Zak豉dki:
Spis tre軼i
Dzieciom
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
Przepisy specjalne
X UWAGA X
Tagi
Nasze e-Ksi捫ki
ciasta z owocami
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 29 sierpnia 2014
Ciastka francuskie z serem i brzoskwiniami

Za oknem pogoda bli窺za jesiennej, ni letniej, wspomnienie urlopu tak odleg貫, 瞠 czasami, a nie chce si wierzy, 瞠 min掖 dopiero miesi帷. Humor chwilowo fatalny... nie mam pomys逝 jak go naprawi. Ale zaraz...w lod闚ce stoi otwarta puszka brzoskwi, z ty逝 za ni troch sera..jest i ciasto francuskie. B璠 ciastka! Ten dzie jednak nie b璠zie tak do ko鎍a beznadziejny :))

Przepis znalaz豉m na blogu Kuchnia Agaty. Ciastka wysz造 przepyszne.M捫 poprosi o cz瘰te powt鏎ki. Jedno spojrzenie na nie od razu poprawia mi humor. S takie radosne i optymistyczne. Ma貫 s這鎍a..

Jest to moja propozycja w ramach akcji "Morelkowo, brzoskwiniowo" prowadzonej przez Kabamaig.



Sk豉dniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g twarogu na sernik (u mnie quark)
  • 1 造瞠czka m彗i ziemniaczanej
  • 3 造磬i cukru
  • 1 jajko
  • 造瞠czka ekstraktu waniliowego
  • kilka po堯wek brzoskwi z puszki

Wykonanie:

W misce wymiesza twar鏬, jajko, cukier, m彗 i ekstrakt waniliowy. Brzoskwinie dobrze ods帷zy i pokroi na mniejsze kawa趾i. Ciasto francuskie rozwin望 (pozostawiaj帷 je na pergaminie, w kt鏎y by zawini皻y) i podzieli na 8 r闚nych prostok徠闚. Brzegi ka盥ego prostok徠a podwin望, tworz帷 wy窺zy brzeg ciastka. Na ka盥ym kawa趾u ciasta rozsmarowa mas twarogow. Na wierzchu roz這篡 kawa趾i brzoskwi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 18-20 minut (do zarumienienia brzeg闚). Smacznego :)







czwartek, 28 sierpnia 2014
Brownie z malinami i ...... zielonym pieprzem

Pomys na po陰czenie malin z czym pikantnym podrzuci豉 mi ostatnio na moim fanpage'u pewna osoba. Dosz豉m do wniosku, 瞠 pieprz b璠zie najodpowiedniejszy. Ciekawy przepis znalaz豉m na blogu S這dka magia od kuchni. Brownie wysz這 naprawd smaczne (wi瘯szo嗆 zjad豉m sama, wi璚 wiem co m闚i - nie mog豉m si mu oprze). Maliny zawsze s mile widziane w po陰czeniu z czekolad, a zielony pieprz by niecodziennym i intryguj帷ym dodatkiem - o dziwo, wcale nie za ostrym. Dodawa ca這軼i ciekawego posmaku i tej nuty tajemniczo軼i...



Sk豉dniki (ma豉 kwadratowa blaszka o wymiarach 18x18 cm):
  • 230g gorzkiej czekolady
  • 165g mas豉
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 2 鄴速ka
  • 100g cukru
  • 1 czubata 造磬a gorzkiego kakao
  • 1 czubata 造磬a m彗i
  • sk鏎ka starta z 2 limonek
  • 120-150g 豉dnych malin
  • 1,5 造瞠czki ziaren zielonego pieprzu

Wykonanie:

Czekolad wraz z mas貫m i sol rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Lekko przestudzi. Ca貫 jajka oraz 鄴速ka ubi z cukrem na puszyst mas na najwy窺zych obrotach miksera przez oko這 5 minut. Ci庵le miksuj帷, do masy jajecznej dosypa m彗 i kakao, a nast瘼nie wla czekolad z mas貫m. Pod koniec dosypa sk鏎k z limonki. Gotowe ciasto przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Wyr闚na powierzchni. Na cie軼ie u這篡 maliny oraz ziarenka pieprzu (nie za g瘰to). Piec ok. 25-28 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Smacznego :)





wtorek, 26 sierpnia 2014
Smoothie jaglany z morelami i bor闚kami

Kasza jaglana w nieco innym wydaniu. Kiedy moja szwagierka podsun窸a mi ten przepis, pomy郵a豉m, 瞠 warto by by這 takie co wypr鏏owa. Okazja nadarzy豉 si kilka dni temu. Nie oby這 si bez niespodzianek podczas przygotowywania tego napoju: zepsu豉m sw鎩, nie tak dawno kupiony blender (R.I.P.) pierwsza partia smoothie zosta豉 wylana, bo jedyne co w niej czu造鄉y, to smak metalu i dymu, kasza ugotowana po raz drugi, szwagierka bieg豉 po nowe morele...ech, b璠zie co wspomina ;) W ko鎍u jednak si uda這. Efekt ko鎍owy do嗆 ciekawy. Smoothie smakowa這 dobrze, cho przyznam, 瞠 po wypiciu po這wy mia豉m do嗆. Jest mocno syc帷e. My郵, 瞠 鈍ietnie sprawdzi si jako 郾iadanie.

Jest to moja propozycja w ramach akcji "Morelkowo, brzoskwiniowo" prowadzonej przez Kabamaig.



Sk豉dniki (dwie porcje):
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 200 ml wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 造磬i ksylitolu (zast徙i豉m cukrem; da豉m ok. 4 造瞠k)
  • 3 morele
  • 100 g bor闚ek (lub jag鏚)
  • odrobina ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Kasz jaglan wyp逝ka, przela na sitku gor帷 wod, aby pozby si goryczki. Wyp逝kan wrzuci do garnka z lekko osolonym wrz徠kiem. Gotowa oko這 15-20 minut pod przykryciem, a do wch這ni璚ia ca貫j wody, od czasu do czasu mieszaj帷. Nale篡 ca造 czas kontrolowa ilo嗆 wody, uwa瘸j帷, by kasza si nie przypali豉 i w razie potrzeby dolewa jej co jaki czas. Zdj望 z ognia, zostawi pod przykryciem na kilka minut. Wystudzi. 3/4 porcji kaszy zmiksowa z 3/4 porcji mleka, 2 造磬ami cukru, pokrojonymi morelami i ekstraktem waniliowym. Przela do szklanki. Osobno zmiksowa pozosta陰 cz窷 kaszy, mleka i cukru razem z bor闚kami. Wyla delikatnie na wierzch poprzedniej warstwy. Udekorowa wg. uznania. Smacznego :)






Ps. Buziaki dla szwagierki za zdj璚ia i s這mki ;**
poniedzia貫k, 25 sierpnia 2014
Kruche ciasto z malinami i budyniow piank

To ciasto mam ju na moim blogu, ale w wersji z rabarbarem. Tym razem postanowi豉m wypr鏏owa jak smakuje z malinami. Wysz這 pysznie. Chyba nawet lepiej ni za pierwszym razem. Oryginalnie przepis pochodzi od Dorotus, a przygotowa豉m je ze wzgl璠u na akcj Majanki :)



Sk豉dniki:

Ciasto:
  • 2,5 szklanki m彗i pszennej ( mo瞠 by krupczatka )
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 5 鄴速ek

Pianka:

  • 5 bia貫k
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypiek闚
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania (40 g jedno) budyniu waniliowego lub 鄉ietankowego ( u mnie waniliowy)
  • p馧 szklanki oleju

Ponadto:

  • 500 g 鈍ie篡ch malin
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Ciasto:

Mas這 pokroi w kostk, szybko zagnie嗆 z pozosta造mi sk豉dnikami ciasta. Podzieli na 2 cz窷ci (60% i 40%), ka盥 zawin望 w foli spo篡wcz i zamrozi. Blach (33x20 cm) wysmarowa mas貫m i wy這篡 papierem do pieczenia. Na sp鏚 zetrze na tarce wi瘯sz cz窷 ciasta, wyr闚na. Podpiec na z這ty kolor w temp. 190 stopni przez oko這 20 minut. Odstawi do ca趾owitego wystudzenia.

