Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Czekoladowe ciasto z fasoli i banan闚

Ciasto z fasoli mia豉m na swojej li軼ie "TO DO" od bardzo dawna. Za ka盥ym razem jednak, gdy chcia豉m je upiec, traci豉m zapa. Wydawa這 mi si, 瞠 zmarnuj sk豉dniki i nikt poza mn nie b璠zie chcia go tkn望. Kiedy jednak na blogu Kasi znalaz豉m ten przepis, stwierdzi豉m, 瞠 pora si skusi. Upiek豉m je ca趾iem niedawno. I wiecie co? Smakowa這 mi. M捫 r闚nie stwierdzi, 瞠 jest ca趾iem smaczne, a to ju spory sukces. Pocz瘰towa豉m nim tak瞠 rodzic闚. Zjedli, raczej z grzeczno軼i i na si喚. Mam dziwne wra瞠nie, 瞠 wi璚ej na takie eksperymenty si nie dadz nam闚i. Zw豉szcza moja mama ;) Ciasto jest intensywne w smaku - mocno kakaowe, z lekkim posmakiem banan闚. Mo瞠 troch za ma這 s這dkie, ale to tylko moje odczucie. Konsystencj przypomina brownie: ci篹kie, mokre, d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Smak fasoli dla mnie niewyczuwalny, cho moja mama twierdzi豉 wr璚z przeciwnie. By mo瞠 zadzia豉豉 si豉 perswazji i gdybym powiedzia豉 jej, 瞠 to ciasto z fasoli, dopiero po degustacji, nie wyczu豉 by jej smaku. My郵, 瞠 jeszcze kiedy wr鏂 do tego wypieku. Troch zdrowsza wersja czekoladowego ciasta, bezglutenowa i nie odk豉daj帷a si w biodrach ;)

czekoladowe ciasto z fasoli i banan闚

Sk豉dniki (keks闚ka o wymiarach 15x25 cm)

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 do嗆 mocno dojrza貫 banany
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego, cukru palmowego lub ksylitolu (u mnie cukier trzcinowy; ciasto by這 ma這 s這dkie, wi璚 mo積a zwi瘯szy troch jego ilo嗆, je郵i kto nie przepada za mocno intensywnymi, czekoladowymi wypiekami)
  • ziarna z 1 laski wanilii (lub 2 造瞠czki cukru z prawdziw wanili)
  • 4 jajka
  • 4 czubate 造磬i kakao
  • 3 造磬i oleju kokosowego
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Fasol przep逝ka na sicie pod silnym strumieniem wody. Wszystkie sk豉dniki ciasta umieszczamy w blenderze. Miksowa na wysokich obrotach przez kilka minut, a masa b璠zie g豉dka i jednolita, bez wyczuwalnych kawa趾闚 fasoli. Gotowe ciasto prze這篡 do keks闚ki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzin (do tzw. suchego patyczka). Moje ciasto podczas pieczenia 鄉iesznie wyros這 ponad blaszk i p瘯這, ale po ostudzeniu w miar si wyr闚na這. Gotowe mo積a dowolnie udekorowa. Ja pola豉m je rozpuszczon gorzk czekolad i posypa豉m cukrowymi gwiazdkami. Smacznego :)

ciasto z fasoli

ciasto z czerwonej fasoli

ciasto fasolowe z bananami

pi徠ek, 10 lutego 2017, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/02/12 18:50:56
Wyglada smakowicie :)
-
2017/02/12 18:52:51
Wyglada smakowicie :)
-
Go嗆: Kamila, *.dynamic.chello.pl
2017/10/30 22:45:03
Ciasto jest pycha! To jak dot康 najlepszy przepis na ciasto z czerwon fasol. Dzi瘯i! :)