Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Ob喚dna kostka advocatova z malinami

Jedno z lepszych ciast, jakie mia豉m okazj ostatnimi czasy je嗆. Nie tylko dlatego, 瞠 z moimi ukochanymi malinami. Cho przyznaj: obecno嗆 tych owoc闚 zawsze podwy窺za ocen ko鎍ow ;) Wszystkie smaki 鈍ietnie si w tej kostce komponuj. Ba豉m si, 瞠 jest wszystkiego za du穎, 瞠 ciasto jest przekombinowane. Ale nie. Advocatowy krem, kwa郾e maliny, nas帷zony kaw delikatny biszkopt, bita 鄉ietana i pokruszone bezy, kt鏎e s pyszn, s這dk "kropk nad i". Bardzo Wam polecam to ciasto. 安ietnie smakuje i niezwykle elegancko prezentuje si na stole.

Przepis znaleziony na blogu S這dka magia od kuchni.

kostka malinowo-advocatowa

Sk豉dniki (blaszka 25x30cm):

Biszkopt:

  • 6 du篡ch jajek
  • szklanka cukru
  • niepe軟a szklanka m彗i ziemniaczanej 
  • p馧 szklanki m彗i tortowej
  • 造磬a octu
  • 造瞠czka proszku do pieczenia

Poncz:

  • 1,5 szklanki mocnej kawy
  • p馧 szklanki likieru kawowego

Krem advocatowy:

  • 250ml mleka
  • 200ml likieru jajecznego advocat
  • 250g mi瘯kiego mas豉
  • 4 造磬i cukru
  • budy waniliowy (16 g)

Masa malinowa:

  • 500g malin
  • sok z po這wy cytryny
  • 4-5 造瞠k cukru (do smaku)
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 3 造瞠czki 瞠latyny

Dodatkowo:

  • pod逝積e biszkopty (jak do tiramisu - zu篡豉m ca貫 du瞠 opakowanie)
  • 500ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
  • 造磬a cukru pudru
  • ew. 鄉ietan-fix
  • kilka bia造ch bez

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec dosypuj帷 partiami cukier. Do 鄴速ek wla ocet i wsypa proszek do pieczenia. Wymiesza i prze這篡 do ubitej piany. Do masy przesia obie m彗i i delikatnie wymiesza szpatu趾. Ciasto przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do tzw. suchego patyczka). Gotowy biszkopt ostudzi i przekroi na dwa blaty.

Krem advokatowy:

Mleko zagotowa z cukrem. Proszek budyniowy rozmiesza w ajerkoniaku, wla do gotuj帷ego si mleka. Gotowa na wolnym ogniu przez ok. 2minuty, do zg瘰tnienia, ca造 czas mieszaj帷. Gor帷y budy zdj望 z palnika. Przykry gofoli spo篡wcz, aby nie zrobi si ko簑ch. Odstawi do wystudzenia. Mi瘯kie mas這 zmiksowa na g豉dk, puszyst mas. Nast瘼nie, przez ca造 czas ucieraj帷, dodawa po 造盧e zimnego budyniu. Zmiksowa ca這嗆 na g豉dki, jednolity krem.

Poncz:

Wymiesza ze sob mocn, zimn kaw oraz likier. Przela do p豉skiego naczynia. Odstawi.

Masa malinowa:

疾latyn zala 3 造磬ami zimnej wody i odstawi do nap璚znienia. Maliny z sokiem z cytryny i cukrem umie軼i w rondelku. Zagotowa, a nast瘼ne doda do nich m彗 dok豉dnie rozrobion w 3 造磬ach wody. Gotowa ca這嗆 oko這 2 minut, od czasu do czasu mieszaj帷. Zdj望 z ognia. Nap璚znia陰 瞠latyn podgrza lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Lekko przestudzi i wymiesza z malinami.

Z這瞠nie ca這軼i:

Dolny blat ciasta nas帷zy ponczem i wy這篡 na niego krem advocatowy. Biszkopty zamacza w ponczu. Uk豉da je, jeden obok drugiego, na kremie. Na biszkoptach rozprowadzi delikatnie przestudzon mas malinow. Przykry drugim blatem biszkoptowym. Nas帷zy go ponczem. Odstawi do lod闚ki.

Zimn krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem (i ew. 鄉ietan-fixem). Wy這篡 j na ciasto. Ca這嗆 sch這dzi w lod闚ce (najlepiej przez ca陰 noc). Przed podaniem na wierzch ciasta pokruszy bezy. Smacznego :)

advocatowa kostka z malinami

kostka maliny adwokat bezy

ciasto z malinami i ajerkoniakiem

czwartek, 28 lipca 2016, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/07/28 10:59:17
安ietnie si prezentuje!
-
2016/08/13 11:19:12
Ciasto wygl康a perfekcyjnie... i pysznie