| < Wrzesie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
czwartek, 13 wrze郾ia 2018
Szarlotka z kajmakiem i mas貫m orzechowym

Podrzucam Wam dzi przepis na pyszn szarlotk na bogato: z dodatkiem kajmaku oraz chrupi帷ego mas豉 orzechowego. Wysz豉 naprawd dobra, cho przesadzi豉m nieco z ilo軼i kajmaku i ca這嗆 nieco mi si przez to rozwala豉. Warto trzyma si wi璚 za這穎nej w przepisie ilo軼i w my郵 zasady, 瞠 lepsze cz瘰to jest wrogiem dobrego ;)

Przepis znalaz豉m tutaj ,ale troszk pozmienia豉m w nim pod siebie. Z czystym sumieniem polecam go Wam na zbli瘸j帷e si jesienne dni.

szarlotka z kajmakiem i mas貫m orzechowym

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 500 g m彗i pszennej np. krupczatki (u mnie 2/3 m彗i krupczatki i 1/3 m彗i tortowej)
  • 250 g zimnego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 鄴速ka
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany 18%

Dodatkowo:

  • 2 kg jab貫k, najlepiej szara reneta
  • sok z cytryny
  • 造瞠czka cynamonu
  • 250 g masy kajmakowej
  • 2 造磬i mas豉 orzechowego, typu crunchy

Wykonanie:

Ciasto:

M彗 posieka razem z zimnym mas貫m. Doda 鄴速ka, cukier puder, proszek do pieczenia i 鄉ietan. Zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na dwie nier闚ne cz窷ci (1/3 i 2/3). Wi瘯sz cz窷 rozwa趾owa i wylepi ni form do ciasta, uprzednio wy這穎n papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem i wstawi do lod闚ki na godzin. Mniejsz cz窷 zawin望 w foli spo篡wcz i w這篡 do zamra瘸rki.Sch這dzone ciasto podpiec przez oko這 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jab趾a obra, pokroi w cienkie plastry. Skropi sokiem z cytryny, opr鏀zy cynamonem. Odstawi.

Mas kajmakow wymiesza z mas貫m orzechowym. Podgrza na niewielkim gazie, uwa瘸j帷, by ca這嗆 si nie przypali豉. Gotow mas posmarowa podpieczony sp鏚. U這篡 na niej pokrojone jab趾a (najlepiej w trzech rz璠ach - b璠zie 豉twiej si kroi這 po upieczeniu). Na jab趾a zetrze zamro穎n cz窷 ciasta.Piec oko這 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypa cukrem pudrem. Smacznego :)


wtorek, 28 sierpnia 2018
Kruche ciasto ze 郵iwkami i cynamonow bez

Ko鎍闚ka sierpnia to zawsze 郵iwki, du穎 郵iwek... 瘸dne inne owoce nie kojarz mi si tak bardzo z tym okresem w roku... ko鎍闚ka wakacji, tu przed pierwszym dzwonkiem w szkole. Kilka dni temu upiek豉m pyszne ciasto z ich dodatkiem, kt鏎e do嗆 szybko si rozesz這 w鈔鏚 rodziny. Kruche ciasto, solidna porcja s這dko-kwa郾ych 郵iwek i delikatna beza z lekk cynamonow nut. Gwarantuj, 瞠 Wam posmakuje :)

Przepis z bloga Ma豉 Cukierenka.

ciasto ze 郵iwkami i bez

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach25x35cm):

Sp鏚:

  • 340 g m彗i pszennej
  • 170 g mas豉
  • 90 g cukru pudru
  • 5 鄴速ek
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 造磬a kwa郾ej 鄉ietany

Nadzienie:

  • kilogram 郵iwek
  • 3/4 s這iczka powide 郵iwkowych (ok. 200 g)
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej

Beza:

  • 5 bia貫k
  • 230 g cukru
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • 造瞠czka cukru waniliowego

Wykonanie:

Nadzienie:

奸iwki umy, wypestkowa i przekroi na 獞iartki. Wymiesza je dok豉dnie z m彗 ziemniaczan.

