| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 17 listopada 2017
Domowy serek kanapkowy (z jogurtu)

Jaki czas temu wpad mi w oko przepis na domowy serek kanapkowy. Do jego produkcji potrzeba jedynie dobrej jako軼i jogurtu naturalnego, soli i ulubionych dodatk闚 - ja doda豉m posiekany szczypiorek oraz odrobin chrzanu. Wykonanie jest banalnie proste, czas oczekiwania stosunkowo kr鏒ki, a efekt - bardzo zadowalaj帷y :) Otrzymujemy kremowy, smaczny serek, o znanym sk豉dzie, bez zb璠nych dodatk闚 i konserwant闚. Warto si skusi :)

Inspiracja:Gotuj, bo lubi

domowy serek kanapkowy

Sk豉dniki:

  • 2 du瞠 jogurty greckie (mog by te zwyk貫 jogurty naturalne, musz by tylko bardzo g瘰te)
  • kilka 造瞠k posiekanego szczypiorku
  • 2-3 造瞠czki tartego chrzanu
  • s鏊 do smaku

Wykonanie:

Jogurty dok豉dnie wymiesza z sol, posiekanym szczypiorkiem i chrzanem. Gotow mieszanin wyla na kilkukrotnie z這穎n gaz lub pieluch tetrow. Zwi您a w tobo貫k, lekko odcisn望 ca這嗆 i powiesi nad durszlakiem na 24 h, aby wyciek nadmiar p造nu. Po tym czasie ser prze這篡 na kilka godzin do lod闚ki. Odwin望 z gazy i zajada. Smacznego :)

domowy almette

domowy serek kanapkowy

domowy serek konsystencja

poniedzia貫k, 23 pa寮ziernika 2017
Domowe owsiane batoniki z bananem i mas貫m orzechowym

Je郵i szukacie jakiej smacznej przek御ki, kt鏎 b璠ziecie mogli bez problemu zabra ze sob do szko造, pracy czy na wycieczk, to koniecznie musicie wypr鏏owa te batoniki. S pyszne, zdrowe i bardzo 豉twe w wykonaniu. Nie ma w nich 瘸dnych podejrzanych sk豉dnik闚: p豉tki owsiane, banany, mas這 orzechowe i bakalie - tylko i a tyle :) Dodadz energetycznego kopa i poprawi humor. Jestem pewna, 瞠 Wam posmakuj :)

batony owsiane

Sk豉dniki (na ok. 12-14 batonik闚):

  • 200 g p豉tk闚 owsianych
  • 3 wi瘯sze, mocno dojrza貫 banany
  • 3 造磬i mas豉 orzechowego
  • 2 造磬i miodu (lub wi璚ej, je郵i wolicie s這dsze batony)
  • 50 g suszonej 簑rawiny
  • 50 g rodzynk闚
  • dowolne orzechy: u mnie szklanka wymieszanych nerkowc闚, orzech闚 piniowych oraz pistacji
  • 100 g dowolnych nasion: u mnie sezam, s這necznik i chia
  • gar嗆 pestek dyni
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Pokrojone banany, mas這 orzechowe oraz mi鏚 zmiksowa na g豉dkie puree. Po這w p豉tk闚 owsianych lekko zmieli. Drug po這w pozostawi w normalnej postaci. Orzechy lekko posieka. Po陰czy z nasionami, pestkami dyni, 簑rawin i rodzynkami. Doda obie cz窷ci p豉tk闚 i mas bananow. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza.Powsta陰 mas prze這篡 do formy (u mnie prostok徠na o wymiarach ok. 30x20 cm), wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Wyr闚na wierzch przy pomocy 造磬i. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 25 minut (wierzch powinien by twardy, brzegi lekko zarumienione, ale nie przypalone).

owsiane batoniki masa

Upieczon mas lekko przestudzi, a nast瘼nie pokroi na r闚nej wielko軼i prostok徠y. Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Ozdobi ni gotowe batoniki. Smacznego :)

domowe owsiane batoniki z mas貫m orzechowym

domowe energetyczne batoniki owsiane

domowe owsiane batoniki do szko造

pi徠ek, 08 wrze郾ia 2017
Ciasto ze 郵iwkami i kasz mann

To maksymalnie owocowe ciasto kusi這 mnie od dawna, ale obawia豉m si, co z niego wyjdzie. Nie potrafi豉m jako wyobrazi sobie smaku wypieku, kt鏎ego g堯wnymi sk豉dnikami s 郵iwki i kasza manna. Ba豉m si, 瞠 b璠zie zbyt rzadkie, nijakie, niesmaczne. Okaza這 si jednak, 瞠 to ciasto jest ca趾iem smaczne. Mocno owocowe - moje 郵iwki by造 鈔ednio dojrza貫, przez co wysz這 nieco zbyt kwa郾e, ale nie przeszkadza這 mi to za bardzo. Je郵i kto chce, mo瞠 doda odrobin wi璚ej cukru - kwestia gustu. Konsystencja by豉 jak najbardziej udana - nic si nie rozwala這, ciasto spokojnie wytrzymywa這 d逝窺zy czas poza lod闚k. Je郵i lubicie wypieki ze 郵iwkami w roli g堯wnej, koniecznie si sku軼ie :)