Pianka:

Bia趾a ubi na sztywn pian, dodaj帷 pod koniec cukier i cukier waniliowy, ca造 czas ubijaj帷 na najwy窺zych obrotach. Nast瘼nie wsypywa proszek budyniowy, ca造 czas miksuj帷, by dobrze si rozpu軼i. Stru磬 wlewa olej, miksuj帷 do po陰czenia. Gotow piank wy這篡 na podpieczony, zimny sp鏚, wyr闚na i u這篡 na niej maliny. Na wierzch zetrze reszt zamro穎nego ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 - 40 minut. Po przestudzeniu posypa cukrem pudrem. Smacznego :)






Tagi: budy maliny
15:21, wedelka , Ciasta
Link Komentarze (5) »
czwartek, 21 sierpnia 2014
Cukinia faszerowana mi瘰em mielonym

Nie wiem jakim cudem nie ma na blogu jeszcze tego przepisu. Cukini tak robi cz瘰to, zw豉szcza latem. Jest smaczna, szybka i nietuzinkowa. Polecam :)



Sk豉dniki:
  • 3-4 niedu瞠 cukinie
  • 300 g mi瘰a mielonego
  • 400-500 ml przecieru pomidorowego lub passaty
  • du瘸 cebula
  • p馧 czerwonej papryki
  • kilka du篡ch pieczarek
  • 2 z帳ki czosnku
  • s鏊, pieprz, suszona bazylia i oregano
  • 鈍ie瘸 natka pietruszki
  • starty 鄴速y ser
  • oliwa do sma瞠nia

Wykonanie:

Cukinie dok豉dnie umy, wytrze, przekroi wzd逝 na p馧 i za pomoc 造瞠czki wydr捫y delikatnie 鈔odek. Cebule obra, drobno posieka. Papryk i pieczarki pokroi w kostk, czosnek przecisn望 przez prask. Na oliwie podsma篡 mi瘰o mielone z cebul i czosnkiem. Po kilku minutach doda papryk i pieczarki. Sma篡 razem przez chwil. Doda przecier pomidorowy i przyprawy. Dusi razem przez 5-10 minut, a sos mocno zg瘰tnieje. Na koniec doda posiekan natk pietruszki. Gotowy farsz lekko przestudzi, po czym nape軟i nim wydr捫one cukinie, umieszczone na blaszce do pieczenia. Posypa starym serem i piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (piek cukini na blasze od piekarnika, przykryt foli aluminiow - na ostatnie 10 minut foli zdejmuj). Smacznego :)


Faszerujemy 2014!
wtorek, 19 sierpnia 2014
Og鏎ki konserwowe (w occie, po warszawsku)

Smaczne og鏎ki w s這dko-kwa郾ej, octowej zalewie. Przepis znaleziony na blogu Smaczna Pyza. 安ietnie nadaj si jako dodatek do obiadu czy sk豉dnik sa豉tek.



Sk豉dniki:
  • ok. 2 kg og鏎k闚 gruntowych (najlepsze ma貫)
  • 1,5-2,5 szklanki octu spirytusowego 10% (da豉m 2 szklanki)
  • 8 szklanek wody
  • 160 g cukru
  • 50 g soli kamiennej
  • 6 li軼i laurowych
  • 10 sztuk kulek ziela angielskiego
  • 1 造瞠czka ziaren czarnego pieprzu
  • 6 造瞠czek ziaren bia貫j gorczycy
  • 1 du瘸 marchewka (da豉m dwie)
  • 2 z帳ki czosnku (da豉m 4)
  • kawa貫k korzenia chrzanu (pomin窸am)
  • kilka 這dyg kopru

Wykonanie:

Zalewa:

Wod zagotowa z li嗆mi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Gdy zawrze, doda s鏊 i cukier. Gotowa ok. 15 minut. Na koniec doda ocet (ilo嗆 zale篡 od tego jakie og鏎ki chcemy uzyska; przy 1,5 szkl - b璠 bardziej 豉godne, przy 2,5 - bardziej ostre). Wymiesza, zdj望 z gazu i odstawi do wystudzenia.

Og鏎ki dok豉dnie umy. Na dno ka盥ego przygotowanego s這iczka wsypa po p馧 造瞠czki gorczycy. W這篡 p馧 z帳ka czosnku, pokrojonego na mniejsze cz窷ci, kilka plasterk闚 surowej marchewki i poci皻 na ma貫 kawa趾i 這dyg kopru. Nast瘼nie wype軟i s這iki og鏎kami i zala zalew. Zakr璚i s這iki i pasteryzowa ok. 2-3 minut (licz帷 od czasu zagotowania). Podczas gotowania og鏎ki zmieniaj kolor na zielono鄴速e i kiedy ju prawie ca貫 s takie to mo積a wyci庵a. Po up造wie podanego czasu s這iki wyci庵n望 i odstawi do ostudzenia. Og鏎ki nadaj si do jedzenia po ok. 2 tygodniach. Smacznego :)



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 103