| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 28 kwietnia 2017
Wega雟ka Pavlova

Ca趾iem niedawno na blogu pojawi si przepis nawega雟ki mus czekoladowy, kt鏎y powsta przy u篡ciu aquafaby czylip造nu, kt鏎y pozostaje w puszce po zu篡ciu ciecierzycy. Na moim fanpage pad造 wtedy pytania o wega雟k bez. Postanowi豉m sprawdzi, jak aquafaba poradzi sobie i z tym zadaniem. Przepis na wega雟kie mini-pavlovy znalaz豉m u Dorotus. Ca這嗆 przygotowywa這 si analogicznie do bezy z bia貫k kurzych. Efekt wizualny po upieczeniu by zadowolaj帷y. A smak? Nie by這 w niej czu ciecierzycy, to na pewno. By豉 mocno s這dka, troch twardsza od zwyk貫j Pavlovej i o wiele bardziej gumowata w 鈔odku. Do嗆 ci篹ko mi si j kroi這 bez kremu - gdy namok豉 od 鄉ietany, by這 to 豉twiejsze. Ca這嗆 zjedli鄉y ze smakiem, ale p鏦i co, zostan raczej przy tradycyjnej bezie z jajek.

Na moim blogu znajdziecie r騜ne wersje bezy. Polecam Waszej uwadze:

- tradycyjn bia陰 Pavlov

- czekoladow bez z granatem

- przepyszny tort bezowy

- bezow rolad z wi郾iami

wega雟ka pavlova

Sk豉dniki:

  • 120 ml wody po ciecierzycy w puszce
  • szczypta soli
  • 造瞠czka soku z cytryny lub p馧 造瞠czki octu
  • 200 g drobnego cukru do wypiek闚

Dodatkowo:

  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36% (je郵i deser ma by ca趾iem wega雟ki, krem闚k nale篡 zast徙i np. ubit 鄉ietank kokosow)
  • 造磬a cukru pudru
  • dowolne owoce

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Aquafab umie軼i w wysokiej misce i ubi na sztywno ze szczypt soli. Pod koniec ubijaniadodawa stopniowo po 造盧e cukru, d逝go ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Pod sam koniec ubijania doda ocetlub sok z cytryny. Otrzymana piana powinna by sztywna i b造szcz帷a. Blaszk od piekarnika wy這篡 papierem do pieczenia. Na nim narysowa 4-5 niedu篡ch okr璕闚. Na narysowane okr璕i wy這篡 ubite bia趾a, zostawiaj帷 miejsce mi璠zy nimi, gdy bezypodczas pieczenia rosn na boki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 130 stopni przez oko這 1 godzin i 15 minut. Zostawi do wystudzenia w wy陰czonym piekarniku (ja zostawi豉m je na noc).

Przed podaniem ubi na sztywno zimn krem闚k z 造磬 cukru pudru. Wy這篡 j na bezy i udekorowa owocami. Smacznego :)

wega雟ka beza

wega雟ka beza z aquafaby

Tagi: beza jajka
10:02, wedelka , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 25 kwietnia 2017
Currywurst

Dzi mam dla Was przepis na s造nny, niemiecki fast food. Kie豚aski z sosem curry u naszych zachodnich s御iad闚 spotka mo積a w wielu miejscach i warto przynajmniej raz w 篡ciu si na nie skusi. Nie jest to mo瞠 jakie wykwintne, eleganckie danie, ale z ca陰 pewno軼i posmakuje wi瘯szo軼i z Was. Kie豚aski w mojej wersji s pieczone w piekarniku. Polane pysznym pomidorowym sosem z dodatkiem curry i podane z frytkami b璠 鈍ietnym pomys貫m na obiad, za kt鏎y wasze drugie po堯wki z pewno軼i Wam podzi瘯uj :)

Przepis na currywurst znalaz豉m na blogu Rado嗆 jedzenia.

currywurst

Sk豉dniki:

  • kilka cienkich kie豚asek (u mnie bia貫)

Sos:

  • puszka krojonych pomidor闚 (400 g)
  • 造磬a miodu
  • 2 造磬i octu balsamicznego
  • 4 造磬i sosu Worcestershire
  • 4 造瞠czki s這dkiej papryki
  • 3 造瞠czki curry w proszku
  • 造瞠czka cukru
  • 2 造磬i przecieru pomidorowego

Wykonanie:

Kie豚aski usma篡 na grillu, patelni lub upiec w piekarniku, a b璠 rumiane (200 stopni, ok. 15-20 minut).

