Zak豉dki:
Spis tre軼i
Dzieciom
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
Przepisy specjalne
X UWAGA X
Tagi
Nasze e-Ksi捫ki
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
poniedzia貫k, 22 grudnia 2014
Wigilijny kompot z suszonych owoc闚

Obowi您kowa pozycja wigilijnej wieczerzy. Nie ka盥emu smakuje. Ja nale輳 do jego zwolenniczek, ale pijam go tylko ten jeden raz w roku. Wa積e jest, aby u篡 dobrej jako軼i owoc闚. Sporo os鏏 narzeka na obecno嗆 w kompocie owoc闚 w璠zonych - maj one charakterystyczny, niekoniecznie przyjemny zapach i nie wszystkim to pasuje. Przepis na dzisiejsz wersj kompotu znalaz豉m w jakiej kolorowej gazecie. Zaintrygowa mnie dodatek 鈍ie篡ch jab貫k i musz przyzna, 瞠 ta wersja jest naprawd ca趾iem smaczna.

kompot z suszonych owoc闚

Sk豉dniki:

  • 400-500 g suszonych owoc闚 (u mnie mieszanka jab貫k, gruszek, 郵iwek, kilka daktyli i moreli)
  • 2 鈍ie瞠 jab趾a
  • 3 go寮ziki
  • laska cynamonu
  • cukier
  • ew. sok z cytryny
  • ew. cynamon w proszku

Wykonanie:

Suszone owoce op逝ka i w這篡 do garnka. Zala 3-4 litrami zimnej wody. Doda go寮ziki i lask cynamonu. Zagotowa, zmniejszy ogie i gotowa oko這 30 minut na ma造m ogniu. 安ie瞠 jab趾a obra, pokroi na kawa趾i i doda do kompotu. Gotowa jeszcze ok. 5-10 minut. Gotowy kompot dos這dzi do smaku. Mo積a doprawi go r闚nie ewentualnie sokiem z cytryny i cynamonem. Je瞠li kompot, b璠zie zbyt mocny, mo積a go rozcie鎍zy dolewaj帷 przegotowanej wody. Podawa mocno sch這dzony. Smacznego :)

niedziela, 21 grudnia 2014
Wigilijna zupa migda這wa

To chyba najmniej popularna wigilijna zupa. Prym wiedzie zdecydowanie barszcz z uszkami, du穎 os鏏 jada w ten dzie zup grzybow, cz窷 zup rybn. O zupie migda這wej ma這 kto pami皻a. Zrobi這 mi si jej troch 瘸l, dlatego te postanowi豉m Wam j troch przybli篡. Przepis wpad mi w oko w jakiej kolorowej gazecie. Troch pozmienia豉m pod siebie jak zwykle. Wysz這 ca趾iem smacznie. Taka s這dka zupa to dla mnie ciekawa nowo嗆 i z pewno軼i jest to fajna propozycja np. na zimowe 郾iadanie. Ale jako mimo wszystko do wigilijnej wieczerzy mi nie pasuje...Zostan jednak przy barszczu :)

A Wy? Mieli軼ie ju okazj pr鏏owa t zup? Co o niej s康zicie?

zupa migda這wa

Sk豉dniki (2 porcje):

  • 600-700 ml mleka
  • 100 g migda堯w bez sk鏎ki
  • 2-3 造磬i miodu
  • 造瞠czka soku z cytryny
  • 造瞠czka cynamonu
  • 4-5 造瞠k kaszy manny
  • 2-3 go寮ziki
  • p豉tki migda這we do dekoracji, cynamon do opr鏀zenia

Wykonanie:

Obrane ze sk鏎ki migda造 zmieli w blenderze. Zala je mlekiem, doda mi鏚, go寮ziki i cynamon. Gotowa na niewielkim ogniu przez kilkana軼ie minut. Nast瘼nie wsypa kasz i gotowa kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszaj帷. Doprawi do smaku sokiem z cytryny, ew. jeszcze dos這dzi. Udekorowa pra穎nymi p豉tkami migda這wymi, opr鏀zy cynamonem. Smacznego :)

wigilijna zupa migda這wa

sobota, 20 grudnia 2014
Wigilijne pierogi z kapust i grzybami

Do pierog闚 z kapust i grzybami musia豉m dorosn望. D逝go nie lubi豉m ich smaku i kiedy podczas wigilii trzeba by這 spr鏏owa ka盥ego dania, mia豉m du瞠 trudno軼i z ich prze趾ni璚iem. Pami皻am, 瞠 moja babcia robi豉 wtedy specjalnie dodatkowo kilka pierog闚 ruskich. Takie ma貫 odst瘼stwo od tradycji. Dzi wspominam to z u鄉iechem na twarzy, a pierogi z kapust i grzybami poch豉niam z apetytem. Zw豉szcza, je郵i dodatkowo polane s cudownym sosem grzybowym mojej te軼iowej. Wszyscy czekamy na to ca造 rok, a jesieni zbieramy do niego prawdziwki w pobliskim lesie.

