| < Czerwiec 2016 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
czwartek, 30 czerwca 2016
Pieczony dorsz z truskawkow sals

Po陰czenie ryby z owocami zawsze mnie intrygowa這. Mia豉m okazj je嗆 ju 郵edzie z brzoskwiniami, 簑rawina te bywa豉 z nimi cz瘰to w parze. Tym razem pad這 jednak na truskawki, a mianowicie na wytrawn sals z ich udzia貫m. Pierwszy raz chyba mia豉m okazj je嗆 te owoce z pieprzem i sosem sojowym i powiem Wam, 瞠 to po陰czenie jest godne uwagi. Salsa by豉 dodatkiem do smacznego dorsza, pieczonego wg przepisu znalezionego tutaj. Ryba wysz豉 bardzo delikatna, cho ciut za ma這 wyrazista. Jest to jednak tylko moje zdanie - m捫 si zajada i prosi o dok豉dk.

Pomys na sals pochodzi z tego bloga. Troszk zmieni豉m go pod siebie.

dorsz z sals truskawkow

Sk豉dniki:

  • 4 pol璠wiczki z dorsza
  • ok. 2 cm 鈍ie瞠go imbiru
  • 2 造磬i miodu
  • 4 造磬i sosu sojowego
  • 2 造磬i oleju

Salsa truskawkowa:

  • 250g truskawek
  • 1/4 ma貫j czerwonej papryki
  • 造磬a miodu
  • 造磬a octu balsamicznego
  • 造磬a sosu sojowego
  • 鈍ie穎 zmielony pieprz

Wykonanie:

Pol璠wiczki op逝ka i osuszy. Drobno posiekany imbir wymiesza z miodem, sosem sojowym i olejem. Do tak przygotowanej marynaty w這篡 ryb. Odstawi na kwadrans. W mi璠zyczasie przygotowa sals. Truskawki oraz papryk pokroi w kostk. Wymiesza z miodem, sosem sojowym i octem balsamicznym. Doprawi 鈍ie穎 zmielonym pieprzem. Odstawi, by smaki dobrze si ze sob po陰czy造. Ryb wyj望 z marynaty, prze這篡 do naczynia 瘸roodpornego. Piec ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawa z truskawkow sals. Smacznego :)

pieczony dorsz z truskawkami

pol璠wiczki z dorsza

Truskawkowe szale雟two 2016

鈔oda, 29 czerwca 2016
Baba ghanoush

Przepis na t bliskowschodni past znalaz豉m na blogu Sto kolor闚 kuchni. G堯wnymi jej sk豉dnikami s bak豉瘸n oraz tahini. Ca這嗆 podkr璚a si dodatkowo czosnkiem, sokiem z cytryny i kuminem. Baba ghanoush smakowa豉 mi mniej ni hummus, my郵 jednak, 瞠 b璠 czasami do niej wraca. Mo瞠 i Wam przypadnie ona do gustu? :)

baba ghanoush

Sk豉dniki:

  • 1 bak豉瘸n
  • 3-4 造磬i pasty tahini
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • 2 造磬i soku z cytryny lub limonki
  • szczypta mielonego kuminu
  • s鏊
  • do podania: natka pietruszki lub kolendra, oliwa, ziarna granatu, s這dka papryka

Wykonanie:

Bak豉瘸na ponak逝wa widelcem, owin望 w foli aluminiow i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez oko這 15-20 minut. Wyj望 z piekarnika. Przestudzonego bak豉瘸na rozkroi i 造瞠czk wyj望 mi瘯ki mi捫sz. Doda do niego przeci郾i皻y przez prask czosnek, past tahini, sok z cytryny oraz kumin. Ca這嗆 zmiksowa na past. Doprawi do smaku sol. Prze這篡 do miseczki, pola oliw i posypa s這dk papryk, posiekan natk lub ziarnami granatu. Smacznego :)

pasta z bak豉瘸na

Kuchnia arabska przepisy

wtorek, 28 czerwca 2016
Makaron z pesto, szparagami i suszonymi pomidorami

Przepyszny, letni obiad - makaron pachn帷y domowym pesto, z dodatkiem pieczonych, zielonych szparag闚 i ulubionych suszonych pomidor闚. Posypany hojnie parmezanem. Idealny i poprawiaj帷y humor. Bardzo Wam polecam.

Przepis zaczerpni皻y z tej strony.

makaron ze szparagami, pesto i suszonymi pomidorami

Sk豉dniki:

  • 250 g makaronu - u mnie penne
  • 3-4 造磬i domowego pesto
  • kilkana軼ie zielonych szparag闚
  • gar嗆 suszonych pomidor闚
  • s鏊, pieprz
  • 造磬a oliwy
  • starty parmezan

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Pokroi na 3-4 cm kawa趾i. Opr鏀zy je sol, pieprzem i skropi oliw. Wymiesza. W這篡 do naczynia 瘸roodpornego i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Makaron ugotowa al dente. Gor帷y wymiesza z pesto, upieczonymi szparagami i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Posypa startym parmezanem. Smacznego :)

makaron pesto szparagi


poniedzia貫k, 27 czerwca 2016
Domowe pesto z bazylii

Dosta豉m ostatnio pi瘯n, du膨 bazyli od te軼iowej. W豉軼iwie od razu wiedzia豉m na co j spo篡tkuj. Domowe pesto ju od dawna czeka這 w kolejce do wypr鏏owania. Skorzysta豉m z tego przepisu. Zamieni豉m jedynie orzechy piniowe na w這skie, a oliw z oliwek na olej rzepakowy z dodatkiem oleju arachidowego. Wysz這 przepysznie. 安ietnie pasowa這 do makaronu, ale smakowa這 mi r闚nie na kanapce czy wyjadane po prostu 造瞠czk ze s這ika. Du穎, du穎 lepsze ni wszystkie sklepowe wersje jakie do tej pory wypr鏏owywa豉m. B璠zie go軼i u mnie zdecydowanie cz窷ciej.

domowe pesto z bazylii

Sk豉dniki:

  • 4 szklanki 鈍ie篡ch li軼i bazylii
  • 1/3 szklanki orzech闚 piniowych (zamieni豉m na orzechy w這skie)
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • ok. p馧 szklanki oliwy z oliwek (u mnie olej rzepakowy z dodatkiem oleju arachidowego)
  • p馧 szklanki startego parmezanu
  • 1/2-3/4 造瞠czki soli

Wykonanie:

Li軼ie bazylii utrze z sol, przeci郾i皻ym czosnkiem, parmezanem i orzechami. Mo積a do tego wykorzysta mo寮zierz, kt鏎y jest bardziej polecany przy produkcji pesto, lub tak jak ja, pos逝篡 si blenderem. Gdy ca這嗆 b璠zie mia豉 konsystencj pasty, dolewa strumieniem oliw, do uzyskania preferowanej konsystencji. Doprawi do smaku sol. Przechowywa w zamkni皻ym s這iku w lod闚ce. Smacznego :)

pesto bazyliowe

domowe pesto

pi徠ek, 24 czerwca 2016
Hummus ze szparagami

Pyszna, wiosenna wariacja na temat klasycznego hummusu. Z dodatkiem moich ukochanych zielonych szparag闚. Warto wypr鏏owa :)

Przepis znaleziony u Panny Malwinny.

hummus ze szparagami

Sk豉dniki:

  • 220 g ugotowanej ciecierzycy (mo瞠 by te ciecierzyca z puszki)
  • p馧 p璚zka zielonych szparag闚
  • 3-4 造磬i pasty tahini
  • 3-4 造磬i soku z cytryny (lub wi璚ej, do smaku)
  • z帳ek czosnku
  • s鏊
  • odrobina lodowatej wody

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Wrzuci je na kilka minut do osolonego i lekko os這dzonego wrz徠ku. Ugotowane, wy這wi 造磬 cedzakow i przela zimn wod. Umie軼i je w blenderze razem z ugotowan ciecierzyc, tahini oraz przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem. Doda sok z cytryny oraz s鏊. Zmiksowa na g豉dk mas. Dolewa do niej powoli lodowatej wody, ca造 czas miksuj帷, a wszystko dok豉dnie si po陰czy. Gotowy hummus przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)

Kuchnia arabska przepisy

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 174