce na 鈍ie瞠, karmelizowane jab趾a i doda豉m troch cynamonu. Poezja.



Sk豉dniki (1 niedu瘸 porcja):
  • 4-5 造瞠k p豉tk闚 owsianych
  • szklanka soku jab趾owego
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • du瞠 jab趾o
  • 2 造磬i cukru
  • 2 造磬i mas豉
  • 造磬a miodu + ew. 1-2 造瞠czki do dos這dzenia owsianki
  • gar嗆 rodzynek

Wykonanie:

P豉tki owsiane zala sokiem jab趾owym. Gotowa przez 5-10 minut, co jaki czas mieszaj帷, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W po這wie gotowania doda rodzynki, cynamon i ewentualnie mi鏚.

Jab趾o obra, usun望 z niego gniazdo nasienne i pokroi je w kostk. Na rozgrzan patelni wsypa cukier. Poczeka, a si rozpu軼i i nabierze lekko br您owego koloru. Doda mas這 i jab趾a. Wymiesza. Nast瘼nie doda mi鏚. Ca這嗆 sma篡 na ma造m ogniu przez 4-5 minut. Gotowe jab趾a wy這篡 na owsiank. Najlepsze jeszcze ciep貫. Smacznego :)




wtorek, 09 wrze郾ia 2014
Serowe usteczka z jab趾ami

Ciastka, kt鏎e przygotowuje si w przys這wiowe 15 minut. Zachwycaj smakiem i oryginalnym wygl康em. Mi璚iutkie ciasto, s這dko-kwa郾e jab趾a, aromatyczny cynamon. Idealne do popo逝dniowej kawy. Najlepsze jeszcze lekko ciep貫, opr鏀zone cukrem pudrem, cho na drugi dzie r闚nie dobrze smakuj.

Przepis na nie znalaz豉m u Kasi. Od siebie doda豉m tylko odrobin cynamonu, bo nie wyobra瘸m sobie jab貫k bez tej aromatycznej przyprawy. Z po這wy porcji uzyska豉m 20 ciasteczek.



Sk豉dniki:
  • 250 g m彗i pszennej
  • 250 g bia貫go sera (zmielonego lub z wiaderka)
  • 250 g mi瘯kiego mas豉
  • 2 造磬i cukru pudru
  • ok. 5 jab貫k 鈔edniej wielko軼i
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Z sera, m彗i, cukru pudru oraz mas豉 zagnie嗆 elastyczne ciasto, a nast瘼nie rozwa趾owa je tak jak na pierogi. Za pomoc szklanki wycina z niego ko豉. Jab趾a obra, wyci望 z nich gniazda nasienne i pokroi w 鏀emki. Ka盥y kawa貫k jab趾a u這篡 na brzegu ko豉 z ciasta i opr鏀zy cynamonem.



Nast瘼nie przykry je drug po這w ko豉. Sklei po bokach. U這篡 na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia i piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasteczka opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 104