Zak豉dki:
Spis tre軼i
Dzieciom
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
Przepisy specjalne
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
wtorek, 01 wrze郾ia 2015
Kotleciki z cukini, kuskusem i oliwkami

Po篡wne kotleciki, na kt鏎e przepis znalaz豉m na blogu Katerina&Kuchnia. Nie by造 to mo瞠 najlepsze placki z cukinii, jakie mia豉m okazj je嗆, ale z sosem czosnkowym dawa造 rad. Co dziwne, du穎 bardziej smakowa造 mi na zimno, ni ciep這.

kotlety z cukinii i kuskusu

Sk豉dniki:

  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 2 鈔ednie cukinie
  • 2 jajka
  • 1 造磬a m彗i pszennej
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • kilkana軼ie czarnych oliwek
  • p馧 p璚zka natki pietruszki
  • plaster sera feta
  • s鏊, pieprz, ga趾a muszkato這wa
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Kasz kuskus przygotowa zgodnie z instrukcj na opakowaniu (zala wrz徠kiem i odstawi pod przykryciem na kilka minut, po czym przemiesza ca這嗆 widelcem). Wystudzi. Cukinie umy, osuszy i zetrze na tartce o grubych oczkach. Posoli je i odstawi na p馧 godziny. Po tym czasie cukinie bardzo dok豉dnie odcisn望 i prze這篡 do miski. Doda posiekane oliwki oraz natk, przestudzony kuskus, obie m彗i, pokruszon fet i jajka. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza i doprawi do smaku. Sma篡 kotlety z obu stron na z這ty kolor. Nadmiar t逝szczu ods帷zy na papierowym r璚zniku. Podawa np. z sosem czosnkowym. Smacznego :)

kotlety z cukinii i kuskusu

pi徠ek, 28 sierpnia 2015
Krucha tarta z wi郾iami i marcepanem

Sezon na wi郾ie ju definitywnie za nami. Kilka dni temu uda這 mi si, po przeszukaniu trzech warzywniak闚 w okolicy, kupi ich ostatni kilogram. A po co? Ano wymy郵i豉m sobie, 瞠 upiek tart. Przepis na ni wyrwa豉m dawno temu z jakiej kolorowej gazety. Niedawno podczas porz康k闚 wypad mi on z ksi捫ki. Na nowo zaciekawi i zaintrygowa. Nie zastanawia豉m si d逝go. Tarta wysz豉 bardzo smaczna. Kruche ciasto, kwa郾e wi郾ie i s這dka masa z marcepanem. Warto si skusi. B璠zie Wam smakowa, jestem tego jako dziwnie pewna :)

tarta z wi郾iami i marcepanem

Sk豉dniki:

  • 250 g m彗i
  • 60 g cukru
  • 125 g mas豉
  • 2 造磬i cukru waniliowego
  • jajko
  • 2 造磬i zimnej wody
  • szczypta soli

Masa:

  • 150 g masy marcepanowej
  • gar嗆 p豉tk闚 migda這wych
  • jajko

Dodatkowo:

  • 400 g 鈍ie篡ch, wydrylowanych wi郾i
  • 鄴速ko do posmarowania wierzchu
  • 2 造磬i cukru do posypania

Wykonanie:

Sk豉dniki na kruchy sp鏚 szybko zagnie嗆. Gotowe ciasto uformowa w kul, owin望 je foli i w這篡 do lod闚ki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwa趾owa, wy這篡 nim form do tarty, sp鏚 nak逝 widelcem. Pozosta貫 skrawki ciasta zlepi, uformowa z nich kul i ponownie w這篡 do lod闚ki. Na ciasto w formie wy這篡 papier do pieczenia i obci捫y je np. fasol. Piec z obci捫eniem 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 10 minut, ju bez obci捫enia. Wystudzi. 

Marcepan zetrze na tarce. Doda jajko i zmiksowa na krem. P豉tki migda這we podpra篡 na suchej patelni. Lekko je po豉ma i doda do masy marcepanowej. Na koniec wmiesza do niej wydrylowane wi郾ie. Gotow mas wy這篡 na podpieczone ciasto. Wyr闚na. Skrawki ciasta z lod闚ki rozwa趾owa, poci望 na kawa趾i i u這篡 w kratk na wierzchu tarty. Posmarowa j roztrzepanym 鄴速kiem i posypa cukrem. Gotow tart piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut. Smacznego :)

tarta z wi郾iami

tarta z wi郾iami i marcepanem z gory

tarta z wi郾iami4

krucha tarta z wisniami i marcepanem

鈔oda, 26 sierpnia 2015
Sa豉tka z surowego kalafiora z koperkiem i czosnkiem

Pyszna sa豉tka, na kt鏎 przepis dosta豉m od mojej kuzynki. Surowy, chrupi帷y kalafior, du瘸 ilo嗆 aromatycznego, 鈍ie瞠go koperku oraz sos czosnkowy. Tylko tyle i a tyle. Sa豉tka ta idealnie pasuje do potraw z grilla. Warto si skusi, zw豉szcza teraz, gdy kalafiory s w tak atrakcyjnej cenie :)

sa豉tka z kalafiora z koperkiem

Sk豉dniki:

