--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Rolada z kremem speculoos i mandarynkami

Kiedy tylko zobaczy豉m t rolad u Kasi, wiedzia豉m, 瞠 szybko j przygotuj. Uwielbiam ciastka speculoos -to dla mnie nieod陰czny element 鈍i徠 - wi璚 ciasto z ich dodatkiem zapowiada這 si 鈍ietnie. I powiem Wam, 瞠 faktycznie jest dobre :) Czekoladowy biszkopt, smaczny krem (cho dla mnie m鏬豚y by mimo wszystko ciut bardziej ciasteczkowy), owoce. Wszystko 鈍ietnie ze sob wsp馧gra這. Moja rolada mo瞠 nie wygl康a tak pi瘯nie i elegancko jak ta u Kasi, troch si rozwala豉 przy krojeniu, ale my郵, 瞠 smaku to w niczym nie zmieni這. Musz jeszcze troch popracowa nad technik ;) Polecam Wam ten przepis serdecznie :)

盍鏚這: Gotuj, bo lubi.

rolada speculoos

Sk豉dniki (blaszka 40x25 cm, ja rozsmarowa豉m ciasto na blaszce z wyposa瞠nia piekarnika):

Biszkopt:

  • 3 du瞠 jajka
  • 70 g cukru
  • 55 g m彗i pszennej tortowej
  • 10 g kakao
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 造磬a cukru pudru
  • ok. 80 g ciasteczek korzennych Speculoos

Dodatkowo:

  • 1 puszka mandarynek w zalewie
  • u mnie dodatkowo kilka ga陰zek czerwonej porzeczki

Polewa:

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 7 造瞠k krem闚ki

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec stopniowo dosypuj帷 cukier.Dodawa po jednym 鄴速ku, ca造 czas miksuj帷. Nast瘼nie do masy przesia m彗 wymieszan z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Miksowa na najni窺zych obrotach, tylko do po陰czenia sk豉dnik闚. Ciasto rozsmarowa na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 10-11 minut (do tzw.suchego patyczka).

Przygotowa czyst 軼iereczk. U這篡 j kr鏒szym bokiem do siebie i opr鏀zy cukrem pudrem.

Gor帷y biszkopt prze這篡 na 軼iereczk - papierem do g鏎y. Zdj望 papier, a biszkopt zwin望 razem ze 軼iereczk w rolad (zwijamy od kr鏒szego boku).Pozostawi zwini皻y do ostygni璚ia.

Krem:

Sch這dzon krem闚k po陰czy z mascarpone i cukrem pudrem. Miksowa, do chwili powstania g瘰tego kremu, a nast瘼nie dodajemy zblendowane na m彗 ciasteczka. Ponownie kr鏒ko zmiksowa do chwili po陰czenia si sk豉dnik闚.

Mandarynki odcedzi i dok豉dnie osuszy na r璚zniku papierowym.

Sch這dzony biszkopt rozwin望, posmarowa kremem (zostawi z ka盥ej strony po wolnym centymetrze ciasta) i u這篡 na nim mandarynki oraz porzeczki. Ponownie delikatnie zwin望 -ju bez 軼iereczki- rolad (mo積a dodatkowo owin望 j foli spo篡wcz). W這篡 do lod闚ki na minimum 2 godziny, a najlepiej na ca陰 noc.

Polewa:

Drobno posiekan czekolad zala gor帷 krem闚k.Miesza do chwili powstania g豉dkiej polewy. Udekorowa ni rolad. Odstawi do zastygni璚ia. Smacznego :)

rolada speculoos z mandarynkami

poniedzia貫k, 17 grudnia 2018, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/12/18 11:17:54
Ten granat wygl康a przepi瘯nie na ciemnym biszkopcie