ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Mazurek pomara鎍zowy z marcepanem

Ten mazurek to zdecydowanie gratka dla fan闚 pomara鎍zy. S這dko-kwa郾y, intensywny, orze德iaj帷y. Nie ka盥emu przypadnie do gustu. Osobi軼ie du穎 bardziej smakowa mi mazurek r騜any, ale b璠帷 sprawiedliwym, ten r闚nie ma w sobie co intryguj帷ego. Do jego przygotowania u篡豉m domowej konfitury pomara鎍zowej.

Inspirowany pomys貫m Dorotus.

mazurek pomara鎍zowy

Sk豉dniki:

Kruche ciasto:

  • 350 g m彗i pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g zimnego mas豉
  • 2 鄴速ka
  • 造磬a 鄉ietany 18%
  • 1-2 造磬i zimnej wody

Dodatkowo:

  • konfitura pomara鎍zowa (u mnie z tego przepisu)
  • 100 g masy marcepanowej
  • bakalie do ozdoby

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 szybko na g豉dkie ciasto. Owin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce przez godzin. Po tym czasie cienko je rozwa趾owa i umie軼i w blaszce uprzednio wy這穎nej papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 20-25 minut, do zarumienienia. Wyj望, wystudzi.

Na upieczony sp鏚 zetrze na du篡ch oczkach marcepan. Porozk豉da go r闚nomiernie. Pokry konfitur pomara鎍zow - ilo嗆 wg uznania (je郵i konfitura b璠zie zbyt zwarta, mo積a j lekko podgrza - wtedy b璠zie 豉twiej j rozprowadzi). Wyr闚na. Wierzch ozdobi bakaliami. Smacznego :)

mazurek pomara鎍ze marcepan

mazurek pomara鎍zowy z marcepanem

pi徠ek, 18 marca 2016, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/03/18 11:10:55
Pyszne po陰czenie smak闚!
-
2016/03/19 19:23:57
Wygl康a przepysznie:)
-
2016/03/21 14:58:42
Wg mnie idealny.
Pi瘯nie wygl康a, a pomara鎍za z marcepanem to 鈍ietne po陰czenie:)