Ciasto:

M彗 wymiesza z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Doda zimne mas這, pokrojone na kawa趾i. Posieka no瞠m. Nast瘼nie doda 鄴速ka i 鄉ietan. Kr鏒ko zagnie嗆. Gotowe ciasto owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez ok. godzin. Po tym czasie rozwa趾owa je, ponak逝wa widelcem i wy這篡 nim blaszk, wy這穎n uprzednio papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut.

Po wyj璚iu z piekarnika, ciep貫 ciasto posmarowa powid豉mi 郵iwkowymi. Na powid豉ch pouk豉da g瘰to 郵iwki (przeci璚iem do g鏎y) wymieszane z m彗 ziemniaczan. Blaszk umie軼i w piekarniku i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

10 minut przed ko鎍em pieczenia zacz望 przygotowywa bez. Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 powoli po 造盧e cukru, wymieszanego z cukrem waniliowym. Miksowa, a cukier ca趾owicie si rozpu軼i (oko這 7-8 minut). Doda cynamon, wymiesza.

Na gor帷ych 郵iwkach r闚nomiernie rozprowadzi przygotowan bez. Blaszk wstawi do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 10 minut, a nast瘼nie zmniejszy temperatur do 140 stopni i piec jeszcze przez 20 minut. Gotowe ciasto odstawi do ca趾owitego ostygni璚ia. Smacznego :)

鈔oda, 25 lipca 2018
Czekoladowe pancakes z burakami

Te placuszki to 鈍ietny pomys, aby przemyci dzieciom nie zawsze lubiane przez nie buraki. W nale郾ikach s prawie niewyczuwalne, a same placki smakuj ca趾iem nie幢e i mog by fajnym pomys貫m na 郾iadanie czy piknik.

Inspirowane tym przepisem.

pancakes z burakami

Sk豉dniki (z tej proporcji wyjdzie kilka niedu篡ch plack闚):

  • niewielki ugotowany lub upieczony burak
  • 2 jajka
  • 3-4 造磬i m彗i
  • 2 造瞠czki kakao
  • 25 ml mleka
  • 造瞠czka cukru/miodu
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • 造磬a wi鏎ek kokosowych
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Buraka zetrze na tarce. Wymiesza z mlekiem i rozbe速anymi jajkami. Dosypa m彗, kakao, cukier, cynamon i wi鏎ki. Wymiesza dok豉dnie. Je郵i ciasto b璠zie zbyt rzadkie, doda 造磬 m彗i. Sma篡 na rozgrzanym oleju, formuj帷 z ciasta ma貫 racuszki,z obu stron na rumiano, na niezbyt silnym ogniu.Smacznego :)

czekoladowe pancakes z burakiem

pi徠ek, 06 lipca 2018
Chleb litewski (na zakwasie)

Wczoraj odkry豉m, 瞠 m鎩 zakwas umar 鄉ierci naturaln. Ostatnio rzadko na nim piek豉m i kiedy wyj窸am go wczoraj z lod闚ki, aby go dokarmi, zauwa篡豉m, 瞠 ca造 pokry si ple郾i. Ci篹ko by這 mi si z nim rozsta, no ale c騜, taka kolej rzeczy. Trzeba koniecznie szybko przygotowa kolejny. Na pocieszenie zosta造 mi zdj璚ia pysznego chleba, upieczonego na tym w豉郾ie zakwasie, kt鏎ymi nie zd捫y豉m si z wami jeszcze podzieli. Przepis na chleb litewski znalaz豉m na bloguLiski. Skusi豉m si na niego po tym, jak m捫 przywi霩 z Wilna przepyszne bochenki chleba, lekko s這dkawe, z dodatkiem kminku. Smakowa nam on tak bardzo, 瞠 szybko postanowi豉m upiec go w domu. Chleb z poni窺zego przepisu mo瞠 nie smakowa w 100% jak oryginalnie litewski, ale by wystarczaj帷o zbli穎ny. Chrupi帷a sk鏎ka, aromatyczny i wilgotny 鈔odek. Piek豉m go ju kilkakrotnie i za ka盥ym razem by tak samo smaczny. Polecam.

