| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 06 lipca 2018
Chleb litewski (na zakwasie)

Wczoraj odkry豉m, 瞠 m鎩 zakwas umar 鄉ierci naturaln. Ostatnio rzadko na nim piek豉m i kiedy wyj窸am go wczoraj z lod闚ki, aby go dokarmi, zauwa篡豉m, 瞠 ca造 pokry si ple郾i. Ci篹ko by這 mi si z nim rozsta, no ale c騜, taka kolej rzeczy. Trzeba koniecznie szybko przygotowa kolejny. Na pocieszenie zosta造 mi zdj璚ia pysznego chleba, upieczonego na tym w豉郾ie zakwasie, kt鏎ymi nie zd捫y豉m si z wami jeszcze podzieli. Przepis na chleb litewski znalaz豉m na bloguLiski. Skusi豉m si na niego po tym, jak m捫 przywi霩 z Wilna przepyszne bochenki chleba, lekko s這dkawe, z dodatkiem kminku. Smakowa nam on tak bardzo, 瞠 szybko postanowi豉m upiec go w domu. Chleb z poni窺zego przepisu mo瞠 nie smakowa w 100% jak oryginalnie litewski, ale by wystarczaj帷o zbli穎ny. Chrupi帷a sk鏎ka, aromatyczny i wilgotny 鈔odek. Piek豉m go ju kilkakrotnie i za ka盥ym razem by tak samo smaczny. Polecam.

chleb litewski

Sk豉dniki: (2 bochenki):

  • 500 g zaczynu z m彗i 篡tniej chlebowej (przepis poni瞠j)
  • 100 g otr瑿闚
  • 200 g wrz帷ej wody
  • 2 造磬i kminku
  • 325 g m彗i 篡tniej razowej + 25 g do upra瞠nia
  • 150 g m彗i 篡tniej chlebowej
  • 300 g wody letniej
  • 1-2 造磬i melasy (da豉m 3 du瞠 造磬i)
  • 造磬a soli

Zaczyn:

  • 50 g p造nnego aktywnego zakwasu
  • 130 g + 90 gm彗i 篡tniej razowej
  • 120 g + 110 g wody

Wykonanie:

Rano, dzie przed pieczeniem:

Dokarmi zakwas - je郵i nie jest aktywny.

Wieczorem, dzie przed pieczeniem:

Przygotowa zaczyn:

50 g aktywnego zakwasu 篡tniego wymiesza z 130 g m彗i 篡tniej razowej i 120 g letniej wody. Odstawi na noc.

100 g otr瑿闚 zala 200 g wrz帷ej wody. Doda 2 造磬i lekko zmia盥穎nego kminku. Wymiesza i odstawi.

Rano, w dniu pieczenia:

Do zaczynu doda 90 g m彗i 篡tniej i 110 g letniej wody. Wymiesza. Odstawi na 3-4 godziny. Gdy zaczyn si podniesie, mo積a u篡 go do pieczenia.

25 g m彗i razowej upra篡 na suchej patelni, a nabierze br您owego koloru (uwa瘸, by nie przypali).

W du瞠j misce wymiesza zaczyn z namoczonymi otr瑿ami, obiema m彗ami, letni wod i melas. S鏊 rozpu軼i w odrobinie wody i r闚nie doda do ciasta. Nie wyrabia za d逝go, ciasto powinno mie lu幡 konsystencj. Nape軟i nim do po這wy wysoko軼i dwie formy do pieczenia chleba, wysypane otr瑿ami. Wyg豉dzi powierzchni i posmarowa wod. Odstawi w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i (ok. 3-4 h). Powyro郾i璚iu raz jeszcze posmarowa wierzch bochenk闚 wod.

Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut z termoobiegiem (piek豉m bez termoobiegu). Nast瘼nie zmniejszy temperatur do 200 stopni i piec kolejne 30 min, bez termoobiegu. Na koniec zmniejszy temperatur do 180 stopni i dopieka ok. 25 minut (je郵i b璠zie za mocno przyrumieniony, przykry foli aluminiow).

