Zak豉dki:
Spis tre軼i
Dzieciom
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
Przepisy specjalne
X UWAGA X
Tagi
Nasze e-Ksi捫ki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
鈔oda, 04 marca 2015
Koktajl pomara鎍zowo-grejpfrutowy

Smaczny, zdrowy i pe貫n witamin koktajl, na kt鏎y przepis znalaz豉m na blogu Picante-jalapeno. Potrzebne s tylko trzy sk豉dniki, wolne 5 minut oraz sprawny blender (ja niestety tej ostatniej rzeczy z listy ju nie posiadam - zepsu豉m blender przygotowuj帷 w豉郾ie ten nap鎩 ;/). Koktajl jest raczej kwa郾y, wi璚 je郵i chcecie, mo瞠cie dla os這dy doda odrobin miodu. Warto wypr鏏owa.

koktajl pomara鎍zowy

Sk豉dniki:

  • 2 pomara鎍ze
  • 1 grejpfrut
  • 300ml jogurtu naturalnego
  • ew. mi鏚

Wykonanie:

Pomara鎍ze i grejpfruta obra ze sk鏎ki. Podzieli na cz御tki i w miar mo磧iwo嗆 pozby si bia造ch b這n. Zmiksowa je na g豉dko za pomoc blendera. Doda jogurt naturalny i ew. mi鏚 do smaku. Smacznego :)

wtorek, 03 marca 2015
Fasolka po breto雟ku

Jedno z moich ulubionych da. Cieszy zw豉szcza zim i jesieni - wtedy, kiedy jednogarnkowe, rozgrzewaj帷e potrawy s najbardziej potrzebne. Proste w przygotowaniu, tanie, syc帷e i bardzo, bardzo smaczne.

fasolka po breto雟ku

Sk豉dniki:

  • 400-500 g fasoli typu Ja
  • 3 p皻ka dobrej kie豚asy
  • 3-4 du瞠 cebule
  • 500-600 ml passaty pomidorowej lub 1,5-2 puszki krojonych pomidor闚
  • z帳ek czosnku
  • pieprz, s鏊, s這dka papryka, majeranek
  • li嗆 laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • szczypta cukru
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Fasol namoczy w zimnej wodzie i pozostawi na ca陰 noc. Na drugi dzie wod odla, dola wody 鈍ie瞠j oraz dorzuci listek laurowy i ziele angielskie. Gotowa do mi瘯ko軼i fasoli (wody powinno zosta ok. szklanki - w razie potrzeby uzupe軟ia jej ilo嗆). Kie豚as oraz cebule pokroi w p馧plasterki. Na patelni rozgrza olej. Zeszkli na nim cebul, a nast瘼nie doda do niej kie豚as. Sma篡 ca這嗆 przez kilka minut. Zawarto嗆 patelni prze這篡 do garnka z fasol. Doda passat pomidorow. Gotowa ca這嗆 10-15 minut. Doprawi do smaku rozgniecionym z帳kiem czosnku, sol, du膨 ilo軼i pieprzu, s這dk papryk, majerankiem oraz szczypt cukru. Podawa z pieczywem. Smacznego :)

fasolka po breto雟ku

pi徠ek, 27 lutego 2015
Szarlotka z budyniem

Cz瘰to widywa豉m na r騜nych blogach szarlotki, w kt鏎ych poza jab趾ami znajdowa si delikatny budy. Kusi這 by j wypr鏏owa, oj kusi這. Wykorzysta豉m przepis znaleziony u Dorotus. Wysz這 ca趾iem w porz康ku. Po陰czenie jab貫k i budyniu 鈍ietne - z pewno軼i do powt鏎zenia jeszcze niejeden raz. Ciasto piek豉m w kwadratowej formie 24x24 cm. Uwa瘸m, 瞠 na t wielko嗆 blaszki, ilo嗆 ciasta kruchego jest zbyt du瘸. Sp鏚 wyszed mi do嗆 gruby, a po這w ciasta przeznaczonego na kruszonk, w這篡豉m z powrotem do zamra瘸rki. Sugeruj wi璚, piec je w wi瘯szej formie lub przygotowa ciasto powiedzmy z 3/4 porcji. U篡豉m te mniejszej ilo軼i jab貫k i doda豉m od siebie cynamon.

szarlotka z budyniem

Sk豉dniki (blaszka 24x24 cm):

Ciasto:

  • 450 g m彗i pszennej
  • 250 g mas豉
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 鄴速ka
  • 2 造磬i g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • ew.1-2 造磬i zimnej wody

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jab貫k (da豉m 6 du篡ch jab貫k)
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 造磬i cukru
  • 750 ml mleka
  • kilka 造瞠k bu趾i tartej
  • 造瞠czka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Zimne mas這 pokroi w kostk, szybko zagnie嗆 z pozosta造mi sk豉dnikami ciasta. Podzieli na 2 cz窷ci (60% i 40%), ka盥 zawin望 w foli spo篡wcz. Jedn w這篡 do lod闚ki, drug na 2 godziny do zamra瘸rki. Przygotowan blaszk wy這篡 papierem do pieczenia. Ciasto z lod闚ki rozwa趾owa i wy這篡 nim dno formy. Ponak逝wa widelcem. Podpiec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160. Przestudzi, a nast瘼nie opr鏀zy sp鏚 bu趾 tart (b璠zie wch豉nia豉 wilgo z jab貫k). Jab趾a obra, pokroi w 鏀emki, wy這篡 na podpieczone ciasto. Opr鏀zy cynamonem. Budynie ugotowa wg przepisu na opakowaniu, wykorzystuj帷 750 ml mleka i 4 造磬i cukru. Gor帷y budy wyla na jab趾a. Na budy zetrze ciasto z zamra瘸rki. Piec oko這 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)


wtorek, 24 lutego 2015
Sa豉tka z jarmu簑 i pieczonych burak闚 z serem feta i orzechami

Moje pierwsze zetkni璚ie z jarmu瞠m, kt鏎y w ci庵u ostatnich miesi璚y sta si prawdziw blogow gwiazd. Wszystko razem fajnie si komponowa這: pieczone buraki podbi造 moje serce na dobre. Dodatek fety i orzech闚 by bardzo na miejscu, a ca這嗆 uzupe軟ia pyszny dressing.

sa豉tka z jarmu瞠m i burakami

Sk豉dniki:

  • 2-3 gar軼i 鈍ie瞠go jarmu簑
  • 1 du篡 burak
  • dwa du瞠 plastry sera feta
  • gar嗆 orzech闚 w這skich

Dressing:

  • 3-4 造磬i oleju rzepakowego
  • 1-2 造磬i octu balsamicznego
  • 造磬a miodu

Wykonanie:

Jarmu umy i ugotowa do mi瘯ko軼i w lekko osolonej wodzie (czas gotowania:kilka minut). Gotowy przep逝ka zimn wod. Odci望 twarde cz窷ci. Buraka umy i zawin望 w foli aluminiow. W這篡 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do momentu, a b璠zie mi瘯ki (czas zale積y od wielko軼i buraka; ja piek豉m troch ponad godzin). Ser feta pokroi w kostk, orzechy grubo posieka. Wszystkie elementy sa豉tki wymiesza ze sob. Ca這嗆 pola dressingiem, powsta造m przez zmieszanie wszystkich jego sk豉dnik闚. Smacznego :)

sa豉tka z jarmu瞠m i burakami

sa豉tka z jarmu瞠m i burakami

pi徠ek, 20 lutego 2015
Czekoladowe risotto z malinami

Mia豉m na nie ochot, od kiedy zobaczy豉m jak w jednym z program闚 telewizyjnych przygotowuje je Andrzej Polan. Zapisa豉m sobie wtedy przepis i czeka豉m na odpowiedni moment, by go wykorzysta. Danie wysz這 smaczne: bardzo kremowe, delikatne i mocno czekoladowe. Przygotowa豉m je z po這wy porcji i zamieni豉m wi郾ie na maliny. Danie szumnie nazwano risottem, ale to przecie nic innego jak troch bardziej podkr璚ony nasz poczciwy ry na mleku. Idealny jako deser lub drugie 郾iadanie. My郵, 瞠 posmakuje wielu z Was :)

