--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Pasta z fasoli (tzw. "wega雟ki smalec")

O tej pa軼ie s造sza豉m same dobre opinie: 瞠 smaczna, zdrowa, szybka w wykonaniu, wega雟ka, tania. Wszystko to rzeczywi軼ie jest prawd. Dowiedzia豉m si o niej po raz pierwszy z dyskusji jaka rozgorza豉 jaki czas temu na jednym z portali spo貫czno軼iowych. Spierano si wtedy o to, czy sensowne jest nazywanie wega雟kiego produktu smalcem. Sporo os鏏 uwa瘸這 to za przejaw g逝poty, niepotrzebnego nawi您ywania do smak闚 mi瘰nych, kt鏎e weganom s przecie ca趾iem obce. Ja nie mam z tym 瘸dnego problemu - wr璚z przeciwnie, ca豉 ta wymiana zda mocno mnie rozbawi豉 ;) A czy pasta ta w smaku przypomina smalec? Nie potrafi Wam na to pytanie odpowiedzie, bo zwyczajnie nigdy prawdziwego smalcu nie pr鏏owa豉m. To nie moje smaki. Pasta z fasoli jest jednak naprawd dobra, pachnie majerankiem, cebulk i duszonymi jab趾ami. M捫 zjada ze smakiem. Jedyny minus to to, 瞠 niepotrzebnie wla豉m od razu ca陰 ilo嗆 wody - pasta by豉 przez to troch za rzadka. Nast瘼nym razem zaczn od 1/3 podanej ilo軼i p造nu i w razie potrzeby dodam go wi璚ej.

Przepis na ni znalaz豉m na blogu Jad這nomia.

wega雟ki smalec

Sk豉dniki:

  • 1 puszka bia貫j fasoli (lub 1,5 szklanki ugotowanej fasoli)
  • 2 cebule
  • 1 jab趾o
  • 2 li軼ie laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 go寮zik
  • 1 ja這wiec
  • 1/2 造瞠czki majeranku (da豉m ca陰 造瞠czk)
  • 1/4 造瞠czki lubczyku
  • 1 造瞠czka sosu sojowego
  • 1/4 szklanki zimnej wody (sugeruj zacz望 od kilku 造瞠k i w razie potrzeby doda wi璚ej)
  • olej do sma瞠nia
  • s鏊 i pieprz

Wykonanie:

Na rozgrzany olej wrzuci posiekane cebule oraz pokrojone w kostk, obrane jab趾o. Doda przyprawy: zie衍e angielskie, ja韋ow虹ec, go憮dzi虺 i li頁cie lau訃o趴e. Sma倍y na ma造m ogniu do czasu, a ce苑ul虺a b磠dzie z這ta, a jab陪ka mi瘯虺ie. Faso衍 od苞e苓zi, op逝虺a i zmik貞o趴a z sosem so虻o趴ym, ma虻e訃an虺iem, sol, pieprzem i 1/4 szklan虺i zim要ej wody (sugeruj zacz望 od kilku 造瞠k i w razie potrzeby doda jej wi璚ej). Doda podsma穎n cebul i jab趾o (usun望 z nich przyprawy, z kt鏎ymi si sma篡造). Wszystko razem kr鏒ko zmiksowa - tak, aby ka趴a陪ki ce苑ul虺i i ja苑貫k by造 wy苞zu趴al要e. W razie potrzeby doprawi do smaku sol, pie計rzem i sosem sojowym. Sch這dzi w lod闚ce. Pasta najlepsza jest na貞t瘼要e茆o dnia. Smacznego :)


pasta z fasoli

czwartek, 24 listopada 2016, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/12/01 15:31:34
Robi豉m kiedy i faktycznie smakiem przypomina smalec, a jest du穎 zdrowszy :) Tw鎩 wygl康a przepysznie :)