Przygotowa sos: w garnku wymiesza ze sob pomidory,mi鏚, ocet balsamiczny, sos Worcestershire, s這dk papryk i curry w proszku. Ca這嗆 doprowadzi do wrzenia, a nast瘼nie zmniejszy ogie i gotowa na ma造m ogniu przez ok. 20 minut, a sos zg瘰tnieje. Pod koniec doda cukier i przecier pomidorowy. Dok豉dnie wymiesza i zagotowa. Ca這嗆 zmiksowa za pomoc blendera na g豉dk mas.

Gotowym, ciep造m sosem pola pokrojone, upieczone kie豚aski. Ca這嗆 opr鏀zy curry. Podawa z frytkami. Smacznego :)

currywurst

currywurst

pi徠ek, 21 kwietnia 2017
Koktajl z pieczonym burakiem

Pierwszy przepis po 鈍i皻ach zwykle jest lekki i zdrowy. Wi瘯szo嗆 z nas chwilowo do嗆 ma sa豉tek z majonezem, ci篹kich sernik闚 i s這dkich mazurk闚, dlatego mam dzi dla Was pyszny koktajl. 安ietnie sprawdzi si jako drugie 郾iadanie. S這dki burak i banan 鈍ietnie si ze sob uzupe軟iaj. Do tego pi瘯ny kolor ca這軼i, kt鏎y 鈍ietnie poprawi nam humor w te nieco zimne, wiosenne dni.

koktajl z pieczonym burakiem

Sk豉dniki:

  • 鈔edniej wielko軼i burak
  • dojrza造 banan
  • p馧 gruszki
  • p馧 pomara鎍zy
  • 造磬a otr瑿闚 owsianych
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 1,5 szklanki mleka

Wykonanie:

Buraka umy, zawin望 w foli aluminiow i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 60 minut. Gdy ostygnie, obra go ze sk鏎ki i pokroi w kostk. Wrzuci do blendera razem z pokrojonym bananem, gruszk, pomara鎍z i otr瑿ami. Doda mleko i sok z cytryny. Ca這嗆 dok豉dnie zmiksowa. Smacznego :)

koktajl burak banan

pi徠ek, 14 kwietnia 2017
Kr闚ka serowo-鄉ietanowa i 篡czenia

Dzi mam dla Was przepis na ca趾iem przyjemne ciasto sk豉daj帷e si z miodowych blat闚, prze這穎nych mas z krem闚ki i twarogu. Wierzch wyko鎍zony kajmakiem w oryginale posypany by pra穎nym s這necznikiem - zrezygnowa豉m z tego dodatku i zamieni豉m go na posiekane orzechy w這skie. Ciasto smakowa這 dobrze, cho wg mnie by這 ciut za ma這 s這dkie. Zwi瘯szy豉bym te nast瘼nym razem troch ilo嗆 kremu, bo miodowe blaty troch go przyt這czy造. Niemniej jednak, warto skusi si na ten wypiek, kt鏎y elegancko b璠zie prezentowa si na ka盥ym stole.

Przepis znalaz豉m tutaj.

kr闚ka serowo-鄉ietanowa

Sk豉dniki (blaszka20x36cm):

Ciasto kruche:

  • 4 szklanki m彗i
  • kostka mas豉
  • 2 鄴速ka
  • 1 jajko
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 3 造磬i 鄉ietany
  • 4 造磬i miodu

Masa 鄉ietanowo-serowa:

  • 65 dag twarogu
  • 400 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 i 1/2 造磬i 瞠latyny
  • p馧 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • puszka masy kajmakowej
  • posiekane orzechy w這skie

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka z m彗, cukrem i sod. Doda pozosta貫 sk豉dniki i szybko zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na 3 r闚ne cz窷ci. Ka盥 z nich umie軼i w osobnej blaszce, wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Masa:

Zimn krem闚k ubi na sztywno. Ser zmiksowa z cukrem pudrem. Po陰czy go delikatnie z ubit 鄉ietan.疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Rozpuszczon 瞠latyn wymiesza dok豉dnie z gotowym kremem.

Pierwszy blat umie軼i w blaszce. Wy這篡 na niego po這w masy. Przykry drugim blatem i rozsmarowa na nim reszt kremu. Przykry ostatnim blatem. Na wierzchu rozsmarowa kajmak. Posypa posiekanymi orzechami. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

ciasto kr闚ka

kr闚ka z kajmakiem i orzechami

Jest to m鎩 ostatni wpis przed 鈍i皻ami. Wszystkim czytelnikom mojego bloga chcia豉bym wi璚 篡czy zdrowych, spokojnych, radosnych i rodzinnych 安i徠 Wielkanocnych :)

wtorek, 11 kwietnia 2017
Mazurek kawowo-malinowy

Kawy nie pijam, o czym wspomina豉m na blogu ju kilkakrotnie, ale uwielbiam wszelkie s這dko軼i z jej dodatkiem. Dlatego te, gdy tylko zobaczy豉m u Kasi przepis na tego mazurka, wiedzia豉m, 瞠 koniecznie musz go wypr鏏owa. Zw豉szcza, 瞠 poza kaw i bia陰 czekolad, pojawiaj si w nim moje ulubione owoce czyli maliny. Ca這嗆 wysz豉 naprawd pyszna. Do嗆 s這dka - jeden ma造 kawa貫czek w zupe軟o軼i wystarczy, by zas這dzi si na d逝gi czas - no ale, taka uroda mazurk闚, czy nie? :) Moja masa wysz豉 do嗆 mi瘯ka - nie wiem czy by to efekt zamierzony - ale nie sprawia這 to wi瘯szych trudno軼i z serwowaniem ciasta. Polecam wszystkim kawoszom, i nie tylko :)

mazurek kawowo-malinowy

Sk豉dniki: (forma na tart o 鈔. 25 cm - ja piek豉m z 1,5 porcji w prostok徠nej blaszce):

Sp鏚:

  • 300 g m彗i pszennej (da豉m p鏊 na p馧 m彗 tortow i krupczatk)
  • 180 g zimnego mas豉
  • 70 g cukru pudru
  • 1 鄴速ko
  • 2 造磬i zimnej wody

Masa malinowa:

  • 500 g g瘰tej, dobrej jako軼i marmolady malinowej

Masa kawowa:

  • 150 ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
  • 200 g bia貫j czekolady
  • 2 造磬i mia趾iej kawy rozpuszczalnej
  • 1 pe軟a 造磬a mas豉

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka z m彗 i cukrem. Doda 鄴速ko oraz wod. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto. Rozwa趾owa je na podsypanej m彗 stolnicy i wy這篡 nim form. Sch這dzi w lod闚ce przez 2-3 godziny. Nast瘼nie sp鏚 ponak逝wa widelcem, wy這篡 na niego papier do pieczenia i obci捫y go np. fasol. Piec z obci捫eniem 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 5-10 minut, ju bez obci捫enia, a si zarumieni. Wystudzi.

Masa malinowa:

Marmolad prze這篡 do garnka z grubym dnem. Gotowa j ok. 7 minut, ca造 czas mieszaj帷. Gor帷, p造nn marmolad przela na zimne ciasto i odstawi do ca趾owitego zastygni璚ia.

Masa kawowa:

Krem闚k umie軼i razem w garnku i podgrzewa do chwili, a mas這 si rozpu軼i, a 鄉ietanka b璠zie gor帷a (ale nie powinna si zagotowa). Do gor帷ej 鄉ietanki doda kaw. Miesza energicznie r霩g do dok豉dnego rozpuszczenia wszystkich grudek. Dorzuci po豉man czekolad i miesza do jej rozpuszczenia. G豉dk mas wyla na zastygni皻 marmolad malinow. Wyr闚na. Gotowego mazurka sch這dzi w lod闚ce przez ca陰 noc. Dowolnie udekorowa. Smacznego :)

mazurek z czekolad, kaw i malinami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 190