Zak豉dki:
Spis tre軼i
Dzieciom
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
Przepisy specjalne
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 17 kwietnia 2015
Pyszne muffinki z nutell i ..cukini :)

Dawno nie piek豉m 瘸dnych muffinek. Okazja nadarzy豉 si kilka dni temu, gdy przyjecha豉 do nas w odwiedziny moja szwagierka. Razem z c鏎ci przygotowa造鄉y te babeczki wg przepisu Kasi. Wysz這 naprawd smacznie. Muffinki by造 s這dkie, cho nie przes這dzone, mocno wilgotne i mi瘯kie. Bardzo smakowa造 mojemu m篹owi i c鏎ce. Uda這 mi si jej przemyci w ten spos鏏 troch warzyw, bo ostatnio nic co zielone, nie ma racji bytu na jej talerzu. Nutella w moich babeczkach podczas pieczenia wpad豉 ca趾iem do 鈔odka. Nie by to efekt zamierzony, ale dzi瘯i temu wysz這 naprawd fajnie: pozornie zwyk貫 i banalne babeczki kry造 w sobie czekoladow, rozp造waj帷 si w ustach niespodziank. Nast瘼nym razem nutella od samego pocz徠ku wyl康uje wewn徠rz ciasta.

Cukini w s這dkich wypiekach znajdziecie na moim blogu r闚nie w:

- ob喚dnym cie軼ie czekoladowym z cukini

- muffinkach z cukini i 簑rawin


muffinki z cukini i nutell

Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki m彗i
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1/2 造瞠czki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki ma郵anki
  • 1 du瞠 jajko
  • 造瞠czka soku z cytryny
  • 1 szklanka startej ze sk鏎k cukinii
  • 12 ma造ch 造瞠czek nutelli
  • ew. kakao do posypania


Wykonanie:

W jednym naczyniu po陰czy ze sob sypkie sk豉dniki: m彗, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i s鏊. W drugim naczyniu wymiesza sk豉dniki mokre: ma郵ank, jajko, sok z cytryny oraz olej. Wymieszane suche sk豉dniki po陰czy z mokrymi (szybko,byle tylko si po陰czy造, mog pozosta grudki). Doda start i lekko odci郾i皻 cukini. Wymiesza. Ciasto prze這篡 do przygotowanych foremek (do 3/4 wysoko軼i). Na wierzch ka盥ej muffinki na這篡 造瞠czk nutelli i wyka豉czk robi "esy floresy". Muffinki wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 25-30 minut. Lekko przestudzone muffinki mo積a posypa kakao (ja o tym zapomnia豉m). Smacznego :)

muffinki z cukini i nutell

muffinki z cukini i nutell

wtorek, 14 kwietnia 2015
D瞠m pomara鎍zowy

D瞠my z pomara鎍zy pojawia造 si ostatnimi czasy na wielu blogach. Kusi造 mnie strasznie, ale ba豉m si, 瞠 mi nie wyjd. W ko鎍u jednak, gdy zobaczy豉m cudown konfitur u Majanki, uleg豉m i kilka tygodni temu kupi豉m pomara鎍ze. Jak to zwykle bywa, ca這嗆 okaza豉 si du瘸 豉twiejsza ni s康zi豉m. D瞠m wyszed bardzo aromatyczny, s這dko-gorzki. Lekka nuta goryczki pojawia si za spraw pomara鎍zowych sk鏎ek. Mnie one nie przeszkadzaj, ale je郵i za nimi nie przepadacie, mo瞠cie je pomin望. Gotowa豉m ca這嗆 nieco d逝瞠j, bo ok. godziny. Z podanej ilo軼i sk豉dnik闚 otrzyma豉m trzy niedu瞠 s這iczki. D瞠m idealnie smakuje ze 鈍ie篡mi croissantami lub chrupi帷ymi tostami. My郵, 瞠 鈍ietnie si te sprawdzi np. jako dodatek do nale郾ik闚 czy mazurk闚.

