| < Stycze 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 13 stycznia 2017
Ob喚dne ciasto Snickers - bez pieczenia

Ciasto to przygotowa豉m na minione 鈍i皻a. Oczekiwa豉m wielkiego "wow", bo uwielbiam mas這 orzechowe. Do tego masa z dodatkiem mleka w proszku, czekoladowa polewa, sporo orzech闚..brzmi intryguj帷o, prawda? Pocz徠kowo chcia豉m pomin望 karmel w 鈔odku, a zamiast polewy udekorowa ca這嗆 kajmakiem. W ostatniej chwili jednak zmieni豉m zdanie. I wiecie co? Dobrze, 瞠 trzyma豉m si orygina逝. Dzi瘯i temu ca這嗆 smakowa豉 鈍ietnie. Przypomina豉 znany batonik: obie masy by造 przepyszne, a karmel w 鈔odku 鈍ietnie si tam odnajdywa i dodawa elementu zaskoczenia. Ciasto jest do嗆 s這dkie, ale masa z mas貫m orzechowym troch t s這dycz prze豉muje. 疾by nie by這 tak r騜owo, powiem mo瞠, 瞠 po nocy sp璠zonej w lod闚ce, ciasto smakowa這 mi 鈔ednio. By豉m wr璚z zawiedziona. Ale po dw鏂h dniach zmieni豉m zdanie o 180 stopni. Smakowa這 inaczej, wyra幡iej i wzbudzi這 m鎩 zachwyt. Rodzinka podczas 鈍i徠 cz瘰to si璕a豉 po kawa貫k i chwali豉 z u鄉iechem. Polecam :)

Przepis znaleziony u Kasi.

ciasto snickers

Sk豉dniki (blaszka 20x25 cm):

  • 2 du瞠 opakowania herbatnik闚 kakaowych

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku (pe軟ego, nie granulowanego)
  • 1 budy 鄉ietankowy
  • 1 造磬a (z czubkiem) m彗i ziemniaczanej
  • 140 g mi瘯kiego mas豉
  • 2 kopiaste 造磬i mas豉 orzechowego

Masa orzechowa:

  • 250 g mas豉 orzechowego
  • 100 g drobno posiekanych, niesolonych orzeszk闚 ziemnych
  • 3 造磬i 鄉ietanki krem闚ki

Karmel:

  • 2 spore 造磬i miodu
  • 4 造磬i cukru
  • 造磬a mas豉

Polewa:

  • 10 造瞠k mleka
  • 2 czubate 造磬i kakao
  • czubata 造磬a mas豉
  • 3 造磬i cukru

Dodatkowo:

  • 100 g posiekanych, niesolonych orzeszk闚 ziemnych

Wykonanie:

Przygotowa budy:

W po這wie szklanki mleka rozpu軼i budy oraz m彗. Reszt mleka zagotowa z cukrem. Doda mleko w proszku i energicznie wymiesza ca這嗆, by nie by這 grudek. Kiedy mleko si rozpu軼i, wla pozosta貫 mleko z m彗 i budyniem. Gotowa do zg瘰tnienia, ca造 czas mieszaj帷. Gotowy budy przykry foli spo篡wcz, by nie powsta ko簑ch, i odstawi do ca趾owitego ostygni璚ia.

Bardzo mi瘯kie mas這 ubi na puch. Doda do niego mas這 orzechowe, a nast瘼nie dorzuca stopniowo po 造盧e zimnego budyniu, ca造 czas miksuj帷. Masa powinna by g豉dka, bez grudek.

Przygotowa mas orzechow:

Mas這 orzechowe wymiesza dok豉dnie z krem闚k i drobno posiekanymi orzechami.

Sp鏚 blachy wy這篡 herbatnikami. Rozsmarowa na nich po這w masy budyniowej. Przykry j kolejn warstw herbatnik闚 i posmarowa mas orzechow.

W tym momencie przygotowa karmel. Wszystkie jego sk豉dniki umie軼i w garnku, doprowadzi do wrzenia i nast瘼nie gotowa razem jeszcze przez oko這 2-3 minuty. Tak przygotowanym, lekko ciep造m karmelem pola mas z mas豉 orzechowego. U這篡 na nim od razu kolejn warstw herbatnik闚, kt鏎 smarujemy reszt masy budyniowej. Na masie u這篡 ostatni, czwart warstw herbatnik闚. Ciasto wstawi do lod闚ki na ok. godzin.

