ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Mazurek r騜any

Przepyszny mazurek z kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem bia貫j czekolady i konfitury r騜anej. Intensywny smak i aromat s z pewno軼i jego znakiem rozpoznawczym. Do tego chrupi帷e p豉tki migda這we wie鎍z帷e ca這嗆 i pi瘯ny, pastelowy r騜. Polecam :)

Przepis z bloga Pora co zje嗆.

mazurek r騜any

Sk豉dniki:

Kruche ciasto:

  • 350 g m彗i pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g zimnego mas豉
  • 2 鄴速ka
  • 造磬a 鄉ietany 18%
  • ziarenka z 1 laski wanilii (pomin窸am)
  • 2 造磬i wody r騜anej (pomin窸am)

Krem:

  • ok. 100 g konfitury z p豉tk闚 r騜y (ilo嗆 regulujemy wg uznania)
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g bia貫j czekolady
  • opcjonalnie czerwony barwnik

Dodatkowo:

  • pra穎ne p豉tki migda這we

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 szybko na g豉dkie ciasto. Owin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce przez godzin. Po tym czasie cienko je rozwa趾owa i umie軼i w blaszce uprzednio wy這穎nej papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 20-25 minut, do zarumienienia. Wyj望, wystudzi.

Krem:

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Lekko sch這dzi. Serek mascarpone zmiksowa z konfitur. Doda roztopion czekolad. Na tym etapie mo積a doda kilka kropel barwnika, je郵i uzyskany kolor jest daleki od zamierzonego. Gotowy krem wy這篡 na podpieczony sp鏚. Posypa pra穎nymi p豉tkami migda堯w. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

mazurek z mascarpone i konfitur r騜an

mazurek r騜a czekolada mascarpone

pi徠ek, 18 marca 2016, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/03/18 11:09:53
Wygl康a przepysznie!
-
2016/03/19 19:25:32
Konfitura r騜ana ..... oj jak sobie przypomn jej smak od razu mi si ciep這 na sercu robi:)
-
2016/03/21 14:57:56
Cudowny mazurek Justynko! :)
-
2016/03/21 22:49:36
--mikimama: ;**

--jolantaszyndlarewicz: Pyszna jest, prawda? :)

--majanaboxing: Dzi瘯uj Madziu ;*