Zak豉dki:
Spis tre軼i
Dzieciom
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
Przepisy specjalne
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 22 maja 2015
Kotlety ziemniaczano-szpinakowe z serem feta

Kiedy do tej pory zostawa造 mi ziemniaki z obiadu, na drugi dzie po prostu je odsma瘸豉m lub robi豉m z nich kopytka. Jaki czas temu jednak znalaz豉m przepis Liski na to przepyszne danie. Kotlety ziemniaczane znajduj si ju na moim blogu. Robi je od dawna z przepisu mojej mamy. W tej wersji jednak dodatkowo znajduje si w nich szpinak i ser feta. To naprawd 鈍ietne po陰czenie smak闚. Kotleciki te robi豉m ju kilkakrotnie i z pewno軼i niejeden raz jeszcze do nich wr鏂. Smakuj 鈍ietnie zar闚no na ciep這, jak i na zimno. Mocno polecam.

kotlety ziemniaczno-szpinakowe

Sk豉dniki:

  • 1 kg ugotowanych dzie wcze郾iej ziemniak闚
  • 250 g 鈍ie瞠go szpinaku
  • 2 jajka
  • 1 造磬a 鈍ie瞠go koperku
  • 150 g sera feta
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • pieprz, ew. s鏊
  • olej ro郵inny do sma瞠nia
  • bu趾a tarta lub m彗a do obtoczenia kotlet闚

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki dok豉dnie ut逝c. Szpinak przebra, wyp逝ka i zblanszowa. Nast瘼nie dobrze odcisn望 go na sitku (nie mo瞠 by zbyt mokry) i drobno posieka. Wszystkie sk豉dniki kotlet闚 wymiesza ze sob i sch這dzi przez oko這 godzin w lod闚ce (masa przed formowaniem powinna dobrze st篹e). Lekko zwil穎nymi d這闓i formowa niewielkie, p豉skie kotlety. Ka盥y z nich obtoczy w bu販e tartej lub m帷e. Sma篡 na niewielkim ogniu z obu stron na z這ty kolor. Smacznego :)

kotlety ziemniaczno-szpinakowe

Czas na szpinak!

鈔oda, 20 maja 2015
Rabarbarowy fool

Ca趾iem przyjemny pomys na wiosenny deser. ζtwy w wykonaniu, cho niestety podobnie jak Eton Mess, ma這 reprezentacyjny. Do嗆 s這dki, mimo obecno軼i rabarbaru - po zjedzeniu po這wy porcji mia豉m do嗆 i reszt zostawi豉m na p騧niej. Mocno syc帷y.

Przepis Nigelli Lawson (ja znalaz豉m go u Dorotus).

rabarbarowy fool1

Sk豉dniki (robi豉m z po這wy porcji):

  • 1 kg rabarbaru (preferowany o kolorze r騜owym)
  • 300 g cukru z wanili
  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%

Wykonanie:

Rabarbar umy, pokroi na mniejsze kawa趾i. Umie軼i w naczyniu 瘸roodpornym, wymiesza z cukrem z wanili, przykry pokrywk (lub foli aluminiow). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45-60 minut (do mi瘯ko軼i). Upieczony rabarbar natychmiast ods帷zy na sitku z soku. Sok przela do garnka i pogotowa, w celu zredukowania jego ilo軼i o po這w (powinni鄉y otrzyma g瘰ty, s這dki syrop z rabarbaru). Wystudzi go (poza lod闚k, bo m鏬豚y si skrystalizowa). Pozosta造 ods帷zony rabarbar zmiksowa blenderem na mus, sch這dzi. Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno. Powoli, stopniowo, dodawa do niej mus z rabarbaru oraz syrop. Ca這嗆 lekko wymiesza, do uzyskania efektu marmurka. Prze這篡 do puchark闚. Smacznego :)


rabarbarowy fool2

rabarbarowy fool3

Rabarbarowa rewolucja

poniedzia貫k, 18 maja 2015
Spanakopita

Kulinarn zabaw "Czas na szpinak 5" rozpoczynam daniem z kuchni greckiej. Spanakopita to rodzaj placka z ciasta filo. Nadzienie w g堯wnej mierze stanowi szpinak oraz ser feta. Przygotowuj帷 to danie po raz pierwszy mia豉m do czynienia z tym rodzajem ciasta. Musz przyzna, 瞠 nie zachwyci這 mnie ono tak bardzo jak uniwersalne ciasto francuskie. By這 bardzo chrupi帷e, do嗆 mocno si kruszy這 i smakowa這 ca趾iem w porz康ku, ale zabrak這 mi efektu "wow". Spr鏏uj jednak da mu jeszcze jedn szans i przygotowa je w wersji s這dkiej. Mo瞠 ona bardziej przypadnie mi do gustu? Sama spanakopita warta jest jednak wypr鏏owania. Przepis na ni znalaz豉m u Iwonki, zmieni豉m jednak troch proporcje.

spanakopita

Sk豉dniki (blaszka 20x30 cm):

  • 2 du瞠 p璚zki 鈍ie瞠go szpinaku
  • 300 g sera feta
  • ciasto filo (15 p豉t闚 dopasowanych do wielko軼i blaszki; ok. 300 g)
  • cebula
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • p璚zek natki pietruszki
  • 2-3 造磬i 鈍ie瞠go koperku
  • 2 jajka
  • p馧 szklanki oliwy z oliwek lub roztopionego mas豉
  • s鏊, pieprz, ga趾a muszkato這wa

Wykonanie:

Szpinak przebra i dok豉dnie wyp逝ka. Wrzuci do wrz徠ku na 2-3 minuty. Po tym czasie dok豉dnie odcisn望 go z nadmiaru wody i drobno pokroi. Doda do niego posiekan natk pietruszki, koperek oraz pokrojon drobno cebul. Dorzuci pokruszon fet, przeci郾i皻y przez prask czosnek oraz przyprawy. Wmiesza rozbe速ane jajka. Ca這嗆 dok豉dnie ze sob wymiesza. Przygotowan blaszk wysmarowa oliw lub roztopionym mas貫m. Wy這篡 j pi璚ioma arkuszami ciasta filo (p豉ty ciasta mog nachodzi na brzegi blaszki, a nawet z niej wychodzi). Ka盥y arkusz dok豉dnie posmarowa za pomoc p璠zelka oliw/mas貫m. Nieu篡wane arkusze ciasta przykry wilgotn 軼iereczk, aby nie wysch造. Na ciasto w blaszce wy這篡 po這w szpinakowego farszu. Przykry go kolejnymi pi璚ioma arkuszami ciasta, pami皻aj帷 o smarowaniu ka盥ego oliw/mas貫m. Wy這篡 reszt szpinaku, a na nim ostatnie, posmarowane oliw, p豉ty ciasta. Arkusze ciasta wystaj帷e po bokach blachy zawin望 na wierzch. Wierzch placka posmarowa oliw/mas貫m i spryska wod. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i piec okolo 1 h. Ciasto na wierzchu powinno by 豉dnie zrumienione. Najlepiej smakuje od razu po upieczeniu np. z dodatkiem sosu czosnkowego. Smacznego :)


spanakopita

spanakopita3

Czas na szpinak!

pi徠ek, 15 maja 2015
Jogurtowe placki z rabarbarem

Szukacie pomys逝 na pyszne, majowe 郾iadanie? Sku軼ie si na placki z rabarbarem :) Przygotowuje si je bardzo szybko, s smaczne, lekko kwa郾e i z pewno軼i pozwol Wam dobrze zacz望 dzie :)

Przepis od Dorotus.

placki z rabarbarem

Sk豉dniki:

  • 2 szklanki m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 3 造磬i drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 szklanka jogurtu greckiego (mo積a u篡 te g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany lub ma郵anki)
  • p馧 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • kilka 這dyg obranego i pokrojonego w grubsze plasterki rabarbaru
  • olej do sma瞠nia
  • cukier puder do posypania gotowych plack闚

Wykonanie:

W jednym naczyniu wymiesza sypkie produkty: m彗, proszek do pieczenia, sod oczyszczon, cynamon i cukier. W drugim - produkty p造nne: jogurt, mleko i rozbe速ane jajka. Zawarto嗆 obu naczy po陰czy ze sob (mo積a zmiksowa). Do gotowego ciasta doda pokrojony rabarbar. Wymiesza 造磬. Sma篡 na oleju z obu stron na z這ty kolor. Gotowe placki posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

Rabarbarowa rewolucja

wtorek, 12 maja 2015
Bananowe muffinki nadziewane nutell

Choremu dziecku ci篹ko jest odm闚i. Kiedy wi璚 moja c鏎ka, z zapaleniem ucha i na antybiotyku, poprosi豉 mnie o upieczenie "babeczek z czekolad w 鈔odku, tak jak ostatnio", zgodzi豉m si bez wahania. Mia豉m nadmiar banan闚, kt鏎e 鈍ietnie pasuj do nutelli, nie musia豉m wi璚 d逝go my郵e nad tym, jakie muffinki razem upieczemy. Wysz造 pyszne i bardzo szybko znikn窸y. Polecam :)

muffinki z bananami i nutell

Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki m彗i tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 90 g mas豉
  • 2 du瞠, mocno dojrza貫 banany
  • 1 du瞠 jajko
  • 1 szklanka mleka lub ma郵anki
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • nutella (po 造瞠czce na ka盥 babeczk)

Wykonanie:

W jednym naczyniu po陰czy ze sob sypkie sk豉dniki: m彗, cukier i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymiesza sk豉dniki mokre:mleko, jajko oraz roztopione i przestudzone mas這. Wymieszane suche sk豉dniki po陰czy z mokrymi. Doda rozgniecione banany. Wymiesza. Na dno ka盥ej papilotki k豉嗆 jedn 造磬 masy, a na ni czubat 造瞠czk nutelli. Ca這嗆 uzupe軟i ciastem do mniej wi璚ej 3/4 wysoko軼i papilotek (tak aby czekoladowy krem znajdowa si w 鈔odku). Muffinki wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 25-30 minut. Smacznego :)

muffinki z bananami i nutell

pi徠ek, 08 maja 2015
Wiosenny sernik z musem rabarbarowym

Od jakiego czasu w sklepach mo積a spotka ju rabarbar. Uwielbiam te kwa郾e 這dygi. Zar闚no on, jak i kalarepka, szpinak czy szparagi, s dla mnie symbolem wiosny. Czekam na nie z ut瘰knieniem co roku. Tegoroczny sezon rabarbarowy rozpoczynam przepysznym sernikiem, na kt鏎y przepis znalaz豉m na blogu Jedzenie na pocieszenie. Delikatny, nie za s這dki, zwie鎍zony pysznym, lekko kwa郾ym musem. Idealny do popo逝dniowej herbaty. Warto wypr鏏owa ten przepis. Mo瞠 skusicie si na weekend? Polecam :)

sernik z musem rabarbarowym

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach 31x26 cm):

Sp鏚:

  • 200g m彗i
  • 100g mas豉
  • 50g cukru
  • jajko
  • 1-2 造磬i zimnej wody

Masa serowa:

  • 1kg trzykrotnie zmielonego twarogu (da豉m twar鏬 z wiaderka)
  • 200g cukru
  • 5 jajek
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej/budyniu waniliowego

Mus rabarbarowy:

  • 700g rabarbaru
  • 100g cukru
  • 造磬a d瞠mu truskawkowego
  • 2 造磬i 瞠latyny + ok. 4 造瞠k wody
  • 500ml mocno sch這dzonej 鄉ietanki 30% lub 36% (u mnie 鄉ietana 36%)
  • ew. odrobina r騜owego barwnika

Wykonanie:

Sp鏚:

Sk豉dniki na kruchy sp鏚 szybko zagnie嗆. Gotowe ciasto uformowa w kul, owin望 je foli i w這篡 do lod闚ki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwa趾owa. Wylepi nim blaszk, wy這穎n wcze郾iej papierem do pieczenia. Sp鏚 ponak逝wa g瘰to widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut, a si zrumieni. Przestudzi.

Masa serowa:

Twar鏬 kr鏒ko zmiksowa z cukrem. Wbija po jednym jajku, dalej miksuj帷. Na koniec doda m彗. Gotow mas wyla na podpieczony sp鏚. Piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 15 minut, po czym zmniejszy temperatur do 120 stopni i piec kolejne 30-40 minut. Wystudzi.

Mus rabarbarowy:

Rabarbar umy i pokroi na ma貫 kawa趾i. Zasypa cukrem i gotowa ok. 15-20 minut, a ca趾iem si rozpadnie. Doda d瞠m truskawkowy. Wymiesza. 疾latyn namoczy w 4 造磬ach zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Lekko przestudzi, a nast瘼nie wymiesza z musem rabarbarowym (dwie 造磬i musu doda najpierw do rozpuszczonej 瞠latyny i wymiesza, a nast瘼nie ca這嗆 powoli wla do reszty rabarbaru). Dobrze sch這dzon krem闚k ubi na sztywno. Prze這篡 j do musu rabarbarowego i delikatnie wymiesza ca這嗆. Na tym etapie mo積a doda ewentualnie odrobin barwnika, je郵i kolor musu nas nie zadowala. Gotowy mus wy這篡 na upieczony i ostudzony sernik. Wyr闚na. W這篡 do lod闚ki na kilka godzin do st篹enia (najlepiej na ca陰 noc). Smacznego :)

rabarbar

sernik z musem rabarbarowym2

sernik z musem rabarbarowym3

sernik z musem rabarbarowym

sernik z musem rabarbarowym

fabryka sernika

Rabarbarowa rewolucja

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 121