Przepis zaczerpn窸am st康.

ciasto z kasz mann i 郵iwkami

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach31x24):

Sp鏚:

  • 300 g herbatnik闚
  • 200 g mas豉

Masa 郵iwkowa:

  • 1,5 kg 郵iwek
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 造瞠czki cynamonu

Kruszonka:

  • szklanka m彗i
  • szklanka cukru
  • 60 g mas豉

Wykonanie:

Sp鏚:

Herbatniki zmieli na py. Doda ciep貫, stopione mas這. Wymiesza. Gotow mas ciasteczkow roz這篡 na spodzie blaszki, wy這穎nej papierem do pieczenia. Wyr闚na. Sch這dzi w lod闚ce.

Masa 郵iwkowa:

奸iwki wypestkowa i umie軼i w garnku. Zala wod, doda cukier i cynamon. Gotowa na 鈔ednim ogniu, co jaki czas mieszaj帷, aby 郵iwki si nie przypali造. Kiedy owoce b璠 ju rozgotowane, doda serek waniliowy. Ca這嗆 wymiesza, a nast瘼nie powoli wsypywa kasz, energicznie mieszaj帷, aby nie powsta造 grudki. Ca這嗆 gotowa przez kilka minut do zg瘰tnienia.Mas 郵iwkow wyla na sch這dzony sp鏚.

Wszystkie sk豉dniki kruszonki dok豉dnie wyrobi palcami. Kruszonk posypa wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut. Smacznego :)

wtorek, 05 wrze郾ia 2017
Sa豉tka z quinoa, pesto, pomidorami i fet

Mam dzi dla Was przepis na rewelacyjn sa豉tk z komos ry穎w w roli g堯wnej. Quinoa sama w sobie mnie nie zachwyca - jest smaczna, ale du穎 bardziej wol od niej nasz rodzimy p璚zak czy kasz gryczan. Jednak w po陰czeniu z aromatycznym pesto, 鈍ie篡mi i suszonymi pomidorami oraz serem feta stworzy豉 ona mega dobry zestaw. Zajada豉m si ni ja, zajada m鎩 m捫. Zdrowa, syc帷a i pyszna sa豉tka, kt鏎a b璠zie 鈍ietnym posi趾iem w pracy lub szkole, albo niecodzienn kolacj lub lekkim obiadem w domu. Bardzo Wam polecam :)

Inspiracja:Jemy w domu.

sa豉tka z quinoa, fet i pesto

Sk豉dniki:

  • p馧 szklanki suchej komosy ry穎wej (quinoa)
  • p馧 cebuli
  • pomidorki koktajlowe (u mnie 鄴速e i czerwone) - ok. 10 sztuk
  • kilka suszonych pomidor闚
  • 2-3 造磬i pesto z bazylii
  • kawa貫k sera feta
  • gar嗆 鈍ie瞠j rukoli

Wykonanie:

Komos ugotowa zgodnie z instrukcj na opakowaniu. Wystudzi. Wymiesza z pesto. Doda przekrojone na p馧 pomidory koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i pokrojon w pi鏎ka cebul. Dorzuci pokruszon fet i 鈍ie膨 rukol. Wszystko delikatnie wymiesza. Smacznego :)

sa豉tka z komosy ry穎wej

Warzywa psiankowate 2017

pi徠ek, 01 wrze郾ia 2017
Kolorowe ciasto ze 郵iwkami

Wrzesie witam plackiem ze 郵iwkami. Banalnie prostym w wykonaniu - nie ma w nim nic skomplikowanego. Trzy r騜ne warstwy nadaj mu ciekawego wygl康u. ζdnie wygl康a na stole i naprawd nie幢e smakuje. Idealnie pasuje do popo逝dniowej herbaty.

Przepis od Edysi.

kolorowe ciasto ze 郵iwkami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔 22-24 cm):

  • 125 g mi瘯kiego mas豉
  • szklanka cukru pudru
  • 6 造瞠k oleju
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu o smaku wi郾iowym
  • czubata 造磬a ciemnego kakao
  • 400 g 郵iwek w璕ierek

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 zmiksowa z cukrem pudrem na g豉dk, puszyst mas. Dodawa na przemian po jednym 鄴速ku oraz 造盧e oleju. Ca造 czas miksuj帷, dosypywa partiami przesian m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia. Na koniec do gotowej masy wmiesza delikatnie za pomoc 造磬i ubit na sztywno pian z bia貫k. Ciasto podzieli na trzy r闚ne cz窷ci. Do jednej z nich doda proszek budyniowy, do drugiej kakao, a trzeci zostawi bez dodatk闚. Do nat逝szczonej tortownicy wy這篡 kolejno: ciasto bia貫, ciasto r騜owe i ciemne. Na wierzchu u這篡 przekrojone na p馧 郵iwki (sk鏎k do do逝). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Gotowe ciasto mo積a polukrowa lub posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

ciasto ze 郵iwkami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 196