Przepis w oryginale pochodzi z bloga Makagigi i 55 piernik闚.

d瞠m pomara鎍zowy

Sk豉dniki:

  • 1kg pomara鎍zy
  • 700g cukru (np. jasny trzcinowy)
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:


Pomara鎍ze dok豉dnie wyszorowa i obra. Sk鏎ki z jednej pomara鎍zy zala p馧 litrem wody, zagotowa i gotuj ok. 5-10minut. Nast瘼nie odcedzi je, wystudzi i pokroi w cienkie paseczki. Obrane pomara鎍ze przekroi, usun望 pestki i grubsze bia貫 cz窷ci. Mi捫sz zmiksowa na mus. Doda cukier oraz pokrojone sk鏎ki i doprowadzi do wrzenia. Gotowa na 鈔ednim ogniu ok. 20-30 minut (ja gotowa豉m d逝瞠j, bo ok. godziny). Doda sok z cytryny i ponownie zagotowa. Pod koniec gotowania, sprawdzi czy odpowiada nam konsystencja d瞠mu. Na talerzyku nale篡 umie軼i 造磬 gor帷ego d瞠mu i w這篡 ca這嗆 na kilka minut do lod闚ki. Je郵i po tym czasie d瞠m zastygnie i b璠zie wystarczaj帷o g瘰ty, mo積a zako鎍zy jego gotowanie. Prze這篡 do wyparzonych s這iczk闚. Mo積a pasteryzowa. Przechowywa w ch這dnym miejscu. Smacznego :)

d瞠m pomara鎍zowy

d瞠m pomara鎍zowy

d瞠m pomara鎍zowy

d瞠m pomara鎍zowy

pi徠ek, 10 kwietnia 2015
Ryba w cie軼ie piwnym

Ca趾iem fajny i niebanalny pomys na ryb. Je郵i chcecie zaskoczy swojego m篹czyzn i poda mu co, co podbije jego kubki smakowe, mo瞠cie 鄉ia這 si璕n望 po ten przepis. Ryba przygotowana w ten spos鏏 jest delikatna i soczysta. Podajcie j z frytkami i ulubion sur闚k, a b璠ziecie mogli poczu si jak w Anglii, gdzie serwuje si s造nne "fish&chips". Propozycja nie tylko na pi徠ek :)

ryba w cie軼ie piwnym

Sk豉dniki:

  • 500 g filet闚 rybnych (u mnie dorsz)
  • jajko
  • 3/4 szklanki piwa
  • 1 szklanka m彗i
  • s鏊, pieprz, ulubione zio豉 (u mnie zio豉 prowansalskie)
  • sok z cytryny
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Ryb opr鏀zy sol i pieprzem, skropi sokiem z cytryny. Mo積a pokroi j na mniejsze kawa趾i. Z m彗i, piwa, jajka oraz zi馧 przygotowa ciasto nale郾ikowe. Powinno ono mie konsystencj g瘰tej 鄉ietany i nie sp造wa z ryby (w razie potrzeby doda m彗i). W g喚bokiej patelni dobrze rozgrza olej. Wk豉da do niego delikatnie kawa趾i ryby obtoczone dok豉dnie w otrzymanym cie軼ie. Sma篡 na z這ty kolor z obu stron. Odk豉da na r璚znik papierowy, aby pozby si nadmiaru t逝szczu. Podawa z frytkami i sur闚k. Smacznego :)

ryba w cie軼ie piwnym

pi徠ek, 03 kwietnia 2015
Babka kawowa z polew czekoladow

Babka na Wielkanoc musi by. Lubi co roku wypr鏏owywa nowe przepisy. Z niekt鏎ych jestem zadowolona, z innych mniej. O dzisiejszej babce nie wiem co s康zi, bo w sumie nie spr鏏owa豉m nawet kawa貫czka. Zawioz豉m j do moich rodzic闚 i je郵i wierzy wszystkim osobom, kt鏎e mia造 okazj jej kosztowa, by豉 ca趾iem niez豉. Do嗆 szybko znikn窸a, wi璚 chyba wypada mi uwierzy im na s這wo :) Opinie: wilgotna, mocno czekoladowa, kawa niewyczuwalna, polewa do嗆 intensywna (nast瘼nym razem zamieni豉bym chyba czekolad gorzk na mleczn).

Przepis na t babk znalaz豉m na blogu Pink Envelope. Jest to moja kolejna propozycja w ramach jej zabawy "Wielkanocne smaki" .

babka kawowa

Sk豉dniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g mas豉
  • 1 i 3/4 szklanki m彗i pszennej
  • 3 造磬i kakao
  • 1/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 1 i 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 造磬i kawy rozpuszczalnej
  • 3- 4 造磬i 鄉ietany 30%

Wykonanie:

Mas這 rozpu軼i i odstawi, by lekko przestyg這. Jajka ubi mikserem na puszyst mas (ok. 5 minut). Doda cukier i jeszcze przez chwil wszystko miesza. M彗 po陰czy z kakao i proszkiem do pieczenia. Suche sk豉dniki powoli wsypa do masy jajecznej. Wymiesza wszystko dok豉dnie mikserem na niskich obrotach. Na koniec wla ostudzon kaw oraz rozpuszczone mas這. Zmiksowa na g豉dk mas i umie軼i j w formie wysmarowanej mas貫m i wysypanej m彗 lub bu趾 tart. Piec w piekarniku nagrzanym do do 180 stopni przez ok. 45 minut (lub do tzw. suchego patyczka).

Polewa:

Kaw rozpu軼i w dw鏂h 造磬ach wrz徠ku. Umie軼i j wraz z czekolad, po豉man na mniejsze kawa趾i, oraz 鄉ietan w garnku. Rozpu軼i ca這嗆 w k徙ieli wodnej. Wystudzon babk delikatnie wyci庵n望 z formy i ozdobi j przygotowan polew. Smacznego :)

babka kawowa

babka kawowa

Wszystkim zagl康aj帷ym na mojego bloga 篡cz spokojnych, zdrowych i pogodnych 安i徠 Wielkanocnych :)

czwartek, 02 kwietnia 2015
Pascha

Z pasch nie mia豉m nigdy wcze郾iej do czynienia. Nie robi豉m jej, nie pr鏏owa豉m. Wiedzia豉m, 瞠 taki deser istnieje, 瞠 robi si go z twarogu oraz bakalii i serwuje na Wielkanoc. To tyle teorii. W tym roku postanowi豉m jednak sprawdzi, jak b璠zie z praktyk. Planowa豉m kupi dobry, t逝sty twar鏬 i na jego bazie przygotowa pasch. Niestety, w moim ulubionym sklepie go nie by這. Nie chcia這 mi si je寮zi dalej, wi璚 po kr鏒kim namy郵e kupi豉m mleko i 鄉ietan i postanowi豉m przygotowa pasch z sera zrobionego od pocz徠ku do ko鎍a w domu. Nie wiedzia豉m, czy wyjdzie, ale wszystko posz這 g豉dko: ser 豉dnie oddzieli si od serwatki, po nocy w lod闚ce by sypki i ca趾iem smaczny. Lekko s這dki - w smaku przypomina serki typu w這skiego, kt鏎e mo積a kupi w sklepach. Po陰czy豉m go z mas貫m, cukrem i bakaliami, odstawi豉m do st篹enia i otrzyma豉m pasch. Jaka wysz豉? Pyszna :) Kremowa, delikatna, s這dka, ale nie przesadnie. Z du膨 ilo軼i bakalii. Naprawd bardzo mi smakowa豉. 畝逝j, 瞠 tak p騧no j odkry豉m. Pascha jest do嗆 syta: z 豉komstwa zjad豉m dwa kawa趾i, takie jak na ostatnim zdj璚iu, i by豉m ca趾iem najedzona. Je郵i tak jak ja, nigdy nie pr鏏owali軼ie paschy, zach璚am Was zdecydowanie do jej zrobienia. Warto :)

Posi趾owa豉m si przepisem znalezionym u Dorotus.

