--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Hiszpańskie gazpacho - pochwała prostoty

Dziś mam dla Was przepis na kolejny chłodnik. Tym razem zupa rodem z Hiszpanii - gazpacho - składająca się z aromatycznych, dojrzałych na słońcu pomidorów, papryki i ogórków. Doprawiona czosnkiem i oliwą, odrobiną octu winnego. Podana z pokrojonymi w kostkę, chrupiącymi warzywami, jest świetnym pomysłem na obiad w upalny dzień. Pierwszy raz próbowałam jej stosunkowo niedawno, podczas naszego pobytu w Krakowie. Zupa podana w tamtejszej restauracji smakowała mi na tyle, że postanowiłam przyrządzić ją w domu. Skorzystałam z przepisu Dorotki i jak zwykle się nie zawiodłam. Gazpacho okazało się pyszną propozycją. Bardzo nam smakowało - mi chyba nawet bardziej niż nasz rodzimy chłodnik z botwinki. Córka po dwóch łyżkach stwierdziła, że woli ciepłe zupy ;) Może jeszcze kiedyś się przekona :)

gazpacho

Składniki:

  • 6 mocno dojrzałych pomidorów
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 2 czerwone papryki
  • pół bagietki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki oliwy (dałam ok. 5 łyżek)

Do podania:

  • oliwa, jajka ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę warzywa (u mnie świeży ogórek oraz papryka), oliwki, grzanki

Wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić nasion. Umyte papryki ułożyć na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec je ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż skóra zacznie robić się czarna. Następnie gorące papryki włożyć do torebki foliowej, szczelnie ją zamknąć i zostawić na 10  minut. Po tym czasie zdjąć z nich skórkę i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki. Ogórki obrać, bagietkę pokroić w kostkę. W kielichu blendera umieścić pomidory, upieczoną paprykę, obrane ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmiksować warzywa na gładki krem.  Dodać pokrojoną bagietkę i oliwę. Ponownie dokładnie zmiksować. Gotowe gazpacho doprawić solą, pieprzem, octem winnym i sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce przez minimum 2 h. Przed podaniem skropić oliwą. Podawać na zimno, z ugotowanym na twardo jajkiem lub pokrojonymi warzywami. Smacznego :)

środa, 27 lipca 2016, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/07/27 11:24:08
Pychotka Wedelko! :)
-
2016/08/08 10:51:16
pysznie wygląda! :)