ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Naleśniki z porem i szynką parmeńską

Lubicie naleśniki? U nas pojawiają się one dość często, z racji tego, że córcia jest ich wielką fanką.  Ja jadam je dużo rzadziej, ze względu na ich kaloryczność, ale przyznaję, że czasami ciężko mi się oprzeć jednej sztuce z nutellą i bananem. Tak, wiem, samo zło i puste kalorie. Ale za to jakie dobre :)

Dziś jednak mam dla Was naleśniki w wersji wytrawnej. Bardzo smaczne, oryginalne i łatwe w wykonaniu. Połączenie duszonego pora i szynki parmeńskiej okazało się strzałem w dziesiątkę. Warto wypróbować :)

Przepis znalazłam na stronie Zjem to.

naleśniki z porem i szynką parmeńską

Składniki:

  • naleśniki z ulubionego przepisu (u mnie naleśniki cudawiankowe)
  • 2-3 duże pory (tylko białe części)
  • opakowanie szynki parmeńskiej
  • parmezan
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:

Pory dokładnie opłukać, pokroić w półplasterki.  Wrzucić je na patelnię z rozgrzanym masłem i olejem. Smażyć chwilę na sporym ogniu, następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić ok. 8-10 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Na każdym naleśniku rozsmarować 1-2 łyżki duszonych porów. Dodać porwany na kawałki plaster szynki i kilka sporych wiórków parmezanu. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

naleśniki z porem

Naleśniki zwinąć, z wierzchu posypać dodatkowo parmezanem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu przez 10 minut. Smacznego :)

naleśniki z porem i szynką parmeńską

naleśniki por szynka parmezan

środa, 11 stycznia 2017, wedelka
Tagi: por szynka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/01/11 22:24:57
pyszny pomysł na nadzienie - bardzo lubię te smaki; muszę koniecznie wypróbować!
-
Gość: Gustavo Woltmann, *.adsl.inetia.pl
2017/01/13 20:55:10
Super przepis! Mam akurat pora w lodówce i też jestem fanem naleśników, więc chętnie skosztuję :) mam tylko szynkę szwarcwaldzką, ale myślę, że też się nada? Pozdrawiam, Gustavo Woltmann
-
2017/01/17 17:04:54
Świetne zestawienie! Uwielbiam por!