Zak豉dki:
Spis tre軼i
Dzieciom
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
Przepisy specjalne
X UWAGA X
Tagi
Nasze e-Ksi捫ki
Wielkanoc baner
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 18 kwietnia 2014
Sernik waniliowy z karmelizowanymi gruszkami i karmelem

W tym roku nie mog豉m si zdecydowa na to, jaki sernik upiec na 鈍i皻a, dlatego postanowi豉m zrobi dwa mniejsze ciasta: dzisiejszy - waniliowy z karmelizowanymi gruszkami oraz dodany ju wcze郾iej sernik z ajerkoniakiem. Oba s kremowe i bardzo smaczne. Dzisiejszy sernik po raz pierwszy piek豉m w k徙ieli wodnej. Ba豉m si tej techniki, lecz jak si okaza這 zupe軟ie niepotrzebnie. Dzi瘯i niej sernik zyska na delikatno軼i i wprost rozp造wa si w ustach. Wyszed r闚ny, nie opad, nie pop瘯a. Masa twarogowa ma這 s這dka, ale ca這嗆 wie鎍zy s這dka, kajmakowa masa i my郵, 瞠 to w zupe軟o軼i wystarczy. Przys這wiow "kropk nad i" s pyszne, karmelizowane gruszki. Przepis znalaz豉m na blogu Moje Pasje. Polecam :)

Jest to moja ostatnia ju propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".



Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 24 cm):

Sp鏚:
  • 350g herbatnik闚 czekoladowych (mog by r闚nie ma郵ane+2 造磬i kakao)
  • 120g mas豉

Masa serowa:

  • 1 kg sera bia貫go trzykrotnie zmielonego
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 3 造瞠czki ekstraktu waniliowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 造磬i g瘰tej 鄉ietany
  • 2 造磬i soku z cytryny

Karmelizowane gruszki:

  • 3 gruszki
  • 2 造磬i cukru
  • 2 造磬i mas豉
  • 2 szczypty imbiru

Dodatkowo:

  • 3-4 造磬i masy kajmakowej
  • p豉tki lub wi鏎ki czekoladowe do dekoracji

Wykonanie:

Sp鏚:

Ciastka pokruszy (ja pos逝篡豉m si blenderem) i wymiesza z roztopionym mas貫m, tak aby konsystencj przypomina造 mokry piasek (ew. doda kakao). Tak przygotowan mas ciasteczkow wy這篡 dno oraz boki tortownicy, uprzednio dok豉dnie zabezpieczonej foli aluminiow, kt鏎a ochroni sernik podczas pieczenia w k徙ieli wodnej. Sch這dzi w lod闚ce na czas przygotowania masy serowej.

Gruszki:

Gruszki obra i wypestkowa. Pokroi na 獞iartki, a nast瘼nie ka盥 z 獞iartek na 4 kawa趾i. Mas這 rozgrza na patelni i wrzuci na nie gruszki. Posypa je 1 造磬 cukru i szczypt imbiru. Kilka minut sma篡. Odwr鏂i je i drug stron r闚nie obsypa cukrem i doprawi imbirem. Gruszki sma篡 do momentu, a cukier si rozpu軼i, a gruszki zez這c. Uwa瘸 by ich nie przypali. Nast瘼nie wyj望 je na pergamin i wystudzi.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki na mas serow bardzo dok豉dnie zmiksowa na g豉dko. Na koniec doda karmelizowane gruszki i delikatnie wymiesza. Gotow mas wyla do wcze郾iej przygotowanej tortownicy z ciasteczkowym spodem. Tortownic umie軼i w wi瘯szej blaszce, do kt鏎ej nala gor帷ej wody (powinna si璕a do po這wy tortownicy). Tutaj mo積a zobaczy, jak to powinno wygl康a. Tak przygotowany sernik wstawi do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec w k徙ieli wodnej ok. 50-55 minut. Upieczony sernik wystudzi, a nast瘼nie wstawi do lod闚ki na ca陰 noc. Nast瘼nego dnia wierzch sernika posmarowa mas kajmakow i obsypa start czekolad. Smacznego :)




