ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
安i徠eczny sernik wykwintny

Piek豉m ten sernik na 鈍i皻a Bo瞠go Narodzenia. S康zi豉m, 瞠 niczym specjalnie mnie nie zaskoczy, ale bardzo si myli豉m. Wyszed naprawd pyszny. Du穎 t逝stego twarogu, sporo jaj, bakalie. Kremowy i puszysty, cho zarazem do嗆 ci篹ki. To taki typowy, polski sernik. Bez spodu, co jest dla mnie sporym plusem, bo nic mi tak nie przeszkadza w serniku, jak zbyt du瘸 ilo嗆 ciasta. Z podanych porcji otrzymacie spor blach sernika - ale uwierzcie mi, zniknie w mgnieniu oka. Bardzo polecam :)

sernik wykwintny

Przepis od Dorotus.

Sk豉dniki (blaszka 23 x 35 cm):

  • 1300 g twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (da豉m twar鏬 Pi徠nica z wiaderka)
  • 450 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 10 du篡ch jajek (bia趾a i 鄴速ka osobno)
  • 250 g mi瘯kiego mas豉
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 1 opakowanie budyniu 鄉ietankowego (ok. 40 g)
  • szklanka sch這dzonej 鄉ietany krem闚ki (30% lub 36%)
  • ziarenka z 2 lasek wanilii + 造瞠czka ekstraktu waniliowego
  • p馧 szklanki bakalii (u mnie rodzynki i sk鏎ka pomara鎍zowa)

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki (poza krem闚k) powinny by w temperaturze pokojowej!

Mi瘯kie mas這 utrze dok豉dnie na puch. Dodawa partiami twar鏬, dalej ucieraj帷. W osobnym naczyniu utrze 鄴速ka z cukrem do bia這軼i. Doda je do masy serowej i kr鏒ko zmiksowa. Nast瘼nie do這篡 reszt sk豉dnik闚: m彗 pszenn, budy i wanili i ekstrakt. Zmiksowa kr鏒ko do po陰czenia si sk豉dnik闚. Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno. W osobnym naczyniu ubi bia趾a na pian. Do masy serowej delikatnie wmiesza za pomoc 造磬i ubit 鄉ietan, pian z bia貫k i bakalie. Prze這篡 ca這嗆 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez oko這 60 minut. Studzi w lekko uchylonym piekarniku, nast瘼nie w這篡 na noc do lod闚ki. Udekorowa np. polew czekoladow. Smacznego :)


czwartek, 24 marca 2016, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/03/24 10:25:38
Lubi Serniki, ale w tym jest zdecydowanie za du穎 cukru.
-
2016/03/24 10:39:22
--Rebel: Ilo嗆 cukru mo積a oczywi軼ie zmniejszy. Wg mnie sernik nie by jednak przesadnie s這dki :)
-
2016/03/24 11:41:42
Chyba jako odwyk豉m od tradycyjnych sernik闚 :)
-
2016/03/24 11:43:27
--mikimama: Ja te tak my郵a豉m, dop鏦i go nie zrobi豉m. Pyszny jest :) Klasyka si zawsze jednak obroni :)
-
2016/03/24 13:53:05
Pi瘯ny serniczek Wedelko :)
I to jest najpyszniejsze w 鈍i皻ach ;)
-
2016/03/24 23:28:38
Smakowity sernik :)
-
2016/03/25 09:59:21
--majana: Dzi瘯uj ;* I masz racj kochana :)
--ewa-r: Dzi瘯uj :)
-
2016/03/26 16:15:24
Cudo serniczek:). Wiesz, ze ja nigdy jeszcze nie piek豉m sernika bez spodu....