Ale 瞠by nie by這 tak r騜owo...nie cierpi pierog闚 przygotowywa. Je郵i kto chcia豚y mnie jako ukara, m鏬豚y kaza mi przez ca造 dzie na zmian lepi pierogi i r璚znie wyrabia dro盥穎we ciasto. Moje dwie najwi瘯sze kuchenne traumy ;) Nie cierpi tego tak bardzo, 瞠 pierogi w domu robi baaardzo rzadko, mimo, 瞠 jest to jedno z moich tzw. comfort food. Moja siostra, gdy napisa豉m jej, 瞠 lepi pierogi, zdziwiona odpisa豉: To Ty robisz pierogi?? Owszem, robi. I wychodz mi nawet ca趾iem niez貫. Naprawd :)

Przepis na ciasto mam od mamy. M彗a i gor帷a woda, troch soli i oleju. Nic wi璚ej. Takie zaparzane ciasto jest elastyczne i fajnie si z nim pracuje. Pomys na farsz z przepisu na kulebiak, pomin窸am tylko pieczarki. Ja sw鎩 farsz zmiksowa豉m, ale nie jest to oczywi軼ie konieczne (zrobi豉m to ze wzgl璠闚 technicznych: 豉twiej mi si wtedy pierogi lepi這 ;))

pierogi z kapust i grzybami

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 4 szklanki m彗i
  • ok. 2 szklanek gor帷ej wody (takiej, aby nie parzy豉 r彗)
  • 造瞠czka soli
  • 造瞠czka oleju

Farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 150-200 g suszonych grzyb闚
  • 2 du瞠 cebule
  • s鏊, pieprz, cukier
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Farsz (mo積a przygotowa dzie wcze郾iej):

Suszone grzyby namoczy w ciep貫j wodzie(ja moczy豉m je przez ca陰 noc). Na drugi dzie odcisn望 je i drobno pokroi (wody z moczenia nie wylewa). Kapust pokroi na mniejsze kawa趾i, odcisn望, je郵i jest zbyt kwa郾a. Umie軼i j w garnku, podla wod, w kt鏎ej moczy造 si grzyby oraz ew. odrobin zwyk貫j przegotowanej wody.Dorzuci pokrojonegrzyby. Ca這嗆 gotowa oko這 p馧 godziny,a kapusta zmi瘯nie.Je郵i ci庵le jest zbyt kwa郾a, doda szczypt cukru. Mi瘯k kapust z grzybamiodcedzi, dobrze odcisn望. W mi璠zyczasie na drugiej patelnipodsma篡 posiekane cebule, doda do nich kapust zgrzybami, doprawi sol i pieprzem. Sma篡 ca這嗆 kilka minut. Wystudzony farsz drobno posieka lub zmiksowa (ja u篡豉m blendera).

Ciasto:

M彗 przesia na stolnic, zrobi w niej wg喚bienie, doda s鏊 i olej. Stopniowo dodawa gor帷 wod i wyrabia ciasto przez kilka minut, zagarniaj帷 m彗 do 鈔odka wg喚bienia. Ciasto powinno by elastyczne i mi瘯kie. Podzieli je na 2-3 cz窷ci (te, z kt鏎ymi akurat nie pracujemy przykry 軼iereczk by nie wysch造). Ka盥 cienko rozwa趾owa. Szklank wycina k馧ka. Na ka盥e k馧ko nak豉da niewielk ilo嗆 farszu. Sk豉da na p馧, dok豉dnie zlepiaj帷 brzegi.Gotowa w osolonym wrz徠ku 4-5 min od wyp造ni璚ia. Smacznego :)

pierogi z kapust i grzybami

pierogi z kapust i grzybami

pi徠ek, 19 grudnia 2014
Kandyzowane pomara鎍ze w czekoladzie

Dzi pierwsza propozycja wykorzystania kandyzowanych pomara鎍zy. Zanurzenie ich w roztopionej w k徙ieli wodnej czekoladzie sprawi, 瞠 otrzymamy naprawd smaczn przek御k. Mi przypomina豉 ona troch....galaretk. Warto spr鏏owa, naprawd.

