--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Szwedzkie bu貫czki cynamonowe - kanelbullar

S造nne, szwedzkie dro盥穎we bu貫czki, pachn帷e ob喚dnie cynamonem, kusi造 mnie z wielu blog闚 ju od bardzo dawna. Zrobi豉m je kilka dni temu i 瘸逝j, 瞠 tak d逝go z tym zwleka豉m. S przepyszne: mi瘯kie, s這dkie i bardzo aromatyczne. Ogromnie polecam, jako s這dkie 郾iadanie lub podwieczorek.

Przepis znaleziony u Mirabelki.

kanelbullar

Sk豉dniki (robi豉m z po這wy porcji i otrzyma豉m 12 bu貫czek, takich jak na zdj璚iu):

  • 400-425g m彗i pszennej
  • 25g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 250 ml ciep貫go mleka
  • 60g cukru
  • 75-100g roztopionego mas豉
  • szczypta soli
  • 造瞠czka mielonego kardamonu

Nadzienie:

  • 150g mi瘯kiego mas豉
  • 100g cukru
  • 2 造磬i cynamonu

Dodatkowo:

  • jajko
  • cukier perlisty (pomin窸am)

Wykonanie:

Pokruszone, 鈍ie瞠 dro盥瞠 rozpu軼i w ciep造m (ale nie gor帷ym) mleku. Doda roztopione mas這, cukier, kardamon, s鏊 i m彗. Dok豉dnie wyrobi ciasto (powinno by mi瘯kie i elastyczne, nie mo瞠 klei si do r彗). W razie potrzeby podsypa m彗. Misk z ciastem przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na 30-60 minut, a podwoi obj皻o嗆 (u mnie ciasto wyrasta這 1,5 h). Wyro郾i皻e ciasto delikatnie zagnie嗆 i odstawi na par minut.

Przygotowa nadzienie – mi瘯kie mas這 wymiesza dok豉dnie z cukrem i cynamonem.

Ciasto rozwa趾owa na prostok徠, podsypuj帷 blat m彗 (wymiary ok. 25x60 cm). Na cie軼ie rozsmarowa nadzienie, pozostawiaj帷 wzd逝 d逝窺zego boku 2-3cm margines. Margines posmarowa roztrzepanym jajkiem. Ostro積ie zwin望 ca這嗆 w rolad zaczynaj帷 od d逝窺zego boku. Rulon pokroi na 2-3 cm kawa趾i.

Bu貫czki uk豉da w do嗆 sporych odst瘼ach obok siebie na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Odstawi na 30 minut do wyro郾i璚ia. Po tym czasie posmarowa je roztrzepanym jajkiem i posypa cukrem perlistym. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 7-10 minut, a b璠 z這ciste. Smacznego :)

kanelbullar 2

szwedzkie bu貫czki z cynamonem

kanelbullar zbli瞠nie

pi徠ek, 15 stycznia 2016, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/01/15 10:52:17
Gdyby nie remont kuchni, ju bym piek豉!
-
2016/01/15 14:19:23
Potwierdzam - s pyszne! :) jad豉m nie raz - takie prosto ze Szwecji (jak bywa豉m u babci) :)
-
2016/01/16 15:24:04
czy jest co lepszego ni zapach cynamonu i dro盥篡? a 郵inka cieknie
-
2016/01/16 18:29:55
Uwielbiam je, jakiekolwiek bu趾i z cynamonem to dla mnie najlepsze co cz這wiek wymy郵i:)
-
2016/01/16 19:13:38
Zjad豉bym teraz tak pachn帷 cynamonem bu貫czk - na dro盥穎we wypieki zawsze si skusz :)
-
2016/01/17 11:01:14
Wspania貫 s! Uwielbiam je. Musz kiedy znowu zrobi. :)
-
Go嗆: kasia, *.business.static.vectranet.pl
2016/01/19 10:17:40
Czy mo積a czym zast徙i cynamon w nadzieniu? bu貫czki wygl康aj ob喚dnie i mam wielk ochot je zrobi, ale cynamon u nas niestety nie przejdzie.
-
2016/01/19 10:46:54
--Mikimama: B璠zie co wypr鏏owywa po remoncie :)

--Lena: Zazdroszcz takich prawdziwych, szwedzkich rarytas闚 :)

--Iga: Oj, niewiele pi瘯niej pachn帷ych rzeczy si znajdzie :)

--jolaszyndlarewicz: Ja te lubi cynamonowe wypieki. Nawet bardzo :)

--abbra: Pyszne s, prawda? :)

--majana: Koniecznie :)

--Kasia: A mo瞠 kardamon? Cho osobi軼ie wol jednak cynamon :)

-
2016/01/27 21:22:09
Zapisuj do zrobienia , bardzo mnie kusz :)