Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
czwartek, 11 lutego 2016
Pasztet z soczewic i szpinakiem

Pyszny warzywny pasztet z czerwonej soczewicy, z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidor闚 i czarnuszki. Wyra幡y w smaku, lekko pikantny i troch orientalny. B璠zie smakowa nie tylko wegetarianom.

Jest to zmodyfikowana wersja tego przepisu.

pasztet z soczewicy i szpinaku

Sk豉dniki (keks闚ka o wymiarach 25x12 cm):

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 4 鈔ednie marchewki
  • 1 du瘸 cebula
  • 3 z帳ki czosnku
  • 3 jajka
  • 2-3 gar軼i 鈍ie瞠go szpinaku
  • kilka suszonych pomidor闚
  • 16 造瞠k oleju do sma瞠nia (ok. 16 造瞠k)

Przyprawy:

  • 3 go寮ziki
  • 1 造瞠czka soli
  • li嗆 laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 造瞠czka kminu rzymskiego
  • 1/2 造瞠czki pieprzu cayenne
  • 1/2 造磬i curry
  • szczypta mielonego imbiru
  • 鈍ie穎 mielony czarny pieprz
  • 造瞠czka czarnuszki + troch do posypania z wierzchu
  • sezam do posypania wierzchu

Wykonanie:

Soczewic przep逝ka. Wsypa do garnka z 3 szklankami wrz徠ku. Doda go寮ziki, li軼ie laurowe, ziele angielskie i 造瞠czk soli. Gotowa bez przykrycia, od czasu do czasu mieszaj帷, a soczewica zacznie si rozpada i powstanie g瘰ta papka (ok. 15-20 minut). Wyj望 przyprawy i przestudzi. Marchewki obra, umy i zetrze na tarce o ma造ch oczkach. Cebul i czosnek pokroi w drobn kostk. Na g喚bokiej patelni rozgrza 8 造瞠k oleju, wsypa wymieszane w miseczce przyprawy (kumin, pieprz cayenne, curry oraz imbir) i sma篡 przez kilka sekund, a uwolni si z nich aromat. Na patelni doda cebul z czosnkiem. Zeszkli. Dola reszt oleju, wsypa start marchewk i sma篡, mieszaj帷, a zmi瘯nie. Zdj望 z ognia i przestudzi. Szpinak przebra, dok豉dnie wyp逝ka i zblanszowa. Odcisn望 dobrze z nadmiaru wody i drobno posieka. Suszone pomidory pokroi na kawa趾i. Do przestudzonej soczewicy doda podsma穎ne marchewki z przyprawami, szpinak, suszone pomidory i czarnuszk. Doprawi ca這嗆 do嗆 mocno sol i pieprzem. Doda jajka i dobrze wymiesza. Mas prze這篡 do keks闚ki wy這穎nej papierem do pieczenia i kilkakrotnie stukn望 ni o blat, 瞠by pozby si p璚herzyk闚 powietrza. Wierzch posypa czarnuszk i sezamem.

pasztet z soczewicy i szpinaku

Wstawi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 50-60 minut (do momentu, kiedy wierzch pasztetu przyrumieni si na z這to, a przy potrz捷ni璚iu foremk masa nie b璠zie si rusza). Ostudzi. Przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)

soczewicowy pasztet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

鈔oda, 10 lutego 2016
Pyszna brukselka z boczkiem i parmezanem

Po陰czenie brukselki z podsma穎nym boczkiem i parmezanem sprawdzi豉m ostatnio przy okazji przygotowywania tego makaronu. Trio to okaza這 si bardzo udane, dlatego te, nie waha豉m si ani minuty, aby wykorzysta je ponownie, jako dodatek do obiadu. Tym razem brukselka gotowana, nie sma穎na.Nie zniech璚ajcie si jednak: w takim towarzystwie smakuje bowiem wy鄉ienicie :) Do wrz徠ku, w kt鏎ym gotuj brukselk, dodaj odrobin cukru i mleka, co zmniejsza jej gorycz. Warto wypr鏏owa ten patent.

brukselka z boczkiem

Sk豉dniki:

  • 400 g brukselki
  • 6 plastr闚 w璠zonego boczku
  • parmezan
  • s鏊, odrobina cukru
  • p馧 szklanki mleka
  • 造磬a oliwy

Wykonanie:

Brukselk obra z wierzchnich li軼i i ka盥 sztuk od spodu naci望 na krzy. Tak przygotowane kapustki wrzuci do osolonego i lekko pos這dzonego wrz徠ku. Doda mleko. Gotowa brukselk ok. 8-10 minut, a b璠zie mi瘯ka, ale ci庵le j璠rna. Odcedzi. Prze這篡 do miski. W mi璠zyczasie boczek pokroi w centymetrowe paski. Wrzuci go na rozgrzan oliw i sma篡 5-6 minut, ci庵le mieszaj帷. Zdj望 z patelni i prze這篡 do brukselki. Ca這嗆 posypa 鈍ie穎 startym parmezanem. Delikatnie wymiesza. Podawa jako dodatek np. do ziemniaczanego puree. Smacznego :)

brukselka z boczkiem i parmezanem

pi徠ek, 05 lutego 2016
Koktajl bananowo-ananasowy

Po t逝stoczwartkowym ob瘸rstwie zapraszam na co lekkiego. Koktajl bananowo-ananasowy z dodatkiem mleka kokosowego pozwoli Wam z u鄉iechem rozpocz望 nowy dzie :)

koktajl bananowo-ananasowy

Sk豉dniki:

  • du篡, dojrza造 banan
  • 5 plastr闚 ananasa (z puszki lub 鈍ie瞠go)
  • szklanka sch這dzonego mleka kokosowego
  • kilka listk闚 mi皻y lub melisy

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w blenderze. Dok豉dnie zmiksowa. Udekorowa listkami mi皻y lub melisy. Podawa najlepiej od razu. Smacznego :)

czwartek, 04 lutego 2016
P帷zki luksusowe - moje pierwsze sma穎ne p帷zki

To moje pierwsze p帷zki, kt鏎e sma篡豉m w tradycyjny spos鏏 na g喚bokim oleju. Co roku sobie obiecywa豉m, 瞠 spr鏏uj zrobi je samodzielnie i co roku tch鏎zy豉m. Kilka dni temu jednak postanowi豉m, 瞠 czas si sprawdzi i zobaczy, czy jest si czego ba. Wybra豉m przepis podany przez ChiliBite. Ca這嗆 鈍ietnie opisana, zdj璚ia krok po kroku. Nie mog這 si nie uda. A jak mi posz這? Chyba nienajgorzej, je郵i we幟ie si pod uwag, 瞠 by to pierwszy raz. P帷zki s smaczne, delikatne, nie nasi彗n窸y za mocno t逝szczem. Wysz造 mi mo瞠 ciut za ma這 puszyste, ale to moja wina, bo troch za kr鏒ko wyrasta造 ju po uformowaniu. Z tego te powodu nie na ka盥ym p帷zku znajduje si tradycyjna, bia豉 obw鏚ka. Ten szczeg馧 do poprawy za rok. Ciasto dro盥穎we wyrobi豉 za mnie maszyna, a reszta nie zaj窸a jako specjalnie du穎 czasu. Nadziewa豉m p帷zki po usma瞠niu. Warto cho raz w 篡ciu przygotowa je samodzielnie - ju dzi mog to powiedzie z ca造m przekonaniem :)

p帷zki luksusowe

Sk豉dniki (robi豉m z polowy porcji i otrzyma豉m 12 p帷zk闚):

  • 1 kg m彗i pszennej typ 550
  • 100g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 500ml ciep貫go mleka
  • 120g cukru
  • 7 鄴速ek + 1 jajo
  • 40ml spirytusu
  • p馧 造瞠czki ekstraktu wanilii
  • szczypta soli
  • 100-120g roztopionego mas豉

Dodatkowo:

  • t逝szcz do sma瞠nia (smalec, olej)
  • konfitura, d瞠m, kajmak, czekolada do nadziewania (je郵i nadziewamy przed sma瞠niem konfitura powinna by bardziej zwarta, niezbyt rzadka)
  • lukier, cukier puder do posypania, kajmak
  • do ozdobienia: p豉tki migda這we, posiekane orzechy, sk鏎ka pomara鎍zowa

Wykonanie:

Z dro盥篡 przygotowa rozczyn: pokruszy je i rozetrze z 造磬 cukru. Doda ciep貫 (ale nie gor帷e!) mleko. Miesza do rozpuszczenia dro盥篡. Nast瘼nie wsypa 3 造磬i m彗i. Wymiesza, aby nie by這 grudek, przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na 20-30 minut do wyro郾i璚ia.

M彗 przesia. Jajko utrze z 鄴速kami, cukrem i ekstraktem waniliowym na puch, doda spirytus i s鏊. Do przesianej m彗i doda utarte 鄴速ka i zaczyn dro盥穎wy. Wyrobi sp鎩ne i g豉dkie ciasto, pod koniec dodaj帷 roztopione mas這. Przykry misk z ciastem 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na 1-1,5h (ciasto powinno podwoi swoj obj皻o嗆).

