ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Moja nowa mi這嗆 - Panzanella

Nie wiem dlaczego do tej pory nie wypr鏏owa豉m jeszcze tej s造nnej toska雟kiej sa豉tki. Sk豉dniki na ni zawsze s pod r瘯, przygotowuje si j w przys這wiowe 5 minut, smakuje niesamowicie...jakie niedopatrzenie z mojej strony. Jak to m闚i jednak, lepiej p騧no ni wcale. Kilka dni temu w ko鎍u si na ni skusi豉m i wiem ju teraz, 瞠 b璠zie to jedna z moich ulubionych letnich sa豉tek. Moje pierwsze skojarzenie po spr鏏owaniu? Bruschetta! Aromatyczne, soczyste, pachn帷e s這鎍em pomidory, odrobina cebuli i czosnku, 鈍ie瘸 bazylia, dobra oliwa i balsamico. Do tego chrupi帷e grzanki, kt鏎e w oryginalnej recepturze zast徙ione s po prostu czerstwym pieczywem, bo panzanella to "sa豉tka biedoty", kt鏎a powstawa豉 z tego, co zwykle znajdowa這 si w ka盥ym toska雟kim domu. Ja postawi豉m na grzanki, bo spodoba mi si pomys, znaleziony w ksi捫ce "Podr騜e kulinarne. Kuchnia w這ska". Cho tak naprawd nie ma to najmniejszego znaczenia, bo ka盥e u篡te pieczywo, nasi彗nie po kilku chwilach pysznym sosem oraz sokiem z pomidor闚 i zrobi si przyjemnie mi瘯kie. Je郵i tak jak, nigdy przedtem nie pr鏏owali軼ie panzanelli, lato jest odpowiedni por by to zmieni. Nie zwlekajcie ;)

panzanella

Sk豉dniki:

  • pomidory (najlepiej kilka rodzaj闚 - ja da豉m pomidory malinowe, lima oraz pomidorki koktajlowe 鄴速e i czerwone)
  • p馧 papryki
  • czerwona cebula
  • 鈍ie瘸 bazylia
  • czerstwy chleb/ciabatta (kilka kromek)
  • 2 z帳ki czosnku
  • 4 造磬i oliwy

Dressing:

  • 4 造磬i oliwy z oliwek
  • 造磬a octu balsamicznego
  • z帳ek czosnku
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Przygotowa grzanki: pieczywo pokroi w kostk. Oliw po陰czy z posiekanym czosnkiem. Doda do niej pokrojony chleb, wymiesza. Kawa趾i pieczywa u這篡 na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do zrumienienia.

Pomidory pokroi na kawa趾i, posoli i odstawi na kwadrans. Gdy puszcz nieco soku, doda pokrojon w cienkie plasterki cebul, pokrojon w kostk papryk, porwane li軼ie bazylii i grzanki. Sk豉dniki dressingu wymiesza dok豉dnie ze sob. Pola nim sa豉tk. Wymiesza i odstawi na 20 minut. Smacznego :)

toska雟ka panzanella

panzanella


czwartek, 14 lipca 2016, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/07/18 07:43:59
Na lato jak znalaz :)
-
2016/07/19 11:37:21
Dawno nie robi豉m sa豉tki z grzankami, dzi瘯i za przypomnienie!