Polewa:

W garnku umie軼i mleko, kakao, mas這 i cukier. Ca這嗆 podgrzewa na minimalnym ogniu do chwili po陰czenia si sk豉dnik闚 i rozpuszczenia cukru. Ciep陰 polew wyla na ciasto i posypa j posiekanymi orzeszkami. Przed podaniem ciasto ch這dzi przez ca陰 noc. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, wi璚 nale篡 wyj望 je z lod闚ki kilkana軼ie minut przed podaniem. Smacznego :)

snickers bez pieczenia

鈔oda, 11 stycznia 2017
Nale郾iki z porem i szynk parme雟k

Lubicie nale郾iki? U nas pojawiaj si one do嗆 cz瘰to, z racji tego, 瞠 c鏎cia jest ich wielk fank. Ja jadam je du穎 rzadziej, ze wzgl璠u na ich kaloryczno嗆, ale przyznaj, 瞠 czasami ci篹ko mi si oprze jednej sztuce z nutell i bananem. Tak, wiem, samo z這 i puste kalorie. Ale za to jakie dobre :)

Dzi jednak mam dla Was nale郾iki w wersji wytrawnej. Bardzo smaczne, oryginalne i 豉twe w wykonaniu. Po陰czenie duszonego pora i szynki parme雟kiej okaza這 si strza貫m w dziesi徠k. Warto wypr鏏owa :)

Przepis znalaz豉m na stronie Zjem to.

nale郾iki z porem i szynk parme雟k

Sk豉dniki:

  • nale郾iki z ulubionego przepisu (u mnie nale郾iki cudawiankowe)
  • 2-3 du瞠 pory (tylko bia貫 cz窷ci)
  • opakowanie szynki parme雟kiej
  • parmezan
  • 2 造磬i mas豉
  • 1 造磬a oleju
  • s鏊, 鈍ie穎 mielony czarny pieprz

Wykonanie:

Pory dok豉dnie op逝ka, pokroi w p馧plasterki. Wrzuci je na patelni z rozgrzanym mas貫m i olejem. Sma篡 chwil na sporym ogniu, nast瘼nie zmniejszy ogie, przykry pokrywk i dusi ok. 8-10 minut. Doprawi sol i pieprzem.

Na ka盥ym nale郾iku rozsmarowa 1-2 造磬i duszonych por闚. Doda porwany na kawa趾i plaster szynki i kilka sporych wi鏎k闚 parmezanu. Ca這嗆 opr鏀zy 鈍ie穎 mielonym pieprzem.

nale郾iki z porem

Nale郾iki zwin望, z wierzchu posypa dodatkowo parmezanem. Zapieka w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu przez 10 minut. Smacznego :)

nale郾iki z porem i szynk parme雟k

nale郾iki por szynka parmezan

wtorek, 03 stycznia 2017
Burgery z kaszy jaglanej i burak闚 z karmelizowan cebul i fet

Na pierwszy przepis w 2017 roku, kt鏎y, mam nadziej, b璠zie dla nas wszystkich rokiem pomy郵nym i pe軟ym pozytywnych zdarze, wybra豉m pyszne warzywne burgery. Zrobione z burak闚, z dodatkiem rukoli, sera feta i pysznej, karmelizowanej czerwonej cebuli, kt鏎a 鈍ietnie si tu sprawdza i sprawia, 瞠 ca這嗆 nabiera nowego wymiaru. Pod 瘸dnym pozorem z niej nie rezygnujcie - serio! :)

Przepis na tak przyrz康zone burgery znalaz豉m na blogu Grumkolandia. Troch pozmienia豉m - doda豉m troch wi璚ej bu趾i tartej, zmniejszy豉m ilo嗆 imbiru i zamiast sma篡, upiek豉m kotleciki w piekarniku. Wysz這 naprawd smacznie.

burgery z burak闚

Sk豉dniki (ok 8-10 burger闚):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 450 g burak闚 (ok. 3-4 鈔ednie buraki)
  • czerwona cebula
  • jajko
  • 60 ml oleju (da豉m 4 造磬i)
  • 40 g m彗i pszennej
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 造磬i sezamu
  • 2 造磬i pestek s這necznika
  • 2 z帳ki czosnku (da豉m 3 du瞠 z帳ki)
  • 造瞠czka kurkumy
  • 造瞠czka imbiru (da豉m p馧)
  • 造瞠czka kardamonu
  • pieprz,s鏊 do smaku
  • ew. bu趾a tarta, je郵i masa b璠zie zbyt rzadka (ja doda豉m ok. 3 造瞠k)

Karmelizowana cebula:

  • 2 du瞠 czerwone cebule
  • 2 造磬i octu balsamicznego
  • 造磬a mas豉
  • 1 造磬a br您owego cukru (da豉m 3/4 造磬i)

Sos:

  • 2 造磬i musztardy dijon
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 4 造磬i oliwy

Dodatkowo:

bu趾i do hamburger闚, rukola, pomidory, ser feta

Wykonanie:

Kasz jaglan ugotowa zgodnie z instrukcj na opakowaniu (mo積a przygotowa dzie wcze郾iej). Buraki umy, zawin望 ka盥y osobno w foli aluminiow i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 60 minut. Gdy ostygn, obra je ze sk鏎ki i zetrze na tarce o grubych oczkach. Czerwon cebul pokroi w drobn kostk. Po陰czy z kasz i startymi burakami. Doda jajko, m彗, sezam, s這necznik, przeci郾i皻y przez prask czosnek, posiekan natk, olej i przyprawy. Je郵i masa b璠zie zbyt rzadka, doda bu趾i tartej - ja dosypa豉m ok. 3 造瞠k. Z powsta貫j masy uformowa kotleciki. U這篡 je na blasze, wy這穎nej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut. Po tym czasie obr鏂i je delikatnie na drug stron i piec kolejne 10-15 minut. Kotleciki mo積a tak瞠 usma篡 lub zgrillowa.

Karmelizowana cebula:
Cebule pokroi w pi鏎ka. Sma篡 na ma郵e przez oko這 3-4 minuty, a zmi瘯nie. Doda ocet balsamiczny, poczeka, a odparuje. Nast瘼nie doda cukier i miesza, a si rozpu軼i. Dosypa szczypt soli, wymiesza.

Sos: wymiesza ze sob oliw, musztard i sok z cytryny.

Bu趾i lekko zgrillowa. Posmarowa je sosem. Uk豉da na nich kolejno rukol, plastry pomidora,burgera, karmelizowan cebul i pokruszony ser feta. Smacznego :)




czwartek, 22 grudnia 2016
Sernik "Z這ta Rosa" i 篡czenia 鈍i徠eczne

Ten sernik to klasyka. Zna go pewnie wi瘯szo嗆 z Was. Ja sama jada豉m go cz瘰to w dzieci雟twie, ale nigdy nie pr鏏owa豉m go upiec. Ba豉m si, 瞠 nie wyjdzie, nie pojawi si rosa, beza opadnie, ca這嗆 si nie zetnie. Du穎 mia豉m tych w徠pliwo軼i, oj du穎. W ko鎍u jednak si skusi豉m i powiem Wam, 瞠 nie taki diabe straszny jak go maluj ;) Sernik wyszed smaczny i bardzo efektowny. Rosa zacz窸a si na nim pojawia ju godzin po upieczeniu, po nocy by豉 ju ca趾iem okaza豉 i pi瘯nie si prezentowa豉 na wierzchu ciasta. Sam sernik jest bardzo delikatny, wprost rozp造wa si w ustach. Je郵i jeszcze nie wybrali軼ie sernika na 鈍i皻a, bardzo Wam polecam t propozycj.

Skorzysta豉m z przepisu Mirabelki.

sernik z這ta rosa

Sk豉dniki (forma 25x30 cm):

Sp鏚:

  • 300g m彗i
  • 125g mas豉
  • czubata 造磬a cukru pudru
  • 造磬a cukru waniliowego
  • 1 鄴速ko
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 1kg mielonego twarogu (da豉m twar鏬 z wiaderka)
  • p馧 szklanki oleju
  • 3 szklanki mleka (da豉m dwie)
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 4 鄴速ka
  • du瞠 opakowanie (65g) budyniu 鄉ietankowego
  • czubata 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • sk鏎ka otarta z 1 cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego

Piana:

  • 5 bia貫k
  • szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka szybko z m彗, a powstanie kruszonka. Doda pozosta貫 sk豉dniki i zagnie嗆 ciasto. Zawin望 je w foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez 30 minut. Form wy這篡 papierem do pieczenia. Ciasto rozwa趾owa i wylepi nim blaszk, formuj帷 do嗆 wysokie boki. Ponak逝wa widelcem.Ciasto piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, a zacznie robi si z這ciste. Wyj望 z piekarnika i przestudzi.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w wysokim naczyniu i zmiksowa na jednolit mas. Masa b璠zie bardzo rzadka. Wyla j na podpieczony sp鏚. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Piana:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec dodaj帷 partiami cukier puder. Piana powinna by g瘰ta i l郾i帷a. Na這篡 j na upieczony sernik. Temperatur w piekarniku zmniejszy do 150 stopni i piec sernik z pian jeszcze oko這 15 minut, a piana zacznie si lekko zez豉ca. Wa積e, aby w trakcie pieczenia pilnowa, aby piana zanadto si nie spiek豉 i nie zrobi豉 ca趾iem br您owa, gdy w闚czas rosa mo瞠 nie wyj嗆. Upieczony sernik od razu wyj望 z piekarnika i zostawi do wystudzenia. Rosa zacznie si pojawia ok. godziny po upieczeniu. Smacznego :)