Ja ciasto przygotowa豉m w maszynie do pieczenia chleba. Aby to zrobi nale篡 wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: jajka, rozczyn dro盥穎wy, spirytus, ekstrakt, stopione mas這, cukier, s鏊 oraz na ko鎍u m彗a. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h).

Wyro郾i皻e ciasto prze這篡 na opr鏀zony m彗 blat i lekko wyrobi, a nast瘼nie delikatnie rozwa趾owa na ok 1-1,5cm grubo軼i. Wycina kr捫ki. Je郵i p帷zki nadziewane b璠 przed sma瞠niem, na tym etapie doda d瞠m , konfitur. Dok豉dnie sklei ciasto. Nat逝szczonymi olejem d這闓i, formowa z ciasta p帷zki. Uformowane p帷zki uk豉da na blaszce nasmarowanej olejem (sklejeniem do do逝) i przykry 軼iereczk. Odstawi na 20-30 minut do ponownego wyro郾i璚ia.

P帷zki sma篡 partiami (3-4 sztuki na jeden raz) w g喚bokim t逝szczu, w temperaturze 165-170 stopni na z這ty kolor (2-3 minuty z ka盥ej strony). Usma穎ne p帷zki ods帷zy na r璚zniku papierowym. Je郵i p帷zki nie by造 nadziewane przed sma瞠niem, nadzia je teraz przy pomocy specjalnej szprycy lub r瘯awa cukierniczego z odpowiedni tylk. Gotowe p帷zki polukrowa (ja macza豉m p帷zki w lukrze) lub posypa cukrem pudrem. Ozdobi wg uznania. Smacznego :)

p帷zki

sma穎ne p帷zki

p帷zki 鈔odek

wtorek, 02 lutego 2016
Hiszpa雟kie churros z czekolad

Dzi zapraszam na pyszne s這dko軼i rodem z Hiszpanii. Churros, bo o nich mowa, przygotowywane s z ciasta parzonego, podobnie jak znane i lubiane gniazdka (p帷zki hiszpa雟kie). Wyciskane na rozgrzany olej, przybieraj pod逝積y kszta速 o przekroju w kszta販ie gwiazdki (je郵i u篡jemy odpowiedniej ko鎍闚ki oczywi軼ie). Posypane cukrem i podane z rozpuszczon czekolad staj si 鈍ietnym deserem, zw豉szcza w karnawale. Mam nadziej, 瞠 kiedy uda mi si ich spr鏏owa w ich ojczy幡ie :) Churros najlepiej smakuj zaraz po usma瞠niu. Polecam.

Przepis z bloga Moje Wypieki.

churros

Sk豉dniki (z podanej ilo軼i otrzyma豉m spory talerz churros):

  • 240 ml wody
  • 50 g mas豉
  • 2 造磬i cukru demerara
  • szczypta soli
  • 1 i 1/8 szklanki m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka cynamonu + ewentualnie do opr鏀zenia
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka, 鈔edniej wielko軼i

Dodatkowo:

  • olej do sma瞠nia
  • drobny cukier do opr鏀zenia (ja posypa豉m cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem)
  • do podania: rozpuszczona czekolada (u mnie sos z tego przepisu), dulce de leche

Wykonanie:

Zagotowa wod z mas貫m, cukrem i sol (do rozpuszczenia mas豉 i cukru). Do wrz徠ku wsypa m彗 wymieszan z cynamonem i ekstrakt z wanilii. Zdj望 z palnika i energicznie uciera ca這嗆 drewnian 造磬, a ciasto b璠zie odstawa od brzeg闚 naczynia. Ostudzi. Do wystudzonej masy wbija po jednym jajku, miksuj帷 dok豉dnie po ka盥ym dodaniu. Ciasto powinno by g豉dkie i g瘰te. Gotowe ciasto prze這篡 do r瘯awa cukierniczego z ko鎍闚k w kszta販ie g喚boko wci皻ej gwiazdki. Olej rozgrza do temperatury 175 stopni. Na olej wyciska churros d逝go軼i oko這 10-12 cm. Sma篡 po 2 minuty z ka盥ej strony, a b璠 z這ciste. Os帷zy z nadmiaru t逝szczu na r璚zniku papierowy, opr鏀zy cukrem. Podawa z sosem czekoladowym lub z gor帷ym dulce de leche. Smacznego :)

hiszpa雟kie churros


hiszpa雟kie churros z czekolada


churros con chocolate

hiszpa雟kie churros

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 164