ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Pasiasty sernik z nutellą

Przepis na ten sernik wyszperałam już dawno na blogu Zjem to!. Momentalnie zakochałam się w pięknych, apetycznych zdjęciach tego ciasta i wiedziałam, że prędzej czy później pojawi się ono i u mnie. Wypróbowałam go jakiś czas temu i muszę stwierdzić, że smak był równie ciekawy, co wygląd. Sernik okazał się nie za słodki, bardzo kremowy i delikatny, dzięki dodatkowi mascarpone. Całość wieńczyła przepyszna polewa, po którą z pewnością jeszcze sięgnę. Polecam. Może skusicie się na ten wypiek przy okazji zbliżających się Walentynek? :)

Oryginał przepisu: TUTAJ.

sernik zebra z nutellą

Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):

Spód:

  • 140g herbatników z czekoladą
  • 100g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka kakao

Masa serowa:

  • 800g twarogu
  • 200g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru pudru
  • 250g Nutelli
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Polewa:

  • 100g Nutelli
  • 50 ml kremówki 30%
  • łyżka masła

Wykonanie:

Spód:

Zmiksowane na proszek herbatniki wymieszać dokładnie z kakao i miękkim masłem. Gotową masę ciasteczkową wgnieść w spód tortownicy.  Schłodzić w lodówce.

Masa serowa:

Wszystkie składniki masy serowej powinny być w jednakowej temperaturze!

Jajka ubić na pianę,  stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawać twaróg, serek mascarpone i proszek budyniowy. Gotową masę serową podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać Nutellę. Dokładnie wymieszać. Na środek tortownicy wyłożyć 3 łyżki masy białej, na to 3 łyżki masy brązowej. Następnie znów 3 łyżki białej i 3 łyżki brązowej masy. Ciasto będzie się stopniowo rozlewać - z góry będzie widać okręgi. Całość powtarzamy do całkowitego wykorzystania sera. Tak przygotowany sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 min. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku.

Składniki do polewy podgrzać, cały czas energicznie mieszając, aby się nie przypaliła. Polać nią wystudzony sernik. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Smacznego :)


sernik z nutellą

piątek, 12 lutego 2016, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/02/12 10:32:51
Genialnie wygląda!
-
2016/02/12 13:14:44
Wygląda pysznie!:-)
-
2016/02/12 15:18:48
Pyszny deser. Z chęcią bym spróbowała:-)
-
2016/02/12 17:40:52
Cudownie się prezentuje .... a ta polewa z nutelli to dla mnie nowość - z pewnością wykorzystam:)
-
2016/02/12 21:41:19
O matko jaka rozpusta. Podwójna porcja Nutelli, potrójna wersja rozkoszy! Sernik i nutella= jedzeniowy orgazm!
-
2016/02/13 21:49:33
Wygląda bardzo zachęcająco, chętnie bym spróbowała kawałeczek :-)
-
2016/02/15 09:02:27
Piękny sernik - zebra ! Cudnie wygląda :)
-
2016/02/15 14:40:10
musi być mega slodkie.. i bardzo dobrze...
-
2016/02/15 17:53:44
A co z żółtkami ? Myślę, że w którymś momencie należy je dodać do masy serowej. Bardzo mi się podoba ten sernik, więc proszę o uściślenie
-
2016/02/15 18:16:51
--mikimama: Dziękuję :)

-- Marta: Nie tylko wygląda :)

--Anna: Trzeba w takim razie skusić się i wypróbować przepis :)

--jola: Polewa z nutelli jest boska - bardzo polecam :)

-- justinka: Oj tak :)

--Kats: Skusisz się i upieczesz? Polecam :)

--majana: Dziękuję ;*

--gimlak: A wiesz, że wcale tak nie jest? Sernik jest umiarkowanie słodki, mimo tak dużej ilości nutelli :)

--baszw: Żółtka ubijamy razem z białkami na pianę. Nie rozdzielamy ich, ubijamy całe jajka.

-
2016/02/16 08:49:03
Wygląda świetnie! Nie wiem czy udałoby mi się osiągnąć taki efekt!
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
-
2016/02/16 10:47:42
Ale bym zjadła takie pyszne ciasto:-)
-
Gość: Gabriela, *.play-internet.pl
2016/02/16 10:49:59
Robiłam prawie zjadłam surowy taki dobry ; )
lubieessc.blogspot.com/2015/12/sernik-zebra-z-nutella.html
-
2016/02/18 21:46:14
kuszące paski :)
-
2016/02/21 16:20:40
Serniczek wygląda świetnie! :-)
-
2016/10/06 20:00:03
Świetnie wygląda :).