| < Maj 2016 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
czwartek, 26 maja 2016
Serduszkowa rolada z truskawkami

Dzi 鈍i皻o wszystkich mam. Od 4 lat obchodz je tak瞠 i ja. Bycie mam to najci篹sza praca, ale i najwi瘯sza rado嗆..to wielki cud, za kt鏎y dzi瘯uj ka盥ego dnia <3

Dzisiejszy wypiek dedykuj w豉郾ie mamom. Pyszna biszkoptowa rolada, z niezawodnym kremem i truskawkami. Niebanalna, bo w ...serduszka. B璠zie idealnym prezentem, przez kt鏎y wyrazicie swoj mi這嗆. Elegancka i bardzo smaczna. Polecam :)

Przepis znalaz豉m na blogu Cukrowa wr騜ka, zmieni豉m jedynie pomys na krem.

serduszkowa rolada z truskawkami

Sk豉dniki:

Masa na dekoracyjne serduszka:

  • 1 bia趾o
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 4 造磬i m彗i
  • 20 g mi瘯kiego mas豉
  • barwnik spo篡wczy

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki m彗i
  • 60 g stopionego mas豉

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2-3 造磬i cukru pudru (do smaku)
  • 造瞠czka 瞠latyny

Dodatkowo:

  • pokrojone w kostk truskawki

Wykonanie:

Serduszka:

Bia趾o zmiksowa z z przesianym cukrem pudrem i m彗. Doda mi瘯kie mas這 i barwnik. Gotow, g豉dk mas nape軟i r瘯aw cukierniczy. Na du瞠j, p豉skiej blaszce u這篡 papier do pieczenia. Pod sp鏚 mo瞠my pod這篡 wydruk wzoru, kt鏎y chcemy wykona. Na papierze wycisn望 wz鏎.  Blach odstawi do lod闚ki na ok. 30 minut, aby masa lekko st篹a豉.

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec stopniowo dosypuj帷 cukier. Dodawa  po jednym 鄴速ku, ca造 czas miksuj帷.  Wla stopione i ostudzone mas這. Na koniec delikatnie wmiesza przesian m彗. Gotowe ciasto wyla ostro積ie na blach z wzorem, tak, aby go pokry豉. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 10-12 minut.

Przygotowa kolejny arkusz papieru do pieczenia.  Posypa go lekko cukrem pudrem. Prze這篡 na niego upieczony, jeszcze ciep造 biszkopt: w ten spos鏏, aby wzorek znalaz si na wierzchu. Delikatnie oderwa papier, na kt鏎ym piek si biszkopt (uwa瘸, by nie zniszczy wzorku). Ponownie odwr鏂i biszkopt (wzorek powinien by teraz pod spodem) i razem z papierem zwin望 go delikatnie. Odstawi.

Krem:

Zimn krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Wymiesza z serkiem mascarpone. 疾latyn zala wod, odstawi na 10 minut do nap璚znienia. Nast瘼nie podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Lekko przestudzi. Wymiesza z przygotowanym kremem.

Rozwin望 biszkopt i rozsmarowa na nim r闚nomiernie krem, zostawiaj帷 ok. 2 cm margines. Posypa pokrojonymi truskawkami i ponownie delikatnie zwin望 rolad (mo積a dodatkowo owin望 j foli spo篡wcz).  W這篡 do lod闚ki na minimum 2 godziny, do ca趾owitego st篹enia. Smacznego :)

rolada z truskawkami

rolada z serduszkami

wzorzysta rolada - bok

rolada w serduszka

 

poniedzia貫k, 23 maja 2016
Ryba zapiekana pod szpinakiem i mozzarell

Nasz wsp鏊n zabaw "Czas na szpinak 6!" postanowi豉m rozpocz望 od zdrowego i pysznego pomys逝 na obiad. Ryba zapiekana pod szpinakow ko責erk, zwie鎍zona cudnie ci庵n帷 si, roztopion mozzarell smakuje bardzo dobrze i jest ciekaw alternatyw do zwyk貫go, sma穎nego fileta.

ryba pod szpinakiem

Sk豉dniki:

  • dwa kawa趾i ryby, po ok 150-200g (u mnie pol璠wiczki z dorsza)
  • p璚zek 鈍ie瞠go szpinaku
  • 3-4 z帳ki czosnku
  • 3 造磬i 鄉ietany 18%
  • kawa貫k startego parmezanu
  • s鏊, pieprz, ga趾a muszkato這wa
  • pieprz cytrynowy
  • mas這 do sma瞠nia
  • jedna kulka mozzarelli

