Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Pleśniak z jabłkami i orzechami

Przepyszna wersja mojego ukochanego pleśniaka. Tym razem, zamiast czerwonych porzeczek, jabłka oraz orzechy włoskie. Do tego warstwa bezy, kruchego ciasta i kwaśnego dżemu. Dla mnie rewelacja. Mąż również zajadał z apetytem i bardzo chwalił. Polecam wszystkim wielbicielom ciast z owocami. Podane proporcje są na małą, kwadratową porcję. Ja podwoiłam składniki i piekłam w tradycyjnej, prostokątnej blaszce. Zmieniłam jedynie to, że podpiekłam trochę spód przed wyłożeniem na niego jabłek.

Przepis znalazłam na blogu Pieprz czy Wanilia.

pleśniak z jabłkami i orzechami

Składniki (blaszka 20x20cm):

Ciasto:

  • 400g mąki krupczatki
  • 60g cukru pudru
  • 200g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Piana:

  • 4 białka
  • 200g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 3-4 kwaśne jabłka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cynamonu
  • pół słoiczka konfitury z czarnej porzeczki
  • 70g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Ciasto:

Zimne masło posiekać z mąką, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 równe części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule, owinąć je folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika do stwardnienia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto (jedna kula) zetrzeć na tarce na dno formy. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Podpieczony spód posmarować konfiturą z porzeczek. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Dokładnie wymieszać je z cynamonem i mąką ziemniaczaną. Ułożyć owoce na cieście z konfiturą. Na jabłka zetrzeć kakaowe ciasto. Posypać grubo posiekanymi orzechami. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Gotową pianę wyłożyć na orzechy. Na wierzch zetrzeć ostatnią partię jasnego ciasta. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Kroić najlepiej po całkowitym ostygnięciu. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

pleśniak z jabłkami i orzechami

piątek, 03 marca 2017, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/03/03 10:45:12
ehh, może w końcu uda mi się upiec pleśniak, który smakuje jak ten mojej cioci!
-
2017/03/08 13:12:52
Wygląda pysznie , dawno już nie piekłam pleśniaka .
-
2017/03/08 15:00:27
Ale pychota!