ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Szarlotka z kajmakiem i mas貫m orzechowym

Podrzucam Wam dzi przepis na pyszn szarlotk na bogato: z dodatkiem kajmaku oraz chrupi帷ego mas豉 orzechowego. Wysz豉 naprawd dobra, cho przesadzi豉m nieco z ilo軼i kajmaku i ca這嗆 nieco mi si przez to rozwala豉. Warto trzyma si wi璚 za這穎nej w przepisie ilo軼i w my郵 zasady, 瞠 lepsze cz瘰to jest wrogiem dobrego ;)

Przepis znalaz豉m tutaj ,ale troszk pozmienia豉m w nim pod siebie. Z czystym sumieniem polecam go Wam na zbli瘸j帷e si jesienne dni.

szarlotka z kajmakiem i mas貫m orzechowym

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 500 g m彗i pszennej np. krupczatki (u mnie 2/3 m彗i krupczatki i 1/3 m彗i tortowej)
  • 250 g zimnego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 鄴速ka
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany 18%

Dodatkowo:

  • 2 kg jab貫k, najlepiej szara reneta
  • sok z cytryny
  • 造瞠czka cynamonu
  • 250 g masy kajmakowej
  • 2 造磬i mas豉 orzechowego, typu crunchy

Wykonanie:

Ciasto:

M彗 posieka razem z zimnym mas貫m. Doda 鄴速ka, cukier puder, proszek do pieczenia i 鄉ietan. Zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na dwie nier闚ne cz窷ci (1/3 i 2/3). Wi瘯sz cz窷 rozwa趾owa i wylepi ni form do ciasta, uprzednio wy這穎n papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem i wstawi do lod闚ki na godzin. Mniejsz cz窷 zawin望 w foli spo篡wcz i w這篡 do zamra瘸rki.Sch這dzone ciasto podpiec przez oko這 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jab趾a obra, pokroi w cienkie plastry. Skropi sokiem z cytryny, opr鏀zy cynamonem. Odstawi.

Mas kajmakow wymiesza z mas貫m orzechowym. Podgrza na niewielkim gazie, uwa瘸j帷, by ca這嗆 si nie przypali豉. Gotow mas posmarowa podpieczony sp鏚. U這篡 na niej pokrojone jab趾a (najlepiej w trzech rz璠ach - b璠zie 豉twiej si kroi這 po upieczeniu). Na jab趾a zetrze zamro穎n cz窷 ciasta.Piec oko這 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypa cukrem pudrem. Smacznego :)


czwartek, 13 wrze郾ia 2018, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/09/13 10:41:01
Wspania豉 szarlotka :)
-
2018/09/13 20:31:49
Przepyszna smakowo kombinacja :)