Wszystkim zagl康aj帷ym na mojego bloga 篡cz spokojnych, pogodnych, radosnych i pe軟ych smakowito軼i 安i徠 Wielkanocnych :)


鈔oda, 16 kwietnia 2014
Przepyszna babka bananowa z orzechami

Przepyszna, ucierana babka, na kt鏎 przepis znalaz豉m na blogu I love bake. Mi瘯ka, aromatyczna - dzi瘯i sk鏎ce pomara鎍zy i mocno wilgotna, dzi瘯i dodatkowi banan闚 i orzech闚, kt鏎ych cz窷 zmieli豉m, a cz窷 posieka豉m. D逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Z pewno軼i zago軼i w tym roku na naszym 鈍i徠ecznym stole. Babk robi豉m z 1,5 porcji i piek豉m ok. 1 h. Polecam gor帷o :)
Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".



Sk豉dniki (robi豉m z 1,5 porcji):
  • 1i 1/4 szklanki m彗i tortowej
  • 115 g mi瘯kiego mas豉
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 ma造 banan, mocno dojrza造
  • 3/4 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3/4 造瞠czki mielonego imbiru
  • 50 g orzech闚 np. w這skich
  • 1/4 szklanki mleka
  • otarta sk鏎ka z po這wy pomara鎍zy
  • p馧 造瞠czki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • szczypta soli
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!

Mi瘯kie mas這 utrze dok豉dnie razem z cukrem. Nast瘼nie dodawa, ca造 czas ucieraj帷, po jednym jajku oraz zmiksowanego na puree banana. M彗 przesia razem z proszkiem do pieczenia, imbirem oraz sol. Mleko po陰czy z wanili. Do utartej masy dodawa naprzemiennie suche sk豉dniki oraz mleko z wanili. Pod koniec doda sk鏎k z pomara鎍zy i posiekane orzechy. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza. Gotowe ciasto wla do formy na babk, wysmarowanej mas貫m i wysypanej m彗 lub bu趾 tart. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min (do tzw. suchego patyczka). Przez ok. 20 min studzimy ciasto w formie. Gotow babk mo積a opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)




wtorek, 15 kwietnia 2014
Bia豉 kie豚asa pieczona z 簑rawin i chrzanem

Bia豉 kie豚asa generalnie mo瞠 dla mnie nie istnie. Nie lubi jej i naprawd ci篹ko mnie nam闚i, abym spr鏏owa豉 jej cho odrobin, a na wielkanocnym stole najcz窷ciej omijam j szerokim 逝kiem. Na t jednak, polecan przez Mirabelk, skusi豉m si i w sumie nie 瘸逝j. Zjad豉m kawa貫k, prze篡豉m i musz stwierdzi, 瞠 by這 ca趾iem smacznie ;) M鎩 m捫 r闚nie pochwali ca這嗆, wi璚 chyba naprawd nie by這 幢e :) W mojej wersji u篡豉m 簑rawiny, ale nast瘼nym razem musz spr鏏owa wersji z z bor闚kami.
Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".



Sk豉dniki:
  • 6 kawa趾闚 surowej bia貫j kie豚asy
  • 4 造磬i d瞠mu bor闚kowego do mi瘰 lub 簑rawiny
  • 1 造磬a miodu
  • 2 造瞠czki chrzanu
  • olej

Wykonanie:

Ka盥 kie豚as nak逝 widelcem w kilku miejscach, 瞠by nie pop瘯a豉. W garnku zagotowa wod i wrzuci kie豚aski. Gotowa 10-15 minut. Wyj望 z wody, umie軼i w naczyniu 瘸roodpornym i posmarowa olejem. Piec w 200 stopniach, a kie豚aski b璠 rumiane (ok. 30 minut). W闚czas posmarowa je d瞠mem bor闚kowym wymieszanym z miodem i chrzanem. Zapieka jeszcze przez ok. 10 minut. Smacznego :)



poniedzia貫k, 14 kwietnia 2014
Pyszne sosy do mi瘰: musztardowo-majonezowy z miodem oraz 簑rawinowo-chrzanowy



Dwa pyszne sosy, kt鏎e z powodzeniem mog zago軼i na wielkanocnym stole. Nadaj si jako dodatek do kie豚as, mi瘰a czy jaj na twardo. Przepis na nie znalaz豉m w jakiej kolorowej gazecie. Oba sosy s b造skawiczne w przygotowaniu i o wiele smaczniejsze, ni te ze sklepu. Moim faworytem jest ten z musztard, majonezem i miodem - smaczny i oryginalny. Sos 簑rawinowy du穎 bardziej ostry, ale on r闚nie smakuje ca趾iem dobrze :) Polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".

Sos musztardowo-majonezowy:


  • 4 造磬i musztardy francuskiej
  • 3 造磬i majonezu
  • 造瞠czka miodu
  • 造瞠czka posiekanego koperku
  • sk鏎ka starta z po這wy cytryny
  • s鏊, pieprz

Sos chrzanowo-簑rawinowy:


  • 4 造磬i chrzanu
  • 3 造磬i 簑rawiny ze s這ika
  • 15 ml 鄉ietany 18%
  • 2 造磬i oliwy
  • otarta sk鏎ka z po這wy pomara鎍zy
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Wymiesza starannie sk豉dniki obu sos闚. Doprawi do smaku wg w豉snych preferencji. Przed podaniem sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

pi徠ek, 11 kwietnia 2014
Dro盥穎we zaj帷zki wielkanocne

Na zielonej 陰ce,
raz, dwa, trzy,
pas造 si zaj帷e,
raz, dwa, trzy..

To jeden z tych przepis闚, kt鏎e wypr鏏owa豉m od razu po jego znalezieniu :) Na blogu Kalejdoskop kulinarny te zaj帷zki wygl康a造 tak zach璚aj帷o, 瞠 po kupieniu dro盥篡 w pobliskim sklepiku, zabra豉m si od razu do ich pieczenia. Przygotowywa這 si je szybko i 豉two. Nie trzeba by這 robi rozczynu, a ciasto by這 elastyczne i 豉twe w obr鏏ce. Gotowe zaj帷zki by造 puszyste, mi瘯kie i lekko s這dkie. Mo瞠 nie tak 豉dne jak w oryginale, ale nam to wcale nie przeszkadza這 w ich szybkim zjedzeniu :) Najlepsze zaraz po upieczeniu :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".



Sk豉dniki (16 niedu篡ch zaj帷zk闚):
  • 500 g m彗i pszennej
  • 300 ml ciep貫go mleka
  • 21 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 100 g cukru
  • 75 g mi瘯kiego mas豉
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • rodzynki
  • migda造 w s逝pkach
  • 鄴速ko
  • ew. cukier puder do opr鏀zenia bu貫czek

Wykonanie:

Dro盥瞠 pokruszy, rozpu軼i w 250 ml ciep貫go mleka (ciep貫go, ale nie gor帷ego!). Doda pozosta貫 sk豉dniki ciasta: przesian m彗, cukier, mi瘯kie mas這 oraz s鏊. Wyrobi g豉dkie ciasto. Umie軼i je w ciep造m miejscu, przykry 軼iereczk i zostawi do wyro郾i璚ia na godzin (mo積a w這篡 do piekarnika nagrzanego do 50 stopni). Wyro郾i皻e ciasto ponownie lekko wyrobi. Uformowa z niego wa貫k i podzieli na 16 r闚nych cz窷ci. Z ka盥ego kawa趾a zrobi kulk. Uk豉da je na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, lekko je sp豉szczy. Ka盥 kulk naci望 no瞠m prawie do po這wy, tworz帷 w ten spos鏏 uszy zaj帷zka. Gotowe zaj帷zki posmarowa 鄴速kiem rozm帷onym z 50 ml mleka. Z rodzynek oraz migda堯w zrobi oczy, nos, brwi i z瑿y. Przykry bu貫czki 軼iereczk i zostawi je na 10-15 min, do ponownego wyro郾i璚ia. Po tym wstawi je piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 15-20 minut, do momentu, a si zarumieni. Gotowe wyj望, wystudzi na kuchennej kratce. Przed podaniem mo積a opr鏀zy zaj帷zki cukrem pudrem. Smacznego :)


czwartek, 10 kwietnia 2014
Sernik z adwokatem i kawa趾ami czekolady

Przepis na ten sernik znalaz豉m u Dorotus. Lubi ajerkoniak i jako wyj徠kowo kojarzy mi si on w豉郾ie z nadchodz帷ymi 鈍i皻ami. Robi豉m ju kiedy ciasto z dodatkiem tego likieru, ale tamto by這 bez pieczenia i smak ajerkoniaku by bardziej wyczuwalny (ciasto adwokatowe). Tutaj zdecydowanie czu procenty, ale wg mnie trudno zgadn望, 瞠 chodzi tu o adwokata. Zmniejszy豉m ilo嗆 likieru do 200 ml i my郵, 瞠 jest to wystarczaj帷a ilo嗆. Masa serowa by豉 bardzo rzadka i przyznaj, 瞠 sk這ni這 mnie to do dodania dw鏂h dodatkowych 造瞠k m彗i. Mimo to, ciasto wysz這 kremowe i delikatne. Praktycznie nie pop瘯a這, uros這 r闚ne i g豉dkie. Ja pola豉m ca這嗆 polew czekoladow, bo mia豉m w szafce nadwy磬 miko豉j闚, a najwy窺zy czas, aby ust徙i造 one miejsca czekoladowym zaj帷om, jajkom i barankom :) Wszystko fajnie si ze sob komponowa這 :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".



Sk豉dniki (tortownica 21-22 cm):

Sp鏚:
  • 190 g ciastek digestive z czekolad (u mnie zwyk貫 herbatniki)
  • 60 g mas豉
  • niepe軟a 造磬a kakao (m鎩 dodatek)

Masa serowa:

  • 750 g serka 鄉ietankowego (na serniki) lub twarogu p馧t逝stego/t逝stego zmielonego przynajmniej 2-krotnie
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka (250 ml) likieru jajecznego (da豉m 200 ml)
  • 3 造磬i m彗i pszennej (da豉m 5 造瞠k)
  • 150 g chips闚 czekoladowych lub posiekanej czekolady (u mnie gorzka czekolada)

Polewa (opcjonalnie):

  • 1 tabliczka czekolady
  • 70 ml krem闚ki
  • 1 造瞠czka mas豉

Wykonanie:

Sp鏚:

Ciastka pokruszy (ja pos逝篡豉m si blenderem) i wymiesza z roztopionym mas貫m, tak aby konsystencj przypomina造 mokry piasek. Doda kakao. Tak przygotowan mas ciasteczkow wy這篡 dno tortownicy, uprzednio dok豉dnie wy這穎nej papierem do pieczenia (sernik b璠zie bardzo p造nny i mo瞠 si zdarzy, 瞠 par kropel wody b璠zie si wydostawa do貫m). Sch這dzi w lod闚ce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Twar鏬 zmiksowa kr鏒ko z ca造mi jajkami, cukrem, m彗 i ajerkoniakiem na g豉dk mas. Na ko鎍u doda kawa趾i czekolady, wymiesza. Gotow mas wyla na sp鏚 z ciastek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez oko這 60-70 minut, a g鏎a b璠zie 軼i皻a i sztywna. Ostudzi, w這篡 na 12 godzin do lod闚ki. Po tym czasie udekorowa wi鏎kami czekoladowymi lub polew.

Polewa:

Krem闚k i mas這 doprowadzi do wrzenia. Zestawi z ognia i wsypa, po豉man na kostki, czekolad. Odstawi na kilka minut. Gdy czekolada si rozpu軼i, miesza chwil trzepaczk. Smacznego :)





 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 94