ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Jesienna sałatka z pieczoną dynią

Smaczna, zdrowa i bardzo kolorowa sałatka z pieczoną dynią, będzie świetnym pomysłem na lekką kolację lub drugie śniadanie.

Przepis znalazłam u Madame Edith, ale trochę pozmieniałam pod siebie.

sałatka z pieczoną dynią

Składniki:

  • miks sałat
  • kawałek dyni (u mnie jeden duży plaster)
  • kawałek sera feta
  • pół papryki (u mnie czerwona)
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • grzanki
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki musztardy

Wykonanie:

Dynię pokroić w kostkę. Skropić oliwą, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rozłożyć ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (dynia ma być miękka, ale nie może się rozpadać).

Na talerzu rozłożyć sałatę. Dodać pokrojoną w paski paprykę i kostki fety. Dołożyć upieczoną dynię. Całość posypać suszoną żurawiną, orzechami i grzankami. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Polać nim sałatkę przed samym podaniem. Smacznego :)

Jemy sezonowo! Jesień

wtorek, 18 października 2016, wedelka
Tagi: dynia papryka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Kasia N., 88.220.163.*
2016/10/24 14:19:47
Zrobiłam z niewielkimi modyfikacjami, dynię oprószyłam dodatkowo ostra papryką, a grzanki powstały z chleba razowego - w ramach wykorzystania resztek. Smak obłędny.Żałuję, że wcześniej nie trafiłam na te n przepis.
-
2016/10/24 22:01:22
--Kasia N.: Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. Pozdrawiam :)