  • niedu篡 kalafior
  • 1-2 p璚zki 鈍ie瞠go koperku
  • 3-4 z帳ki czosnku
  • 2 造磬i jogurtu naturalnego
  • 2 造磬i majonezu
  • s鏊, pieprz, ew. cukier (na Montignacu pomijamy)

Wykonanie:

Surowy kalafior zetrze na tarce o grubych oczkach. Po陰czy go z posiekanym koperkiem. Z jogurtu, majonezu oraz czosnku przeci郾i皻ego przez prask przygotowa sos. Wymiesza go z reszt sk豉dnik闚. Doprawi ca這嗆 sol, pieprzem i cukrem. Przed podaniem sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

Wegetaria雟ki obiad V

poniedzia貫k, 24 sierpnia 2015
Najlepsze jagodzianki z kruszonk

Do tej pory jagodzianki robi豉m zawsze wg sprawdzonego przepisu, kt鏎y od dawna znajduje si na blogu. Niedawno jednak, na blogu Searching for an Amaranth, znalaz豉m cudne zdj璚ia bu貫czek z jagodami i nie mog豉m wybi ich sobie z g這wy. Zaintrygowa這 mnie ciasto, do kt鏎ego dodaje si serka mascarpone. Patent Kasi okaza si strza貫m w dziesi徠k. Ciasto dro盥穎we, przygotowane w ten spos鏏, jest wyj徠kowo delikatne, puszyste i mi瘯kie. Wprost rozp造wa si w ustach i d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Jagodzianki by造 rewelacyjne. Bardzo polecam Wam t receptur. Ja z pewno軼i b璠 cz瘰to do niej wraca :)

jagodzianka z kruszonk

Sk豉dniki (14 bu貫czek):

  • 550g m彗i pszennej
  • 250ml mleka
  • 100g mas豉
  • 2 pe軟e 造磬i mascarpone
  • 2 jajka
  • 7 pe軟ych 造瞠k cukru
  • 1 造磬a cukru waniliowego
  • 25g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 1 szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g 鈍ie篡ch jag鏚
  • 2-3 造磬i cukru pudru

Kruszonka:

  • 100g m彗i
  • 50g cukru
  • 70g mas豉

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania jagodzianek
  • lukier

Wykonanie:

Jagody przebra, wyp逝ka i osuszy. Wymiesza je z cukrem pudrem. Odstawi na bok.

Przygotowa rozczyn:

安ie瞠 dro盥瞠 pokruszy i po陰czy z 5 造磬ami ciep貫go (nie gor帷ego!) mleka, 造磬 cukru i 2 造磬ami m彗i. Wymiesza, przykry 軼iereczk i odstawi na 20 minut, aby rozczyn wyr鏀.

Pozosta貫 mleko wla do garnka. Doda serek mascarpone, mas這, cukier i cukier waniliowy. Podgrzewa razem do chwili, a mas這 i ser si rozpuszcz. Zdj望 z ognia. Do przestudzonego mleka (ciep貫go, ale nie gor帷ego) doda jajka i wymiesza ca這嗆 trzepaczk.

Do du瞠j miski wsypa m彗 i doda s鏊. Wla mleko z jajkami i wyro郾i皻y zaczyn. Ca這嗆 zagnie嗆 na g豉dkie i puszyste ciasto (je郵i b璠zie si klei do r彗, podsypa m彗, ale nie za du穎). Gotowe ciasto przykry 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na 45-60 minut. Wyro郾i皻e ciasto podzieli na 14 r闚nych kulek.Z ka盥ej kuli zrobi placek i na 鈔odku ka盥egoumie軼i kopiast 造磬 jag鏚 wymieszanych z cukrem. Placki zlepi, dok豉dnie dociskaj帷(tak jak pierogi). Formowa z nich bu貫czki i uk豉da na blaszce, 陰czeniem do do逝, w niewielkich odst瘼ach od siebie. Tak przygotowane bu趾i odstawi na 20 minut do ponownego wyro郾i璚ia.