Po upieczeniu chleb wyj望 z foremki, odwr鏂i i wystudzi. Chleb nadaje si do jedzenia dopiero nast瘼nego dnia. Smacznego :)

chleb na zakwasie

chleb litewski na zakwasie

鈔oda, 27 czerwca 2018
Czekoladowo-orzechowa owsianka z owocami

W letnie dni, gdy za oknem troch ch這dniej, a deszcz sp造wa po szybach, taka rozgrzewaj帷a owsianka z dodatkiem sezonowych owoc闚 z pewno軼i 鈍ietnie nas rozgrzeje i poprawi humor. Dodatek gorzkiej czekolady i mas豉 orzechowego sprawia, 瞠 ca這嗆 smakuje jak znane, pyszne czekoladki. Czy mo積a przyjemniej zacz望 dzie? ;)

czekoladowo-orzechowa owsianka

Sk豉dniki (2 niedu瞠 porcje):

  • szklanka p豉tk闚 owsianych
  • 2 szklanki mleka
  • 2 造磬i miodu
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady
  • czubata 造磬a mas豉 orzechowego
  • dowolne owoce

Wykonanie:

Mleko z miodem zagotowa. Doda p豉tki owsiane i gotowa na ma造m ogniu do zg瘰tnienia (ok. 10 minut). Doda posiekan czekolad i mas這 orzechowe. Wymiesza, podgrzewa do rozpuszczenia czekolady. Podawa z owocami. Smacznego :)

wtorek, 19 czerwca 2018
Kotlety mielone z cukini - bez sma瞠nia

Dzi mam dla Was przepis na troch inne kotlety mielone. Niecodziennym dodatkiem jest tu cukinia, dzi瘯i kt鏎ej s one wyj徠kowo soczyste i mi瘯kie. Ciekawie doprawione, 鈍ietnie smakuj, a dodatkowym atutem jest to, i maj troch mniej kalorii ni normalne mielone, gdy pieczone s w piekarniku. Naprawd polecam :)

Przepis znaleziony u Mirabelki.

kotlety mielone z cukini

Sk豉dniki:

  • 500 g mielonego mi瘰a z indyka (da豉m mielon 這patk wieprzow)
  • 300 g cukinii (u mnie jedna spora cukinia)
  • jajko
  • cebula
  • 2 z帳ki czosnku
  • bu趾a tarta (ok. 4-5 造瞠k)
  • zio豉 prowansalskie (u mnie po p馧 造瞠czki oregano, tymianku i rozmarynu)
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Cukini umy i zetrze bez obierania na tarce o drobnych oczkach. Odcisn望 dok豉dnie z nadmiaru wody. Cebul drobno posieka i zeszkli na oleju. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek i sma篡 razem przez p馧 minuty. Podsma穎ne warzywa oraz odci郾i皻 cukini dorzuci do mi瘰a. Doda jajko i wszystkie przyprawy. Nast瘼nie dosypa tyle bu趾i tartej, aby otrzyma zwart mas, z kt鏎ej b璠zie mo積a formowa kszta速ne kotlety. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi. Z gotowej masy mi瘰nej uformowa niedu瞠 kotlety (ok. 8-10 sztuk). U這篡 je na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30-40 minut. Smacznego :)

wtorek, 29 maja 2018
Sernikobrownie z musem truskawkowym

Sezon na truskawki w pe軟i. Codziennie kupuj ich przynajmniej kilogram i ci庵le nie mam do嗆. T瘰kni豉m za ich smakiem i aromatem. Kiedy dowiedzia豉m si kilka dni temu, 瞠 b璠 mia豉 go軼i, oczywistym dla mnie by這, 瞠 upiek ciasto w豉郾ie z dodatkiem tych owoc闚. Wyb鏎 pad na sernikobrownie z przepisu znalezionego na Kwestii Smaku. Ciasto wysz這 bardzo dobre - sama nie wiem, czy lepsze by這 dwie godziny po wyj璚iu z piekarnika, jeszcze minimalnie ciep貫, gdy czekolada nie do ko鎍a zastyg豉, czy po nocy sp璠zonej w lod闚ce, gdy smaki si przegryz造 i ca這嗆 okaza豉 si jeszcze bardziej intensywna. Sp鏚 niesamowicie czekoladowy, rozp造waj帷y si w ustach, serowy, s這dki wierzch i wie鎍z帷y wszystko lekko kwa郾y mus truskawkowy. Poezja! Nowo軼i by dla mnie dodatek mleka skondensowanego do warstwy serowej - b璠 korzysta z tego pomys逝, bo okaza si on trafiony w dziesi徠k.

