Zak豉dki:
Spis tre軼i
Dzieciom
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
Przepisy specjalne
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 27 marca 2015
Ciasto toffi z mas kokosow i orzechami

Przepyszne ciasto. Jedne z lepszych, jakie uda這 mi si upiec ostatnimi czasy. Przepis na nie znalaz豉m na blogu Skarbiec kulinarny. Kakaowy sp鏚, cudownie kremowa masa kokosowa i s這dki kajmak z chrupi帷ymi orzechami, b璠帷y przys這wiow "kropk nad i". Od siebie doda豉m odrobin kwa郾ego d瞠mu dla prze豉mania smaku oraz nas帷zy豉m biszkopt, by by bardziej wilgotny. Wielbiciele kokosowych wypiek闚 b璠 zachwyceni. Ogromnie polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelk.

ciasto kajmak kokos

Sk豉dniki (blaszka 31x26 cm):

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki m彗i pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao

Masa kokosowa:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 300 g wi鏎ek kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • 2 鈔ednio czubate 造磬i m彗i ziemniaczanej

Masa toffi:

  • 400-500 g masy kajmakowej
  • 200 g mas豉

Dodatkowo:

  • 2-3 造磬i d瞠mu z czarnych porzeczek
  • 200 g orzech闚 w這skich
  • s這dka herbata z cytryn i odrobin w鏚ki do nas帷zenie biszkoptu

Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej. M彗 i kakao wymiesza, przesia. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa partiami cukier, 造磬a po 造盧e, ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. Do masy jajecznej wsypa suche sk豉dniki. Delikatnie wmiesza je szpatu趾 do ciasta, by sk豉dniki si po陰czy造. Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia (samo dno), nie smarowa bok闚. Delikatnie prze這篡 ciasto. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez oko這 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm upu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroi na 2 blaty (mo積a te ciasto podzieli na dwie cz窷ci i upiec dwa osobne blaty - osobi軼ie wol t wersj, bo nie musz bawi si w przekrajanie ciasta; piek wtedy dwa blaty, ka盥y z 3 jaj).

Masa kokosowa:

2,5 szklanki mleka zagotowa. W pozosta造m mleku (p馧 szklanki) rozrobi dok豉dnie m彗 ziemniaczan. Do gotuj帷ego si mleka doda wi鏎ki kokosowe i gotowa razem, ca造 czas mieszaj帷, przez 5 minut. Doda cukier oraz mas這. Miesza do momentu rozpuszczenia si mas豉. Wla wymieszane wcze郾iej mleko z m彗. Gotowa jeszcze kilka minut, do momentu kiedy masa przestanie g瘰tnie. Gor帷 mas (wa積e!) wy這篡 na jeden z biszkopt闚, nas帷zony herbat i posmarowany cienko d瞠mem (najlepiej, gdy biszkopt znajduje si w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykry drugim biszkoptem. Nas帷zy go.

Masa toffi:

Mi瘯kie mas這 utrze na puszysty krem. Dodawa po kilka 造瞠k masy kajmakowej. Zmiksowa do po陰czenia. Gotow mas wy這篡 na wierzch ciasto. Posypa posiekanymi orzechami. Sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez ca陰 noc. Ciasto warto wyci庵n望 z lod闚ki kilkana軼ie minut wcze郾iej przed podaniem -b璠zie si lepiej kroi這 (masa kajmakowa nie b璠zie twarda). Smacznego :)

czwartek, 26 marca 2015
Jajka faszerowane past oliwkow

Przepis na te jajka znalaz豉m na blogu Moja pasje. Spodoba mi si dodatek oliwek, kt鏎ych akurat mia豉m nadmiar w lod闚ce. Smakowo do嗆 ciekawe. Nie ma na co narzeka. Bardzo smakowa造 mojemu m篹owi, kt鏎y zjad wi瘯szo嗆 z nich. Narzeka tylko na ma這 ciekawy wygl康 ;)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelk.

jajka faszerowane oliwkami

Sk豉dniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1-2 造磬i majonezu
  • gar嗆 czarnych oliwek
  • du篡 og鏎ek kiszony
  • ma豉 cebula
  • s鏊, pieprz, s這dka papryka
  • szczypiorek

Wykonanie:

Jajka przekroi wzd逝 na po這w. Wyj望 鄴速ka. Bia趾a u這篡 na talerzu. Og鏎ka kiszonego i cebul drobno posieka. Zmiksowa je razem z oliwkami, 鄴速kami i majonezem na g豉dk past (majonezu doda tyle by konsystencja pasty by豉 zadowalaj帷a). Doprawi do smaku sol i pieprzem. Dok豉dnie wymiesza. Powsta造m farszem nadziewa bia趾a. Gotowe jajka posypa s這dk papryk i udekorowa posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)

jajka faszerowane oliwkami

wtorek, 24 marca 2015
Orzechowo-gruszkowy pasztet z fasoli

Fasola, mas這 orzechowe, gruszki..jeszcze do niedawna te trzy rzeczy zupe軟ie mi si ze sob nie komponowa造. Znalaz豉m jednak u Liski przepis na apetyczny pasztet i postanowi豉m zaufa jej intuicji. I bardzo dobrze zrobi豉m! Pasztet wyszed 鈍ietny. Smaczny, kremowy, z mocn orzechow nut. Gruszka jest ma這 wyczuwalna. Ca這嗆 dobrze si kroi i przechowuje. Polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelk.

pasztet z fasoli orzech闚

Sk豉dniki (ma豉 keks闚ka o d逝go軼i ok. 20 cm):

  • 200 g fasoli
  • 1 du瘸 cebula
  • 2 du瞠 造磬i mas豉 orzechowego (najlepiej domowej roboty np. z tego przepisu, ale bez cukru, miodu i cynamonu)
  • 1 鈔edniej wielko軼i gruszka (ze sk鏎k)
  • 3 造磬i oleju ro郵innego
  • 2 jajka
  • 1 ga陰zka 鈍ie瞠go rozmarynu
  • s鏊 i pieprz do smaku

Wykonanie:

Fasol namoczy w zimnej wodzie i pozostawi na ca陰 noc. Na drugi dzie wod odla i dola wody 鈍ie瞠j. Gotowa do mi瘯ko軼i fasoli. Odcedzi. Na patelni rozgrza olej. Zeszkli na nim pokrojon w pi鏎ka cebul. Doda pokrojon w kostk gruszk oraz rozmaryn.Dusi 5-7 minut (a gruszka b璠zie mi瘯ka). Zdj望 z ognia i ostudzi. Wyj望 rozmaryn. Ugotowan fasol po陰czy z cebul i gruszk. Ca這嗆 dok豉dnie zmiksowa. Doda mas這 orzechowe oraz rozbe速ane jajka. Doprawi sol i pieprzem. Dok豉dnie wymiesza. Gotow mas prze這篡 do keks闚ki wysmarowanej olejem ro郵innym i wysypanej bu趾 tart. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45-60 minut. Pasztet jest upieczony, kiedy dobrze si zetnie, a wierzch b璠zie rumiany. Wystudzi w formie, schowa do lod闚ki i kroi dopiero nast瘼nego dnia. Smacznego!


pasztet z fasoli orzech闚

pasztet z fasoli orzech闚

pasztet z fasoli orzech闚

pi徠ek, 20 marca 2015
Sernik z bez kokosow

Przepis na ten sernik wyszpera豉m u Edysi. Bardzo zach璚a豉 mnie do jego wykonania warstwa kokosowej bezy na wierzchu. Troch przera瘸豉 du瘸 ilo嗆 mleka dodana do masy serowej. Ba豉m si, 瞠 ca這嗆 b璠zie za rzadka, wi璚 da豉m go troch mniej. Sernik wyszed bardzo smaczny. Niezwykle delikatny, puszysty i wilgotny. Nie za s這dki. Polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelk.

sernik z bez kokosowa

Sk豉dniki: (blaszka 31x26 cm):

Sp鏚:

  • 300 g m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru pudru
  • 2 鄴速ka
  • 1 jajko
  • 150 g mas豉 w temperaturze pokojowej
  • 1 造磬a cukru z wanili

Masa serowa:

  • 700 g kremowego twarogu (da豉m twar鏬 z wiaderka)
  • 1 czubata 造磬a m彗i ziemniaczanej (da豉m dwie 造磬i)
  • 1 造瞠czka cukru z wanili
  • 150 g cukru pudru
  • 2 鄴速ka
  • 1 jajko
  • 500 ml mleka (da豉m 350 ml)