W mi璠zyczasie przygotowa kruszonk, rozcieraj帷 ze sob w palcach wszystkie jej sk豉dniki. Wyro郾i皻e bu貫czki posmarowa rozm帷onym jajkiem i posypa kruszonk. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut. Przestudzone jagodzianki mo積a posypa cukrem pudrem lub polukrowa. Smacznego :)

Ciasto mo積a te wyrobi w maszynie do pieczenia chleba:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: mieszanina mleka z jajkami, serkiem, mas貫m i cukrami, rozczyn dro盥穎wy oraz na ko鎍u m彗a. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h). Po wyrobieniu przez maszyni wyro郾i璚iuciasto kr鏒ko wyrobi i podzieli na 14 cz窷ci. Dalej post瘼owa zgodnie z przepisem.

jagodzianki z kruszonki

jagodzianki 鈔odek

Uczta pod go造m niebem

pi徠ek, 21 sierpnia 2015
Czekowi郾ia

Lubi wi郾ie w czekoladzie. Gdy znalaz豉m przepis na czekowi郾i, wiedzia豉m, 瞠 pr璠zej czy p騧niej go wypr鏏uj. Wysz豉 smaczna, cho po cichu musz przyzna, 瞠 chyba jednak troch bardziej smakuje mi wersja tej konfitury ze 郵iwkami, zwana 郵iwkow nutell. To jednak tylko moja opinia, nie musicie si z ni zgadza.

Przepis znalaz豉m na blogu Chillibite, zmieni豉m tylko proporcje. Z 1,5 kg owoc闚 otrzyma豉m 3 niedu瞠 s這iczki czekowi郾i. Gotowa豉m dwa razy po 2 h i wydaje mi si, 瞠 by這 to jednak ciut za d逝go, bo po ostudzeniu ca這嗆 wysz豉 bardzo g瘰ta. Od siebie doda豉m kilka kostek gorzkiej czekolady. Konfitur jad豉m p鏦i co tylko na kanapce, ale my郵, 瞠 b璠zie te fajnie pasowa jako dodatek do nale郾ik闚, gofr闚 czy te ciast.

czekowi郾ia1

Sk豉dniki (3 ma貫 s這iczki):

  • 1,5 kg wydrylowanych wi郾i
  • 450 g cukru
  • 45 g kakao
  • 2 造磬i rumu
  • opcjonalnie 3 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Wi郾ie prze這篡 do garnka z grubym dnem, zasypa cukrem. Zagotowa. Gotowa na minimalnej mocy palnika, bez przykrycia, mieszaj帷 od czasu do czasu, a woda wyparuje, a konfitura zg瘰tnieje. Najlepiej gotowanie takie roz這篡 na dwa dni - ka盥ego dnia po ok. 2 h.
Gdy konfitura b璠zie ju do嗆 g瘰ta, kakao rozrobi z rumem w 1/3 szklanki wody. Wymiesza dok豉dnie, by nie by這 grudek. Doda do konfitury, razem z czekolad i wymiesza. Pogotowa ca這嗆 jeszcze przez kwadrans. Gor帷 konfitur nak豉da do wyparzonych s這ik闚. Pasteryzowa przez 10 minut. Smacznego :)

czekowi郾ia2 widok z g鏎y

Letnie owoce

czwartek, 20 sierpnia 2015
Domowa mro穎na herbata brzoskwiniowa

Nie pami皻am tak upalnego sierpnia. Pogoda ca造 czas dopisuje, temperatury ci庵le oscyluj wok馧 30 stopni. Tak jakby lato chcia這 nam pokaza, 瞠 jeszcze trwa..umili ko鎍闚k wakacji...poprawi humory :) Czy mu si to udaje? Musz przyzna, 瞠 tak.

Proponuj Wam dzi dla och這dy domow mro穎n herbat. S這dka, cho nie przesadnie, z lekkim brzoskwiniowym posmakiem. Prosto z lod闚ki, z kostkami lodu idealnie gasi pragnienie.

Inspiracja

mro穎ne herbaty

Sk豉dniki:

  • 1,5 litra zaparzonej, niezbyt mocnej, ulubionej czarnej herbaty
  • 2 dojrza貫 brzoskwinie
  • 100 g cukru
  • 125 ml wody
  • sok i sk鏎ka z cytryny
  • ew. mi鏚 do smaku
  • kostki lodu

Wykonanie:

Herbat sch這dzi.

Przygotowa syrop owocowy:

Brzoskwinie pokroi w kawa趾i. Doda wod, cukier, troch startej sk鏎ki i soku z cytryny. Gotowa ca這嗆 kilka minut. Przestudzi, a nast瘼nie przecedzi przez sitko, dobrze dociskaj帷 owoce, aby odda造 jak najwi璚ej smaku. Gotowy syrop wlewa powoli do herbaty, mieszaj帷 i kontroluj帷 smak (dodatek ca這軼i syropu mo瞠 sprawi, 瞠 herbata b璠zie za s這dka). W zale積o軼i od upodoba, ca這嗆 mo積a jeszcze dos這dzi miodem lub doda do napoju soku z cytryny. Gotow herbat mocno sch這dzi w lod闚ce przez kilka godzin. Podawa z kostkami lodu. Smacznego :)

mro穎na herbata brzoskwiniowa

mro穎na herbata brzoskwiniowa3

mro穎na herbata brzoskwiniowa z g鏎y

Letnie owoce

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 127