| < Wrzesie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 08 wrze郾ia 2017
Ciasto ze 郵iwkami i kasz mann

To maksymalnie owocowe ciasto kusi這 mnie od dawna, ale obawia豉m si, co z niego wyjdzie. Nie potrafi豉m jako wyobrazi sobie smaku wypieku, kt鏎ego g堯wnymi sk豉dnikami s 郵iwki i kasza manna. Ba豉m si, 瞠 b璠zie zbyt rzadkie, nijakie, niesmaczne. Okaza這 si jednak, 瞠 to ciasto jest ca趾iem smaczne. Mocno owocowe - moje 郵iwki by造 鈔ednio dojrza貫, przez co wysz這 nieco zbyt kwa郾e, ale nie przeszkadza這 mi to za bardzo. Je郵i kto chce, mo瞠 doda odrobin wi璚ej cukru - kwestia gustu. Konsystencja by豉 jak najbardziej udana - nic si nie rozwala這, ciasto spokojnie wytrzymywa這 d逝窺zy czas poza lod闚k. Je郵i lubicie wypieki ze 郵iwkami w roli g堯wnej, koniecznie si sku軼ie :)

Przepis zaczerpn窸am st康.

ciasto z kasz mann i 郵iwkami

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach31x24):

Sp鏚:

  • 300 g herbatnik闚
  • 200 g mas豉

Masa 郵iwkowa:

  • 1,5 kg 郵iwek
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 造瞠czki cynamonu

Kruszonka:

  • szklanka m彗i
  • szklanka cukru
  • 60 g mas豉

Wykonanie:

Sp鏚:

Herbatniki zmieli na py. Doda ciep貫, stopione mas這. Wymiesza. Gotow mas ciasteczkow roz這篡 na spodzie blaszki, wy這穎nej papierem do pieczenia. Wyr闚na. Sch這dzi w lod闚ce.

Masa 郵iwkowa:

奸iwki wypestkowa i umie軼i w garnku. Zala wod, doda cukier i cynamon. Gotowa na 鈔ednim ogniu, co jaki czas mieszaj帷, aby 郵iwki si nie przypali造. Kiedy owoce b璠 ju rozgotowane, doda serek waniliowy. Ca這嗆 wymiesza, a nast瘼nie powoli wsypywa kasz, energicznie mieszaj帷, aby nie powsta造 grudki. Ca這嗆 gotowa przez kilka minut do zg瘰tnienia.Mas 郵iwkow wyla na sch這dzony sp鏚.

Wszystkie sk豉dniki kruszonki dok豉dnie wyrobi palcami. Kruszonk posypa wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut. Smacznego :)

wtorek, 05 wrze郾ia 2017
Sa豉tka z quinoa, pesto, pomidorami i fet

Mam dzi dla Was przepis na rewelacyjn sa豉tk z komos ry穎w w roli g堯wnej. Quinoa sama w sobie mnie nie zachwyca - jest smaczna, ale du穎 bardziej wol od niej nasz rodzimy p璚zak czy kasz gryczan. Jednak w po陰czeniu z aromatycznym pesto, 鈍ie篡mi i suszonymi pomidorami oraz serem feta stworzy豉 ona mega dobry zestaw. Zajada豉m si ni ja, zajada m鎩 m捫. Zdrowa, syc帷a i pyszna sa豉tka, kt鏎a b璠zie 鈍ietnym posi趾iem w pracy lub szkole, albo niecodzienn kolacj lub lekkim obiadem w domu. Bardzo Wam polecam :)

Inspiracja:Jemy w domu.

sa豉tka z quinoa, fet i pesto

Sk豉dniki:

  • p馧 szklanki suchej komosy ry穎wej (quinoa)
  • p馧 cebuli
  • pomidorki koktajlowe (u mnie 鄴速e i czerwone) - ok. 10 sztuk
  • kilka suszonych pomidor闚
  • 2-3 造磬i pesto z bazylii
  • kawa貫k sera feta
  • gar嗆 鈍ie瞠j rukoli

Wykonanie:

Komos ugotowa zgodnie z instrukcj na opakowaniu. Wystudzi. Wymiesza z pesto. Doda przekrojone na p馧 pomidory koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i pokrojon w pi鏎ka cebul. Dorzuci pokruszon fet i 鈍ie膨 rukol. Wszystko delikatnie wymiesza. Smacznego :)

sa豉tka z komosy ry穎wej

Warzywa psiankowate 2017

pi徠ek, 01 wrze郾ia 2017
Kolorowe ciasto ze 郵iwkami

Wrzesie witam plackiem ze 郵iwkami. Banalnie prostym w wykonaniu - nie ma w nim nic skomplikowanego. Trzy r騜ne warstwy nadaj mu ciekawego wygl康u. ζdnie wygl康a na stole i naprawd nie幢e smakuje. Idealnie pasuje do popo逝dniowej herbaty.

