ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Sernik ze 郵iwkami

Ten przepis u Dorotki odkry豉m stosunkowo niedawno, cho na jej blogu mo積a go znale潭 od kilku lat. I powiem Wam, 瞠 odk康 go wypr鏏owa豉m, robi豉m ju czterokrotnie: dwa razy ze 郵iwkami i dwa razy z malinami, dodaj帷 do masy serowej posiekan gorzk czekolad. W obu przypadkach sernik smakowa 鈍ietnie, a osoby, kt鏎e go pr鏏owa造, od razu prosi造 o przepis. Dodatek ricotty sprawia, 瞠 masa serowa jest delikatna i puszysta. Sam sernik nie jest przes這dzony, a owoce nadaj mu fajnego smaku. Zmniejszy豉m jedynie ilo嗆 kakao w spodzie, bo nie chcia豉m, aby by zbyt intensywny. Bardzo Wam polecam ten wypiek :)

sernik ze 郵iwkami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 23-24 cm):

Kruche ciasto:

  • 190 g m彗i pszennej
  • 15 g kakao (w oryginale 30 g)
  • 130 g mi瘯kiego mas豉
  • 80 g drobnego cukru do wypiek闚
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 造瞠czka ekstraktuz wanilii

Masa serowa:

  • 500 g twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego trzykrotnie
  • 500 g serka ricotta
  • 2 du瞠 jajka
  • szklankadrobnego cukru do wypiek闚
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (35 g)

Dodatkowo:

  • 500 g 郵iwek w璕ierek

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki na kruchy sp鏚 wyrobi mi璠zy palcami, do momentu kiedy ciasto zacznie formowa kruszonk. Po這w kruszonki wysypa do tortownicy, wy這穎nej wcze郾iej papierem do pieczenia. Drug po這w od這篡 na wierzch sernika. Wylepi ciastem sp鏚 tortownicy i podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 15-18 minut.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umie軼i wszystkie sk豉dniki: twar鏬, ricott, jajka, budy i cukier. Zmiksowa kr鏒ko do po陰czenia sk豉dnik闚. Mas serow przela na podpieczony sp鏚. Na jej wierzchu u這篡 wypestkowane 郵iwki, rozci璚iem ku g鏎ze. Ca這嗆 posypa pozosta陰 kruszonk.Piec w temperaturze 175 stopni przez oko這 60minut lub do wypieczenia sernika.Przestudzi w stygn帷ym piekarniku.Smacznego :)

sernik ze 郵iwkami

鈔oda, 17 pa寮ziernika 2018, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/10/17 12:01:01
ajajaj, a mi 郵inka cieknie! :D
-
2018/10/18 08:56:20
smakowite!
-
Go嗆: asikyoasik, *.play-internet.pl
2018/10/24 15:26:00
To kruche ciasto ma by bez jajek? Czy to zwykle niedopatrzenie? Pozdr.
-
2018/10/24 20:05:05
--asikyoasik: Ma by bez jajek. Z tego ciasta powstanie taka jakby kruszonka, kt鏎 wysypuje si na dno i na wierzch sernika.