-->
|
Blog > Komentarze do wpisu
Najprostszy gulasz z szynki
Najbardziej podstawowa wersja gulaszu z miêsa wieprzowego. U¿y³am szynki, ale równie dobrze sprawdzi siê ³opatka, schab czy biodrówka. Taki gulasz ¶wietnie smakuje razem z kasz± gryczan±, buchtami czy ziemniaczanym puree. Wersja z kluskami ¶l±skimi to ostatnio jedna z ulubionych potraw mojej córki.
Przepis od Margarytki.

Sk³adniki:
- 600-700 g szynki wieprzowej
- 2 du¿e cebule
- sól, pieprz (po ³y¿eczce)
- listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ³y¿eczki s³odkiej papryki
- ew. odrobina chilli
- pó³ ³y¿eczki cukru
- 2 ³y¿eczki sosu sojowego (to mój dodatek)
- 2 ³y¿ki smalcu lub oleju do obsma¿ania miêsa
- 1-2 ³y¿ki m±ki pszennej
Wykonanie:
Miêso op³ukaæ, osuszyæ i pokroiæ w wiêksz± kostkê. Dodaæ po ³y¿eczce soli i pieprzu, 2 ³y¿eczki s³odkiej papryki i ew. odrobinê chilli. Ca³o¶æ dok³adnie wymieszaæ i odstawiæ do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane miêso obsma¿yæ na rozgrzanym t³uszczu na rumiano ze wszystkich stron. Dodaæ posiekane cebule, listek laurowy i ziele angielskie. Sma¿yæ wszystko chwilê, po czym zalaæ ca³o¶æ 2-3 szklankami wody. Dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu ok. godziny. Gdy miêso bêdzie miêkkie, doprawiæ ca³o¶æ do smaku sol±, pieprzem, sosem sojowym i odrobin± cukru. M±kê rozrobiæ w niewielkiej ilo¶ci zimnej wody. Do mieszaniny dodaæ 2-3 ³y¿ki gor±cego sosu. Wymieszaæ. Rozrobion± m±kê powoli wlaæ do gulaszu. Zagotowaæ. Podawaæ z kluskami, ziemniakami lub kasz±. Smacznego :)
¶roda, 08 marca 2017, wedelka
|