Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto z gruszkami i białą czekoladą

Lubicie babki? Dziś mam dla Was przepis na bardzo smaczne ciasto z dodatkiem gruszek i białej czekolady. Miękkie i wilgotne, długo zachowuje świeżość, dzięki dodatkowi mascarpone. Przygotowuje się je łatwo i szybko. Idealne do popołudniowej kawy. Może gdzieś pomiędzy blachami pełnymi pierniczków znajdziecie chwilę na wypróbowanie takiej babki? :)

Przepis z bloga La grande e la piccola cuoca.

babka z gruszkami i białą czekoladą

Składniki:

  • 4 jajka
  • 50 g cukru (lub trochę więcej, babka nie jest mocno słodka)
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 2-3 gruszki
  • 16 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawać serek mascarpone oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta dodać posiekaną drobno czekoladę i obrane, pokrojone w kostkę gruszki. Całość delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto umieścić w formie wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego :)

ciasto z gruszkami i białą czekoladą

piątek, 02 grudnia 2016, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/12/02 10:16:20
Pyszne połączenie!
-
2016/12/02 10:52:24
Mniam, wygląda świetnie :)
-
2016/12/13 13:24:54
Bardzo cieszę się, że spodobał Ci się mój przepis. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)))
-
2017/01/18 10:51:23
Bardzo ciekawy przepis,ciasto również wygląda pysznie :-)