|
Blog > Komentarze do wpisu
Pasztet z soczewicą i szpinakiem
Pyszny warzywny pasztet z czerwonej soczewicy, z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i czarnuszki. Wyraźny w smaku, lekko pikantny i trochę orientalny. Będzie smakował nie tylko wegetarianom. Jest to zmodyfikowana wersja tego przepisu. Składniki (keksówka o wymiarach 25x12 cm):
Przyprawy:
Wykonanie: Soczewicę przepłukać. Wsypać do garnka z 3 szklankami wrzątku. Dodać goździki, liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę soli. Gotować bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, aż soczewica zacznie się rozpadać i powstanie gęsta papka (ok. 15-20 minut). Wyjąć przyprawy i przestudzić. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać 8 łyżek oleju, wsypać wymieszane w miseczce przyprawy (kumin, pieprz cayenne, curry oraz imbir) i smażyć przez kilka sekund, aż uwolni się z nich aromat. Na patelnię dodać cebulę z czosnkiem. Zeszklić. Dolać resztę oleju, wsypać startą marchewkę i smażyć, mieszając, aż zmięknie. Zdjąć z ognia i przestudzić. Szpinak przebrać, dokładnie wypłukać i zblanszować. Odcisnąć dobrze z nadmiaru wody i drobno posiekać. Suszone pomidory pokroić na kawałki. Do przestudzonej soczewicy dodać podsmażone marchewki z przyprawami, szpinak, suszone pomidory i czarnuszkę. Doprawić całość dość mocno solą i pieprzem. Dodać jajka i dobrze wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i kilkakrotnie stuknąć nią o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wierzch posypać czarnuszką i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 50-60 minut (do momentu, kiedy wierzch pasztetu przyrumieni się na złoto, a przy potrząśnięciu foremką masa nie będzie się ruszać). Ostudzić. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) czwartek, 11 lutego 2016, wedelka
TrackBack
Komentarze
jolantaszyndlarewicz
2016/02/12 17:39:47
Bardzo smakowicie wygląda ... a z kawalkiem domowego chleba na pewno smakuje wybornie:)
Gość: , *.ssp.dialog.net.pl
2016/02/19 15:26:39
16 łyżek oleju? czy tam 240 ml to dużo, za dużo. Czy to potrzebne?
2016/03/08 23:28:06
w opisie przepisu jest już racjonalnie 8 łyżek oleju. Może być olej kokosowy by było zdrowo i smacznie :-). Najlepiej virgin ale jeśli komuś przeszkadzałby delikatny zapach kokosa to można bezzapachowym (uboższym w zdrowe kwasy laurynowy i kaprylowy).
|