ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Sernik z malinami, borówkami i płatkami migdałów

Przepyszny sernik, utrzymany w letnim klimacie, który zniknął ze stołu w oka mgnieniu, zbierając po drodze same pochwały. Lekki, aromatyczny, zwieńczony świeżymi malinami, borówkami i płatkami migdałowymi. Nie można przejść obok niego obojętnie. Zapewniam Was :) 

Przepis od Dorotus.

sernik z malinami i borówkami

Składniki (blaszka o wymiarach (30x23 cm):

Spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 5 dużych jajek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 250 g malin
  • duża garść borówek
  • 3/4 szklanki płatków migdałów
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

Spód:

Mąkę posiekać z zimnym masłem i cukrem. Dodać żółtko i zimną wodę. Zagnieść szybko gładkie ciasto.  Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno formy, wyłożonej wcześniej papierem od pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 15-20 minut (do momentu zezłocenia się ciasta). Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.  

Masa serowa:

Jajka  roztrzepać w misce widelcem. Dodać do nich cukier i wymieszać. W misie miksera umieścić twaróg, kremówkę, roztrzepane jajka z cukrem, ekstrakt z migdałów oraz obie przesiane mąki. Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Gotową masę wylać na podpieczony spód. Na wierzchu masy serowej poukładać maliny i borówki. Posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 150 stopni przez ok. 1 godzinę i 15 minut (lub dłużej, do momentu aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty). Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Smacznego :)

sernik maliny borówki migdały

piątek, 18 sierpnia 2017, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/08/18 10:50:51
Cudny sernik. Nic dziwnego że wszystkim smakował!
-
2017/08/25 12:27:20
Taki sernik bardzo mi pasuje!