| < Grudzie 2016 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
鈔oda, 07 grudnia 2016
Piernik czekoladowy z suszonymi 郵iwkami

Ten piernik upiek豉m specjalnie z my郵 o dw鏂h akcjach kulinarnych : "Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank oraz "Tygodniu Korzennym" Ptasi. Obie te zabawy darz du篡m sentymentem i co roku staram si wzi望 w nich - cho symbolicznie - udzia. Przepis na ten piernik znalaz豉m ju jaki czas temu u Liski. Podoba mi si w nim dodatek suszonych 郵iwek, czekolady i powide. I powiem Wam, 瞠 si nie zawiod豉m. By to jeden z lepszych piernik闚 jakie mia豉m okazj je嗆. Aromatyczny, nie za s這dki, mi瘯ki i wilgotny. D逝go zachowywa 鈍ie穎嗆 - by r闚nie dobry nawet trzy dni po upieczeniu. Bardzo Wam go polecam.

piernik czekoladowy

Sk豉dniki (keks闚ka o wymiarach 26x11 cm):

  • 120 g czekolady (u mnie gorzka)
  • 120 g mas豉
  • 120 g miodu
  • 80 g cukru
  • 150 g mleka
  • 200 g m彗i pszennej
  • 2 jajka
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造瞠czki przyprawy do piernika
  • 1 造瞠czka imbiru
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 100 g mi瘯kich suszonych 郵iwek
  • 40 g kandyzowanego imbiru, posiekanego (pomin窸am)
  • ok. 120 g d瞠mu 郵iwkowego lub truskawkowego (u mnie powid豉 郵iwkowe)
  • dodatkowo: polewa czekoladowa

Wykonanie:

Po豉man czekolad umie軼i w garnku z mas貫m, miodem i cukrem. Roztopi. Doda mleko, wymiesza i odstawi do ostygni璚ia. Do ostudzonej masy doda roztrzepane jajka, a nast瘼nie wymieszane ze sob i przesiane sypkie produkty: m彗, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne. Dosypa pokrojone drobno 郵iwki. Na koniec wmiesza do ciasta delikatnie powid豉. Gotow mas przela do keks闚ki wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart lub wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. godzin (do tzw. suchego patyczka). Ostudzi w foremce, a nast瘼nie zawin望 w foli spo篡wcz. Najlepszy nast瘼nego dnia. Smacznego :)


piernik czekoladowy

piernik z czekolad i 郵iwkami

poniedzia貫k, 05 grudnia 2016
Spis przepis闚 na Wigili i Bo瞠 Narodzenie

安i皻a ju za nieca造 miesi帷. Ale to zlecia這 :) Tradycyjnie udost瘼niam Wam spis potraw 鈍i徠ecznych, jakie znajdziecie na moim blogu. Znajdziecie w nim potrawy wigilijne, sa豉tki, pyszne serniki, pierniki, ciasta i inne wyborne s這dko軼i. Zapraszam serdecznie :)

Spis znajdziecie po klikni璚iu w baner poni瞠j. Aby u豉twi Wam jego znalezienie, umieszczam go r闚nie w dolnej cz窷ci bocznej szpalty.

pi徠ek, 02 grudnia 2016
Ciasto z gruszkami i bia陰 czekolad

Lubicie babki? Dzi mam dla Was przepis na bardzo smaczne ciasto z dodatkiem gruszek i bia貫j czekolady. Mi瘯kie i wilgotne, d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆, dzi瘯i dodatkowi mascarpone. Przygotowuje si je 豉two i szybko. Idealne do popo逝dniowej kawy. Mo瞠 gdzie pomi璠zy blachami pe軟ymi pierniczk闚 znajdziecie chwil na wypr鏏owanie takiej babki? :)

Przepis z bloga La grande e la piccola cuoca.

babka z gruszkami i bia陰 czekolad

Sk豉dniki:

