Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Najlepsze ruskie pierogi

Jedno z moich ulubionych da. Nie wiem jakim cudem, przepis na nie jeszcze si tu nie pojawi. Zjem je ch皻nie zawsze, niezale積ie do pory dnia. To takie moje "comfort food". M鎩 m捫 do dzi wspomina, 瞠 podczas naszego pierwszego wsp鏊nego wyjazdu nad morze, na obiad kupi豉m w豉郾ie ruskie pierogi. Nie skusi造 mnie 鈍ie瞠 ryby czy inne pyszno軼i. Pierogi wygra造 :) Najlepsze robi豉 moja babcia..瘸dne inne potem tak mi nie smakowa造. Pewnie dlatego, 瞠 dodawa豉 do nich r闚nie kawa貫k swojego serca :) Pierogi, na kt鏎e przepis dzi podaj, s r闚nie bardzo smaczne i na pewno nie zawiedziecie si, gdy je przygotujecie. Ciasto zaparzane, z kt鏎ym 鈍ietnie si pracuje, wyra幡y, mocno doprawiony farsz. Polecam z ca貫go serca :)

ruskie pierogi

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 4 szklanki m彗i
  • ok. 2 szklanek gor帷ej wody (takiej, aby nie parzy豉 r彗)
  • 造瞠czka soli
  • 造瞠czka oleju

Farsz:

  • 1 kg ziemniak闚
  • 400-500 g dobrego twarogu
  • dwie cebule
  • s鏊, pieprz do smaku (pieprzu zawsze daj sporo)
  • olej do podsma瞠nia cebuli

Wykonanie:

Farsz:

Ziemniaki ugotowa. Jeszcze ciep貫 przecisn望 przez prask. Wymiesza z rozdrobnionym twarogiem. Cebule posieka i podsma篡 na rumiano na oleju. Doda do ziemniak闚 i sera. Ca這嗆 doprawi do smaku sol i pieprzem (pieprzu do嗆 sporo, farsz powinien by wyra幡y w smaku). Dok豉dnie wymiesza. Odstawi.

Ciasto:

M彗 przesia na stolnic, zrobi w niej wg喚bienie, doda s鏊 i olej. Stopniowo dodawa gor帷 wod i wyrabia ciasto przez kilka minut, zagarniaj帷 m彗 do 鈔odka wg喚bienia. Ciasto powinno by elastyczne i mi瘯kie. Podzieli je na 2-3 cz窷ci (te, z kt鏎ymi akurat nie pracujemy przykry 軼iereczk by nie wysch造). Ka盥 cienko rozwa趾owa. Szklank wycina k馧ka. Na ka盥e k馧ko nak豉da niewielk ilo嗆 farszu. Sk豉da na p馧, dok豉dnie zlepiaj帷 brzegi.Gotowa w osolonym wrz徠ku 4-5 min od wyp造ni璚ia. Smacznego :)

pierogi ruskie

najlepsze ruskie pierogi

ruskie pierogi 鈔odek



pi徠ek, 26 lutego 2016, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/02/26 11:53:30
Cudowne i niezwykle smaczne piero磬i :)
-
2016/02/26 20:52:08
Tymi pierogami mnie kupi豉! uwielbiam ruskie, a Twoje wygl康aj idealnie:)
-
2016/02/29 11:48:38
Najbardziej lubi w豉郾ie ruskie!
-
2016/02/29 14:09:12
U nas r闚nie ciasto zaparzane rz康zi, z tym, 瞠 ja nie dodaj oleju:) ... a co do farszu to koniecznie dobrze doprawiony:) .... ja swoimi pierogami kupi豉m sobie serce mojego Synka i M篹a tez zreszt:) te pierogi co w sobie maj magicznego:)
-
2016/03/03 18:00:05
Uwielbiam, ruskie to najlepsze z pierog闚.
-
2016/03/08 22:06:18
Babcine pierogi zawsze sa najlepsze <3
Moja Babcia dodaje do nich posiekany koperek i szczerze mowiac nigdy nie spotakalam sie by ktos inny dodawal go do piergow ruskich :)
Szczerze polecam, bo sa wyborne :)
W mojej rodzinie do farszu zwyklo sie jeszcze dodawac surowe jajko :)
...ale mi narobilas ochoty na pierogi ruskie!!! :P