Beza kokosowa:

  • 4 bia趾a
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 造瞠czka m彗i ziemniaczanej
  • 200 g wi鏎k闚 kokosowych

Wykonanie:

Sp鏚:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem i cukrem z wanili na puszyst mas. Dodawa kolejno jajko oraz 鄴速ka. Zmniejszy obroty miksera i dosypywa po 造盧e m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia (ciasto jest g瘰te i lepi帷e). Przygotowan form wy這穎n papierem do pieczenia wylepi ciastem razem z bokami (przynajmniej do po這wy wysoko軼i bok闚, a nawet nieco wi璚ej).

Masa serowa:

Twar鏬 utrze z cukrem, jajkiem, 鄴速kami i m彗 ziemniaczan na g豉dk mas. Zmniejszy obroty miksera do minimum i powoli wlewa mleko. Masa serowa b璠zie bardzo rzadka. Gotow mas serow przela powoli na przygotowany wcze郾iej sp鏚. Form z ciastem w這篡 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez oko這 45-50 minut, a masa serowa st篹eje i nie zapadnie si pod mas kokosow.

Kiedy ciasto si piecze, przygotowa warstw kokosow:

Bia趾a ubi ze szczypt soli na sztywn pian. Zmniejszy obroty miksera i doda powoli cukier oraz m彗 ziemniaczan. Mikser wy陰czy, wsypa wi鏎ki kokosowe i wszystko delikatnie wymiesza 造磬. Podpieczony sernik wyj望 ostro積ie z piekarnika, na wierzchu rozsmarowa mas kokosow i ponownie wstawi do piekarnika. Piec przez kolejne 15-20 minut, a wierzch si zarumieni. Smacznego :)

鈔oda, 18 marca 2015
Przepisy na Wielkanoc

安i皻a Wielkanocne coraz bli瞠j :) Ci篹ko mi w to uwierzy, bo przecie dopiero co rozbiera豉m choink. No ale fakty s niezaprzeczalne: wiosna tu za rogiem, bazie ju widzia豉m, 穎nkili i tulipan闚 w sklepach ogromne ilo軼i, na trawnikach pe軟o krokus闚...Cudownie :)

Mam dzi dla Was przepisy, kt鏎e przydadz si podczas planowania 鈍i徠ecznego menu. Zebra豉m je w jednym miejscu, aby 豉twiej by這 je znale潭 :) Sa豉tki, dania z jaj, pasztety oraz r騜norodne s這dkie wypieki, ze szczeg鏊nym uwzgl璠nieniem sernik闚, bab i mazurk闚. Spis wszystkich potraw znajdziecie po klikni璚iu w baner poni瞠j. Aby u豉twi Wam jego znalezienie, umieszczam go r闚nie w dolnej cz窷ci bocznej szpalty. Mam nadziej, 瞠 przyda si Wam taka pomoc podczas 鈍i徠ecznego gotowania :)

wtorek, 17 marca 2015
Koktajl z jarmu瞠m, bananem i jab趾iem

Pyszny, zdrowy i soczy軼ie zielony koktajl z jarmu瞠m w roli g堯wnej. Idealny do 鈍i皻owania dzisiejszego dnia. Spr鏏ujecie?

Przepis dodaj do akcji "Zielono mi" prowadzonej przez Pinkcake.

koktajl z jarmu瞠m

Sk豉dniki:

  • du瘸 gar嗆 jarmu簑
  • banan
  • kiwi
  • 2 造磬i p豉tk闚 owsianych
  • sok jab趾owy (ilo嗆 taka, kt鏎a zapewni odpowiedni dla nas konsystencj - jedni wol koktajle bardziej g瘰te, inni rzadsze ;) )

Wykonanie:

Z li軼i jarmu簑 wyci望 tward 這dy磬. Przela je wrz徠kiem, a nast瘼nie zimn wod. Odcisn望. Umie軼i w blenderze z pokrojonymi owocami oraz p豉tkami owsianymi. Dola sok jab趾owy. Zmiksowa. Je郵i koktajl wyszed za g瘰ty, dola jeszcze soku. Podawa najlepiej od razu. Smacznego :)

koktajl z jarmu瞠m

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 118