Jest to moja propozycja w ramach "Czekoladowego Tygodnia" prowadzonego przez Atink.

czekoladowe risotto

Sk豉dniki (robi豉m z po這wy porcji):

  • 250 g ry簑 arborio
  • 200 g wi郾i mro穎nych (zamieni豉m na maliny)
  • 1 l mleka
  • 100 g mas豉 klarowanego
  • 2 op. cukru waniliowego (da豉m domowy cukier z wanili)
  • 100 g sera mascarpone
  • 100 g czekolady deserowej
  • kilka kostek bia貫j czekolady

Wykonanie:

Mas這 rozpu軼i na patelni, doda suchy ry i przesma篡 go przez 1-2 minuty. Mleko zagotowa z cukrem waniliowym. Gor帷e dodawa partiami do ry簑. Kiedy ry b璠zie ju mi瘯ki, doda serek mascarpone i start czekolad deserow. Na sam koniec doda mro穎ne maliny. Delikatnie wymiesza. Podawa najlepiej od razu (cho sch這dzone te smakuje dobrze). Przed podaniem posypa start bia陰 czekolad. Smacznego :)


czekoladowe risotto

czwartek, 19 lutego 2015
Lava Cake (Czekoladowa Lawa)

Z pozoru zwyk貫, czekoladowe ciastko. Nie powala wygl康em. Troch ratuj je maliny i odrobina cukru pudru. Gdy jednak zaczniemy je je嗆, okazuje si, 瞠 w 鈔odku czeka na nas niespodzianka. P造nna, gor帷a czekolada, kt鏎a rozlewa si nam na talerzu, wywo逝j帷 zaskoczenie i u鄉iech na twarzy. Co cudownego. Deser, kt鏎ego nie da si zapomnie. Bardzo smaczny: mocno czekoladowy, delikatny, z lekk nut cynamonu. Kawa貫k nieba na talerzu. Bardzo polecam :)

Przepis znalaz豉m na blogu Poezja Smaku. Jest to moja propozycja w ramach "Czekoladowego Tygodnia" prowadzonego przez Atink.

lava cake

Sk豉dniki (4 porcje):

  • 125 g gorzkiej czekolady (ok. 70% kakao)
  • 125 g mas豉 + odrobina do wysmarowania kokilek
  • 2 ca貫 jajka
  • 2 鄴速ka
  • 4 造磬i cukru
  • 2 造瞠czki m彗i
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • 4 kostki bia貫j czekolady (pomin窸am)
  • gorzkie kakao do wysypania ramekin闚

Wykonanie:

Cztery ramekiny wysmarowa dok豉dnie mas貫m i wysypa kakao (dok豉dnie rozprowadzi je po dnie oraz 軼iankach). Czekolad rozpu軼i razem z mas貫m w k徙ieli wodnej. Jajka i 鄴速ka ubija z cukrem przez 2-3 minuty. Do powsta貫j masy jajecznej wla p造nn czekolad (mo瞠 by lekko ciep豉). Miksowa do po陰czenia si sk豉dnik闚. Doda m彗 i cynamon. Kr鏒ko wymiesza. Gotow mas prze這篡 do przygotowanych wcze郾iej foremek. Wstawi je do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 9-10 minut (czas mo瞠 si zmieni w zale積o軼i od 鈔ednicy kokilek i w豉軼iwo軼i piekarnika). Wierzch powinien by wypieczony, ale 鈔odek wci捫 p造nny. Gor帷e ciastka wyj望 z piekarnika i odstawi na minut. Nast瘼nie no瞠m lekko oddzieli je od naczynia i delikatnie prze這篡 na talerz. Opr鏀zy cukrem pudrem lub kakao. Podawa od razu np. z sezonowymi owocami lub lodami. Smacznego :) 

lava cake

lava cake

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 116