chleb litewski

Sk豉dniki: (2 bochenki):

  • 500 g zaczynu z m彗i 篡tniej chlebowej (przepis poni瞠j)
  • 100 g otr瑿闚
  • 200 g wrz帷ej wody
  • 2 造磬i kminku
  • 325 g m彗i 篡tniej razowej + 25 g do upra瞠nia
  • 150 g m彗i 篡tniej chlebowej
  • 300 g wody letniej
  • 1-2 造磬i melasy (da豉m 3 du瞠 造磬i)
  • 造磬a soli

Zaczyn:

  • 50 g p造nnego aktywnego zakwasu
  • 130 g + 90 gm彗i 篡tniej razowej
  • 120 g + 110 g wody

Wykonanie:

Rano, dzie przed pieczeniem:

Dokarmi zakwas - je郵i nie jest aktywny.

Wieczorem, dzie przed pieczeniem:

Przygotowa zaczyn:

50 g aktywnego zakwasu 篡tniego wymiesza z 130 g m彗i 篡tniej razowej i 120 g letniej wody. Odstawi na noc.

100 g otr瑿闚 zala 200 g wrz帷ej wody. Doda 2 造磬i lekko zmia盥穎nego kminku. Wymiesza i odstawi.

Rano, w dniu pieczenia:

Do zaczynu doda 90 g m彗i 篡tniej i 110 g letniej wody. Wymiesza. Odstawi na 3-4 godziny. Gdy zaczyn si podniesie, mo積a u篡 go do pieczenia.

25 g m彗i razowej upra篡 na suchej patelni, a nabierze br您owego koloru (uwa瘸, by nie przypali).

W du瞠j misce wymiesza zaczyn z namoczonymi otr瑿ami, obiema m彗ami, letni wod i melas. S鏊 rozpu軼i w odrobinie wody i r闚nie doda do ciasta. Nie wyrabia za d逝go, ciasto powinno mie lu幡 konsystencj. Nape軟i nim do po這wy wysoko軼i dwie formy do pieczenia chleba, wysypane otr瑿ami. Wyg豉dzi powierzchni i posmarowa wod. Odstawi w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i (ok. 3-4 h). Powyro郾i璚iu raz jeszcze posmarowa wierzch bochenk闚 wod.

Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut z termoobiegiem (piek豉m bez termoobiegu). Nast瘼nie zmniejszy temperatur do 200 stopni i piec kolejne 30 min, bez termoobiegu. Na koniec zmniejszy temperatur do 180 stopni i dopieka ok. 25 minut (je郵i b璠zie za mocno przyrumieniony, przykry foli aluminiow).

Po upieczeniu chleb wyj望 z foremki, odwr鏂i i wystudzi. Chleb nadaje si do jedzenia dopiero nast瘼nego dnia. Smacznego :)

chleb na zakwasie

chleb litewski na zakwasie

鈔oda, 27 czerwca 2018
Czekoladowo-orzechowa owsianka z owocami

W letnie dni, gdy za oknem troch ch這dniej, a deszcz sp造wa po szybach, taka rozgrzewaj帷a owsianka z dodatkiem sezonowych owoc闚 z pewno軼i 鈍ietnie nas rozgrzeje i poprawi humor. Dodatek gorzkiej czekolady i mas豉 orzechowego sprawia, 瞠 ca這嗆 smakuje jak znane, pyszne czekoladki. Czy mo積a przyjemniej zacz望 dzie? ;)

czekoladowo-orzechowa owsianka

Sk豉dniki (2 niedu瞠 porcje):

  • szklanka p豉tk闚 owsianych
  • 2 szklanki mleka
  • 2 造磬i miodu
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady
  • czubata 造磬a mas豉 orzechowego
  • dowolne owoce

Wykonanie:

Mleko z miodem zagotowa. Doda p豉tki owsiane i gotowa na ma造m ogniu do zg瘰tnienia (ok. 10 minut). Doda posiekan czekolad i mas這 orzechowe. Wymiesza, podgrzewa do rozpuszczenia czekolady. Podawa z owocami. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 202