Wykonanie:

Szpinak przebra i dok豉dnie wyp逝ka, czosnek drobno posieka. Na patelni rozpu軼i mas這, doda do niego posiekany czosnek, a potem szpinak. Ca這嗆 dusi na patelni ok. 4-5 minut, a szpinak lekko "zwi璠nie". Doda 鄉ietan i podsma瘸 jeszcze przez oko這 3 minuty. Dorzuci starty parmezan. Doprawi do smaku sol, pieprzem i ga趾 muszkato這w. Zestawi z ognia.

Ryb posypa z obu stron sol i pieprzem cytrynowym. Na jej wierzchu u這篡 mas szpinakow. Przykry foli aluminiow. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie na wierzchu u這篡 pokrojon w plastry mozzarell. Przykry foli tak, by nie dotyka豉 sera. Piec kolejne 10-15 minut. Smacznego :)

dorsz zapiekany pod szpinakiem i mozzarell

pi徠ek, 20 maja 2016
Sernik gotowany z musem jab趾owym

Tak, wiem, 瞠 teraz sezon na rabarbar i truskawki..ale ja na przek鏎 temu pragn Wam dzi zaproponowa ciasto z jab趾ami ;) Po陰czenie twarogu z tymi owocami bardzo pozytywnie zaskoczy這 mnie w zesz造m roku, kiedy to upiek豉m ten pyszny sernik. Postanowi豉m wypr鏏owa je jeszcze raz. Tym razem z jab貫k zrobi豉m mus, a mas serow zamiast piec - ugotowa豉m. Sernik gotowany to dla mnie nowo嗆 i musz przyzna, 瞠 p鏦i co, opowiadam si jednak za pieczon wersj tego ciasta. Proponowany dzi przeze mnie wypiek by wg mnie troch za s這dki - nast瘼nym razem zmniejszy豉bym ilo嗆 cukru w masie serowej. Ca這嗆 dobrze si kroi豉 i 豉dnie prezentowa豉 na stole. Troch pracoch這nny - nie jest to ciasto, kt鏎e mo積a przygotowa, gdy go軼ie s tu za progiem. Ale na weekend, czemu nie? Skusicie si? :)

Przepis znaleziony na blogu S這dka magia od kuchni.

sernik gotowany z musem jab趾owym

Sk豉dniki (blaszka 25x35cm):

Kruche ciasto:

  • 600g m彗i pszennej
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 180g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200g mas豉
  • 2 造磬i g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany
  • 2 jajka

Masa serowa:

  • 1kg dobrego twarogu
  • 1 jajko
  • 250g cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 100g mi瘯kiego mas豉
  • 1 budy waniliowy

Masa jab趾owa:

  • 1 kg jab貫k (najlepsze twarde i lekko kwa郾e)
  • 2 造瞠czki soku z cytryny
  • 120g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo: polewa czekoladowa do dekoracji

Wykonanie:

Ciasto:

M彗 przesia i wymiesza z proszkiem do pieczenia. Doda pozosta貫 sk豉dniki i posieka je no瞠m, a do po陰czenia. Zagnie嗆 jednolite ciasto. Podzieli na trzy r闚ne cz窷ci. Ka盥 z nich owin望 foli i od這篡 do sch這dzenia do lod闚ki. Po 15 minutach jedn porcj ciasta wyci庵n望 i wylepi ni blach, wy這穎n papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15 minut (do lekkiego zarumienienia) Wyj望, ostudzi. Pozosta貫 dwie cz窷ci ciasta upiec w ten sam spos鏏.

Masa serowa:

Jajko ubi z cukrem i cukrem wanilinowym. Doda mi瘯kie mas這 i ser. Wymiesza. Na koniec wsypa budy. Mas prze這篡 do garnka i zagotowa. Gotowa 3 minuty, ca造 czas mieszaj帷. Gor帷 mas wyla na jeden z ostudzonych plack闚. Przykry kolejnym, lekko docisn望.

Masa jab趾owa:

Jab趾a umy, obra i zetrze na tarce o grubych oczkach. Prze這篡 do garnka. Doda cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny. Owoce dusi przez kilka minut, a ca趾owicie zmi瘯n, a wypuszczony sok odparuje. Zdj望 z ognia. Do gor帷ych jab貫k wsypa galaretk i dok豉dnie wymiesza. Mas jab趾ow od razu wy這篡 na ciasto i przykry ostatnim plackiem, docisn望.

Gotowe ciasto udekorowa czekolad. Sch這dzi w lod闚ce przez kilka godzin, a najlepiej ca陰 noc. Smacznego :)

鈔oda, 18 maja 2016
Sernikowa zapiekana owsianka z truskawkami i bor闚kami

Zapiekan owsiank robi豉m ju kilkakrotnie. Nigdy wcze郾iej nie dodawa豉m do niej twarogu. Tym razem postawi豉m w豉郾ie na tak wersj i wiecie co? Zakocha豉m si w niej! Co pysznego :) Smakuje po prostu rewelacyjnie. Idealna propozycja na 郾iadanie, podwieczorek czy kolacj. 安ietnie nadaje si do zabrania ze sob do pracy lub szko造. Czekam na 鈍ie瞠 maliny i jagody..z nimi z pewno軼i b璠zie r闚nie pyszna. Bardzo Wam polecam :)

Przepis znaleziony na blogu Filozofia Smaku.

Przepisy na inne zapiekane owsianki na moim blogu:

sernikowa owsianka

Sk豉dniki (ma豉 blaszka 15x15 cm):

  • 250 g twarogu (u mnie chudy twar鏬)
  • 2 jajka
  • 4 czubate 造磬i jogurtu naturalnego
  • 3-4 造磬i cukru z prawdziw wanili
  • niepe軟a szklanka p豉tk闚 owsianych g鏎skich (u mnie p馧 na p馧 p豉tki g鏎skie oraz owsiane pe軟oziarniste)
  • kilkana軼ie 鈍ie篡ch truskawek i bor闚ek

Wykonanie:

Twar鏬, jajka i cukier dok豉dnie zmiksowa - tak, aby nie by這 grudek (najlepiej w rozdrabniaczu: ko鎍闚ka mieszaj帷a z ostrzami). Wymiesza dok豉dnie z jogurtem. Doda p豉tki owsiane i po這w owoc闚 (truskawki pokrojone w kostk, bor闚ki w ca這軼i). Wymiesza. Gotow mas wyla do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Wierzch posypa pozosta造mi owocami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.

zapiekana sernikowa owsianka

Sernikowa zapiekana owsianka z truskawkami i bor闚kami

poniedzia貫k, 16 maja 2016
Zaproszenie do akcji kulinarnej "Czas na szpinak 6!"

Ju po raz sz鏀ty mam okazj zaprosi Was do wsp鏊nej, blogowej zabawy, w kt鏎ej niekwestionowanym kr鏊em b璠zie szpinak. W poprzednich latach akcja "Czas na szpinak" cieszy豉 si du篡m powodzeniem w鈔鏚 bloger闚, i nie tylko. Mam nadziej, 瞠 r闚nie w tym roku ochotnik闚 do wsp鏊nej zabawy nie zabraknie.

Nasz wsp鏊n zabaw zaplanowa豉m na dni 23.05-12.06. W tych dniach zamieszczajcie na swoich blogach Wasze dania ze szpinakiem wraz z banerem akcji oraz linkiem do tego zaproszenia. Po zako鎍zeniu zabawy,informacj na temat tego, kto co przygotowa prze郵ijcie na m鎩 adres mailowy: wedelka@gazeta.pl (najp騧niej do 16.06), podajcie w komentarzu do tego wpisu lub je郵i wolicie, dodawajcie przepisy do akcji na Durszlaku. Najlepiej by這by gdyby szpinak wyst瘼owa w Waszych propozycjach w roli g堯wnej, ale dania, w kt鏎ych b璠zie on dodatkiem do innych sk豉dnik闚, r闚nie s mile widziane. Po zako鎍zeniu akcji opublikuj jej podsumowanie.

Inspiracji szuka mo瞠cie w podsumowaniach poprzednich edycji :)

PODSUMOWANIE 2011

PODSUMOWANIE 2012: CZ.I
PODSUMOWANIE 2012: CZ.II

PODSUMOWANIE 2013: CZ.I
PODSUMOWANIE 2013: CZ.II

PODSUMOWANIE 2014: CZ.I
PODSUMOWANIE 2014: CZ.II

PODSUMOWANIE 2015

Zapraszam serdecznie :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 171