ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Razowo-orzechowa szarlotka z kajmakiem

Ciastem, kt鏎e jako pierwsze kojarzy mi si z jesieni, jest szarlotka. O tej porze roku smakuje najlepiej, nie s康zicie? Dzi zapraszam Was na nietypow wersj ciasta z jab趾ami. Piek豉m je ostatnio na urodziny mojej c鏎ki i spotka這 si z samymi pochlebnymi ocenami. Do przygotowania kruchego spodu, poza zwyk陰 m彗, u篡豉m tak瞠 m彗i pe軟oziarnistej oraz orzech闚 w這skich. Dodatkowo, pomi璠zy warstwami jab貫k z cynamonem i rodzynkami, pouk豉da豉m s這dki kajmak. Wszystko to 鈍ietnie ze sob wsp馧gra這. Przyznaj, 瞠 opad豉 mi troch piana, kt鏎a mia豉 by efektownym zwie鎍zeniem ca這軼i, przez co wygl康 nie jest taki, jakiego oczekiwa豉m, ale smak z pewno軼i wynagradza te ma貫 potkni璚ia.

Przepis na to ciasto znalaz豉m tutaj. Zmieni豉m jedynie spos鏏 wykonanie spodu: podpiek豉m go wst瘼nie, zanim wy這篡豉m na niego jab趾a.

Wypr鏏ujcie r闚nie przepisy na inne ciasta z jab趾ami:

- tradycyjny jab貫cznik z piank

- szarlotk kr鏊ewsk

- eleganck szarlotk spod samiu鄂ich Tater

- banalnie prost i szybk w wykonaniu szarlotk sypan

- jab貫cznik w這ski

- szarlotk z budyniem

szarlotka z kajmakiem

Sk豉dniki (forma o wymiarach 20x30 cm):

Ciasto:

  • 200g zimnego mas豉
  • 150g cukru pudru
  • 210g m彗i pszennej
  • 165g m彗i pszennej razowej (da豉m m彗 pe軟oziarnist typ 1850)
  • 50g orzech闚 w這skich, posiekanych
  • 4 鄴速ka
  • 造瞠czka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • ok. 1,5 kg jab貫k
  • 25 g mas豉
  • 50 g rodzynk闚
  • 造瞠czka cynamonu
  • 200g masy kajmakowej

Piana:

  • 4 bia趾a

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie posieka i zagnie嗆 szybko razem na jednolite ciasto. Podzieli je na dwie nier闚ne cz窷ci (2/3 i 1/3). Mniejsz cz窷 owin望 w foli spo篡wcz i umie軼i j w zamra瘸lniku. Wi瘯sz wylepi dno blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem. W這篡 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15 minut. Wyj望, lekko przestudzi.

Nadzienie:

Jab趾a obra ze sk鏎ki, pozbawi gniazd nasiennych i pokroi na grube plasterki. Na patelni rozpu軼i mas這. Doda jab趾a i podsma瘸 je na niedu篡m ogniu przez kilka minut (powinny lekko zmi瘯n望, ale nie rozpada si). Do jab貫k doda namoczone we wrz徠ku rodzynki oraz cynamon. Wymiesza. Gdy lekko ostygn, wy這篡 je na podpieczony wcze郾iej sp鏚. Pomi璠zy jab趾a nak豉da 造瞠czk mas kajmakow.

Pian z bia貫k ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 cukier. Rozprowadzi j na jab趾ach. Na wierzch zetrze ciasto z zamra瘸lnika. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut (do zez這cenia). Przestudzone posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

razowa szarlotka z kajmakiem

razowo-orzechowa szarlotka z kajmakiem

pi徠ek, 30 wrze郾ia 2016, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/09/30 17:45:44
Jab趾a i kajmak - bezb喚dne po陰czenie:)