sernikobrownie z musem truskawkowym

Sk豉dniki (ma豉 blaszka o wymiarach 20x24 cm):

Czekoladowy sp鏚:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mas豉
  • 200 g drobnego cukru
  • 120 g m彗i
  • 3 jajka
  • 造瞠czka ekstraktu waniliowego

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 3/4 puszki skondensowanego mleka s這dzonego
  • 2 jajka

Mus truskawkowy:

  • 2,5 szklanki pokrojonych truskawek
  • 3 造磬i cukru

Wykonanie:

Mus truskawkowy:

Truskawki z cukrem zmiksowa na puree. Gotowa do lekkiego odparowania i zg瘰tnienia przez kilkana軼ie minut. Ostudzi.

Czekoladowy sp鏚:

Po豉man czekolad roztopi razem z mas貫m. Gotow mas ostudzi. Jajka ubi na puszyst pian razem z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wymiesza z ostudzon czekolad. Na koniec delikatnie wymiesza z przesian m彗 Mas przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia.Piec ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Masa serowa:

Twar鏬 zmiksowa z mlekiem skondensowanym. Kolejno dodawa po jednym jajku, ca造 czas miksuj帷 na najni窺zych obrotach miksera. Gotow mas serow wyla delikatnie na upieczon warstw czekoladow. ㄊ瞠czk rozprowadzi na niej miejscami mus truskawkowy. Wyka豉czk kre郵i w masie 鏀emki, a powstan wzorki.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez oko這 35 minut lub do czasu a masa serowa b璠zie 軼i皻a. Studzi w uchylonym piekarniku, a nast瘼nie sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

sernikobrownie z musem truskawkowym

pi徠ek, 18 maja 2018
Sa豉tka z kaszy gryczanej ze szparagami

Ostatnio ugotowa豉m za du穎 kaszy gryczanej i nie bardzo wiedzia豉m co z ni zrobi. Przypomnia這 mi si w por, 瞠 widzia豉m do嗆 ciekawy przepis na sa豉tk z jej udzia貫m w ksi捫ce "Pyszne 25" Ani Starmach. W lod闚ce mia豉m wszystko poza selerem naciowym, ale znalaz豉m w niej kilka szparag闚 i u篡豉m ich w jego zast瘼stwie. Sa豉tka wysz豉 ca趾iem smaczna. Zmieni豉bym jedynie ilo嗆 sosu - by這 go wg mnie zdecydowanie za ma這 i ca這嗆 by豉 ciut za sucha. Poza tym ma造m mankamentem wszystko na plus - ta zdrowa sa豉tka b璠zie 鈍ietnym pomys貫m na kolacj lub przek御k do pracy/szko造.

sa豉tka z kaszy gryczanej

Sk豉dniki:

  • 200 g kaszy gryczanej (da豉m 150)
  • 3 cebule dymki
  • 3 這dygi selera naciowego (zamiast niego da豉m kilka ugotowanych i pokrojonych zielonych szparag闚)
  • 2-3 og鏎ki gruntowe
  • p璚zek rzodkiewki
  • 2 造磬i pestek dyni
  • 2 造磬i pestek s這necznika
  • natka pietruszki
  • s鏊, pieprz

Sos:

  • 3 造磬i oliwy
  • 造磬a octu balsamicznego
  • 2 z帳ki czosnku

Wykonanie:

Kasz gryczan ugotowa na sypko. Og鏎ki i rzodkiewki pokroi w p馧plasterki, ugotowane szparagi w mniejsze kawa趾i. Pestki dyni i s這necznik upra篡 na suchej patelni. Dymk oraz natk pietruszki drobno posieka. W du瞠j misce po陰czy ze sob kasz, warzywa, pestki oraz zio豉. Wymiesza ze sob sk豉dniki sosu. Pola nim sa豉tk. Ca這嗆 dobrze wymiesza i doprawi do smaku. Podawa na zimno. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 201