sernik rosa

sernik z ros

Jako, 瞠 jest to m鎩 ostatni wpis przed 鈍i皻ami, 篡cz wszystkim zagl康aj帷ym na mojego bloga spokojnych, ciep造ch 鈍i徠, sp璠zonych w rodzinnym gronie, wype軟ionych zapachem choinki, smakiem pysznych potraw oraz kol璠ami :)

Tagi: twar鏬
09:55, wedelka , Ciasta
Link Komentarze (3) »
poniedzia貫k, 19 grudnia 2016
Pierniczki Lebkuchen

Te tradycyjne niemieckie pierniczki chcia豉m wypr鏏owa ju kilka razy, ale zwykle brakowa這 mi na to czasu przed 鈍i皻ami. Tym razem jednak nie odpu軼i豉m i obok zwyk造ch choinkowych pierniczk闚, upiek豉m te parti lebkuchen. I powiem Wam, 瞠 wysz造 przepyszne. Pachn帷e cytrusami, lekko ci庵n帷e si - bardzo smaczne. Troch przypomina造 mi pierniczki Aganiok. Po upieczeniu lebkuchen by造 mi瘯kie, nast瘼nie stwardnia造, a po pokryciu lukrem i umieszczeniu je w zamkni皻ej puszce z kawa趾ami obranego jab趾a, zn闚 sta造 si przyjemnie mi瘯kie. Bardzo Wam je polecam.

Przepis od Dorotki.

Jest to moja ostatnia propozycja w ramach "Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank.

lebkuchen

Sk豉dniki (ok. 30 sztuk):

  • 250 g m彗i pszennej
  • 85 g zmielonych migda堯w
  • 3 造瞠czki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • p馧 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 200 ml p造nnego miodu
  • 85 g mas豉
  • p馧 szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej i cytrynowej (kandyzowan sk鏎k cytrynow mo積a zamieni na sk鏎k otart z dw鏂h cytryn.)

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka 造瞠k gor帷ej wody

Wykonanie:

W misce wymiesza ze sob suche sk豉dniki: m彗, migda造, proszek, sod, przypraw korzenn oraz cynamon. Mas這 z miodem umie軼i w garnuszku z grubym dnem. Podgrzewa, ca造 czas mieszaj帷, do roztopienia mas豉. Zdj望 z palnika i przestudzi. Lekko ciep陰 mieszank ma郵ano - miodow wla do suchych sk豉dnik闚. Doda kandyzowane owoce i wymiesza, by nie by這 grudek. Ciasto powinno wyj嗆 lepi帷e (nie dosypywa m彗i). Przykry 軼iereczk i odstawi do ca趾owitego wystudzenia, aby ciasto troch zg瘰tnia這. Po tym czasie z ciasta robi kulki wielko軼i niedu瞠go orzecha w這skiego (powinno wyj嗆 oko這 30 sztuk). Uk豉da na blaszkach wy這穎nych papierem do pieczenia w du篡ch odleg這軼iach od siebie, gdy do嗆 mocno rosn w trakcie pieczenia. Ka盥 kulk sp豉szczy troch 造磬. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 minut. Ostudzi na kratce.

Przygotowa lukier. Cukier puder wsypa do miseczki. Dolewa gor帷 wod, 造磬a po 造盧e, mieszaj帷 i rozcieraj帷 grzbietem 造磬i. Gdy lukier b璠zie lej帷y, ale nie za g瘰ty, macza w nim pierniczki i odk豉da na kratk do ca趾owitego zastygni璚ia lukru.

Lebkuchen od razu po upieczeniu b璠 bardzo mi瘯kie, potem lekko stwardniej i zmi瘯n ponownie po pokryciu ich lukrem i umieszczeniu w zamkni皻ej puszcze z kawa趾ami obranego jab趾a. Smacznego :)

pierniczki lebkuchen

lebkuchen niemieckie pierniczki

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 184