ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Galaretkowiec

Takie kolorowe ciasto upiek豉m w ostatni weekend z okazji wizyty te軼i闚. Chcia豉m zrobi co, po co ch皻nie si璕nie moja c鏎ka. Od jakiego czasu jest ona fank galaretek, wi璚 ten wypiek znaleziony u Kasi wyda mi si idealny. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, cho musz przyzna, 瞠 wymieszanie zimnych galaretek z lekko st篹a陰 ju krem闚k wymaga這 szybko軼i i dok豉dno軼i. Efekt ko鎍owy okaza si jednak zadowalaj帷y - ciasto by這 smaczne i efektowne. Nast瘼nym razem pokusz si tylko o biszkopt z mojego sprawdzonego przepisu, gdy ten nie do ko鎍a mi odpowiada. Nas帷zy豉m go wod z cytryn, aby by bardziej wilgotny i udekorowa豉m polew z bia貫j czekolady.

galaretkowiec

Sk豉dniki (blaszka 25x30 cm):

Ciasto:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szklanka m彗i pszennej tortowej
  • p馧 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • 1/3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 造磬i gor帷ej wody
  • 2 造磬i oleju

Poncz:

  • p馧 szklanki przegotowanej wody
  • 造磬a cukru
  • 3 造磬i soku z cytryny

Masa:

  • 4 r騜nokolorowe galaretki
  • 650 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 4-5 造瞠k cukru pudru
  • 2 造磬i 瞠latyny

Polewa:

  • 100 g bia貫j czekolady
  • 1/4 szklanki 鄉ietany krem闚ki
  • 造瞠czka mas豉

Wykonanie:

Ciasto:

Jajka ubi z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasn, puszyst mas. Doda gor帷 wod oraz olej. Nast瘼nie wsypywa po 造盧e wymieszanych ze sob i przesianych sypkich produkt闚 (obie m彗i i proszek do pieczenia). Miksowa na najmniejszych obrotach miksera. Gotowe ciasto przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 25 minut (do tzw, suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzi.

Masa:

Ka盥 z galaretek umie軼i w osobnym, p豉skim naczyniu i zala 400 ml wrz徠ku. Dok豉dnie wymiesza do rozpuszczenia. Przestudzone galaretki wstawi do zastygni璚ia do lod闚ki (ja galaretki przygotowa豉m rano, a ciasto sk豉da豉m wieczorem). Zastygni皻e pokroi w niedu膨 kostk.

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa!

Przestudzone ciasto przekroi na 2 blaty. Jeden z nich umie軼i ponownie w foremce i nas帷zy ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny. Zimn krem闚k ubi z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec dodaj帷 瞠latyn (dok豉dnie wymiesza, by nie by這 grudek).Ubit 鄉ietan wymiesza szybko i sprawnie z pokrojonymi galaretkami (鄉ietana w zetkni璚iu ze sch這dzonymi galaretkami zastyga). Gotow mas wy這篡 na biszkopt w blaszce. Wyr闚na i przykry drugim blatem ciasta, lekko dociskaj帷. Wierzch lekko naponczowa. Ciasto umie軼i na noc w lod闚ce. Rano udekorowa polew (bia陰 czekolad i mas這 rozpu軼i w gor帷ej krem闚ce). Smacznego :)

galaretkowiec

pi徠ek, 24 marca 2017, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: