ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Róże jabłkowe z ciasta francuskiego

Ten efektowny deser robiłam z córką już jakiś czas temu, ale dopiero teraz dokopałam się do zdjęć z tamtego dnia. Robiłyśmy je wieczorem, więc zdjęcie są naprawdę kiepskie i musicie mi to wybaczyć. Jabłkowe różyczki okazały się proste w wykonaniu, dobrze smakowały i cieszyły oko. Zresztą, czy połączenie jabłek i ciasta francuskiego może okazać się niewypałem? Nie sądzę :) Jeśli chcecie zaskoczyć gości, pokuście się o ich wykonanie. 

Inspirowałam się przepisami znalezionymi tutaj i tutaj.

róże z ciasta francuskiego

Składniki (na 5 sztuk):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jabłka z czerwoną skórką
  • sok z  cytryny
  • szklanka wody
  • 70 g cukru
  • kilka łyżeczek dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
  • cynamon

Wykonanie:

Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w cienkie plasterki. Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Do gorącego syropu wrzucić plasterki jabłka. Podgrzewać je ok. 1-2 min. Powinny zmięknąć i zrobić się plastyczne, nie mogą się rozpadać. Plasterki odcedzić i przestudzić.

Ciasto francuskie lekko rozwałkować i podzielić na 5 równych pasków. Posmarować je delikatnie dżemem. Na cieście układać plasterki jabłek, zakładając je na siebie (patrz zdj.). Mogą wystawać ponad ciasto. Przykryć je dolnym kawałkiem ciasta (patrz zdj.). Oprószyć cynamonem i zwinąć ciasno, formując różę. Ułożyć je w formie na muffinki, wysmarowanej masłem i oprószonej lekko mąką.

róze

Piec w piekarniku nagrzanym do  220 stopni przez 5 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec przez ok. 40 min. Czas pieczenia jest dość indywidualny i zależy od piekarnika, grubości róż itd. Moje piekły się trochę dłużej, ok. 55 minut. Jeśli zaczną się przypiekać z wierzchu, należy przykryć je folią aluminiową. Gotowe róże oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) 

róże jabłkowe

róże jabłkowe w cieście

wtorek, 27 lutego 2018, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/02/27 12:00:09
Ale pyszności u Ciebie!
-
2018/03/02 17:32:04
Wyglądają obłędnie!
-
2018/03/05 10:50:54
Wyglądają obłędnie, będę musiała spróbować je zrobić. Mam nadzieję że chociaż w połowie wyjdą mi tak dobrze jak Tobie :D
-
2018/03/13 13:56:56
Przepysznie to wygląda, jestem pod wrażeniem. Musze spróbować tego przepisu :)
-
2018/03/21 11:38:43
Bardzo fajne też jako dekoracja, na prawdę prezentują się dobrze i jako taka słodka przekąska i jako ozdoba na stół ;)
-
2018/03/23 09:44:30
Wow! Ciekawa koncepcja. Przepis sobie muszę koniecznie wypróbować. Więcej przepisów tego typu poproszę! :) Pozdrawiam