Zak豉dki:
Spis tre軼i
Dzieciom
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
Przepisy specjalne
X UWAGA X
Tagi
Nasze e-Ksi捫ki
ciasta z owocami
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
poniedzia貫k, 29 wrze郾ia 2014
Kolorowe ciastka w piegi

Z chor trzylatk w domu bywa chwilami ci篹ko, nie oszukujmy si. A kiedy nie mo積a wychodzi z ni na powietrze, bywa jeszcze ci篹ej. Szukamy wtedy jakich ciekawych zaj耩 w domu: malowanie, klocki, czytanie, bajki...to wszystko jest fajne, ale do czasu. "Upieczemy ciasteczka, co ty na to?" Okrzyk rado軼i i u鄉iech na twarzy pokazuj dobitnie, 瞠 pomys by trafiony :) Ma貫 r帷zki ch皻nie lepi z ciasta kulki, rozp豉szczaj je, wbijaj w nie kolorowe cukierki. Nie wszystko wychodzi idealnie, ale kto by si tym przejmowa. Jest rado嗆, jest zabawa...Najgorszy moment: czekanie, a ciastka si upiek i b璠zie mo積a je pr鏏owa :)) Lekko ciep貫 s 鈔ednio mi瘯kie, gdy wystygn, staj si kruche i chrupi帷e. S這dkie. Idealne dla ma造ch kuchennych pomocnik闚 :)

Przepis znalaz豉m w ksi捫ce "Pyszne 25" Anny Starmach.



Sk豉dniki:
  • 150 g mi瘯kiego mas豉
  • 150 g cukru
  • 300 g m彗i
  • 1 jajo
  • 2 造瞠czki cukru waniliowego
  • p馧 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 100 g cukierk闚 typu lentilki

Wykonanie:

M彗 wymiesza z sod i cukrem waniliowym. Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem, doda jajko, a nast瘼nie stopniowo dodawa m彗. Zagnie嗆 ciasto, po czym zawin望 je w prze廝oczyst foli i w這篡 na 5 minut do zamra瘸rki. Z ciasta formowa ma貫 kuleczki, uk豉da je na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia, ka盥 kulk lekko sp豉szczy i wcisn望 w ni kilka kolorowych cukierk闚. Piecz oko這 15 minut w piekarniku nagrzany do 180 stopni. Studzi na kratce. Smacznego :)









A to m鎩 ma造 pomocnik:


pi徠ek, 26 wrze郾ia 2014
Schab w piwie i cebuli

Fajny pomys na nieco inne wykorzystanie schabu, bo przecie nie samymi kotletami cz這wiek 篡je ;) Mi瘰o przygotowane wg tego przepisu jest nadzwyczajnie mi瘯kie i bardzo smaczne. Ca這軼i dope軟ia pyszny sos - z du膨 ilo軼i cebuli i piwa. Zag瘰zczony rozpadaj帷a si cebul - opcjonalnie mo積a doda te 造磬 m彗i. To jedno z tych da, kt鏎e du穎 lepiej smakuj, ni wygl康aj. Zasmakuje ono nie tylko m篹czyznom, zapewniam Was.

Inspirowa豉m si przepisem znalezionym na stronie Proste Gotowanie.



Sk豉dniki:
  • 5 plastr闚 schabu
  • 4-5 cebul
  • 0,5 l piwa
  • kilka suszonych grzyb闚
  • 造磬a mas豉
  • opcjonalnie: 造磬a m彗i pszennej
  • s鏊, pieprz, s這dka papryka
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Schab umy, osuszy, posypa przyprawami i obsma篡 (bez rozbijania) z obu stron na oleju do lekkiego zrumienienia (3-4 minuty z ka盥ej strony). Zdj望 z patelni. Na pozosta造m t逝szczu zeszkli pokrojon w plastry cebul. Opr鏀zy j sol i pieprzem. Razem ze schabem prze這篡 j do garnka. Na patelni, na kt鏎ej sma篡li鄉y schab i cebul, rozpu軼i 造磬 mas豉. Doda piwo. Gdy lekko si zagrzeje, przela je do garnka z mi瘰em. Doda namoczone wcze郾iej suszone grzyby. Garnek przykry i gotowa ca這嗆 na ma造m ogniu pod przykryciem oko這 godziny, co jaki czas mieszaj帷. Po tym czasie, je郵i sos jest jeszcze zbyt rzadki, mo積a zag窷ci go 造磬 m彗i rozrobionej w kilku 造磬ach wody. Doprawi do smaku. Podawa z kasz lub ziemniaczanym puree. Smacznego :)




Tydzie z piwem w tle v. II
鈔oda, 24 wrze郾ia 2014
Scones

Dzi zapraszam na s造nne angielskie bu貫czki. Scones, bo o nich mowa, s ca趾iem smaczne, lekko s這dkie i przyjemnie mi瘯kie. Z pewno軼i inne w smaku, ni bu趾i pieczone na dro盥瘸ch - tu za ich wyro郾i璚ie odpowiada proszek do pieczenia. Dzi瘯i temu przygotowuje si niezmiernie szybko. Poda豉m je na 郾iadanie, cho wg wielu 廝鏚e w Anglii scones podaje si najcz窷ciej podczas tzw. tea time.

Przepis znaleziony u Dorotus. W oryginale by造 z rodzynkami, ale pod koniec przygotowania zorientowa豉m si, 瞠 ich nie posiadam. Nast瘼na wersja b璠zie ju z nimi :)



Sk豉dniki (ok. 12 bu貫czek):
  • 400 g m彗i pszennej
  • 3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego mas豉,
  • 50 g cukru
  • 2 jajka rozbite z tak ilo軼i mleka, by osi庵n望 250 ml p造nu
  • p馧 造瞠czki soli
  • ewentualnie: 100 g rodzynk闚

Wykonanie:

Zimne mas這 rozetrze z m彗, proszkiem do pieczenia, sol i cukrem. Doda rodzynki. Wla mleko z jajkami, zostawiaj帷 troch p造nu do posmarowania wierzchu. Szybko zagnie嗆 ciasto. Rozwa趾owa je do嗆 grubo - na oko這 1,5 cm. Wycina kr捫ki szklank lub foremk z ostr kraw璠zi. Gotowe scones u這篡 na blaszce wysmarowanej mas貫m lub wy這穎nej papierem do pieczenia i posmarowa je z wierzchu pozosta造m mlekiem.


Piec oko這 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Prze這篡 na kratk. Podawa na ciep這 lub zimno. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Smacznego :)



Tagi: pieczywo
09:58, wedelka , Pieczywo
Link Komentarze (7) »
pi徠ek, 19 wrze郾ia 2014
Kompot 郵iwkowo-jab趾owy

Idealnie gasi pragnienie, zw豉szcza w upalne dni. Smaczny i chyba nieco zapomniany nap鎩, bo rzadko kto tak naprawd podaje teraz do obiadu kompoty. A szkoda... Ja staram si cz瘰to je przygotowywa. Zawsze to troch zdrowiej. Dzisiejsza propozycja zawiera 郵iwki i jab趾a. Duet 鈍ietny i naprawd udany :) O tej porze roku koniecznie do wypr鏏owania.



Sk豉dniki:
  • kilkana軼ie 郵iwek
  • 3-4 jab趾a
  • cukier do smaku (1/4-1/2 szklanki)

Wykonanie:

Owoce dok豉dnie umy. Jab趾a pozbawi gniazd nasiennych i pokroi na kawa趾i. Ze 郵iwek wyj望 pestki. W garnku zagotowa ok. 2l wody. Do wrz徠ku doda cukier, a gdy si rozpu軼i dorzuci owoce. Gotowa razem kilkana軼ie minut na 鈔ednim ogniu. Je郵ikompot jest za ma這 s這dki, mo積a doda jeszcze cukru. Gotowy nap鎩 najlepiej smakuje sch這dzony. Smacznego :)



奸iwka - robaczywka!
鈔oda, 17 wrze郾ia 2014
Suflet czekoladowy

Szuka豉m jakiego fajnego deseru na nasz, 8 ju, rocznic 郵ubu. Przypomnia這 mi si, 瞠 kole瘸nka poleca豉 jaki czas temu ten czekoladowy suflet. Postanowi豉m si z nim zmierzy. Efekt? W pierwszej wersji, po 15 minutach pieczenia, wyr鏀 pi瘯nie, ale p瘯 na wierzchu. By do tego te ciut za bardzo przepieczony. W drugiej wersji skr鏂i豉m czas pieczenia o 2 minuty. Suflet wyszed mo瞠 nie tak spektakularnie wysoki jak poprzednio, ale r闚ny i bez p瘯ni璚ia. Do foremki nala豉m troch mniej masy ni poprzednio i ca這嗆 czeka豉 oko這 30 minut, zanim uda這 mi si j w這篡 do piekarnika, co na pewno te mia這 jaki wp造w, bo suflety to kapry郾e desery. W 鈔odku by za to idealny: delikatna, rozp造waj帷a si w ustach pianka. Smakowo obie wersje pyszne. Mo瞠 za trzecim razem uda si jeszcze lepiej? :)
Suflety maj to do siebie, 瞠 po kilku minutach naturalnie opadaj. Na poni窺zym zdj璚iu mo瞠cie zaobserwowa ten efekt: r騜nica mi璠zy fotkami to jakie 3-4 minuty.



Sk豉dniki (3-4 suflety):
  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 90 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2,5 造磬i cukru
  • 3 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 造磬a rumu lub ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Ramekiny (pojemno嗆 ok. 180 ml ka盥y) wysmarowa w 鈔odku dok豉dnie mas貫m (po same g鏎ne brzegi). Wysypa je drobnym lub granulowanym cukrem. Nadmiar cukru strzepa. Od這篡.

W garnku zagotowa krem闚k z cukrem i rumem. Zdj望 z ognia, doda od razu po豉man na kawa趾i czekolad. Odstawi na 2 minuty. Po tym czasie wymiesza 造磬, do otrzymania g豉dkiego sosu czekoladowego (czekolada powinna si ca趾owicie roztopi). Wystudzi do letniej temperatury. Doda 鄴速ka i wymiesza do po陰czenia r霩g kuchenn. Bia趾a ubi ze szczypt soli do otrzymania prawie sztywnej konsystencji (powinny uformowa mi瘯kie wierzcho趾i -'soft peaks' czyli po podniesieniu ubijaczek miksera do g鏎y powinny tworzy opadaj帷e mi瘯kie wierzcho趾i. 1/3 ubitych bia貫k wmiesza do sosu czekoladowego, by go rozrzedzi. Nast瘼nie doda do niego reszt bia貫k i delikatnie wymiesza szpatu趾, by po陰czy造 si z mas (nie miesza zbyt d逝go, by nie zniszczy p璚herzyk闚 powietrza, dzi瘯i kt鏎ym suflet ro郾ie). Przygotowan mas sufletow przela do ramekin闚, nape軟iaj帷 je ca趾owicie (2-3 mm od g鏎nej kraw璠zi ramekina). W這篡 do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, po 30 sekundach obni篡 temperatur do 180 stopni. Piec oko這 13-16 minut (temperatura zale篡 do piekarnika). Gor帷e suflety wyj望 z piekarnika, opr鏀zy pudrem i natychmiast podawa (po kilku minutach suflety naturalnie opadaj). Smacznego :)






I m鎩 suflet po 15 minutach: du穎 lepiej wyro郾i皻y, ale p瘯ni皻y i lekko przesuszony:


wtorek, 16 wrze郾ia 2014
Sernik tiramisu

Jedno z ciast, kt鏎e upiek豉m na urodziny mojej c鏎ki. Zebra這 bardzo pozytywne recenzje, z czego si nie dziwi, bo jest naprawd pyszne. Idealne po陰czenie sernika i tiramisu. Je郵i lubisz oba te ciasta - zakochasz si w tym wypieku. Przepis znalaz豉m u Viridianki, a ona posi趾owa豉 si przepisem Asi z Kwestii Smaku. Sernik ten jest do嗆 pracoch這nny, ale z ca陰 pewno軼i warto si troch pom璚zy. Nietypowy spos鏏 pieczenia: najpierw chwil w wy窺zej temperaturze, potem 1,5 h w zaledwie 120 stopniach sprawia, 瞠 sernik nie opada, jest stabilny i r闚ny. Dodatek mascarpone i krem闚ki do zwyk貫go twarogu nadaje mu aksamitnej konsystencji. Jest cudownie kremowy, wilgotny i lekki. Przez wszystkie warstwy przebija si smak kawowego likieru, kt鏎y sprawia, 瞠 ca這嗆 jest sp鎩na i idealnie si ze sob komponuje. Ogromnie polecam :)



Sk豉dniki: (tortownica o 鈔ednicy 23-25 cm):

Sp鏚:
  • 65g gorzkiej czekolady
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1 造磬a likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)
  • 65g mi瘯kiego mas豉
  • 50g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 40g m彗i
  • kilkana軼ie pod逝積ych biszkopt闚 (tzw. kocich j瞛yczk闚)

Do nas帷zenie biszkopt闚:

  • 1 p豉ska 造瞠czka 瞠latyny w proszku
  • 25ml wody
  • 1 造磬a kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1 造磬a likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)

Masa serowa:

  • 750g sera 鄉ietankowego na serniki zmielonego trzykrotnie
  • 250g sera mascarpone
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej (da豉m 4)
  • 5 jajek
  • p馧 szklanki 鄉ietanki kremowej 30% lub 36%
  • 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii
  • 2 造磬i likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)

Polewa:

  • 300g g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • 3 p豉skie 造磬i drobnego cukru
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 2 造磬i likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!

Sp鏚:

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej, lekko przestudzi. Kaw rozpu軼i w gor帷ym likierze Baileys, ostudzi. Mi瘯kie mas這 uciera z cukrem przez oko這 7 minut, a b璠zie puszyste. W innej miseczce ubija jajko przez 7 minut. Na zmniejszonych obrotach miksera po陰czy utarte mas這 z ostudzon czekolad, nast瘼nie z przesian m彗, a na koniec z ubitym jajkiem oraz rozpuszczon kaw. G豉dk mas prze這篡 do przygotowanej formy, wysmarowanej mas貫m, wyr闚na powierzchni i u這篡 biszkopty, wciskaj帷 je do po這wy w mas.



Wstawi do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez ok. 8 minut. Po wyj璚iu z piekarnika odczeka, aby sp鏚 zastyg.

Nas帷zenie biszkopt闚:

疾latyn zala 1 造磬 ch這dnej wody i odstawi na 5 minut. W rondelku zagotowa 25 ml wody i rozpu軼i w niej kaw, zdj望 z ognia, doda 瞠latyn i miesza, a 瞠latyna ca趾owicie si rozpu軼i. Wymiesza z likierem, ostudzi i odczeka oko這 15 minut, a troszk zg瘰tnieje. Przygotowan mieszank nas帷zy biszkopty (dzi瘯i 瞠latynie nie przemoczy ona ca造ch biszkopt闚, stworzy tylko zewn皻rzn pow這k).

Masa serowa:

Twar鏬 uciera przez 3-4 minuty z serem mascarpone i m彗, a masa b璠zie g豉dka. Stopniowo dodawa cukier, ca造 czas miksuj帷 na ma造ch obrotach miksera. Wbija kolejno po jednym jajku, miksuj帷 po ka盥ym dodaniu przez oko這 30 sekund. Na koniec zmiksowa z krem闚k, ekstraktem z wanilii i likierem Baileys. Mas delikatnie wyla na sp鏚 (b璠zie bardzo p造nna), wyr闚na powierzchni. Piec przez 10-15 minut w temperaturze 175 stopni, a nast瘼nie zmniejszy temperatur do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut, do czasu a masa serowa si zetnie (鈔odek mo瞠 pozosta nieco lu幡iejszy).

Polewa:

妃ietan 18% wymiesza z cukrem. Kaw rozpu軼i w gor帷ym likierze Baileys i ostudzi. Pozostawi oko這 2 造瞠czki kawy do zrobienia wzork闚, reszt wymiesza ze 鄉ietan. Sernik wyj望 z piekarnika i rozprowadzi na nim 鄉ietan r闚n warstw, na這篡 造瞠czk od這穎n kaw i rozsmarowa j na powierzchni 鄉ietany tworz帷 fantazyjny wz鏎.



Wstawi z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie gotowy sernik wyj望 z piekarnika, ostudzi. Gdy b璠zie ca趾owicie zimny, prze這篡 do lod闚ki, najlepiej na ca陰 noc. Smacznego :)


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 105