ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Pulled Pork czyli szarpana wieprzowina

O Pulled Pork s造sza豉m i czyta豉m wiele. Wszyscy wyra瘸li si o tak przygotowanym mi瘰ie w samych superlatywach: 瞠 pyszne, kruche, delikatne, rozp造waj帷e si w ustach itd. Podchodzi豉m do tematu kilkakrotnie, ale za ka盥ym razem rezygnowa豉m, bo przera瘸豉 mnie d逝go嗆 pieczenia. W ko鎍u jednak si zmobilizowa豉m. Kupi豉m odpowiedni kawa貫k 這patki, marynowa豉m j przez ca陰 noc, a nast瘼nie wsta豉m skoro 鈍it, by wstawi j do piekarnika na 9-godzinne pieczenie. Po wyj璚iu z piekarnika stwierdzi豉m, 瞠 ca這嗆 chyba mi nie wysz豉. Mi瘰o wydawa這 si twarde, nie mia豉m poj璚ia, jakim cudem rozdziel je na w堯kna. Zostawi豉m je na p馧 godziny, a w mi璠zyczasie przygotowa豉m karmelizowan cebul, bu趾i i reszt sk豉dnik闚 do burger闚. Gdy nadesz豉 chwila pr鏏y, chwyci豉m dwa widelce i ..... z 豉two軼i zacz窸am oddziela kolejne w堯kna :) Mi瘰o rozwarstwia這 si idealnie. By這 soczyste, mi璚iutkie i faktycznie rozp造wa這 si w ustach. Rewelacyjne! Burgery z solidn warstw pulled pork, karmelizowan cebul i warzywami by造 鈍ietnym pomys貫m na obiad. M捫 zajada si tak, 瞠 trz瘰造 mu si uszy. Ju wiem, 瞠 nied逝go b璠 musia豉 zrobi powt鏎k. Z podanej ilo軼i sk豉dnik闚 wysz豉 naprawd solidna porcja mi瘰a. Przez dwa dni jedli鄉y burgery, a nast瘼nie poszarpane mi瘰o l康owa這 w sa豉tkach m篹a przygotowanych do pracy. Codziennie s造sza豉m zachwyty na jego temat, wi璚 je郵i chcecie, by wasze drugie po堯wki zacz窸y nosi Was na r瘯ach, biegnijcie do sklepu po 這patk ;)

Przepis od Panny Malwinny.

pulled pork

Sk豉dniki:

  • 這patka wieprzowa, ok. 2 kg

Marynata:

  • 1/3 szklanki soli
  • p馧 szklanki br您owego cukru
  • 3 造磬i mieszanki przypraw (przepis poni瞠j)
  • 2 li軼ie laurowe
  • 2 litry przegotowanej zimnej wody

Mieszanka przypraw:

  • 造磬a mielonego kminu rzymskiego
  • 造磬a granulowanego czosnku
  • 造磬a suszonej cebuli
  • 造磬a cayenne (da豉m p馧 造磬i)
  • 造磬a chilli w proszku (da豉m p馧 造磬i)
  • 造磬a soli
  • 造磬a pieprzu
  • 造磬a s這dkiej papryki
  • p馧 szklanki br您owego cukru

Wykonanie:

υpatk umie軼i w du篡m naczyniu. Zala przygotowan marynat, doda li軼ie laurowe, przykry i odstawi na noc do lod闚ki. Nast瘼nego dnia mi瘰o wyj望 z marynaty, osuszy i natrze pozosta陰 przygotowan wcze郾iej mieszank przypraw (nie trzeba zu篡 jej ca貫j - ja wykorzysta豉m 2/3). Przyprawione mi瘰o u這篡 w naczyniu do zapiekania. Piec w piekarniku nagrzanym do 100-110 stopni przez ok. 8-10 godzin. Piek豉m przez wi瘯szo嗆 czasu przykryte foli aluminiow. Zdj窸am j godzin przed ko鎍em pieczenia. Gotowe mi瘰o wyj望 z piekarnika i odstawi pod przykryciem na p馧 godziny do odpocz璚ia. Po tym czasie podzieli je na w堯kna, pomagaj帷 sobie dwoma widelcami. Podawa np. w bu販e z dodatkiem karmelizowanej, czerwonej cebuli i warzyw lub coles豉wem. Smacznego :)

kanapka z pulled pork

wtorek, 06 czerwca 2017, wedelka
Tagi: 這patka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/06/06 18:29:00
Musz si kiedy w ko鎍u zmierzy z tym mi瘰em bo wygl康a genialnie :-)
-
2017/06/07 10:05:55
super wygl康a
-
Go嗆: Marcin, *.play-internet.pl
2017/07/14 09:02:03
Nie wiem co zle zrobilem, pieklem 9 godzin w odpowiedniej temp. a mieso wyszlo na tyle twarde, ze nie da sie go poszarpac :/