|
Blog > Komentarze do wpisu
Pierniczki - miękkie i pulchne, z drożdżami
Te pierniczki robi się szybko i sprawnie - ciasto dobrze współpracuje, nie ma z nim żadnego problemu, nie wymaga leżakowania i wielu drogich składników. Nowością jest dla mnie dodatek drożdży - rzadko spotykamy je w pierniczkach, ale to dzięki nim są one miękkie, pulchne i tak ładnie rosną w piekarniku. Przepis na te ciastka znalazłam na blogu Domowe Wypieki. W smaku są dobre, choć muszę przyznać, że jak dla mnie ciut za mało słodkie i trochę za suche. Zanurzenie ich w roztopionej czekoladzie i wypełnienie marmoladą z pewnością by im nie zaszkodziło ;) Przepis ten dodaję do 11 Festiwalu Pierniczków prowadzonego przez Majankę. Składniki:
Wykonanie: Wymieszać ze sobą sypkie produkty: mąkę, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i kakao. Miód podgrzać z masłem do rozpuszczenia. Lekko przestudzić i wkruszyć do nich świeże drożdże. Mieszaninę dokładnie wymieszać i wlać ją do suchych składników wraz z jajkami. Całość dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm, podsypując mąką. Foremkami wycinać dowolne kształty. Gotowe pierniczki posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok.8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Smacznego :)
wtorek, 19 grudnia 2017, wedelka
TrackBack
Komentarze
damianero1
2018/01/04 10:23:56
Już teraz Wiem Co Chcę zrobić w weekend do kawy:D U mnie pierniki się je cały czas nie tylko, na święta.
2018/01/15 12:08:04
Uwielbiam takie pierniki ! Nawet nie tylko w święta, do tego idealna będzie kawa kapsułki lavazza blue :) Uwielbiam takie połączenie!
|