Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Cha逕owiec bez pieczenia

Poniedzia貫k postanowi豉m poskromi s這dko軼iami, dlatego te mam dzi dla Was przepis na ciasto. Cha逕owiec jest elegancki, zaskakuj帷y i smaczny. Do嗆 s這dki, wi璚 po ma造m kawa貫czku ma si do嗆 na d逝go. Po陰czenie cha逕y z wi郾iami sprawdzi豉m ju wcze郾iej (KLIK) i wiedzia豉m, 瞠 b璠zie ono 鈍ietne. Je郵i te je lubicie, b璠ziecie zadowoleni, cho musz przyzna, 瞠 we wspomnianej wy瞠j propozycji smakowa這 mi ono nieco bardziej ni tutaj. Wi郾ie z kompotu fajnie prze豉mywa造 smak ca這軼i, konfitura wi郾iowa by豉 wg mnie ciut za s這dka. Rzecz, do kt鏎ej si musz przyczepi, by這 to, 瞠 ciasto wysz這 mi do嗆 niestabilne. Wyci庵ni皻e z lod闚ki do嗆 szybko si rozje盥瘸這, co niew徠pliwie jest minusem, je郵i planujecie postawi je na d逝瞠j na stole. Plus za to, 瞠 z cha逕owcem poradzi sobie ka盥y z Was, gdy nie wymaga on pieczenia i jest prosty w wykonaniu.

Przepis ze strony Zjem to.

cha逕owiec bez pieczenia

Sk豉dniki (blaszka 21 x 21 cm):

  • 300 g mi瘯kiego mas豉
  • 250 g cha逕y
  • 5 鄴速ek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100 g cukru (nast瘼nym razem da豉bym po這w)
  • 40 g m彗i ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • 2 造磬i likieru Amaretto (da豉m likier kawowy)

Poncz:

  • 1,5 szklanki mocnej kawy (s這dzonej lub nie, to zale篡 od Was)
  • 2 造磬i Amaretto (da豉m likier kawowy)

Dodatkowo:

  • herbatniki kakaowe (鈔ednie opakowanie ok. 250g)
  • opakowanie biszkopt闚 typu "kocie j瞛yczki"
  • p馧 s這iczka konfitury wi郾iowej (niskos這dzonej)

Wykonanie:

Szklank mleka zagotowa z cukrem. 草速ka zmiksowa dok豉dnie z cukrem waniliowym, m彗 i pozosta造m mlekiem. Do gotuj帷ego si mleka wla przygotowan mieszank. Zagotowa, ca造 czas mieszaj帷, aby nie powsta造 grudki. Gotowa ok. 1 minuty, a budy odpowiednio zg瘰tnieje. Gotowy przykry foli spo篡wcz, by nie powsta ko簑ch, i odstawi do ca趾owitego ostygni璚ia.

Mi瘯kie mas這 zmiksowa na puch. Stopniowo dorzuca pokruszon lub start na tarce o du篡ch oczkach cha逕. Nast瘼nie, ci庵le ucieraj帷, dodawa po 造盧e zimnego budyniu. Wla likier, wymiesza.

Form do pieczenia wy這篡 papierem do pieczenia. Herbatniki kr鏒ko moczy w ponczu kawowym i wy這篡 nimi 軼i郵e dno formy. 3-4 造磬i masy od這篡, reszt podzieli na po這w. Pierwsz cz窷 masy rozsmarowa na herbatnikach. W ponczu kawowym zanurza biszkopty i uk豉da jeden obok drugiego na masie, lekko wciskaj帷 je w krem. Wolne miejsca mi璠zy biszkoptami posmarowa konfitur wi郾iow. Wszystko przykry drug po這w masy. Na masie u這篡 warstw z zamoczonych w kawie herbatnik闚. Wierzch ciasta posmarowa od這穎n na pocz徠ku mas. Ciasto wstawi do lod闚ki na ca陰 noc. Smacznego :)

cha逕owiec bez pieczenia z wi郾iami


poniedzia貫k, 12 grudnia 2016, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/01/10 13:37:29
Uwielbiam ciasta bez pieczenia ;)
-
2017/01/17 17:07:12
Pysznie si prezentuje!