  • 4 jajka
  • 50 g cukru (lub troch wi璚ej, babka nie jest mocno s這dka)
  • 250 g m彗i pszennej
  • 250 g mascarpone
  • 100 g bia貫j czekolady
  • 2-3 gruszki
  • 16 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jajka ubi z cukrem i sol na puszyst mas. Ca造 czas miksuj帷, dodawa serek mascarpone oraz przesian m彗 z proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta doda posiekan drobno czekolad i obrane, pokrojone w kostk gruszki. Ca這嗆 delikatnie wymiesza. Gotowe ciasto umie軼i w formie wysmarowanej wcze郾iej mas貫m i wysypanej bu趾 tart. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego :)

ciasto z gruszkami i bia陰 czekolad

wtorek, 29 listopada 2016
Sa豉tka z fasol, fet i chorizo

Szybka i po篡wna sa豉tka, na kt鏎 przepis znalaz豉m u Edysi, 鈍ietnie spisa豉 si jako posi貫k, kt鏎y m捫 zabra ze sob do pracy. Dobrze smakowa豉 na ciep這, zaraz po przygotowaniu, jak i na zimno.

sa豉tka z fasoli i chorizo

Sk豉dniki:

  • puszka bia貫j fasoli
  • kilka suszonych pomidor闚 z oleju
  • p皻ko kie豚asy chorizo
  • 2 z帳ki czosnku
  • p馧 czerwonej cebuli
  • kawa貫k sera feta
  • posiekana natki pietruszki

Wykonanie:

Na patelni rozgrza 造磬 oleju ze s這iczka z pomidorami. Podsma篡 na nim pokrojone w p馧plasterki chorizo oraz przeci郾i皻y przez prask czosnek. Doda ods帷zon fasol oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Podgrzewa mieszaj帷, a fasola b璠zie ciep豉. Dosypa cebul i natk, wymiesza. Przed podaniem posypa pokrojon w kostk fet. Podawa na ciep這 lub zimno. Smacznego.



pi徠ek, 25 listopada 2016
Bananowy sernik Nigelli

Dzi zapraszam na ciasto, kt鏎e przypadnie do gustu zw豉szcza wielbicielom banan闚. Sernik z dodatkiem tych owoc闚 upiek豉m ju jaki czas temu, ale dopiero teraz doczeka si on publikacji. Bardzo kremowy, mazisty, z wyra幡ie wyczuwalnym smakiem dojrza造ch banan闚, posmakuje z pewno軼i wielu z Was. Ca這嗆 wie鎍zy cienka warstwa kajmaku. W oryginale sernik wyko鎍zony by mas toffi, ale postanowi豉m nieco zmieni jego wygl康 i smak. My郵, 瞠 ta zamiana wcale mu nie zaszkodzi豉. Sernik pieczony jest w k徙ieli wodnej, ale je郵i Was to przera瘸, mo瞠cie upiec go w tradycyjny spos鏏 - b璠zie wtedy mniej kremowy, ale z pewno軼i r闚nie smaczny.

Przepis na to cudo znalaz豉m tutaj. W oryginale jego autork jest Nigella Lawson.

sernik bananowy

Sk豉dniki: (tortownica o 鈔. 23 cm):

Sp鏚:

  • 200 g herbatnik闚 lub ciastek digestive
  • 70 g mas豉

Masa serowa (Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!):

  • 700g sera (u篡豉m ser z wiaderka)
  • 6 ca造ch jaj
  • 4 bardzo dojrza貫 banany
  • sok z po這wy cytryny
  • 150g cukru

Dodatkowo:

  • kilka 造瞠k masy kajmakowej

Wykonanie:

Sp鏚:

Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia. Dodatkowo dok豉dnie zabezpieczy j foli aluminiow, kt鏎a ochroni sernik podczas pieczenia w k徙ieli wodnej (owin望 form podw鎩nie z這穎n foli). Ciastka pokruszy i wymiesza z roztopionym mas貫m, tak aby konsystencj przypomina造 mokry piasek. Tak przygotowan mas ciasteczkow wy這篡 dno tortownicy. Sch這dzi w lod闚ce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Banany dok豉dnie rozgnie嗆 widelcem. Wymiesza z sokiem z cytryny. Ser zmiksowa kr鏒ko z cukrem i jajkami. Wmiesza banany. G豉dk, jednolit mas serow wyla delikatnie na ciasteczkowy sp鏚. Tortownic z ciastem, dok豉dnie owini皻 foli aluminiow, umie軼i w wi瘯szej formie lub naczyniu 瘸roodpornym, do kt鏎ego nala gor帷ej wody (do po這wy wysoko軼i formy z sernikiem). Piec ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczony sernik sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez ca陰 noc. Przed podaniem wierzch udekorowa mas kajmakow. Smacznego :)

bananowy sernik nigelli

sernik banany kajmak

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 183