Ostatnie wpisy
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
|
wtorek, 17 kwietnia 2018
Zapiekanka serowa z jab³kami
Ja wiem, ¿e tu zaraz przed nami sezon na truskawki i inne letnie owoce, a ja wyg³upiam siê z jakimi¶ tam jab³kami, ale musicie mi to wybaczyæ. Ta zapiekanka jest naprawdê warta wspomnienia. Smaczna, bardzo delikatna, szybka w wykonaniu i je¶li u¿yjecie odpowiednich sk³adników mo¿e byæ nawet dietetyczn± przek±sk±. Robi³am w obu wersjach i w obu smakowa³a bardzo dobrze. Idealna na ¶niadanie lub podwieczorek. Polecam :) Przepis: Moje Wypieki Sk³adniki:
Wykonanie: Jab³ka obraæ i pokroiæ w pó³ksiê¿yce. Ser, ¶mietanê, ¿ó³tka, cukier i budyñ wymieszaæ ze sob± w naczyniu rózg± kuchenn±. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê i delikatnie wmieszaæ je w gotow± masê. Delikatnie prze³o¿yæ j± do naczynia do zapiekania wysmarowanego mas³em lub wy³o¿onego papierem do pieczenia (foremka do tarty lub tak jak u mnie niedu¿e naczynie ¿aroodporne). Na wierzchu pouk³adaæ kawa³ki jab³ek. Oprószyæ ca³o¶æ cynamonem. Piec w temperaturze 190 stopni przez oko³o 20-30 minut (d³ugo¶æ pieczenia zale¿y od wysoko¶ci naczynia: im mniejsze i g³êbsze naczynie do zapiekania, tym pieczemy d³u¿ej; ja w naczyniu ¿aroodpornym piek³am oko³o 30-35 minut, w formie do tarty: ok 20 minut). Podawaæ najlepiej na ciep³o, chocia¿ na zimno jest równie dobra. Smacznego :)
wtorek, 10 kwietnia 2018
Ciapkapusta
Ostatnio w jednym z kulinarnych programów przygotowywana by³a ciapkapusta. Jest to tradycyjne danie kuchni ¶l±skiej, sk³adaj±ce siê z kapusty kiszonej i ziemniaków. Po³±czenie to zaciekawi³o mnie na tyle, ¿e postanowi³am je wypróbowaæ. Ca³o¶æ wysz³a smacznie i by³a ¶wietnym dodatkiem do pieczonych ¿eberek. Najlepiej smakowa³a wg mnie zaraz po przygotowaniu, na ciep³o. Zimna straci³a jednak sporo smaku. Przypomina³a mi do¶æ mocno wigilijn± kapustê z grochem, wiêc je¶li jeste¶cie fanami tego ¶wi±tecznego dania, to ciapkapusta z pewno¶ci± te¿ Wam posmakuje. Inspirowa³am siê tym przepisem. Sk³adniki:
Wykonanie: Ziemniaki ugotowaæ do miêkko¶ci. Boczek pokroiæ w kostkê lub paski. Podsma¿yæ na patelni. Gy wytopi siê z niego t³uszcz, dodaæ posiekane cebule. Po 3-4 minutach dorzuciæ odci¶niêt± i pokrojon± drobno kapustê. Dodaæ listek laurowy i ziele angielskie. Sma¿yæ ca³o¶æ kilka minut, o czym podlaæ wod± i dusiæ do miêkko¶ci kapusty. Gdy ju¿ zmiêknie, odparowaæ wodê. Dodaæ zawarto¶æ patelni do ziemniaków, zmiksowanych na puree. Wszystko razem dok³adnie wymieszaæ. Doprawiæ do smaku sol±, pieprzem i ew. kminkiem. Smacznego :)
czwartek, 29 marca 2018
Proste ciasto kokosowo-ananasowe, bez pieczenia
Mam dzi¶ dla Was przepis na smaczne ciasto z ananasami. Szybkie, bezproblemowe i nie wymagaj±ce u¿ycia piekarnika. Warstwy herbatników prze³o¿one ¶mietankow± mas± z kawa³kami owoców, oprószone szczodrze wiórkami kokosowymi. Mo¿e siê skusicie? :) Przepis z bloga Aaaledobre. Sk³adniki: (robi³am z podwójnej porcji, w niedu¿ej, kwadratowej blaszce o wymiarach 24x24 cm:)
Wykonanie: Na dnie foremki, wy³o¿onej papierem do pieczenia, u³o¿yæ pierwsz± warstwê herbatników. Ananasy dok³adnie ods±czyæ z syropu i pokroiæ w drobn± kostkê. Sch³odzon± kremówk± ubiæ na sztywno z cukrem pudrem. Dodaæ serek mascarpone. Wymieszaæ. ¯elatynê zalaæ kilkoma ³y¿kami zimnej wody. Gdy napêcznieje, podgrzaæ j± lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowaæ! Dodaæ do ubitej kremówki. Masê podzieliæ na dwie równe czê¶ci. Do jednej dodaæ pokrojonego ananasa. Po³owê masy z ananasem rozsmarowaæ na herbatnikach. Wyrównaæ i przykryæ kolejn± warstw± ciastek. Na nich rozsmarowaæ po³owê masy bez owoców. Przykryæ herbatnikami i kolejn± warstw± kremu z ananasem. Na wierzchu u³o¿yæ ostatni± warstwê ciastek i rozsmarowaæ na nich resztê kremu bez owoców. Ca³o¶æ dok³adnie oprószyæ wiórkami kokosowymi. Owin±æ foli± spo¿ywcz± i sch³odziæ przez noc w lodówce, by ciastka odpowiednio zmiêk³y. Smacznego :)
¶roda, 21 marca 2018
Blok czekoladowy
Uwierzycie, je¶li Wam powiem, ¿e te zdjêcia przele¿a³y na moim dysku ponad dwa lata? Tak, takie w³a¶nie mam zaleg³o¶ci i nie wiem w sumie, kiedy siê z nich wygrzebiê. Mo¿e nigdy, bo za ka¿dym razem kiedy mam w planie dodaæ na bloga co¶ co ju¿ d³ugo czeka w kolejce, pojawia siê nowy ciekawy przepis...i tak ci±gle w kó³ko ;) No ale...zlitowa³am siê w koñcu nad tym pysznym czekoladowym blokiem. Pojawia siê on od jakiego¶ czasu regularnie na ¶wi±tecznym stole u moich te¶ciów. Przygotowuj± go moje szwagierki i powiem szczerze, na nic tak nie czekam, jak w³a¶nie na to cudo (no dobra, jeszcze na mazurek kajmakowy te¶ciowej: jest ob³êdny!) :) S³odko do bólu, ale za to jak smacznie :) Przypomina trochê dzieciñstwo, stare, dobre czasy. Nie wymaga wielu sk³adników, ani specjalnych umiejêtno¶ci. Na pewno ju¿ kiedy¶ mieli¶cie z nim styczno¶æ, prawda? Przepis mam od dawna w moim zeszycie. Przewrotnie, nie jest on od te¶ciowej, a chyba od mojej kuzynki lub znajomej. W sumie nie pamiêtam. Proporcje i ró¿norodno¶æ dodatków mo¿na oczywi¶cie dowolnie zmieniaæ. Kto co lubi :) Sk³adniki:
Wykonanie: W garnku roztopiæ mas³o. Dodaæ cukier, wodê i kakao. Wymieszaæ i podgrzewaæ do rozpuszczenia siê cukru. Zestawiæ z ognia, lekko przestudziæ i wsypywaæ mleko w proszku, ca³y czas energicznie mieszaj±c. Na koñcu dodaæ pokruszone herbatniki, posiekane orzechy, p³atki migda³owe, rodzynki i ¿urawinê. Gotow± masê prze³o¿yæ do foremki, wyrównaæ. Sch³odziæ przez kilka godzin, a¿ masa dobrze stê¿eje. Kroiæ w niedu¿e kawa³ki. Smacznego :)
wtorek, 13 marca 2018
Chrupi±ce pa³ki z kurczaka
Kiedy zobaczy³am ten przepis w jakiej¶ kolorowej gazecie, od razu wpisa³am go na listê do wypróbowania. Po bli¿szym przyjrzeniu siê jednak li¶cie sk³adników, z³apa³am siê za g³owê. Czego tam nie ma: majonez, parmezan, panko, pra¿ona cebula...eeee..stwierdzi³am, ¿e albo wyjdzie z tego co¶ niejadalnego, albo bêdzie to naprawdê fajny pomys³ na kurczaka. Po konsumpcji przychylamy siê z mê¿em do opcji nr 2. Ca³o¶æ naprawdê nam smakowa³a. Miêso by³o delikatne, nie przesuszone, panierka wyra¼na i mocno chrupi±ca. Nawet nasza córka stwierdzi³a, ¿e jej smakuje. Mo¿e i Wam przypadnie do gustu? :) Sk³adniki:
Panierka:
Wykonanie: Majonez wymieszaæ z parmezanem. W powsta³ej emulsji zanurzyæ pa³ki z kurczaka . Odstawiæ w ch³odne miejsce na ok. 30 minut. Sk³adniki na panierkê wymieszaæ ze sob±. Miêso partiami obtaczaæ w mieszance i u³o¿yæ na kratce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 45-60 minut. Smacznego :) |