--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Sushi ze szpinakiem

M鎩 m捫 od jakiego czasu jest wielkim fanem sushi. Uda這 mu si przekona do niego r闚nie i mnie :) W豉snor璚znie nigdy wcze郾iej go nie przygotowywa豉m. Wydawa這 mi si to strasznie trudne i pracoch這nne. Ostatnio mia豉m jednak okazj podejrze, jak przyrz康za je moja szwagierka. Stwierdzi豉m, 瞠 nie taki diabe straszny i postanowi豉m, 瞠 za jaki czas na pewno sama spr鏏uj je zrobi. Okazja nadarzy豉 si niedawno. 安i皻owali鄉y z m篹em nasz ma陰 rocznic i uzna豉m, 瞠 domowe sushi b璠zie idealnym prezentem dla ma鹵onka. A poniewa ci庵le trwa moja zabawa "Czas na szpinak 6!", do 鈔odka moich ry穎wych rolek doda豉m 鈍ie瞠 listki szpinaku. Ca這嗆 wysz豉 pyszna. Nad wygl康em trzeba jeszcze popracowa, ale my郵, 瞠 jak na pierwszy raz, nie jest 幢e. Jest to oczywi軼ie moja lu幡a wariacja na temat prawdziwego, japo雟kiego sushi, prosz wi璚 o wyrozumia這嗆 ;)

Wskaz闚ki potrzebne do przyrz康zenia sushi znalaz豉m na blogu Filozofia Smaku.

sushi

Sk豉dniki (na 4 rolki):

  • 250 g ry簑 do sushi
  • 4 p豉ty nori

Zaprawa do ry簑:

  • 4,5 造磬i octu ry穎wego
  • 3/4 造瞠czki soli
  • 3 造瞠czki cukru

Dodatkowo:

  • d逝gi og鏎ek
  • plastry w璠zonego 這sosia
  • paluszki krabowe
  • 鈍ie瘸 marchewka
  • serek kremowy (typu philadelphia)
  • pasta wasabi
  • 鈍ie篡 szpinak
  • szczypiorek
  • ew. sezam
  • do podania: wasabi, sos sojowy, marynowany imbir

Wykonanie:

Przygotowanie ry簑:

Ry zala zimn wod. Dok豉dnie wymiesza kolistymi ruchami. Wod wyla, nala 鈍ie瞠j i ponownie wyp逝ka ry. Ca陰 czynno嗆 powt鏎zy 4-5 razy, do momentu, a woda b璠zie przezroczysta. Nast瘼nie zala ry czyst wod (tak aby ca趾iem go zakry豉) i odstawi na ok. 30 minut. Po tym czasie ry odcedzi i umie軼i w garnku z grubym dnem. Dola zimnej wody: na 1 szklank suchego ry簑 - 1 szklanka wody +1/5 szklanki. Garnek przykry pokrywk. Zagotowa, po czym zmniejszy ogie i gotowa (bez mieszania i podnoszenia pokrywki!) ok. 7-10 minut. Gdy ca造 p造n zostanie wch這ni皻y, skr璚i gaz i zostawi ry pod przykryciem przez kolejne 10 minut.

W mi璠zyczasie przygotowa zapraw: wymiesza wszystkie jej sk豉dniki, do rozpuszczenia cukru i soli. Mo積a ca這嗆 lekko podgrza i przestudzi.

Ry prze這篡 do szerokiej miski. W御k 這patk miesza ry, dolewaj帷 powoli zapraw. Gotowy ry przykry wilgotn 軼iereczk.

Na bambusowej macie u這篡 p豉t nori (b造szcz帷 stron do do逝). Palcami zwil穎nymi wod, roz這篡 na nim 1/4 ugotowanego ry簑, pozostawiaj帷 wolne 2-3 cm u g鏎y. Na 鈔odku ry簑 zrobi lekkie wg喚bienie wzd逝 ca貫go p豉tu. Palcem rozsmarowa w nim odrobin pasty wasabi oraz kremowego serka. Na nich u這篡 li軼ie szpinaku, pokrojonego w paski 這sosia lub paluszki krabowe, szczypiorek, obrane i pokrojone w d逝gie paski og鏎ka i marchewk.

sushi zawijanie

Przy pomocy maty zrolowa ca這嗆 w zgrabn rolk. Wolny koniec p豉tu lekko zwil篡 wod i dok豉dnie sklei ca這嗆. Ostrym no瞠m pokroi rolk na zgrabne kawa趾i (po ka盥ym przekrojeniu najlepiej przemywa n騜 zimn wod). Mo積a posypa sezamem. W ten spos鏏 przygotowa trzy pozosta貫 p豉ty nori. Gotowe sushi podawa z sosem sojowym, past wasabi i marynowanym imbirem, najlepiej od razu po przygotowaniu. Smacznego :)

sushi ze szpinakiem

domowe sushi

sushi ze szpinakiem


czwartek, 09 czerwca 2016, wedelka
Tagi: ry szpinak 這so

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/06/10 12:42:33
Ostatnio wsz璠zie widz szpinak, ale w sushi to jeszcze nie spotka貫m :) Bardzo ciekawy pomys.
-
2016/06/11 17:48:30
Nie jad豉m jeszcze sushi .... ale mo瞠 wkr鏒ce, bo ostatnio przyjaciele na nas zapraszaj:)
-
2016/06/13 15:24:44
Pi瘯ne s!
-
2016/06/16 09:48:05
安ietny pomys z tym szpinakiem, warto czasami poeksperymentowa :D
-
2016/06/16 12:03:21
Sporo u Ciebie przepis闚 ze szpinakiem. Idealnie dla mnie - fanki zdrowej kuchni. Polecam Ci blog pe貫n zdrowych inspiracji :)
-
2016/06/20 11:51:08
Wow ;) rewelacyjny pomys!
-
2016/07/01 20:45:32
Pycha!