--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto "Wi郾ia z makiem"

Jedno z tych ciast, kt鏎e elegancko wygl康aj na stole i naprawd dobrze smakuj. Sp鏚 z dodatkiem maku oraz kakao, krem z mascarpone i krem闚ki, do tego wi郾ie i wierzch pokryty mas z nutell. Kaloryczna, bardzo smaczna propozycja, kt鏎a b璠zie 鈍ietnie prezentowa豉 si na 鈍i徠ecznym stole.

Przepis: Zjem to.

ciasto wi郾ia z makiem

Sk豉dniki: (blaszka 22 x 32 cm)

Sp鏚:

  • 4 jajka
  • 170 g suchego mielonego maku
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造磬i kakao
  • 造瞠czka proszku do pieczenia

Krem 鄉ietankowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml 鄉ietanki 36%
  • 4 造磬i cukru pudru

Krem czekoladowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g czekoladowego kremu typu Nutella

Poncz:

  • 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody

Dodatkowo:

  • szklanka drylowanych wi郾i z kompotu
  • opakowanie okr庵造ch biszkopt闚 (ok. 120 g)
  • 2/3 szklanki kawy + 2 造磬i likieru Amaretto

Wykonanie:

Sp鏚:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Zmielony mak zala wrz徠kiem, tak by by ca趾owicie przykryty i odstawi do ca趾owitego wystygni璚ia. Odcisn望 go dok豉dnie z nadmiaru wody (u篡豉m do tego gazy). 草速ka utrze z cukrem i cukrem wanilinowym na puszyst, niemal bia陰 mas. Doda odci郾i皻y mak, kakao, m彗 i proszek do pieczenia.Wymiesza ca這嗆 kr鏒ko do po陰czenia sk豉dnik闚. Na ko鎍u doda ubit na sztywno pian z bia貫k. Delikatnie wymiesza.Ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyj望 z piekarnika i wystudzi.

Krem 鄉ietankowy:

Sk豉dniki kremu powinny by dobrze sch這dzone.

Mascarpone umie軼i w wysokim naczyniu z krem闚k i cukrem pudrem. Ubija do uzyskania g瘰tego, jednolitego kremu.

Krem czekoladowy:

Sk豉dniki kremu powinny by w temperaturze pokojowej.

Mascarpone i Nutell wymiesza przy pomocy r霩gi do powstania jednolitej, g豉dkiej masy.

Sk豉danie ciasta:

Ciasto makowe skropi ponczem. Rozprowadzi na nim krem 鄉ietankowy. Powciska w niego dobrze ods帷zone wi郾ie. Biszkopty kr鏒ko moczy w kawie z dodatkiem Amaretto i 軼i郵e uk豉da na powierzchni masy. Na biszkoptach delikatnie rozsmarowa mas czekoladow. Sch這dzi przez minimum 3-4 godziny. Przechowywa w lod闚ce lub w ch這dnym miejscu. Smacznego :)

pi徠ek, 21 grudnia 2018, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/12/24 12:52:00
Nie mia豉m przyjemno軼i pr鏏owa takiego po陰czenia, ci篹ko mi sobie jako zestawi smak maku i wi郾i. Intryguj帷e. Na tyle 瞠 b璠 musia豉 dopiec jedno ciasto na te 鈍i皻a. Pozdrawiam i oczywi軼ie 篡cz weso造ch 鈍i徠.
-
2019/01/21 14:37:27
Bardzo pyszne ciasto, w豉郾ie spr鏏owa豉m sw鎩 pierwszy kawa貫k i jestem wniebowzi皻a. Par rzeczy schrzani豉m ale wiadomo, praktyka czyni mistrza! Pozdrawiam w ten smutny poniedzia貫k :)