pomarancze w czekoladzie

Sk豉dniki:

  • plastry kandyzowanych pomara鎍zy
  • gorzka czekolada

Wykonanie:

Czekolad po豉ma na kawa趾i. Roztopi j w k徙ieli wodnej i macza w niej plastry pomara鎍zy. Odk豉da na kratk do stwardnienia polewy. Smacznego :)

czwartek, 18 grudnia 2014
Kandyzowane pomara鎍ze

Pi瘯nie pachn, fajnie smakuj i 鈍ietnie wygl康aj. Pomys na tak przyrz康zone plastry pomara鎍zy znalaz豉m u Majanki, a ona wyszpera豉 go u Dorotus. Wysz造 鈍ietnie. Wykorzysta豉m je dwukrotnie. Do czego? Niebawem si przekonacie :) Pierwszy przepis ju jutro :)

kandyzowane pomara鎍ze

Sk豉dniki:

  • 2 pomara鎍ze (najlepiej ekologiczne, niewoskowane owoce; je郵i nie macie dost瘼u do takich owoc闚, nale篡 naprawd dobrze wyszorowa pomara鎍ze przed gotowaniem)
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

Wykonanie:

Pomara鎍ze pokroi na 5 mm plasterki. Do szerokiego garnka wsypa cukier, wla wod. Zagotowa, mieszaj帷, do rozpuszczenia si cukru. Wrzuci plasterki pomara鎍zy i gotowa na 鈔ednim ogniu. Podczas gotowania odwraca plasterki. Gotowa przez 1 godzin - lub nawet troch d逝瞠j - pomara鎍ze powinny zrobi si szkliste, a z wody i cukru powinien powsta g瘰ty, kleisty syrop. Gotowe plasterki wyj望 na papier do pieczenia. Mo積a je zrobi kilka dni wcze郾iej i trzyma w zamkni皻ym s這iczku, w lod闚ce. Smacznego:)

kandyzowane pomara鎍ze

kandyzowane pomara鎍ze

鈔oda, 17 grudnia 2014
Makowiec japo雟ki

Przepyszny makowiec: bez dodatku m彗i, z 簑rawin, czekolad i sk鏎k pomara鎍zow. Mocno wilgotny dzi瘯i startym na tarce jab趾om. Przepis na podstawie kilku receptur znalezionych w internecie (g堯wnie u Dorotus). Ja u篡豉m gotowej masy makowej, ale jak najbardziej mo積a wykorzysta w豉snor璚znie przygotowan mas. My郵, 瞠 wtedy makowiec tylko na tym zyska. Polecam gor帷o na 鈍i皻a :)

makowiec japo雟ki

Sk豉dniki (blaszka ok. 30x20 cm):

  • 600 g masy makowej, dobrze odci郾i皻ej (mo瞠 by zar闚no masa domowa, jak i kupna)
  • 5 jajek
  • 3 jab趾a
  • 180 g mas豉
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 造瞠k zmielonych migda堯w
  • 5 造瞠k kaszy manny
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • gar嗆 sk鏎ki pomara鎍zowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • gar嗆 posiekanej suszonej 簑rawiny

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml krem闚ki
  • 造瞠czka mas豉

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem na g豉dk mas. Dodawa po jednym 鄴速ku, ca造 czas miksuj帷. Mas ma郵an wymiesza z dobrze odci郾i皻 mas makow. Doda starte na tarce o grubych oczkach obrane jab趾a,zmielone migda造, kasz i proszek do pieczenia. Dosypa sk鏎k pomara鎍zow, posiekan 簑rawin i start czekolad. Wymiesza. Pian z bia貫k ubi na sztywno i wmiesza j delikatnie do ciasta. Gotowe ciasto przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez oko這 50-60 minut.

Polewa:
Krem闚k i mas這 doprowadzi do wrzenia. Zestawi z ognia i wsypa, po豉man na kostki, czekolad. Odstawi na kilka minut. Gdy czekolada si rozpu軼i, miesza chwil trzepaczk.

Gotowe ostudzone ciasto obla polew czekoladow. Dowolnie udekorowa. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 111