ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto z rabarbarem i malinami

Mia豉m nie dodawa tego przepisu na bloga, po tym jak przy jego pieczeniu wydarzy豉 si ma豉 katastrofa, polegaj帷a na ca趾owitym spaleniu bezy (poczytacie o tym na moim fanpage i tam te zobaczycie to, co ujrza豉m po wyj璚iu ciasta z piekarnika), ale stwierdzi豉m, 瞠 m鎩 blog to przecie wzloty i upadki, wi璚 taki upadek jak najbardziej tu pasuje. Poza tym, mimo troch nieudanej bezy, ciasto wysz這 naprawd bardzo smaczne :) Idealnie kruchy sp鏚, pyszne rabarbarowo-malinowe nadzienie i s這dka beza - pyszno軼i :)

Ciasto jest miksem przepis闚 Asi z Kwestii Smaku oraz Doroty z Moich Wypiek闚. Polecam, bo naprawd warto :)

ciasto z rabarbarem, malinami i beza

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach26 x 36 cm):

Ciasto:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 50 g m彗i ziemniaczanej
  • 200 g zimnego mas豉
  • 50 g cukru
  • 4 鄴速ka
  • szczypta soli
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • ew. 1-2 造磬i zimnej wody

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • 200 g konfitury malinowej

Beza:

  • 4 bia趾a
  • 200 g drobnego cukru
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto:

Zimne mas這 posieka z obiema m彗ami, cukrem, sol i proszkiem do pieczenia. Doda 鄴速ka i ewentualnie wod. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto.Rozwa趾owa je na podsypanej m彗 stolnicy i wylepi nim form, uprzednio wy這穎n papierem do pieczenia. Sch這dzi w lod闚ce przez ok. 30 minut. Nast瘼nie sp鏚 ponak逝wa widelcem. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 15-20 minut (do lekkiego zez這cenia). Gotowy sp鏚 wyj望 z piekarnika.

Nadzienie:

Rabarbar op逝ka i pokroi na ok. 1 cm kawa趾i. Po陰czy go z m彗 ziemniaczan i cynamonem. Doda po這w konfitury. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza.

Beza:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 po 造盧e cukru. Pod koniec doda m彗 ziemniaczan. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza.


Podpieczony kruchy sp鏚 posmarowa pozosta陰 konfitur malinow. Wy這篡 na niego rabarbarowe nadzienie. Na wierzchu delikatnie rozprowadzi ubit pian. Ciasto umie軼i w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i natychmiast obni篡 temperatur do 140 stopni. Piec oko這 50-60 minut, do momentu kiedy wierzch bezy b璠zie chrupi帷y. Wystudzi w stygn帷ym piekarniku. Smacznego :)

pi徠ek, 05 maja 2017, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: