ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Klasyczny hummus

Hummus do niedawna by mi ca趾iem nieznany, przyznaj si bez bicia. S造sza豉m o nim, wiedzia豉m jak zrobi, z czego si sk豉da, ale nie mia豉m jako ochoty go pr鏏owa. W ko鎍u si jednak skusi豉m i.....przepad豉m. Sta si on jednym z moich ulubionych smarowide do kanapek. Uwielbiam wyjada go 造瞠czk lub podawa z dodatkiem pity czy 鈍ie篡ch warzyw. Podejrzewam, 瞠 szybko mi si nie znudzi. Jest rewelacyjny :)

Przepis na domowy, klasyczny hummus zaczerpn窸am z bloga Jad這nomia, cho pozmienia豉m troch podane tam proporcje. Musicie dostosowa je do waszych kubk闚 smakowych. Hummus mo積a przyrz康zi r闚nie z gotowej ciecierzycy w puszce - smak b璠zie nieco inny, ale r闚nie do zaakceptowania :) Przyspieszy to czas przygotowania pasty, bo odpadnie namaczenie ciecierzycy i jej d逝gie gotowanie.

Przepis bierze udzia w "VI Festiwalu Kuchni Arabskiej" prowadzonym przez Pann Malwinn.

hummus

Sk豉dniki (z podanej ilo軼i sk豉dnik闚 wychodzi sporej wielko軼i pude趾o hummusu - dla dw鏂h os鏏 sugeruj zmniejszy ich ilo嗆 o po這w):

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • szklanka jasnej pasty tahini (da豉m 6 造瞠k)
  • 1/3 szklanki lodowatej wody (da豉m 4 造磬i)
  • 3 造磬i soku z cytryny (da豉m 5)
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • 2 造瞠czki sody
  • s鏊

Dodatkowo, do podania: oliwa, s這dka papryka, posiekana kolendra lub natka, sezam

Wykonanie:

Ciecierzyc zala zimn wod z dodatkiem 造瞠czki sody (wody powinno by dwa razy tyle ile ciecierzycy). Zostawi na noc. Nast瘼nego dnia ciecierzyc odcedzi, zala 鈍ie膨 wod, doda 造瞠czk sody i zagotowa. Gotowa przez oko這 50-60 minut (pojedyncze ziarenko powinno 豉two da si rozgnie嗆 w palcach). Ugotowan ciecierzyc odcedzi i op逝ka. Umie軼i w blenderze. Doda tahini, przeci郾i皻y przez prask czosnek i sok z cytryny. Wszystko zmiksowa na g豉dk past bez grudek. Dolewa do niej powoli lodowatej wody, ca造 czas miksuj帷, a wszystko dok豉dnie si po陰czy. Doprawi do smaku sol. Hummus podawa polany dobr oliw i posypany s這dk papryk, sezamem lub posiekan kolendr/natk. 安ietnie smakuje z dodatkiem pity czy 鈍ie篡ch warzyw. Przechowywa w lod闚ce przez kilka dni. Smacznego :)

klasyczny domowy hummus

Kuchnia arabska przepisy

pi徠ek, 24 czerwca 2016, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: