ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Krajanka Micha貫k

Dzi mam przepis dla prawdziwych czekoholik闚. Pyszna krajanka, w smaku przypominaj帷a troch blok czekoladowy, troch nugat, a najbardziej chyba znane wszystkim czekoladowe cukierki. Mocno s這dka - po jednym kawa趾u ma si zdecydowanie dosy. Przygotowana na bazie mleka w proszku, z du膨 ilo軼i czekolady i drobno posiekanych orzeszk闚. Prosta i szybka w wykonaniu. Przyjemnie mi瘯ka, lekko ci庵n帷a si i ob喚dnie wr璚z smaczna. Je郵i jeste軼ie fanami s這dko軼i, koniecznie powinni軼ie j wypr鏏owa.

Przepis znalaz豉m na blogu S這dka magia od kuchni.

krajanka micha貫k

Sk豉dniki (kwadratowa blaszka o wymiarach 23x23 cm):

Sp鏚:

  • ok. 250 g ciastek z orzeszkami ziemnymi i kawa趾ami czekolady (u篡豉m polecanych przez autork ciastek Bonitki)
  • 50 g mas豉

Masa:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 造磬i mas豉
  • 130-140 g czekolady deserowej
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 2 czubate 造磬i kakao
  • 1 i 1/3 szklanki zmielonych orzeszk闚 ziemnych, niesolonych
  • p馧 szklanki posiekanych orzech闚 ziemnych, niesolonych

Polewa:

  • ok. 160 g czekolady deserowej
  • 2 造磬i mas豉
  • 4 造磬i krem闚ki
  • 造磬a cukru

Wykonanie:

Sp鏚:

Ciastka rozdrobni w malakserze na piasek. Mas這 roztopi i doda do ciastek. Wymiesza. Gotow mas ciasteczkow roz這篡 r闚nomiernie w blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Wyr闚na. Wstawi do lod闚ki na czas przygotowywania masy.

Masa:

W wi瘯szym garnku umie軼i mleko, cukier, cukier wanilinowy, czekolad i mas這. Podgrzewa do rozpuszczenia cukru i czekolady. Gotow mas przestudzi, a nast瘼nie, ci庵le mieszaj帷, dodawa do niej stopniowo mleko w proszku i kakao (miesza dok豉dnie, tak aby nie by這 grudek). Masa powinna by do嗆 g瘰ta, ale powinna dawa si miesza. Na koniec doda posiekane oraz zmielone orzechy, wymiesza. Gotow mas rozprowadzi r闚nomiernie na przygotowanym wcze郾iej spodzie.

Polewa:

Sk豉dniki polewy podgrzewa na ma造m ogniu, ci庵le mieszaj帷, do uzyskania g豉dkiej, b造szcz帷ej masy. Gotow polew pokry ciasto. Ca這嗆 sch這dzi w lod闚ce przez min. 2 h. Smacznego :)

micha貫k

micha貫k mleko w proszku czekolada orzechy

pi徠ek, 31 marca 2017, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/03/31 10:40:55
Ka盥y deser z dodatkiem mleka w proszku jest moim ulubionym bo przypomina mi blok czekoladowy, ta krajanka zapowiada si bosko
-
2017/03/31 10:52:03
--End磨: Ja te lubi wypieki z dodatkiem mleka w proszku. Sporo ich znajdziesz na moim blogu. A ta krajanka faktycznie przypomina troch blok. Jest mo瞠 ciut bardziej czekoladowa :)
-
2017/04/03 11:21:24
Uwielbiam takie domowe czekoladowe rarytasy :)