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelk.

pascha

Sk豉dniki:

  • 2 litry mleka (da豉m mleko 3,2 %)
  • laska wanilii
  • 500 ml kwa郾ej 鄉ietany (18%)
  • 6 jajek
  • 250 g mas豉, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • bakalie (u mnie suszona 簑rawina, rodzynki, sk鏎ka pomara鎍zowa i suszone morele do dekoracji)

Wykonanie:

Mleko zagotowa z rozci皻 lask wanilii. Do wrz帷ego powoli wlewa jaja roztrzepane ze 鄉ietan. Gotowa, mieszaj帷 co jaki czas, a ca造 p造n w garnku podzieli si na ser i serwatk (ja gotowa豉m na bardzo ma造m ogniu przez ok. 30-40 minut - po tym czasie na 鈔odku garnka wytworzy豉 mi si spora g鏎ka sera).

Pod koniec gotowania ca這嗆 wygl康a豉 u mnie tak:

Ca這嗆 ostudzi, usun望 wanili. Durszlak wy這篡 podw鎩n warstw gazy i odcedzi ser. Maksymalnie go odcisn望, najlepiej zostawi na noc na cedzaku, a rano docisn望.

Ser po nocy sp璠zonej w lod闚ce:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem. Do makutry wrzuci ser, stopniowo dodawa mas這 i uciera, a powstanie sp鎩ny krem (ja to zrobi豉m przy pomocy miksera). Doda posiekane bakalie do masy. Wy這穎n gaz misk nape軟i kremem i wstawi do lod闚ki. Kiedy st篹eje, przewr鏂i na talerz do g鏎y dnem, zdj望 gaz i udekorowa. Smacznego :)

pascha

pascha

pascha

鈔oda, 01 kwietnia 2015
Bia豉 kie豚asa pieczona z cebulk, musztard i piwem

Nie przepadam za bia陰 kie豚as. Do niedawna ci篹ko mnie by這 nam闚i na spr鏏owanie chocia jej kawa趾a. Rok temu zrobi豉m jednak kie豚as pieczon z 簑rawin i chrzanem i po raz pierwszy stwierdzi豉m, 瞠 nie jest tak 幢e, jak spodziewa豉m si, 瞠 b璠zie. Postanowi豉m i嗆 za ciosem i wypr鏏owa kolejny przepis. Tym razem pad這 na kie豚as przygotowan z dodatkiem cebuli i francuskiej musztardy. Ca這嗆 podlewa這 si piwem i piek這 w piekarniku. Wysz這 naprawd smacznie (nie wierz, 瞠 to napisa豉m!). Dobra kie豚asa, pyszna, mi瘯ka cebulka. Fajnie. Do tego chrupi帷y chleb, kt鏎y mo積a namoczy w wytworzonym sosie, troch chrzanu dla zaostrzenia smaku. Naprawd pozytywne zaskoczenie.

Przepis na tak przygotowan bia陰 kie豚as znalaz豉m u Smacznej Pyzy.

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelk.

biala kielbasa z piwem

Sk豉dniki:

  • 10 kawa趾闚 bia貫j, surowej kie豚asy (ja da豉m kie豚as parzon)
  • 3 du瞠 cebula
  • 2 造瞠czki miodu
  • 4 造瞠czki musztardy z ca造mi ziarenkami gorczycy i czerwonym winem (da豉m zwyk陰 musztard francusk z ca造mi ziarenkami gorczycy)
  • 3 造磬i oleju
  • 1/2 造瞠czki przyprawy ognistej (da豉m p馧 造瞠czki s這dkiej papryki i 1/4 造瞠czki chili)
  • ok. 125 ml piwa

Wykonanie:

Cebule pokroi w p馧plasterki. Zeszkli na oleju. Doda s鏊, s這dk papryk oraz chili. Prze這篡 j do naczynia 瘸roodpornego. Na cebuli u這篡 kie豚as. Wla piwo. Mi鏚 wymiesza z musztard. Powsta陰 mikstur posmarowa wierzch kie豚asek. Naczynie wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ca這嗆 przez ok. 30-40 minut, co jaki czas polewaj帷 kie豚aski sosem powsta造m podczas pieczenia. Smacznego :)


biala kielbasa z piwem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 119