--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Chatka Baby Jagi (Chatka Puchatka)

Chatka Baby Jagi, zwana r闚nie przez niekt鏎ych Chatk Puchatka, to znane i lubiane przez wiele os鏏 ciasto, sk豉daj帷e si z herbatnik闚 oraz dwukolorowej masy serowej. Jego fantazyjny kszta速 podoba si zw豉szcza dzieciom i zawsze wywo逝je ich zaciekawienie. Przygotowanie tego ciasta wbrew pozorom nie jest wcale trudne ani pracoch這nne. Dok豉dn instrukcj sk豉dania ciasta znajdziecie na blogu Arabeski, sk康 zaczerpn窸am ca造 przepis. Chatka bardzo nam smakowa豉 i znika豉 w szybkim tempie: c鏎cia wyjada豉 mas 造瞠czk jeszcze przed z這瞠niem, oblizuj帷 si i m闚i帷, 瞠 jest pyszna. My郵, 瞠 warto cho raz przyrz康zi to ciasto samemu w domu.

Przepisem tym otwieram na blogu nowy cykl "Smaki dziecistwa". Co jaki czas b璠 pojawia si w nim potrawy, z kt鏎ymi 陰cz nas sentymentalne wspomnienia, przywo逝j帷e u鄉iech na twarzy. Te, kt鏎e przygotowywa豉 dla nas mama, babcia...kt鏎e jadali鄉y na wakacjach, podczas rodzinnych uroczysto軼i czy codziennych 郾iada. Chatka Baby Jagi jest z pewno軼i takim wspomnieniem...tyle tylko, 瞠 nie moim. Jada j cz瘰to jako dziecko m鎩 szwagier i z nim w豉郾ie to ciasto ju zawsze b璠zie mi si kojarzy這 :)

Na blogu znajduje si ju kilka przepis闚, kt鏎e ca趾owicie kojarz mi si z moim dziecistwem. Je郵i jeste軼ie ciekawi jakie to potrawy, kliknijcie po lewej stronie w tag: smaki dzieci雟twa.

chatka baby jagi

Sk豉dniki:

  • 500g zmielonego twarogu (da豉m 700g)
  • 250 g mi瘯kiego mas豉
  • szklanka cukru pudru
  • 造磬a kakao
  • 36 sztuk herbatnik闚 (tych wi瘯szych)
  • odrobina aromatu waniliowego

Polewa:

  • 1/4 kostki margaryny
  • p馧 szklanki cukru
  • 3 造磬i mleka w proszku
  • 1 czubata 造磬a kakao
  • 2-3 造磬i wody

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem na puszyst mas. Dodawa do niej partiami zmielony twar鏬. Gotow mas podzieli na dwie cz窷ci: do jednej doda kakao, a do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki roz這篡 na folii aluminiowej w 3 rz璠y po 6 ciastek. Rozsmarowa na nich mas kakaow (zostawi ok. 2-3 造磬i masy na 鈔odek). Przykry drug warstw herbatnik闚. Posmarowa je r闚nomiernie mas bia陰. Na 鈔odku u這篡 pasek z od這穎nej wcze郾iej masy kakaowej. Ca這嗆 z這篡 w „tr鎩k徠”, unosz帷 po bokach foli aluminiow do g鏎y. Wyr闚na ca這嗆 i wstawi do lod闚ki.

Przygotowa polew:

Margaryn rozpu軼i. Doda cukier, kakao i wod. Zagotowa. Zdj望 z ognia i doda mleko w proszku, dobrze wymiesza. Przestudzon polew obla sch這dzone ciasto. Udekorowa wg uznania. Gotow chatk w這篡 do lod闚ki, najlepiej na ca陰 noc, aby herbatniki dobrze zmi瘯造. Smacznego :)


pi徠ek, 29 kwietnia 2016, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/05/11 17:01:25
Dok豉dnie to jest ciasto z dzieci雟twa :). Wygl康a bardzo apetycznie, nie tak dawno te robi豉m :)