Przepis od Edysi.

kolorowe ciasto ze 郵iwkami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔 22-24 cm):

  • 125 g mi瘯kiego mas豉
  • szklanka cukru pudru
  • 6 造瞠k oleju
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu o smaku wi郾iowym
  • czubata 造磬a ciemnego kakao
  • 400 g 郵iwek w璕ierek

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 zmiksowa z cukrem pudrem na g豉dk, puszyst mas. Dodawa na przemian po jednym 鄴速ku oraz 造盧e oleju. Ca造 czas miksuj帷, dosypywa partiami przesian m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia. Na koniec do gotowej masy wmiesza delikatnie za pomoc 造磬i ubit na sztywno pian z bia貫k. Ciasto podzieli na trzy r闚ne cz窷ci. Do jednej z nich doda proszek budyniowy, do drugiej kakao, a trzeci zostawi bez dodatk闚. Do nat逝szczonej tortownicy wy這篡 kolejno: ciasto bia貫, ciasto r騜owe i ciemne. Na wierzchu u這篡 przekrojone na p馧 郵iwki (sk鏎k do do逝). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Gotowe ciasto mo積a polukrowa lub posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

ciasto ze 郵iwkami

鈔oda, 30 sierpnia 2017
Gdzie warto zje嗆 w Gda雟ku?

W po這wie lipca po raz kolejny odwiedzili鄉y pi瘯ny Gda雟k. To miasto ma w sobie co magicznego - za ka盥ym razem tak samo nas urzeka. Atmosfera w nim panuj帷a jest nie do opisania. Poprzednim razem nie mieli鄉y dobrych wspomnie je郵i chodzi o kulinarn stron Gda雟ka. Trafiali鄉y kiepsko: 鈔ednie lody, przypalona i niesmaczna pizza, kiepskie 郾iadania. Tym razem przed wyjazdem poprosi豉m o pomoc i polecenie sprawdzonych miejsc闚ek Majank, kt鏎a mieszka tam na co dzie. Jej wskazania okaza造 si bardzo trafione. Mam nadziej, 瞠 nie obrazi si, je郵i polec je i Wam. Naprawd warto zajrze do tych miejsc. Nie zawiedziecie si :)

Ristorante "I Pazzi"

Przepyszne, prawdziwe w這skie pizze. Smakowa造 nam bardzo. Idealne ciasto - nie za grube i nie za cienkie, 鈍ietne sosy i 鈍ie瞠 dodatki. Mi豉 obs逝ga i klimatyczny lokal. Czu豉m si tam 鈍ietnie. Bardzo polecam :)

pizza i pazzi

Ristorante "I Pazzi", Garncarska 4/6, Gda雟k

Surfburger

To miejsce poleca造 mi a trzy osoby. Ka盥 z nich pyta豉m o najlepsze burgery w Gda雟ku i wszyscy wskazywali mi ten w豉郾ie lokal. Nie wiem jak smakuj burgery w innych gda雟kich restauracjach, ale te by造 rewelacyjne. Skusi豉m si na S這dkiego G鏎ala (180 gram闚 wo這winy, ser oscypek, mix sa豉t, czerwona cebula, bor闚ka, sos barbecue, bu趾a graham/pszenna/ma郵ana) i by to bardzo dobry wyb鏎. Ca這嗆 鈍ietnie si ze sob komponowa豉. Do tego mega dobre frytki i pyszna truskawkowa lemoniada. Je郵i lubicie takie klimaty, wybierzcie si na Garncarsk.

Zdj璚ie nie oddaje prawdziwego wygl康u, wybaczcie. Byli鄉y tak g這dni, 瞠 nie my郵eli鄉y o pstrykaniu fotek :)

surfburger gda雟k

Surfburger, ul.Garncarska 30, Gda雟k

Paulo Gelateria 

W ka盥ym odwiedzanym mie軼ie zawsze staramy si znale潭 najlepsze lody. Te serwowane w Paulo Gelateria skrad造 nasze serca. Ciekawe, wyraziste smaki - my skusili鄉y si m.in. na wanili z palonym mas貫m, czekolad madagaskar czy ananasa z groszkiem. Nie przes這dzone, idealnie wywa穎ne. Bardzo, bardzo dobre. Jedyny minus to cena i wielko嗆 porcji - zdecydowanie nie id one w parze ;)

paulo gelateria

Paulo Gelateria , Podwale Staromiejskie 96/97, Gda雟k


Pr鏏owali鄉y r闚nie lod闚 w kultowej lodziarni Znane Smaki. Klimat ca趾iem inny od Paulo Gelateria. Kilka podstawowych smak闚, w naprawd zach璚aj帷ej cenie. Przypomina造 mi lody, kt鏎e pami皻am z dzieci雟twa. Kwa郾a malina i s這dki karmel - naprawd smaczne. Zdj璚ia brak, zbyt szybko znikn窸y.


Nie mog pomin望 r闚nie przepysznych jagodzianek z cukierni W-Z na ulicy S這downik闚. Trafili鄉y tam ca趾iem przez przypadek, ale zakupione tam jagodzianki i kruche ciastka by造 po prostu bajeczne.


Czego natomiast nie polecam? Przereklamowanych wg mnie gofr闚 b帳elkowych. Skusili鄉y si na nie po przeja盥盧e na Amber Sky. Do嗆 drogie (19 z), szybko rozpadaj帷e si z powodu namakania od lod闚, s這dkie - nie podbi造 naszego podniebienia. Du穎 lepiej wygl康aj ni smakuj, je郵i mam by szczera.

gofry b帳elkowe

Poni瞠j kilka niekulinarnych uj耩 z Gda雟ka. Ju t瘰kni za tym pi瘯nym miastem.

pi徠ek, 18 sierpnia 2017
Sernik z malinami, bor闚kami i p豉tkami migda堯w

Przepyszny sernik, utrzymany w letnim klimacie, kt鏎y znikn掖 ze sto逝 w oka mgnieniu, zbieraj帷 po drodze same pochwa造. Lekki, aromatyczny, zwie鎍zony 鈍ie篡mi malinami, bor闚kami i p豉tkami migda這wymi. Nie mo積a przej嗆 obok niego oboj皻nie. Zapewniam Was :)

Przepis od Dorotus.

sernik z malinami i bor闚kami

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach(30x23 cm):

Sp鏚:

  • 150 g m彗i pszennej
  • 2 造磬i cukru
  • 100 g zimnego mas豉
  • 1 鄴速ko
  • 1 造磬a zimnej wody

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 5 du篡ch jajek
  • 200 g cukru
  • 2 造瞠czki ekstraktu z migda堯w
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 250 g malin
  • du瘸 gar嗆 bor闚ek
  • 3/4 szklanki p豉tk闚 migda堯w
  • Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

Sp鏚:

M彗 posieka z zimnym mas貫m i cukrem. Doda 鄴速ko i zimn wod. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto. Uformowa z niego kul, owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez 30 minut.Sch這dzone ciasto rozwa趾owa, wylepi nim dno formy, wy這穎nej wcze郾iej papierem od pieczenia. Ponak逝wa widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez oko這 15-20 minut (do momentu zez這cenia si ciasta). Wyj望 z piekarnika, lekko przestudzi.

Masa serowa:

Jajka roztrzepa w misce widelcem. Doda do nich cukier i wymiesza. W misie miksera umie軼i twar鏬, krem闚k, roztrzepane jajka z cukrem, ekstrakt z migda堯w oraz obie przesiane m彗i. Wszystkie sk豉dniki kr鏒ko zmiksowa, tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. Gotow mas wyla na podpieczony sp鏚. Na wierzchu masy serowej pouk豉da maliny i bor闚ki. Posypa p豉tkami migda堯w.Piec w temperaturze 150 stopni przez ok. 1 godzin i 15 minut (lub d逝瞠j, do momentu a 鈔odek sernika b璠zie 軼i皻y i spr篹ysty). Wystudzi w lekko uchylonym piekarniku.
Sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez noc. Smacznego :)

sernik maliny bor闚ki migda造

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 196